۲۰۲۱؛ جهش دو برابری مرگ ومیر کرونا در جهان

تهران - ایرنا - ویروس کرونا در طول سال ۲۰۲۱ میلادی، چراغ جان دست‌کم سه و نیم میلیون نفر در سراسر جهان را خاموش کرد که با در نظر گرفتن آمار مرگ‌ومیر حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفره سال ۲۰۲۰، از افزایش حدود دو برابری این فهرست غم‌انگیز حکایت دارد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از روزنامه لا وانگواردیا اسپانیا، طبق آمارهای رسمی، از ۲۴ ماه پیش و زمانی که مقامات چینی برای نخستین بار از شیوع ویروسی ناشناخته با منشا ناشناس هشدار دادند، تعداد جانباختگان ناشی از این بیماری در سراسر جهان به بیش از پنج میلیون و ۴۲۳ هزار نفر رسیده است.

در میانه این روند صعودی جانباختگان، اروپا بار دیگر و برای دومین سال متوالی، بیشترین تعداد مرگ‌ومیر ناشی از کووید-۱۹ را به خود اختصاص داد. سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است که «این سناریو برای اروپا می‌تواند رو به وخامت و تا بهار ۲۰۲۲ ادامه یابد». با این حال، واکسیناسیون همچنان بهترین سپر محافظتی برای جلوگیری از افزایش جانباختگان همزمان با افزایش آمار مبتلایان محسوب می‌شود.  

پس از قاره پیر، آسیا با یک میلیون و ۲۵۰ هزار مورد جان باخته، آمریکای جنوبی با یک میلیون و ۲۰۰ هزار مورد، آمریکای شمالی با یک میلیون و ۱۱۷ هزار مورد فوت در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. شمار جانباختگان کرونا در آفریقا  و اقیانوسیه از ۲۵۰ هزار مورد فراتر نمی‌رود.

در نگاهی دقیق‌تر، آمار بالای مرگ‌ومیر کشورهای روسیه، اوکراین، آلمان و انگلیس در سال ۲۰۲۱، توجیه روشنی از موقعیت قاره اروپا نسبت به بقیه جهان است.

آمار مرگ‌ومیر ناشی از کووید-۱۹ در سال جاری میلادی نسبت به سال گذشته (۲۰۱۹) در ۲۶ کشور از ۳۳ کشور اروپایی شاهد افزایش بوده است  که در این میان، کشورهای اروپای شرقی از جمله اسلواکی، روسیه، اوکراین، لیتوانی، بلغارستان و رومانی، افزایش موارد فوت ۲۰۰ درصدی را ثبت کرده اند.

در همین حال، کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، بلژیک یا هلند که در طول موج‌های اول و دوم شیوع ویروس کرونا، بیشترین آسیب را متحمل شدند، سال ۲۰۲۱ را با آمار مرگ‌ومیر کمتر از سال ۲۰۲۰ به پایان می‌رسانند.

وضعیت شیوع ویروس کرونا در اروپا به اعتقاد سازمان جهانی بهداشت، از اواسط نوامبر نگران‌کننده بود؛ درست زمانی که اروپا بار دیگر به کانون همه‌گیری کووید-۱۹ در جهان تبدیل شد. هانس کلاگ مدیر منطقه ای سازمان جهانی بهداشت در اروپا هشدار دادکه میزان مرگ‌ومیر در این قاره تا مارس ۲۰۲۲، ممکن است تا نیم میلیون نفر افزایش یابد.

از آنجا که تا کنون، واکسیناسیون به عنوان مهمترین و البته مطمئن‌ترین ابزار مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری شناسایی شده است، بیشترین شمار جانباختگان مرتبط با کرونا در آن دسته کشورهای اروپایی ثبت شده است که نرخ واکسیناسیون کمتری داشته اند.

اسپانیا و پرتغال دو کشور عضو اتحادیه اروپا هستند که با بالاترین میزان واکسیناسیون (به ترتیب ۸۱ و ۸۹ درصد جمعیتشان) با موقعیت نسبتا بهتری با موج ششم مواجه شده اند. در همین حال، برخی کشورها که کمترین میزان واکسیناسیون در اتحادیه اروپا را داشتند، اقداماتی در جهت ترویج و تشویق شهروندان به دریافت واکسن را آغاز کرده اند. به عنوان مثال، اتریش که نرخ واکسیناسیون در آن تا اواسط نوامبر، از مرز ۶۵ درصد جمعیت واکسینه شده فراتر نمی‌رفت، قرنطینه اجباری برای افراد واکسینه نشده را اعمال کرد.

 از طرفی، در کشورهای با نرخ بالای واکسیناسیون همچون پرتغال و اسپانیا، جلوگیری از فروپاشی بیمارستان‌ها به چالش مورد توجه تبدیل شده است. در اسپانیا در طول ماه دسامبر، شمار بیماران در بخش‌های مراقبت‌های ویژه، سه برابر شده است.  

در حال حاضر، کشورهای اروپای شرقی همچون بوسنی، مجارستان، بلغارستان، اسلواکی و رومانی با پایین ترین میزان واکسیناسیون با موج جدید شیوع بیماری همه‌گیر مواجه شده اند. در هیچ‌یک از این کشورها، شمار جمعیت واکسینه شده به ۵۰ درصد نمی‌رسد. همچنین این پنج کشور، بالاترین آمار موارد فوت بیماران کرونایی در طول سال ۲۰۲۱ را نه فقط در سطح اروپا بلکه در سطح جهان ثبت کرده اند.

به نوشته لا وانگواردیا، در حالی که کشورهای ثروتمند در تلاشند تا تزریق دُزهای تقویت‌کننده را تسریع کنند، نهادهای علمی به صورت مداوم، ضرورت واکسیناسیون در کشورهای در حال توسعه را یادآوری می‌کنند.

سازمان جهانی بهداشت به منظور پایان دادن به بیماری همه‌گیر، نرخ ۷۰ درصدی جمعیت واکسینه شده در هر کشور را به عنوان میزان حداقلی در نظر گرفته است اما با نرخ فعلی، کشورهایی که بیشترین تاخیر در پیشبرد طرح‌های واکسیناسیون را دارند، ۹ سال طول می‌کشد تا به این هدف ۷۰ درصدی دست یابند و این به این معنی است که تعداد مرگ‌ومیرها نیز تا آن زمان همچنان رو به افزایش خواهد بود.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha