انگلیس در سال ۲۰۲۱؛ از بحران انرژی تا مخمصه کرونا

لندن - ایرنا - سال ۲۰۲۱ در انگلیس مانند بسیاری دیگر از کشورها، همه گیری کرونا مهمترین تیترهای خبری را به خود اختصاص داد. با این حال برخی رویدادهای ویژه را می توان در این دوره مورد بررسی قرار داد که از جمله آنها می‌توان به بحران انرژی، کنفرانس محیط زیستی «کاپ ۲۶» و دیدار اعضای گروه هفت اشاره کرد.

ژانویه

ماه ژانویه با آمار بی سابقه ابتلا به بیماری کرونا یعنی با رقمی حدود ۶۰ هزار نفر در روز آغاز شد. این روند که از دسامبر سال قبل آغاز شده بود عملاً برنامه مهمانی های کریسمس و دید و بازدید خانواده ها را بهم ریخت. این در حالی بود که هنوز برنامه واکسیناسیون عمومی آغاز نشده و انگلیس و کشورهای اروپایی در چم و خم اختلاف های داخلی بر سر خرید واکسن بودند. سرانجام در این ماه دولت انگلیس استفاده از واکسنهای فایزر، آسترازنیکا-آکسفورد و مدرنا را مورد تایید قرار داد و بلافاصله واکسیناسیون گروه های آسیب پذیر آغاز شد. شاهزاده فیلیپ و ملکه انگلیس به عنوان اعضایی از جامعه سالمندان اعلام کردند که واکسن خود را دریافت کرده اند.

روز ۱۸ ژانویه از این نظر مهم بود که در این روز معدل هفت روزه مرگ و میر بر اثر کرونا به نسبت جمعیت، بیشترین رقم را در تمام دنیا برای انگلیس نشان داد. با ۹۳۵ کشته در یک روز و به عبارتی ۱۶ نفر از هر یک میلیون، انگلیس رکورد دار مرگ و میر کرونایی در جهان شد. در ادامه دولت با وضع مقررات و محدودیت های شدید تلاش در کنترل وضعیت داشت تا جایی که حتی کنسرت معروف گلاستون بری که در فضای باز و در تابستان اجرا می شود را نیز لغو کردند.

دولت انگلیس تلاش کرد تا جایی که می تواند این بحران را به خارج از مرزهای خود منتقل کند. به این ترتیب وزیر داخله «پریتی پتل» با افزایش سختگیری ها نسبت به مسافران خارجی اعلام کرد مسافران وارد شده از کشورهایی که در لیست قرمز قرار دارند باید مدت دو هفته ای قرنطینه اجباری را در هتل های مورد تایید دولت سر کنند. هزینه این اقامت برای هر فرد حدود ۱۷۵۰ پوند بود و متخلفین با احکام سنگین تا ۱۰ سال زندان روبرو می شدند.

با تمام تلاشهای دولت در تمام ماه ژانویه فقط حدود ۶۰۰ هزار دوز واکسن تزریق شد.

فوریه

با آغاز فوریه و شناسایی سویه جدیدی از ویروس موسوم به سویه انگلیسی که اولین بار در منطقه کنت شناسایی شده بود دولت برنامه ای برای تست خانه به خانه در مناطق آلوده به اجرا گذاشت.

در این ماه واکسناسیون شتاب بیشتری گرفت و به ادعای دولت نزدیک به ۱۰ میلیون نفر حداقل یک دوزواکسن دریافت کردند.

۱۹ فوریه دادگاه عالی انگلیس اتهام فساد مالی علیه وزیر بهداشت «مت هنکاک» را تایید کرد. وی متهم بود که در جریان قراردادهای مرتبط با خرید تجهیزات پزشکی، مقررات شفافیت را رعایت نکرده است. به زبان ساده، مت هنکاک قراردادهای پرسود دولت برای خرید تجهیرات مرتبط با کرونا را به دوست و فامیل داده بود.

شاهزاده هری و همسرش مگان که مدتی است به آمریکا نقل مکان کرده اند اعلام کردند که دیگر وظایف شغلی مرتبط با خانواده سلطنتی را قبول نخواهند کرد. فاصله گرفتن هری از خانواده سلطنتی در طول سال ۲۰۲۱ بیشتر و بیشتر شد تا جایی که کاخ باکینگهام سرانجام عناوین سلطنتی آنها را پس گرفت.

در همین اثنا دولت انگلیس در ادامه رویکرد خود در منحرف کردن اذهان از وضعیت داخلی، با معرفی سویه جدیدی به نام سویه برزیلی تلاش کرد تا حدودی توجه ها را از انگلیس به عنوان رکورد دار تلفات کرونایی منحرف کند.

مارس

«ریشی سوناک» وزیر خزانه داری برنامه خود برای حفظ مشاغل در دوران کرونا را اعلام کرد. سال مالی در انگلیس از آوریل آغاز می شود و وزیر خرانه داری در طول ماه مارس معمولاً برنامه های خود را اعلام می کند. طبق این برنامه قرار شد دولت تا ماه سپتامبر به حمایت خود از مشاغل و کسب و کارهای ادامه داده و همچنان تا ۸۰ درصد از حقوق کارکنان را تقبل کند.

در ادامه این ماه و پس از ماه ها تلاش پزشکان، پرستاران و کارکنان بیمارستان ها، دولت انگلیس با افزایش ۱ درصدی حقوق کادر درمانی موافقت کرد که موجب اعتراض پرسنل درمانی شد.

در ماه مارس با افزایش واکسیناسیون شمار مرگ و میر روزانه برای اولین بار از اکتبر ۲۰۲۰ به زیر ۱۰۰ نفر در روز رسید. با این حال تعداد کل کشته های کرونا از ابتدا تا این روز از رقم ۱۲۶ هزار نفر عبور کرد.

وزارت بهداشت انگلیس یک داروی ژنتیکی برای درمان نوعی بیماری عضلانی به قیمت اعجاب آور ۱.۷۹ میلیون پوند را تایید کرد.

مدارس انگلیس پس از مدتها تعطیلی سرانجام در ۸ مارس بازگشایی شد.

۲۱ مارس شهر بریستول شاهد خشونت‌هایی بود که در آن به نیروهای پلیس نیز حمله شد.

آوریل

در سکوت خبری، اولین پلیس در تاریخ انگلیس در دادگاه با اتهامات تروریستی محکوم شد. وی عضو گروه راستگرای افراطی Nation Action بود. محکوم شدن یک پلیس دیگر در ادامه همین سال به ربایش و قتل یک زن جوان، جامعه انگلیس را نسبت به نیروهای پلیس بیش از پیش بی اعتماد کرد.

در طی ماه آوریل و از طریق مراجع مختلف خطرات واکسن آسترازنیکا از جمله ایجاد لخته خون مورد تایید قرار گرفت. با این حال دولت تزرق این واکسن به افراد بالای ۴۰ سال را ادامه داد.

روز ۲۹ آوریل کاخ باکینگهام مرگ شاهزاه فیلیپ، همسر ملکه الیزابت دوم را در سن ۹۹ سالگی تایید کرد. وی از مدتها پیش از بیماری ناشناخته ای رنج می برد و احتمالاً مدتی پیش از اعلام رسمی درگذشته بود. مراسم تدفین وی در قلعه وینزور و به طور خصوصی و با شرکت اعضای خانواده برگزار شد.

هند که در تمام این مدت و با وجود شناسایی و همه گیری سویه جدیدی در این کشور در لیست قرمز مسافرتی قرار نگرفته بود، سرانجام وارد این لیست شد. دولت انگلیس برای حفظ حسن روابط با هند تلاش کرد تا جایی که ممکن است از این کار دوری کند. حتی پس از این نیز و برای مکدر نشدن هند پیشنهاد داده شد که به جای نامیدن آن با نام کشور مبدأ، از الفبای یونانی استفاده شود تا نام کشوری لکه دارد نگردد. اینگونه بود که سویه هندی، دلتا نامیده شد.

در این ماه اعلام شد بدهی دولت به بیشترین میزان خود از زمان جنگ جهانی دوم به بعد رسیده است.

۲۸ آوریل اتحادیه اروپا مدتها پس از تصویب انگلیس، توافق گمرکی و تجاری جدید را که با انگلیس پس از خروج از این اتحادیه امضا کرده بود، رسماً تصویب کرد. در همین اثنا بوریس جانسون به ویژه از سوی رسانه های به خاطر هزینه کردن از بودجه عمومی برای نوسازی آپارتمان محل سکونت خود مورد باخواست قرار داشت.

مه

در اوایل این ماه و با برگزاری انتخابات میان دوره ای و شوراهای شهر در سرتاسر انگلیس، در لندن صادق خان برای دومین بار به عنوان شهردار لندن انتخاب شد. در همین ماه دولت برنامه های جدید برای پیشگری از گسترش سویه دلتا که هنوز سویه هندی خوانده می شد به اجرا گذاشت.

ژوئن

با فرارسیدن تابستان و فروکش کردن نسبی کرونا، دولت محدودیت های قرنطینه و فاصله اجتماعی را تا حدودی آسان تر کرد.

چهل و هفتمین اجلاس سران کشورهای گروه هفت در خلیج کاربیس (Carbis Bay) منطقه «کورن وال» از ۱۱ تا ۱۳ ژوئن در جریان بود.  در این نشست علاوه بر هفت کشور آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، کانادا، ایتالیا و ژاپن؛ چهار مهمان دیگریعنی  اتحادیه اروپا، هند، استرالیا و کره جنوبی نیز به عنوان ناظر حضور داشتند. نمایندگان هندی در این نشست به دلیل مثبت بودن تست کرونا مجبور شدند به صورت مجازی و از هتل در گفتگوها شرکت کنند. این نشست از آن جهت که اولین سفر خارجی جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا می بود، از اهمیت بیشتری برخوردار بود. موضوع اصلی این دیدار نحوه مقابله با ظهور چین به عنوان یک قدرت رقیب ارزیابی شد و آمریکا تلاش کرد همکاری سایر اعضا در این زمینه را جلب کند. در ادامه و در نشست سران ناتو در بروکسل که ۱۴ ژوئن آغاز شد نیز آمریکا همین تلاش را ادامه داد.

با فرارسیدن ۲۵ ژوئن، مت هنکاک وزیر بهداشت انگلیس در وضعیت بغرنجی قرار گرفت. روزنامه سان تصاویری از فساد جنسی وی را در صفحه اول خود و فیلم آن را در وبسایت خود منتشر کرد. هنکاک دو روز بعد، در تعطیلی روز شنبه واز خانه استعفای خود را اعلام کرد. به نظر می رسد تصمیم برای استعفای او در ادامه فساد مالی قبلاً گرفته شده بود اما به او این شانس داده شد که با اتهام خفیف تر و کم هزنیه تری استعفا بدهد.

ژوئیه

در ادامه جام ملتهای اروپا که از ماه ژوئن در جریان بود انگلیس که این بار به نسبت خوب ظاهر شده بود توانست با شکست ۲ بر صفر آلمان و ۴ بر صفر اوکراین خود را به مرحله نیمه نهایی برساند. اگرچه باخت ۴ بر صفر اوکراین با توجه به سرسپردگی سیاسی اخیر این کشور به نظر مشکوک می رسید.

بوریس جانسون که از اوایل تابستان برای کاستن از محدویت های کرونایی تحت فشار بود اعلام کرد که آخرین مرحله از کاهش پلکانی این محدویت ها را روز ۱۹ ژوئیه اعلام خواهد کرد.

بی تردید یکی از بهترین  شادترین روزهای سال ۲۰۲۱ و ای بسا ده سال گذشته برای مردم انگلیس رور ۷ ژوئیه باشد. در این روز انگلیس در استادیوم ومبلی لندن و با شرکت هزاران  تماشاگر موفق شد دانمارک را ۲ بر ۱ شکست داده و به فینال این بازی ها برسد. پر بودن استادیوم از تماشاگرانی که فاصله اجتماعی را رعایت نکرده بودند به این نگرانی دامن می زد که کشور به زودی شاهد موجی تازه  یا حتی سویه جدیدی از کرونا خواهد بود.

۱۱ ژوئیه و در بازی فینال در شهر رم، انگلیس در ضربات پنالتی بازی را به ایتالیا واگذار کرد تا خوشی چند روز قبل مردم زهرمارشان بشود. در ادامه، پیشبینی ها درست از آب در آمده و با گذشت ۱۰ روز از بازی ومبلی شمار مبتلایان به کرونا از رقم روزانه ۵۰ هزار نفر در روز گذشت و حتی وزیر بهداشت ساجد جاوید را نیز مبتلا کرد. با این حال باید به خاطر داشت که جاوید که در حال اجرای برنامه کاهش محدودیت ها بود، از سوی کارشناسان بهداشتی به اتهام شتاب در این زمینه تحت فشار بود، و هیچ بعید نیست برای فرار از این فشارها نتیجه آزمایش خود را مثبت اعلام کرده باشد.

سرانجام ۱۹ ژوئیه تقریباً تمام محدودیت های کرونایی لغو شده و فعالیتها در فضاهای بسته مانند رستوران ها و باشگاه های ورزشی تقریباً به حالت عادی برگشت.

اوت

با بحرانی شدن وضعیت در افغانستان و سقوط فرودگاه کابل، پارلمان انگلیس همه نمایندگان خود را برای نشست فوق العاده در میانه تعطیلات تابستانی فراخواند. وزارت خارجه انگلیس برای عدم پیشبینی سقوط سریع افغانستان و شخص وزیر «دومینیک راب» به دلیل کاهلی و رها نکردن سفر تفریحی در میانه بحران، مورد انتقاد قرار گرفتند. دولت انگلیس همچنین اعلام کرد در نظر دارد به ۵ هزار نفر از آوارگان واجد شرایط افغان پناهنگی اعطا کند که در درازمدت ممکن است به ۲۰ هزار نفر برسد.

ماه اوت انگلیس شاهد آغاز دوره ای از کمبود مایحتاج و مواد غذایی بود که در ماه های آینده به سوخت و بنزین نیز سرایت کرد. دو عامل، یعنی افزایش موانع تجاری پس از برگزیت و کاهش نیروی انسانی ناشی از خروج مهاجران اروپایی و تشدید آن با همه گیری کرونا، موجب اخلال در توزیع برخی کالاهای ضروری شده و کشور را با کمبود مواجه کرد. شرکت «بی پی» بزرگترین شرکت نفتی این کشور اعلام کرده نمی تواند سوخت مورد نیاز برخی از پمپ بنزین ها را تامین کند.  از آن زمان تا کنون انگلیس همچنان با کمبود نیروی انسانی، کالا و سوخت مواجه است.

سپتامبر

دومینیک راب وزیر خارجه که از مدتی پیش به خاطر تعلل در ماجرای خروج از افغانستان تحت فشار بود در جابجایی کابینه پست وزارت خارجه را از دست داده و به عنوان قائم مقام نخست وزیر منصوب شد. در این جابجایی، لیز تراس پست وزارت خارجه را تصاحب کرد.

انگلیس در ماه سپتامبر با امضای قرارداد امنیتی موسوم به «اوکوس» AUKUS با استرالیا و آمریکا و شکل دادن به یک پیمان دفاعی بین کشورهای انگلیسی زبان، به طور ویژه خشم چین و فرانسه را برانگیخت. فرانسه از این خشمگین بود که استرالیا قرارداد ساخت زیردریایی های خود با این کشور را لغو کرده و ساخت آن ها را به شرکتهای انگلیسی و آمریکایی سپرده است.

بحران سوخت و انرژی با افزایش قیمت عمده فروشی گاز وارداتی در اروپا وارد مرحله جدیدی شد. قیمت گاز برای مصرف در اروپا، در ادامه اختلاف روسیه و آلمان برای راه اندازی خط لوله «نورد استریم۲»، بیش از ۵۰۰ درصد افزایش یافت. در همین زمان بحران سوخت در انگلیس مردم را به صف کشیدن در برابر پمپ های بنزین واداشت. دولت اعلام کرد که بحران سوخت موقتی است و دلیل عمده آن کمبود راننده کامیون برای حمل سوخت است.

اکتبر

روز ۱۵ اکتبر، نماینده محافظه کار پارلمان، «دیوید ایمس» David Amess در محل حوزه انتخابانی خود با ضربات چاقو به قتل رسید. پلیس در این رابطه یک جوان ۲۵ ساله انگلیسی را بازداشت کرد.

در آستانه کنفرانس محیط زیستی «کاپ۲۶» در گلاسکو، ملکه انگلیس که در طول سال جاری حال مساعدی نداشته اعلام کرد در افتتاحیه این کنفرانس شرکت نخواهد کرد. این موضوع به شایعاتی در زمینه سلامتی ملکه دامن زد.

نوامبر

کنفرانس محیط زیستی «کاپ ۲۶» که از ۳۱ اکتبر در گلاسکو در جریان بود پس از دو هفته و با تصویب شتابزده یک بیانیه بی خاصیت و بدون دستاوردی جدی به کار خود پایان داد.

در انگلیس ۱۱ نوامبر به عنوان روز پایان جنگ جهانی اول و اولین یکشنبه پس از آن به عنوان روز سرباز، بزرگ داشته می شود. مراسم روز سرباز که تا قبل از این همیشه با شرکت ملکه و همسرش برگزار می شد، امسال بدون حضور این دو برگزار شد.

دسامبر

لیز تراس وزیر خارجه انگلیس دور جدیدی از مذاکرات را با نمایندگان اتحادیه اروپا بر سر مقررات مرزی بین ایرلند شمالی و اتحادیه اروپا آغاز کرد. بر اساس توافق فعلی و برای پرهیز از ایجاد پاسگاه مرزی بین دو ایرلند، انگلیس عملاً مرزی آبی بین جزیره اصلی با جزیره ایرلند را پذیرفته است. این موضوع مورد اعتراض سلطنت طلبان ایرلند شمالی و عناصر راستگرای داخل حزب محافظه کار قرار دارد. اکنون لیز تراس که خود تا سال ۲۰۱۶ و همه پرسی برگزیت از طرفداران باقی ماندن کشور در این اتحادیه بود، قرار است برای تنظیم معاهده جدیدی مذاکره کند.

در اواخر ماه دسامبر اعلام شد ملکه در مراسم کلیسای Sandringham که همواره در روز کریسمس در آن شرکت می کرد، حضور نداشته و کریسمس را در خانه جشن خواهد گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha