نخستین همایش ملی بختیاری‌شناسی در شهرکرد آغاز شد

شهرکرد - ایرنا - مراسم آغازین نخستین همایش ملی بختیاری‌شناسی با رویکرد جامعه، فرهنگ و طبیعت روز چهارشنبه با حضور جمعی از مسوولان دانشگاهی و محققان و پژوهشگران در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.

سرپرست دانشگاه شهرکرد در مراسم آغازین همایش ملی بختیاری‌شناسی، از این همایش با عنوان یک رویداد قابل توجه در عرصه فرهنگی، تاریخی و اجتماعی نام برد و گفت: در آیات قرآن کریم نیز به شعوب و اقوام اشاره شده است و در فضای فرهنگی چهارمحال و بختیاری، نیاز به برگزاری چنین همایشی احساس می‌شد.

یاسر پیرعلی افزود: بختیاری‌ها در شکل‌گیری مشروطه و همچنین در دوران دفاع مقدس در تیپ قمر بنی‌هاشم‌(ع) نقش‌آفرین بودند اما چندان که لازم است تاکنون در حوزه مستندسازی نقش آنان اقدامی انجام نشده است.

وی با اشاره به وفاداری بختیاری‌ها به نظام جمهوری اسلامی و مرام و فتوت و سلحشوری مثال‌زدنی آنان تصریح کرد: در فضای کنونی که عصر ارتباطات و دنیای مجازی فشار بسیاری را بر فرهنگ و اندیشه‌های جوامع وارد می‌کند، تقویت نقاط فرهنگی باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد تا تاثیر آن بر جوانان و نوجوانان به نوعی کنترل شود.

وی توجه به کار ترویجی در حوزه فرهنگی را نیز یادآور شد و با اشاره به سیاست‌های تقویت جمعیت کشور و پاسداشت نظام خانواده افزود: محققان حوزه بختیاری‌شناسی می‌توانند با بیان روحیات و خلقیات اقوام، در بحث خانواده، رسالت اجتماعی خود را نیز انجام دهند و تلاش شود با انتشار مقالات در سطح گسترده‌تر، میزان اثرگذاری اقدامات پژوهشی نیز افزایش یابد.

مسوول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های چهارمحال و بختیاری نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان  مراسم آغازین این همایش ملی گفت: تمامی افرادی که با بختیاری‌ها مراوده و ارتباط داشته‌اند و در راس آنان، مقام معظم رهبری، صداقت، شجاعت و غیرت بختیاری‌ها را بارها بیان کرده‌اند.

حجت‌الاسلام سعید صفی شلمزاری با اشاره به اینکه بختیاری‌ها همگی پیرو مکتب تشیع هستند و همواره در جمع دوستداران اهل‌بیت (علیهم‌السلام) قرار داشته‌اند، افزود: شخصیت‌های درجه اول بختیاری‌ها آن‌چنان که شایسته است، شناخته شده نیستند که لازم است برای معرفی این افراد تلاش شود.

وی تصریح کرد: علاوه بر معرفی و تجلیل از شخصیت‌های برجسته‌ای چون سردار بی‌بی مریم و علیمردان‌خان می‌توان برای شعرا و ادبیان بختیاری نیز برنامه‌های نکوداشت برگزار کرد چرا که بیشتر این افراد با احساسات برخاسته از عقاید دینی مورد تایید علمای آن زمان به مبارزه عیله ظلم و استنبداد پرداخته‌اند و در دوران دفاع مقدس نیز بختیاری‌های حاضر در تیپ قمر بنی‌هاشم(ع) همواره خط‌شکن و صف شکن میدان‌های نبرد بودند.

صفی بر لزوم برپایی همایش‌ها و آیین‌های بزرگداشت برای عالمان دینی استان به منظور تبیین و روشنگری نقش آن‌ها در حفظ اصول حقه شیعی میان بختیاری‌ها تاکید کرد و از حاجی آخوند هلوسعد از شاگردان ملاهادی سبزواری، شیخ عبدالله پیاده لردگانی، سید عبدالکریم فلاردی، یدالله بختیاری و خاندان آیت‌الله ابوالقاسم دهکردی به عنوان جمعی از علمای برجسته استان نام برد که در دوران استبداد و حضور انگلیسی‌ها در مناطق مختلف، به مبارزه علیه آن‌ها برخاستند.

وی با بیان اینکه این شخصیت‌های تراز و عالمان بزرگوار در دوران مختلف از طرف عده‌ای مورد هجمه و تبلیغات سوء قرار گرفتند تا اجازه معرفی صحیح آنان به مردم داده نشود، افزود: موضوع مهم در این میان آن است که بختیاری‌ها هر کجا به درستی صلاح امور را دانستند، دچار لغزش نشدند و مقام معظم رهبری نیز روی‌گردانی آنان از شاپور بختیار را در زمان نخست وزیری وی بسیار مهم دانسته‌اند.

مسوول دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه شهرکرد یادآور شد: لازم است برای معرفی سرداران شهید بختیاری نیز کار علمی موثری صورت بگیرد.

بختیاری‌ها در سرنوشت ایران و جریان انقلاب مشروطیت نقش بسیاری را رقم زده‌اند

استاندار چهارمحال و بختیاری نیز در پیامی به این همایش بیان کرد: بختیاری‌ها جز بهترین و با وفاترین اقوام ایرانی هستند که در طول تاریخ با دیگر اقوام با همبستگی و وحدت زندگی کرده و هم‌زیستی نموده‌اند، بختیاری‌ها به صداقت، صفا و شجاعت و غیرت شناخته می‌شوند و مردمان این قوم قبل از دیگر طایفه‌های ایرانی و از ابتدا به مکتب اهل‌بیت (علیهم‌السلام) و تشیع گرایش پیدا کردند و تنها قومی است که همه آن‌ها شیعه هستند.

غلامعلی حیدری در این پیام افزود: سرزمین بختیاری در طول تاریخ همواره پناهگاهی برای نوادگان اهل‌بیت و امامزادگان بوده و زیارتگاه‌های موجود در این سرزمین گواه اعتقاد بالای آن‌ها نسبت به سادات است.

وی با بیان اینکه بختیاری‌ها در سرنوشت ایران و جریان انقلاب مشروطیت نقش زیادی داشتند، تصریح کرد: بختیاری‌ها به رهبری سردار اسعد بختیاری همراه ملت مبارز ایران و با حمایت روحانیت در اصفهان و چهارمحال و بختیاری از مشروطیت دفاع کردند و برای مبارزه با استبداد محمدعلی شاه به تهران رفتند و در سال ۱۲۸۸ هجری شمسی تهران را فتح و حکومت استبداد را سرنگون کردند.

حیدری در بخش دیگری از این پیام یادآور شد: یکی دیگر از افتخارات بختیاری‌ها مبارزات سردار بی‌بی مریم است که  در انقلاب مشروطیت و بعد از آن توانست با انگلیسی‌ها و روس‌ها مبارزه کند و حتی در جریان جنگ جهانی اول، آزادی‌خواهان ایران را پناه داد.

وی همچنین قیام آزادی‌خواهی علیمردان‌خان بختیاری در دوره پهلوی اول علیه دیکتاتوری رضاخان به عنوان یکی دیگر از افتخارات بختیاری‌ها نام برد و یادآور شد: هنگامی که انقلاب اسلامی ایران پیروز شد، بختیاری‌ها در صحنه‌های گوناگون و متعددی در کشور رشادت‌های بالایی از خود نشان دادند به ویژه آنکه آن‌ها در دوران دفاع مقدس در لشگر و سپاه‌های چهارمحال و بختیاری، خوزستان و اصفهان و دیگر استان‌ها توانستند با دلاوری و شجاعت همواره در خط مقدم جبهه‌ها خط‌شکن و پیروز باشند.

استاندار چهارمحال و بختیاری از برگزارکنندگان این همایش به دلیل معرفی و شناسایی ایل بختیاری به جامعه علمی کشور قدردانی کرد.

پژوهشگران و محققان ۶۰ عنوان مقاله به نخستین همایش بختیاری شناسی ارسال کردند

دبیر علمی همایش ملی بختیاری‌شناسی نیز با بیان اینکه همایش‌های علمی، محلی برای ارائه دستاوردهای پژوهشی در یک حوزه تخصصی به شمار می‌روند، گفت: دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهرکرد در سال جاری میزبانی سه همایش را بر عهده گرفته است که همایش قرآن و انسان مدرن، بختیاری‌شناسی و همچنین کنگره ادبیات پایداری از جمله این برنامه‌های علمی پژوهشی به شمار می‌روند.

جهانگیر صفری با اشاره به اینکه ایران، سرزمین اقوام مختلفی است، بر شناخت ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این اقوام برای اعتلای همه‌جانبه کشور تاکید کرد و افزود: در همین راستا پژوهشکده بختیاری‌شناسی در دانشگاه شهرکرد فعالیت خود را از سال‌های گذشته در این دانشگاه آغاز کرد و علاوه بر چاپ مجله علمی پژوهشی در این حوزه، برگزاری نخستین همایش ملی بختیاری‌شناسی را نیز در مجموع فعالیت‌های فرهنگی خود قرار داد که با وجود محدود بودن زمان دریافت مقالات، با استقبال پژوهشگران و محققان بیش از ۶۰ عنوان مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شد.

وی یادآور شد: مقالات دریافت شده در کارگروه‌های تخصصی هنر و باستان‌شناسی، منابع طبیعی و محیط‌زیست، زبان و ادبیات و کارگروه‌های فرهنگ و مردم‌شناسی مورد بررسی قرار گرفت و برترین‌های آن‌ها در مدت ۲ روز برگزاری این همایش به صورت سخنرانی ارائه خواهد شد.

به گزارش ایرنا، همایش ملی بختیاری‌شناسی که از روز چهارشنبه با محوریت جامعه، فرهنگ و طبیعت در دانشگاه شهرکرد آغاز شده است در روز نهم دی نیز ادامه خواهد داشت و ۲۰ پژوهشگر و محقق، مقالات خود را با موضوعات مختلف ارائه می‌کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha