تحقیقات انجام گرفته حاکی از آن است که تشکیل یک سانتیمتر خاک حدود ۵۰۰ سال زمان میبرد. اهمیت این موضوع سبب شده تا روزی تحت عنوان روز خاک نامگذاری شود و در این روز از افرادی که در حفظ خاک کوشا هستند تجلیل میشود.
امسال در مراسم روز جهانی خاک که با شعار " توقف شور شدن و تقویت باردهی خاک" همزمان با ششمین نمایشگاه سامانههای نوین آبیاری در محل نمایشگاه بینالمللی تهران به صورت مجازی و حضوری برگزار شد فعالان مردمی، بهرهبرداران و ۲ محقق حوزه خاک با اهدای لوح تقدیر مورد تجلیل قرار گرفتند.
از سه خادم برگزیده خاک در حوزه فعالان مردمی، یک نفر از استان چهارمحال و بختیاری بوده است و طالب حسنی ساطحی مسوول انجمن محیطزیست و منابع طبیعی شهرستانهای لردگان و خانمیرزا توانست این عنوان را از آن خود کند.
این موضوع بهانهای شد تا با این فعال محیطزیست که مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد محیطزیست نیز دارد در مورد فعالیتهای مردمنهادی که در خصوص حفظ محیطزیست و به طور مشخص حفظ خاک انجام داده است، بیشتر آشنا شویم.
ایرنا: از چه سالی فعالیتهای زیستمحیطی خود را آغاز کردهاید؟
طالب حسنی: از سال ۹۴ با تاسیس انجمن مردمنهاد محیطزیست و منابع طبیعی شهرستانهای لردگان و خانمیرزا برای حفاظت از تنوع جنگلی و پوشش گیاهی این منطقه فعالیتهای خود را آغاز کردم و تاکنون اقدامات بیشماری در قالب این تشکل مردمنهاد انجام شده و در سطح استانی و ملی عنوانهای برتر را کسب کردهایم.
ایرنا: تاکنون در راستای حفاظت از محیطزیست منطقه چه اقداماتی انجام دادهاید؟
طالب حسنی: جذب چهار هزار نفر عضو و جلب مشارکت این افراد، گروهبندی مناطق توسط مردم، تشکیل تیم اطفای حریق برای مهار آتشسوزی در شهرستانهای لردگان و خانمیرزا و شهرستانها و استانهای همجوار و مشارکت برای مهار آتش در استانهای مجاور، تهیه و توزیع آبگرمکنهای خورشیدی و در اختیار قرار دادن این آبگرمکنها برای جوامع محلی ساکن در مناطق جنگلی، توزیع سیلندر گاز، نصب تابلوهای هشداری و ترویجی در مناطق مختلف روستایی و جنگلی، آموزش شغلهایی متناسب با محیطزیست منطقه از جمله زنبورداری، کشت گیاهان دارویی به جوامع محلی، جلوگیری از شخم و شیار دیم و مناطق شیبدار که کم بازده بودند و توجیه اقتصادی نداشته و توسعه دامپروری از جمله برنامههایی است که تاکنون در این ۲ شهرستان در راستای حفاظت از محیطزیست انجام دادهام.
ایرنا: انگیزه شما از پرداخت به کارهای زیستمحیطی چیست ؟
طالب حسنی: محیطزیست مکانی برای زیست انسانهاست و طبق ماده ۵۰ قانون اساسی همه در قبال حفظ محیطزیست و جنگلها مسوول هستند و یکی از راهکارهایی که میتوان از طریق آن از محیطزیست حفاظت کرد کمک به جوامع محلی ساکن در مناطق جنگلی است از همین رو با احساس مسئولیت در قبال حفظ میراث طبیعی ارزشمند و به عنوان بازوی کمکی سازمانهای مربوطه در این مسیر گام نهاده و از ظرفیتهای موجود بهرهگیری میکنم.
ایرنا: علت انتخاب شما به عنوان خادم برگزیده خاک در سالجاری بر اساس چه شاخصهایی بوده است؟
طالب حسنی: تلاش برای حفاظت و نگهداری از خاک و ابتکار عمل در مدیریت پایدار خاک در بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیطزیست که نه تنها موجب صیانت از این سرمایه ملی ارزشمند و تجدیدناپذیر میشود بلکه موجب ارتقای کمی و کیفی محصولات و توسعه پایدار کشور را فراهم میآورد که این موضوع تضمین امنیت غذایی و عزت و سربلندی کشورمان را فراهم میآورد.
در همین راستا تلاش کردم تا با آموزش جوامع محلی برای جایگزین کردن شغل خود به مشاغلی که متناسب با محیطزیست آنها باشد و جلوگیری از قطع درختان که عامل اصلی فرسایش خاک به شمار میرود این مهم را محقق کنم. در کنار آن به جمعآوری و آموزش مردم برای دفع اصولی پسماندهای روستایی و جلوگیری از آلودگی خاک اقدام کرده و که نقش مهمی در حفظ خاک داشته است.
ایرنا: تاکنون به چه عنوانهای برتری در حوزه محیط زیست دست پیدا کردهاید؟
طالب حسنی: سفیر محیط زیست چهارمحال و بختیاری، مسوول انجمن محیط زیست کشور، خادم یار برتر، همیار برتر محیط زیست، جنگلبان افتخاری برتر بخشی از این عنوانها است.
ایرنا: چه عاملی سبب شد تا به سمت تشکیل گروه مردمنهاد در خصوص حفاظت از محیط زیست گرایش پیدا کنید؟
طالب حسنی: زمانی که دانشآموز بودم برای گرم کردن کلاس درس، چوب و هیزم باید تهیه می کردیم در بین راه خانه به مدرسه که حدود یک کیلومتر راه میشد و باید از مناطق سختگذر و کوهستانی عبور میکردم، شاخه و کنده درختان را قطع میکردم و برای کلاس درس میبردم تا نگرانی برای گرم کردن کلاس نداشته باشیم چون در آن زمان تهیه نفت بسیار مشکل بود و به سختی به دست ما میرسید، آن زمان ناخواسته اقدام به قطع درختان میکردم اما وقتی بزرگتر شدم در راستای جبران آن زمان برای حفظ محیط زیست داوطلب شدم تا بتوانم از این درختان ارزشمند حفاظت کنم و از قطع شدن آن جلوگیری کنم.
از زمان تاسیس گروه مردم نهاد محیطزیست برنامه ۱۰ ساله تدوین کردم و هدفگذاری گروه بر این شد که بتوانیم چهار هزار نفر دوستدار محیط زیست از طیف های مردمی جذب کنیم که این مهم در حال حاضر محقق شده و ما این چهار هزار نفر عضو را گروهبندی کرده و با ماشین و تجهیزاتی که از اعضای گروه تامین میکنیم به کشتزنی در محیطزیست میپردازیم و تاکنون بارها پیش آمده است که شکارچیانی را جذب گروه کرده، افرادی که به عنوان شکارچی متخلف شناسایی میکردیم امروز به همیاران نمونه محیطزیست تبدیل شدهاند و پایشهای زیستمحیطی را انجام میدهند.
ایرنا: در پایان چه توصیهای به مردم میکنید؟
طالب حسنی: باید گفت محیط زیست امانت است و باید آن را به به شکل درستی به نسلهای بعدی انتقال دهیم و باید در این خصوص تا میتوان اهمیت تنوعزیستی و جنگلی را برای مردم تبیین و تشریح کرد و باید به یاد داشته باشیم برای محیطزیست جایگزینی وجود ندارد . محیط زیبای زاگرس امانتی از سوی خداوند است که در اختیار ما گذاشته شده پس تا میتوانیم باید از آن حفظ و حراست کنیم تا شرمنده خدا و نسلهای بعد نشویم.
به گزارش ایرنا، مراتع چهارمحال و بختیاری با مساحت یک میلیون و ۹۳ هزار هکتار حدود ۶۷ درصد از وسعت این استان را دربرمیگیرد.
پوشش گیاهی این مراتع بیشتر بوتهای، گونزار و گیاهان یکساله است و ۲۴۰ گونه گیاه دارویی، صنعتی و خوراکی در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است که شاخصترین آنها کلوس، موسیر، تره، بنسر، باریجه، آنغوزه، ریواس و زرین گیاه است.
میزان فرسایش خاک در استان سالانه ۱۷تن در هکتار است که هفت تن از این میزان سالانه تبدیل رسوب میشود و ۱۰ تن از فرسایش خاک استان وارد شبکه رودخانه و سدها نمیشود و فقط از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل میشود.
چهارمحال و بختیاری یک میلیون و ۶۴۰ هزار و ۳۴۶ هکتار مساحت دارد و که سرچشمه سه رود حوضه آبی کارون و زایندهرود و بخشی از دز است که حوضه کارون و دز ۸۸ درصد مساحت استان و حوضه زاینده رود ۹ درصد مساحت استان را تشکیل میدهد.
نظر شما