پیام این مرجع تقلید، روز پنجشنبه در نشست «بازخوانی استکبارستیزی روحانیت و مقاومت اسلامی در نهضت میرزا کوچک جنگلی» در سالن همایش امین در مجتمع دارالولایه شهر قم، قرائت شد که در بخشی از این پیام آمده است: یکی از وظایف مهم حوزههای علمیه، شناختن مفاخر روحانیت است که برای برقراری حکومت اسلامی در طول تاریخ مجاهدت کرده و در این مسیر زحمات فراوانی را متحمل شده اند.
در این پیام افزوده شده است: علما همیشه در عرصه حاکمیت دین با ابزارهای مختلفی به میدان آمدهاند و در این راه از جان خود گذشتند، گاهی با قلم در مواردی با بیان زمانی هم قیام مسلحانه را تشخیص دادهاند.
این پیام حاکی است: این علمای بزرگ ما بودند که بعد از پیامبر خاتم، حضرت رسول اکرم محمد بن عبدالله(ص) و ائمه معصومین(ع) هدایت مردم را برعهده گرفتند و همچون ستاره درخشانی ظهور کردند و نقش خود را که پیامبر اکرم(ص) برای آنها ترسیم کرد، عملی ساختند.
در این پیام ذکر شده است: باید توجه داشت این علما بودند؛ عرصه تعلیم و تربیت را با جهاد و شهادت توامان کردند و در مقابل جباران و مستکبران موضعگیری صحیح و اسلامی داشتهاند و مانند مشعلی راه زندگی انسانها را روشن کردند و این موضوع در طول تاریخ اساسی ترین کار علمای راستین بوده است.
در این پیام آمده است: مرحوم میرزا کوچک خود در یک خانواده روحانی و متدین متولد میشود و تحصیلات دینیه را در مدرسه علمیه جامع رشت آغاز میکند و تحت اشراف مرحوم آیتالله ضیابری که ایشان از شاگردان مرحوم آیتالله العظمی آخوند خراسانی بود، قرار میگیرد و در واقع علاوه بر بهرهمندی علمی، شخصیت انقلابی و سیاسی میرزا نیز تحت تاثیر این استاد خود بوده است؛ به حدی که در نوجوانی در مدرسه علمیه محل تحصیل، طلاب جوان را با مسایل سیاسی آشنا میکند و آمادگی برای قیام را اعلام میدارد.
در این پیام افزوده شده است: میرزا سپس به قزوین که در آن زمان حوزه پررونقی بود، میرود و سپس در مدرسه محمودیه تهران ادامه تحصیل داد و مراحل علمی خود را طی میکند، بعضی نام او را در زمره شاگردان میرزای شیرازی ذکر کردهاند، اما مدرک درستی در دسترس نیست، اما آنچه مهم است؛ ایشان مراحل حوزوی را طی کرد.
پیام ادامه یافته است: در ۱۵۰ سال اخیر معمولا قیام ها در راسش یک روحانی بوده و قیام میرزا نیز یک حرکت تاریخی در نهضت روحانیت است که برای انقلابیون بعد از آن به عنوان یک مشعل بوده که از آن میتوان به عنوان یک الگوی ارزنده نام برد.
این پیام حاکی است: شخصیتی که حرکتش مبتنی بر اسلام بود و تا حد امکان میخواست قیام خود را بر این اساس انجام دهد؛ روحیه استبدادستیزی میرزای کوچک کمنظیر است و در شرایطی که یا باید متکی به انگلستان باشد و یا به روسیه و شوروی ولی او، دست رد به هر دو میزند و با هر دو مقابله میکند؛ در جریان مشروطه و فتح تهران نقش آفرینی دارد؛ اما بعد از انحراف فاتحان، به رشت برمیگردد و مدتی نیز تبعید و یا تحت نظر واقع میشود که به واسطه یکی از علمای همان منطقه مشکلات تا حدودی رفع میشود، اما بعد از جریان شیخ فضل الله نوری حرکت میرزا کوچک جلوه بیشتری دارد.
در این پیام آمده است: از جریان مشروطه تا آمدن رضاخان حرکتها و قیامهایی اتفاق افتاد و شخصیتهایی وارد میدان شدند از جلمه شیخ محمد خیابانی در تبریز، یا محمدتقی خان پسیان در مشهد؛ اما موضوع جنگل، ویژه بود؛ از جهت مردمی بودنش و قیام مسلحانه کردن و در نهایت تشکیل یک حکومت در یک محدوده خاص، بر این اساس موضوع نهضت جنگل یک موضوع ویژه و شخصیت خود میرزا کوچک نیز دارای اهمیت و جای کارکردن دارد که لازم است فضلای محترم در این امر تحقیق و پژوهش داشته باشند و در این ایام که هفته پژوهش است بر پژوهشگران و محققان و اصحاب قلم لازم است که جریانات تاریخی مبارزه با استکبار و استعمار خصوصا در حوزه روحانیت ورود پیدا کنند و آثاری برای اطلاع مردم جمعآوری کنند.
در این پیام بیان شده است: امروز نیز با اوضاعی که در جهان؛ خصوصا در جهان اسلام و حوادثی که در یمن، بحرین، لبنان، عراق، افغانستان، سوریه و دیگر کشورهای اسلامی میبینیم و فتنه انگیزی استکبار و غرب در آنجا به مسلمانان لطمه وارد می کند، افکار و حرکت میرزا کوچک الگویی مناسب در استکبارستیزی و دفاع از اسلام برای گروه های مقاومت می باشد.
نشست «بازخوانی استکبارستیزی روحانیت و مقاومت اسلامی در نهضت میرزا کوچک جنگلی» با حضور حجت الاسلام و المسلمین رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع)، حجتالاسلاموالمسلمین روحالله حریزاوی قائممقام سازمان تبلیغات کشور، تعدادی از فضلا و طلاب گیلانی، برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، جمعی از مسئولان و نمایندگان گروههای مقاومت اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین «شیخ یونس استادسرایی رشتی» مشهور به «میرزا کوچک جنگلی» و ملقب به «سردار جنگل» در سال ۱۲۵۹ هجری خورشیدی در محله استادسرای شهر رشت (استان گیلان) متولد شد و علوم دینی را مدرسههای علمیه رشت و تهران فرا گرفت.
میرزا کوچک جنگلی، با راهاندازی جنبش جنگل و رهبری آن، یکی از مردمیترین نهضتهای محلی ایران را با هدف کسب استقلال، آزادی و سربلندی ایران ایجاد کرد.
وی پس از چندین سال مبارزه و جنگوگریز علیه نظام مستبد شاهنشاهی و ایادی بیگانهاش، با تعداد اندکی از یاران خود برای جمعآوری قوا به طرف خلخال حرکت کرد که در کوههای تالش در برف و بوران گرفتار شد و به شهادت رسید.
با شهادت میرزا کوچک جنگلی در ۱۱ آذر سال ۱۳۰۰ هجری خورشیدی (سوم ربیعالثانی سال ۱۳۴۰ هجری قمری) نهضت جنگل نیز به نقطه پایان خود رسید./
نظر شما