به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از شبکه خبری فرانس ۲۴، گروه مشورتی راهبردی کارشناسان در زمینه ایمنی سازی سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که حدود ۱۲۰ کشور برنامه های تقویتی واکسن را آغاز کرده اند، حتی با وجودی که تدروس آدهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت هشدار داد هیچ کشوری نمی تواند راه برون رفت خود از این همه گیری را تقویت کند.
درحالی که اومیکرون سرعت خود را افزایش می دهد، تقویت کننده ها سطوح بالاتری از محافظت در برابر این گونه را ارائه داده اند، اما تجوز دُز سوم و حتی جهارم، نابرابری در توزیع واکسن در سراسر جهان را تشدید می کند.
یافته های مطالعات ائتلافی از سازمان های بهداشتی و بشردوستانه موسوم به «اتحاد واکسن مردمی» حاکی است در شش هفته منتهی به کریسمس، اتحادیه اروپا، انگلیس و آمریکا در مجموع ۵۱۳ میلیون دُز واکسن کووید – ۱۹ دریافت کردند در حالی که کشورهای آفریقایی در مجموع فقط ۵۰۰ میلیون دُز در کل سال به دست آوردند.
حدود ۳۰ میلیون نفر در انگلیس دُز سوم واکسن را گرفته اند در حالی که ۱۹ میلیون نفر در فرانسه از دُز سوم برخوردار شده اند. اسرائیل نیز به تازگی اعلام کرد دُز چهارم را برای افراد ۶۰ سال و بالاتر عرضه می کند.
«لورنس یانگ» ویروس شناس از دانشکده پزشکی وارویک انگلیس گفت: آنچه مهم است این است که ما اطمینان یابیم که همه جا در سراسر جهان به واکسن دسترسی دارند.
وی افزود: اومیکرون زنگ بیدارباشی است که به ما می گوید آنچه از طریق همه گیری شنیده ایم، این است که هیچ یک از ما ایمن نیستیم، مگر آنکه همه ما ایمن باشیم. وی تاکید کرد که واکسن های کافی در سراسر جهان وجود ندارد.
نابرابری در توزیع واکسن به این معناست که کشورهای متمول از توان پاسخ به تهدید ویروس با تضمین دُزهای کافی برای واکسینه کردن همه جمعیت خود برای چند بار برخوردارند، در حالی که کشورهای فقیرتر این امکان را ندارند.
کشورهایی که کمترین امکانات را دارند و عمدتا در مرکز و جنوب آفریقا واقع اند و البته کشورهایی چون افغانستان را دربر می گیرند، تنها قادر بوده اند اولین دُز واکسن را برای ۶۰ درصد از جمعیت خود فراهم کنند.
به گفته «مکس لوسان» رئیس مشترک اتحادیه واکسن مردمی به فرانس ۲۴ گفت که تهدید اومیکرون باعث شده تا عرضه واکسن با محدودیت مواجه شود و دسترسی برای کشورهای فقیرتر سخت تر شود.
وی افزود: در حالی که وارد سال ۲۰۲۲ می شویم، با بحران عرضه بزرگتری روبه رو هستیم که واکسن کافی در جهان موجود نیست. در این وضعیت کمبود، قدرتمندترین کشورهای با بزرگترین موجودی های بانکی اند که برای قرار گرفتن در جلوی صف می جنگند و کشورهای در حال توسعه بار دیگر پشت سر گذاشته می شوند.
احتکار واکسن همچنین به مثابه آن است تعهدات کشورهای ثروتمندتر برای به اشتراک گذاری واکسن رعایت نشده است.
نتایج یک بررسی نشان داد، تا اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰)، تنها ۱۴ درصد (۲۶۱ میلیون دُز) از ۱.۸ میلیارد دُز واکسن وعده داده شده از طرف کشورهای ثروتمند تامین شده است.
در این بررسی همچنین مشخص شد چهار شرکت اصلی سازنده واکسن (آسترازنکا/آکسفورد، مُدزنا، جانسون اند جانسون و فایزر/بایون تک) کمتر از نیمی از دُزهای وعده داده شده به برنامه دسترسی جهانی به واکسن کووید – ۱۹ (کوواکس) را تحویل داده اند.
برپایه این گزارش، کشورهای ثروتمندتر به طور طبیعی تلاش کرده اند تا حد امکان از جمعیت خود به ویژه در شروع همه گیری محافظت کنند.
همان طور که ویروس شیوع می یابد، به جهش ادامه می دهد. بدترین سناریو این است که یک سویه مقاوم به واکسن ظهور یابد.
نظر شما