ضرب‌المثل‌هایی برای کودکان در کتاب «عسل مثل یه قصه»

تهران- ایرنا- کتاب «عسل مثل یه قصه» شامل ضرب‌المثل‌هایی ویژه گروه سنی هشت تا ۱۲ سال منتشر شد. 

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا کتاب عسل مثل یه قصه نوشته سیدمحمد مهاجرانی به نقل ضرب المثل هایی برای گروه سنی هشت تا ۱۲ سال پرداخته است.

نویسنده در مقدمه این کتاب نوشته است: یادش بخیر! وقتی کودکی هفت هشت ساله بودم؛ کتابی در خانه داشتیم به نام داستان ها و مثل ها. هر داستان درباره این بود که یک ضرب المثل چه جوری به وجود آمده است. کبکش خروس می خواند! دوستی خاله خرسه! بادمجان بم آفت ندارد.... در شب های سرد زمستان، زیر کرسی گرم، کنار مادر بزرگ می نشستم. اولِ داستان را من می خواندم. بقیه اش را او از حفظ می گفت! ضرب المثل ها، هم داستان شان شیرین بود هم خودشان! ضرب المثل ها چهار ویژگی جالب دارند؛ کوتاه، روان، جذاب و پرمغز! و به خاطر همین است که از صدها و شاید هزاران سال پیش تا کنون ماندگار شده اند.

۴۴ سال بعد از آن روزهای شیرین کودکی نمی دانم چی شد که به دلم افتاد باز سری به شهر ضرب المثل ها بزنم و برای شان داستان بنویسم. اول کمی دو دل شدم و نزدیک بود بی خیال شوم که یکهو به خودم گفتم ای بابا! حالا که هم وقت داری و هم علاقه. شکر خدا سلامتی هم که برقرار است. پس دست به قلم شو و به قول معروف تا تنور داغ است نان را بچسبان. بسم الله گفتم و کار را شروع کردم ولی دیدم اوووووَه! چند هزار ضرب المثل داریم! به خودم گفتم چه طوری؟ و تا کی؟ برای این همه مَثَل می خواهی داستان بنویسی؟ با کمی فکر و یک لبخند به خودم جواب دادم معلوم است که نمی توانی ولی خب به قول معروف آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید. ۴۴ ضرب المثل انتخاب کردم و برای هر کدام داستانی نوشتم. (صفحه ۴ و ۵)

برخی از ضرب المثل های این کتاب عبارتند از: نو که آمد به بازار، کهنه می شه دل آزار، حلوا یک بار مزه می دهد، اسبت را گم کرده ای دنبال نعلش می گردی؟ علف باید به دهن بزی شیرین بیاید، به تنبل گفتند برو سایه گفت سایه خودش می آیه! سالی که نکوست از بهارش پیداست، با یک گل بهار نمی شود، آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم، در دیزی باز است حیای گربه کجا رفته؟ با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمی شود، دیگ به دیگ می گوید رویت سیاه! تو که لالایی بلدی چرا خوابت نمی برد؟ هر که بامش بیش برفش بیشتر، هر کجا که روی آسمان همین رنگ است، بادمجان بم آفت ندارد، ماه همیشه پشت ابر نمی ماند، توی قوطی هیچ عطاری پیدا نمی شود، تو هنوز دهنت بوی شیر می دهد! و حسنی به مکتب نمی رفت وقتی می رفت جمعه می رفت.

نویسنده با طرح داستانی درباره ضرب المثل زبان خوش مار را از لانه بیرون می آورد، اینگونه نتیجه گیری کرد: این مثل که شیرین است، استفاده اش این است خوش زبان بودن بسیار ارزشمند و سودمند است و با خوش زبانی به راحتی می توان کارها را پیش برد. 

وی درباره نتیجه ضرب المثل تو کاسه داغ تر از آش شده ای نوشت: این مثل که شیرین است، استفاده اش این است کسی که بدون دلیل و بی خودی در کاری دخالت می کند و بیشتر از آن فردی که کار مربوط به اوست، می خواهد دلسوزی کند.

کتاب عسل مثل یه قصه با تصویرگری مهدی صادقی از سوی نشر جمال در دو هزار نسخه منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha