به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه اسپانیا، سال ۲۰۲۱ میلادی که با روند هر چند آهسته بهبودی وضعیت بیماری همهگیر و سالی مملو از انتخابات در آمریکای لاتین پایان یافت، سال ۲۰۲۲ نیز در قاره آمریکا با شماری رویدادهای سیاسی از جمله انتخابات ریاست جمهوری برزیل، کمبیا و کاستاریکا به سرانجام میرسد.
فعالیتهای انتخاباتی در آمریکای لاتین در سال ۲۰۲۱ در ماه نوامبر(آبان و آذر) متمرکز شد. دوره یک ماهه ای که شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در شیلی، نیکاراگوئه و هندوراس و همچنین انتخابات پارلمانی آرژانتین با شکست جدی حزب حاکم بود. در ونزوئلا نیز انتخابات منطقه ای و محلی برگزار شد اما با پیروزی نامزد اپوزیسیون در ایالت باریناس که زادگاه هوگو چاوز است، طبق اعلام دولت مبنی بر عدم صلاحیت این نامزد جبهه مخالفان، انتخابات باید در اوایل ژانویه تکرار شود.
انتخابات در منطقه آمریکای لاتین در سال ۲۰۲۱، اگرچه نشان از کاهش وزن سیاسی برخی احزاب حاکم چپگرا از جمله اکوادور و آرژانتین داشت، اما در نیکاراگوئه قدرت «دانیل اورتگا» رئیس جمهوری چهار دوره پیشین را تثبیت کرد. در انتخابات منطقه ای ونزوئلا نیز شکست اپوزیسیون، باعث تقویت چاویسم و طرفداران دولت «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری این کشور شد و سرانجام در انتخابات اخیر شیلی، انتخاب نامزد جوان مبارز چپگرا، خط پایانی بر دوره حاکمیت دیکتاتوری تحت حمایت واشنگتن رقم زد.
روندهای انتخاباتی سال ۲۰۲۲ در آمریکای لاتین اگر چه از منظر کمیت نسبت به ۲۰۲۰ چندان فشرده نخواهند بود اما تعیین مسیر سیاسی در برزیل و کلمبیا به عنوان دو کشور تاثیرگذار منطقه همزمان با انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا، بی تردید به طور قابل توجهی چشمانداز سیاسی این منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
شهروندان کشور پهناور برزیل، دوم اکتبر (۱۰ مهر ۱۴۰۱) پای صندوقهای رای حاضر خواهند شد تا در میانه درگیری جدی میان لولا داسیلوا رئیسجمهور چپگرای سابق و ژائیر بولسونارو رئیسجمهوری راستگرای افراطی فعلی، رهبر آینده این کشور را انتخاب کنند.
بر اساس پیشبینیها، ۱۴۸ میلیون رایدهنده برزیلی همچنین همه اعضای مجلس نمایندگان، یک سوم مجلس سنا و فرمانداران و قانونگذاران مجمعهای هر ایالت را نیز انتخاب میکنند.
در حالی که کمتر از یک سال به انتخابات ریاست جمهوری برزیل باقی مانده است، محبوبیت لولا داسیلوا که در بازه زمانی ژانویه ۲۰۰۳ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۱۰ ریاست جمهوری را بر عهده داشت از حالا مشخص است. طبق نظرسنجیها، محبوبیت ۲۰ تا ۲۵ درصدی بولسونارو در برابر محبوبیت و آرای موافق ۴۰ درصدی رقیب اصلی این رئیس دولت راستگرا، لولا داسیلوا قرار دارد.
به نوشته افه، چنانچه این پیشبینیها در انتخابات دوم اکتبر تحقق یابد، انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم در تاریخ ۳۰ اکتبر کشیده خواهد شد، چرا که کاندیداها برای پیروزی به ۵۰ درصد آرا نیاز دارند.
انتخابات برای تعیین جانشین ایوان دوکه رئیسجمهوری کلمبیا نیز ۲۹ مه (۸ خرداد) برگزار خواهد شد. طبق نتایج نظرسنجیها، تا کنون سناتور گوستاوو پِترو عضو ائتلاف چپگرا و شهردار سابق بوگوتا (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵) پیشتاز است. در جایگاه دوم نیز رودولفو ارناندز قرار دارد که با وجود حمایت از نامزدی او با یک میلیون و ۸۰۰ هزار امضا، تا کنون از حمایت هیچ حزب سیاسی برخوردار نیست.
اختلافات انتخاباتی کلمبیا حول موضوعاتی از جمله امنیت، خشونت، بیکاری و اثرات اقتصادی بیماری همهگیر متمرکز است.
در آمریکا نیز توجه سیاسی به ۸ نوامبر (۱۷ آبان)، زمانی که انتخابات میان دوره ای کنگره و چندین انتخابات ایالتی و محلی برگزار می شود، معطوف شده است.
در دومین سهشنبه ماه نوامبر، آمریکاییها همه ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان، ۳۴ سناتور از ۱۰۰ سناتور، ۳۹ فرماندار ایالت و هزاران قانونگذار ایالتی را انتخاب خواهند کرد.
اگرچه بیش از ده ماه تا این رقابت سیاسی زمان باقی مانده است، اما نتیجه این انتخابات میتواند برای سالهای متمادی بر تمامی تحولات در آمریکا و جهان تاثیر بگذارد. اگر جمهوریخواهان کنترل یک یا هر دو مجلس کنگره را به دست آورند، میتوانند برنامههای اقتصادی جو بایدن را وتو و کنترل محافظهکارها بر دادگاه عالی را مستحکمتر کنند.
عدم محبوبیت فزاینده رئیس جمهور، جو بایدن، تورم بالا و تداوم همه گیری کووید-۱۹ باعث می شود کارشناسان پیش بینی کنند که روندهای مشاهده شده در ماه های پایانی سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داشت و جمهوری خواهان احتمالا کنترل هر دو مجلس را به دست بگیرند.
چنانچه در ماه نوامبر، حزب جمهوری خواه کنترل یک یا هر دو مجلس را به دست بگیرد، بایدن دو سال آخر دوره ریاست خود را برای اجرای پروژه ها و تحقق تعهداتش، با مشکلات بسیار بیشتری روبرو خواهد شد.
ششم فوریه (۱۷ بهمن)، ۳.۵ میلیون نفر از شهروندان کاستاریکا برای انتخاب رئیس جمهوری و ۵۷ نماینده مجلس قانونگذاری برای دوره ۲۰۲۲-۲۰۲۶ به پای صندوق های رای خواهند رفت.
بر اساس آخرین نظرسنجی ها، حدود ۴۵ درصد از رای دهندگان بلاتکلیف هستند و حمایت از هیچ نامزدی به ۲۰ درصد نمیرسد. بنابراین، بعید است که هر یک از نامزدها ۴۰ درصد از آرای لازم برای پیروزی در دور اول را به دست آورند، بنابراین کشیده شدنانتخابات به دور دوم بسیار محتمل است که برای آوریل برنامه ریزی شده است.
نظر شما