تشکیل کمیته اقتصاد دیجیتال با حضور ۲ معاون رییس‌جمهور و ۴ وزیر

تهران- ایرنا- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: کمیته اقتصاد دیجیتال در دولت با حضور ۲ معاون رییس جمهور و چهار وزیر تشکیل خواهد شد تا سهم اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کشور به ۱۰ درصد برسد.

به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، «عیسی زارع‌پور» در نخستین نشست مطبوعاتی خود در جمع خبرنگاران  با تاکید بر این‌که شبکه ملی اطلاعات باید با تلاش همه دستگاه‌های دولتی به نتیجه برسد و تحقق پیدا کند، درباره سهم اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کل کشور افزود: توسعه اقتصاد دیجیتال می‌تواند مشکل اشتغال را تا حدودی حل کند.

وی بیان‌داشت: برای تحقق این مهم، پیشنهاد راه‌اندازی یک کارگروه ویژه با اختیارات ویژه در دولت مطرح شد و این هفته بررسی آن تمام می‌شود و آن را اعلام خواهیم کرد.

زارع‌پور ادامه‌داد: برای تحقق شبکه ملی اطلاعات در کشور ساز و کار جدیدی در وزارت ارتباطات پیش‌بینی کرده‌ایم، همه سازمان‌های وزارت ارتباطات پای کار آمده اند و وظیفه دارند تا به تکالیف خود در این زمینه عمل کنند.

وی تاکید کرد: سند بالادستی ما که در شورای عالی فضای مجازی تدوین شده بر تحقق شبکه ملی اطلاعات تاکید کرده است. برای تحقق این طرح کلان،  یک شورای راهبری شبکه ملی اطلاعات راه اندازی کرده ایم که من مسوول آن هستم.  ما هر هفته دوشنبه صبح در این خصوص جلسه داریم و بیش از ۱۰۰ پروژه ریز و درشت مشخص شده و تحقق آن‌ها به شکل هفتگی بررسی می‌شود.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر اینکه معتقدم فرصت‌های فناوری اطلاعات بیشتر از تهدیدات آن است گفت: نگاه دولت سیزدهم این است که فناوری اطلاعات یک فرصت است و ما باید از این فرصت برای ارتقا کارآمدی، کارایی دولت، حل مشکلات مردم و اثربخشی بیشترین بهره را ببریم. در این مدت که از آغاز شیوع ویروس کرونا می‌گذرد، فناوری اطلاعات نقش خود را بیشتر پیدا کرد و شاید بشود گفت که به‌گونه‌ای متخصصین فناوری اطلاعات توانسته‌اند تهدید کرونا را تبدیل به فرصت کنند و باعث شدند خیلی از راه‌های نرفته سال‌های گذشته زودتر طی شود.

زارع پور تصریح کرد: فناوری اطلاعات به‌عنوان یک دستاورد فرصت‌ساز روی دیگری هم دارد که باید برای آن نیز تدبیر کرد اما معتقدم که فرصت‌های فضای مجازی و فناوری اطلاعات بیشتر از تهدیدات آن است و باید از این فرصت برای جبران برخی عقب‌ماندگی‌های تاریخی استفاده کنیم.

وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه تحقق راهبرد استفاده حداکثری از فناوری اطلاعات نیازمند زیرساخت مناسب است گفت: زیرساخت این راهبرد توسعه شبکه ملی اطلاعات است. یکی از برنامه‌های اساسی ما در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این است که تلاش کنیم شبکه ملی اطلاعات را به‌طور کامل محقق شود؛ اتفاقی که در تعداد زیادی از کشورهای پیشرفته افتاده و باعث شده آن‌ها بهره‌گیری‌شان از این ابزار تمدن ساز بیشتر از دیگران باشد.

زارع پور بابیان اینکه شبکه ملی اطلاعات دو بال اساسی دارد گفت: بال اول شبکه ملی اطلاعات، یک شبکه پرسرعت در کشور است و باید ظرفیتی ایجاد کنیم تا شبکه پرسرعت در همه جای کشور قابل دسترس باشد. در این راستا پروژه فیبر نوری تا منازل در دستور کار قرار گرفته تا ظرف چهار سال آینده بتوانیم ۲۰ میلیون پرت پرسرعت را در همه جای کشور راه‌اندازی کنیم.

وی افزود: دستیابی به این هدف نیازمند عزم ملی است. باید نهضتی در کشور راه بیفتد تا این اتفاق محقق شود، در این مدت جلسات متعددی برگزار کرده‌ایم تا نقشه راه مناسبی را طراحی کنیم و در دهه مبارک فجر نقشه راه توسعه شبکه پرسرعت کشور مبتنی بر فیبر نوری را رونمایی خواهیم کرد.

وزیر ارتباطات ادامه داد: برای از بین بردن موانع برای توسعه این شبکه در قانون بودجه سال بعد پیش‌بینی‌هایی را در نظر گرفته‌ایم و آن الزام همه دستگاه‌های اجرایی کشور در بخش عمومی برای به اشتراک گذاشتن فضاها، امکانات و خدماتشان برای توسعه این پروژه مهم است.

وی گفت: برای از بین بردن موانع برای توسعه این شبکه در قانون بودجه سال بعد پیش‌بینی‌هایی را در نظر گرفته‌ایم و آن الزام همه دستگاه‌های اجرایی کشور در بخش عمومی برای به اشتراک گذاشتن فضاها، امکانات و خدماتشان برای توسعه این پروژه مهم است.

زارع پور درباره بال دوم راهبرد وزارت ارتباطات برای توسعه شبکه ملی اطلاعات به خدمات فناورانه پایه اشاره کرد و افزود: پس از توسعه شبکه ارتباطی مبتنی بر فیبر نوری تلاش خواهیم کرد تا انواعی از سرویس‌های متنوع باکیفیت و پرسرعت را در اختیار مردم قرار دهیم؛ یعنی بال دوم شبکه ملی اطلاعات خدمات است که سه دسته از خدمات را روی این بستر در اختیار مردم قرار خواهیم داد.

وی افزود: دسته اول خدمات دولت الکترونیکی است. سال‌هاست در کشور بحث تحقق دولت الکترونیکی به‌عنوان یک پروژه بزرگ و ملی دنبال می‌شود اما متأسفانه پیشرفت مناسبی نداشته‌ایم. در خوش‌بینانه‌ترین حالت شاید این پروژه ۴۰ درصد پیشرفت داشته است آن‌هم در قالب جزایر متعدد؛ یعنی هر دستگاهی برای خود سامانه راه انداخته‌اند و حتی برخی از دستگاه‌ها چندین سامانه مجزا راه‌اندازی کرده‌اند و مردم را مجبور به احراز هویت در یک‌یک این سامانه‌ها می‌کنند؛ بنابراین تلاش خواهیم کرد تا پنجره واحد هر دستگاهی راه‌اندازی شود و این هم در لایحه پیشنهادی دولت مورد توجه قرار گرفته است.

وزیر ارتباطات تصریح کرد: در تبصره ۷ لایحه بودجه آمده است که همه دستگاه‌ها مکلف هستند ظرف مدت مشخص، پنجره واحد خدمات الکترونیکی خود را راه‌اندازی کنند و حداقل ۳۰ درصد از خدمات خود را در سال اول از طریق این پنجره واحد ارائه دهند و در گام بعد همه این خدمات را در اختیار وزارت ارتباطات قرار دهند تا روی پنجره واحد ملی خدمات قرار گیرد.

وی ادامه داد: یعنی در پایان سال آینده زیرساختی خواهیم داشت که مردم با یک‌بار احراز هویت به حداقل ۳۰ درصد از خدمات دولتی به شکل یکپارچه دسترسی پیدا خواهند کرد.

زارع پور تأکید کرد: اگر بخواهیم عدالت و مردمی بودن دولت را به معنای واقعی کلمه محقق کنیم و شفافیت را افزایش دهیم و امضاهای طلایی و زمینه‌های فساد را از بین ببریم حتماً باید به سمتی پیش برویم که همه خدمات دولت به شکل الکترونیکی و هوشمند در اختیار مردم قرار گیرد.

وزیر ارتباطات حوزه توسعه خدمات عمومی را یکی دیگر از برنامه‌های این وزارتخانه عنوان کرد و گفت: بخش خصوصی در این حوزه مانند حمل‌ونقل، مسیریابی و خریدوفروش خدمات مناسبی را ارائه می‌کند و ما با هدفمند کردن حمایت‌ها به‌خصوص در حوزه فناوری‌های جدید مانند اینترنت اشیا و هوش مصنوعی از این حوزه حمایت می‌کنیم.

وی خدمات توسعه پایه کاربردی را یکی دیگر از برنامه‌های وزارت ارتباطات در این دوره عنوان کرد و افزود: بر اساس تکالیفی که شورای عالی فضای مجازی برای وزارت ارتباطات دیده، توسعه خدمات پایه کاربردی مانند موتور جستجو و شبکه‌های اجتماعی بومی از برنامه‌های وزارت ارتباطات است.

زارع پور در ادامه تصریح کرد: ما تلاش می‌کنیم با اجرای این برنامه‌ها طعم شیرین فناوری را در مدیریت جامعه به مردم بچشانیم. ما اکنون راهبرد جدیدی را برای توسعه شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفته‌ایم. اولین قدم ما راه اندازی شورای راهبردی به ریاست وزیر است که به‌صورت هفتگی با برگزاری جلسات تحقق شبکه ملی اطلاعات را پیگیری می‌کند و تاکنون نیز بیش از ۱۰۰ پروژه برای همین منظور تعریف‌شده است.

رفع موانع بورسی شدن کسب‌وکارهای اینترنتی

وی برطرف کردن موانع برای بورسی شدن کسب‌وکارهای این حوزه را یکی دیگر از اقدامات وزارت ارتباطات عنوان کرد و افزود: با اقدامات انجام‌شده نخستین شرکت فعال در کسب‌وکارهای دیجیتال در روزهای اخیر وارد بورس شد.

 زارع پور به موضوع امنیت سایبری در فضای مجازی نیز اشاره‌ای کرد و با بیان اینکه نقطه بحران این حوزه می‌تواند امنیت باشد، گفت: درگذشته تقسیم‌ کار ملی در این حوزه وجود داشته که با بررسی موضوع تقسیم‌کاری جدیدی را می‌کنیم که نقش همه دستگاه‌های مسئول در این حوزه مشخص باشد.

وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی درباره این که آیا وزارت ارتباطات پهنای باند را کاهش داده و آن را به پلتفرم های داخلی اختصاص می دهد گفت: سیاست ما در وزارت ارتباطات این نیست. اعتقاد من این است که اگر سرویس دهنده داخلی با کیفیت باشد و نیاز مردم را برطرف کند می‌تواند مشترکان خود را پیدا کند و ما نیز از این مساله حمایت خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: البته حمایت به معنای ایجاد محدودیت برای ترافیک اینترنت نیست. اکنون در حوزه مسیریاب با وجود نسخه‌های خارجی، اما پلتفرم‌های بومی توانسته‌اند جایگاه خوبی را به دست بیاورند. اگر سرویس‌دهنده، سرویس خوبی به سرویس ارائه دهد قطعا می‌تواند به موفقیت دست پیدا کند.

افزایش سرعت اینترنت با توسعه پروژه فیبرنوری

زارع‌پور درباره کیفیت شبکه اینترنت کشور گفت: ما با توسعه پروژه فیبرنوری به دنبال افزایش سرعت اینترنت هستیم. زمانی که کلمه فیبر نوری به میان می آید یعنی قرار است سرعت اینترنت تا چند گیگ افزایش پیدا کند و حتی در برخی موارد سرعت به نامحدود برسد.

وی تاکید کرد: سیاست ما در وزارت ارتباطات این است که شبکه بسیار پرسرعت و با کیفیت و امن در سراسر کشور راه‌اندازی کنیم. اتفاقی که در سال های گذشته رخ داده است متاسفانه اتفاقات خوبی نبوده و ما در حوزه توسعه اینترنت ثابت دچار مشکلاتی هستیم که این مشکلات هم به چند ماه گذشته نیست. چند روز قبل یکی از مراجعی که سرعت اینترنت کشورها را منتشر می کند، از این خبر داد که در ۳ ماه گذشته ما وضعیت اینترنت ثابتی را داشتیم و اکنون در اینترنت همراه ما رتبه ۷۰ را در بین ۱۴۰ کشور داریم. در عین حال در حوزه اینترنت ثابت وضعیت خوبی نداریم.

وی تاکید کرد: این وضعیت یک شبه و با اعمال سیاست بنده رخ نداده و همه می‌دانند که در ۱۰ سال گذشته در حوزه توسعه اینترنت ثابت خوب عمل نکرده‌ایم و اکنون شاهد اتفاقات همان سال‌ها داریم.

وزیر ارتباطات تاکید کرد: اکنون توسعه اینترنت ثابت به همراه ارجحیت دارد. تلفن همراه بر روی فرکانس ارائه می‌شود و ما از این نظر دارای محدودیت هستیم و اگر بیش از ظرفیت از آن انتظار داشته باشیم تقاضا بالا می رود و کندی شبکه را به دنبال خواهد داشت.

زارع پور خاطرنشان کرد: ظرفیت شبکه ثابت به این صورت نیست و جهت گیری کشورهای پیشرفته به این صورت است که نسبت دسترسی ثابت به سیار خیلی بیشتری باشد. در حالی که در کشور ما این مساله برعکس است و باعث شده به شبکه تلفن همراه فشار وارد شود.

وزیر ارتباطات تاکید کرد: ما ۴ لایه برای شبکه ارتباطی کشور داریم. لایه ابتدایی لایه دسترسی است که از منزل یا محل کار به مخابرات می رسد. بعد از آن شبکه داخل شهر، پس از آن داخل استان و سپس شبکه بین المللی است. بخش زیادی از این مسیر در اختیار بخش خصوصی و اپراتورهای مختلف است که شبکه های شهری و غیر شهری در دست آن هاست.

وی تاکید کرد: آنچه در اختیار وزارت ارتباطات است شبکه مادر کشور است که شرکت ارتباطات زیرساخت متولی آن است. ما هیچ مشکلی در حوزه شبکه زیرساخت نداریم و ۳۴ ترابیت بر ثانیه ظرفیت داریم که انشالله ظرف ۱۴۰۱ بتوانیم ۲۰ ترابیت بر ثانیه به این ظرفیت اضافه کنیم و ظرفیت شبکه را ۷۰ درصد افزایش بدهیم.

زارع پور افزود: در بخش گیت وی بین الملل نیز مشکلی نداریم. البته در ۲ ماه اخیر قطعی‌هایی داشتیم که به دلیل قطع فبیرهای دریایی است که دچار پارگی شدند و ترمیم آن‌ها نیز به دلیل ماهیتی که دارد مدتی به طول انجامید.

وی افزود: بخشی از نارضایتی‌هایی که در خصوص کیفیت اینترنت در این مدت وجود دارد، به همین دلیل است. برای رفع این مشکلات از اساس، نیاز به تحقق شبکه ملی اطلاعات داریم. نکته اساسی که قصد دارم به آن اشاره کنم ماموریت ویژه ای برای رصد کیفیت و سرعت اینترنت است که به رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور محول شده است.

 وزیر ارتباطات گفت: اعتقاد داریم که اینترنت حق الناس است و باید در وزارت ارتباطات تمام تلاش خود را به کار بگیریم تا از حق مردم دفاع کنیم. برای رسیدن به این مقصود هر هفته جلساتی با مسوولان اپراتورها تشکیل می‌شود تا مشکلاتی که در لایه های مختلف وجود دارد را مورد بررسی قرار بدهند. اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای رفع مشکلات کیفیت اینترنت در نظر گرفته شده است که باید انجام بگیرد.

زارع‌پور افزود: وزارت ارتباطات به عنوان متولی این فضا باید  وظیفه خود را انجام دهد. اکنون فرکانس ۲۳۰۰ و ۲۴۰۰ چند ماه است که به اپراتورهای تلفن همراه واگذار شده تا برای فعالسازی این ظرفیت فرکانسی تجهیزات آماده کنند. اگر این ظرفیت فعال شود شاهد افزایش کیفیت شبکه خواهیم بود. برخی از اپراتورها مشکلاتی از جمله تامین تجهیزات داشتند که ما به آن نیز ورود کردیم.

وی گفت: برخی حتی مشکلاتی با شهرداری‌ها دارند چرا که سایت‌های ارتباطی اپراتورها به دلایل مختلف در لیست قلع و قمع قرار گرفته است که ما در حال پیگیری هستیم تا مشکلات اینچنینی نیز برطرف شود و بتوانیم به سرعت و در کوتاه مدت مشکلاتی که اپراتورها دارند را در تعامل با دستگاه‌های دولتی حل کنیم.

وی درباره تصمیمات بلند مدت برای بهبود کیفیت اینترنت خاطرنشان کرد: برنامه ما این است که پروژه فیبرنوری در تمام نقاط کشور را دنبال کنیم. اگر این اتفاق رخ دهد مردم به محض رسیدن به خانه یا محل کار از اینترنت خانگی استفاده می‌کنند و فشار از روی شبکه موبایل برداشته خواهد شد.

زارع‌پور درباره موضع وزارت ارتباطات در مورد فیلترینگ، اظهار کرد: به‌عنوان کسی که پنج سال خارج از کشور زندگی و به ۱۷ کشور سفر کرده‌ام، می‌گویم که اعمال محدودیت برای برخی سرویس‌ها در همه جای دنیا وجود دارد و کشورها خطوط قرمز متفاوتی در این زمینه دارند. در مصوبه اتحادیه بین‌المللی مخابرات نیز یک سری خطوط قرمز اعمال شده که همه کشورها باید نسبت به این محتواها حساس باشند. موضع درخصوص فیلترینگ، صفر و یک نیست، اما تمامی کشورها برای سالم‌سازی فضای مجازی، اعمال محدودیت را پذیرفته‌اند، اما این موضوع با توجه به خطوط قرمزشان متفاوت است.

وی با بیان اینکه اکنون فضای مجازی تبدیل به زیست اصلی مردم شده و باید قاعده مند باشد، افزود: هر کس که در فضای مجازی فعالیت می‌کند باید حقوق و تکالیف خود را بداند، چرا که در غیر این صورت آشفته‌بازاری ایجاد خواهد شد که حقوق مردم را ضایع می‌کند.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: در برخی کشورها در حوزه فضای مجازی هر سال یک قانون جدید تصویب می‌کنند، یا قانون‌ مادر را به‌روزرسانی می‌کنند. ما هم برای استفاده حداکثری از این فضا، باید شفاف و ساماندهی کنیم. اما آیا طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی که به طرح صیانت موسوم شده، تضمین‌کننده است؟ ما به مجلس اعلام کردیم که این طرح جای بهبود و ارتقاء دارد. ما در تعامل با همه بازیگران حاکمیتی که در این حوزه حضور داشتند، پیشنهادی را تهیه و به مجلس ارائه کردیم تا بخشی از نگرانی‌های بخش خصوصی را برطرف کنیم. مجموع این طرح، به نفع بخش خصوصی و کسب‌وکارهاست و شفافیت در این طرح می‌تواند باعث رشد کسب‌وکارها شود.

فیلترینگ یک تصمیم جمعی است

در این نشست خبری بسیاری از خبرنگاران از زارع‌پور در مورد موضع وزارت ارتباطات برای رفع فیلترینگ پرسیدند، وی در اینباره گفت: این یک تصمیم‌گیری جمعی است و وزارت ارتباطات در کمیته فیلترینگ از میان ۱۳ عضو، تنها یک رأی دارد و هر زمان که از ما بخواهند، نظر خودمان را در قالب این رأی اعلام می‌کنیم. اعتقاد من این است که هر پلتفرم خارجی که قواعد ما را بپذیرد، اجازه فعالیت در کشور را دارد و این شاه‌بیت نظر ما در مورد طرح حمایت از حقوق کاربران است.

وی در پاسخ به این‌که آیا در شبکه‌هایی مانند تلگرام و توئیتر گفت: در تلگرام حضور ندارم و از اینترنت معمولی استفاده می‌کنم. اینکه مدیران‌مان در توئیتر و سایر شبکه‌های فیلتر شده حضور دارند، تصمیم شخصی است نه سازمانی و این با اختیار خودشان است، ما محدودیتی برای آن‌ها ایجاد نکرده‌ایم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha