به گزارش ایرنا، پیشرفت علم و فناوری در کنار گسترش اقتصاد و صنعت یکی از راهکارهای توسعه کشور است و زمینهای برای سرعت بخشی به توسعه در دیگر بخشها نیز به شمار می رود؛ مساله توسعه دانش بنیان حائز اهمیت است و توجه به این بخش یکی از راهکارهای عمل به اقتصاد مقاومتی بوده که در پس تحریم ها کشور را به سمت شکوفایی اقتصادی و پیشرفت هدایت میکند.
توجه به توسعه واحدهای فناور و دانش بنیان، ایجاد ارتباط بین این واحدها و توسعه صنعتی، همواره می تواند روند توسعه کشور را به سرعت ببخشد که آذربایجانغربی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
شرکتهای فناور و دانشبنیان زمینه ساز جهش اقتصادی در دنیای امروز به شمار میروند و به همین خاطر رشد فعالیتهای این این شرکتها مورد توجه مسوولان و دولت مردان قرار گرفته است، آذربایجان غربی نیز همانند سایر استانها نیاز بسیار زیادی به توسعه دانش بنیان و فناورانه دارد تا از این طریق، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و ماندگار بخش زیادی از عقب رفتگی های سالهای طولانی گذشته را جبران کند.
پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با هدف بسترسازی برای تولید ثروت از طریق علم و فناوری تاسیس شده است و به عنوان یکی از ارکان مهم شکلگیری و توسعه اقتصاد دانش بنیان تلاش میکند تا با استفاده از موقعیت ممتاز همجواری با سه کشور آسیایی و اروپایی و دارا بودن هفت مرز رسمی در سطح کشور به حمایت همه جانبه از شرکتهای مبتنی بر دانایی و خلاقیت و جذب سرمایهگذار بپردازد.
۱۷۰ شرکت فناور و دانش بنیان در آذربایجانغربی فعال است
فعالیت ۱۷۰ شرکت فناور و دانش بنیان مساله ای است که رییس پارک علم و فناوری آذربایجان غربی این میزان شرکت فعال را زمینهای برای توسعه میداند؛ غلامرضا منصورفر در رابطه با نحوه فعالیت این شرکتها گفت: از این تعداد ۱۲۱ واحد فناور و ۴۸ واحد، شرکت دانش بنیان میباشند.
وی تاکید دارد که از کل شرکت های دانش بنیان تنها ۲۹ مورد در پارک علم و فناوری آذربایجان غربی مستقر هستند و باقی در بیرون از پارک مشغول فعالیت میباشد.
وی به این مساله تاکید دارد که مجموعه پارک علم و فناوری به صورت حرفهای و با توسعه نوآوری و انجام کارهای دانش بنیان در حال فعالیت است تا بتواند نیاز جوانان نخبه استان را فراهم کند.
وی به تولیدات شرکت های فناور و دانش بنیان نیز اشاره کرد و افزود که تولیدات این شرکتها در زمینههای برق و الکترونیک، صنعت ساختمانی، کشاورزی، تولید و اتوماسیون، شیمی و پلیمر، اکوتوریسم منابع طبیعی، محیط زیست، انرژیهای نوین و زیست فناوری است.
فعالیت ۹۲۴ جوان مبتکر در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی
فعالیت شرکتهای دانش بنیان و فناور در آذربایجان غربی توانسته زمینه فعالیت جوانان نخبه و دانشجویان علاقهمند به فناوری را فراهم کند به گونهای که در حال حاضر ۹۲۴ نفر در این واحدها مشغول فعالیت هستند.
رییس پارک علم و فناوری آذربایجان غربی معتقد است اولویت فعالان در این پارک، توجه به نیازهای استان و سرمایهگذاری در این بخش است.
منصورفر با بیان اینکه نیاز امروز کشور و جامعه توجه به بخش پژوهش و توسعه فضای فناوری است، افزود: این امر نیازمند حمایت مسوولان ارشد استانی و سرمایهگذاری در این حوزه است.
وی با اشاره به چالاکی شرکتهای فناور و دانش بنیان معتقد است که شرکتهای فناور مستقر در پارک و علم و فناوری آذربایجانغربی خیلی سریع میتوانند محور فعالیت خود را تغییر دهند و با توجه به اقتضای زمان و نیاز فعالیت کنند.
درآمد شرکتهای فناور آذربایجانغربی به ۲۴۴ میلیارد ریال رسید
اما شرکت های دانش بنیان و فناور علاوه بر اینکه زمینه اشتغال بسیاری از جوانان نخبه و تحصیل کرده را در آذربایجان غربی فراهم کردهاند، توانسته با فروش محصولات خود درآمدزایی مناسبی را نیز داشته باشند؛ به طوری که شرکت های دانش بنیان و فناور آذربایجانغربی تنها طی امسال ۲۴۴ میلیارد ریال درآمد زایی از طریف فروش محصولات تولیدی خود داشتهاند.
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با تایید این مطلب معتقد است این میزان فروش با فعالیت شرکت های فناور می تواند افزایش قابل توجهی را داشته باشد.
اما برای حمایت از شرکت های دانش بنیان نیز صندوقی به نام صندوق پژوهش و فناوری راه اندازی شده است؛ صندوق پژوهش و فناوری از ملزومات زیست بوم نوآوری بوده و در آذربایجانغربی با سهامداری بخش خصوصی از یک طرف و پارک علم و فناوری و دانشگاه ارومیه به عنوان سهامداران دولتی از سوی دیگر، تشکیل شده است.
خدمات اصلی این صندوق شامل صدور انواع ضمانتنامه برای شرکتهای دانشبنیان، پرداخت انواع تسهیلات با نرخهای ترجیحی(قرض الحسنه، جعاله، لیزینگ، خرید دین)، ارزیابی و ارزشگذاری طرحهای دانشبنیان، مشارکت در طرحها و استارتاپها (مشارکت مدنی و حقوقی)، کارگزاری دستگاههای اجرایی(مالی، ارزیابی و نظارت) میباشد.
۳۵میلیارد ریال به صندوق پژوهش و فناوری آذربایجانغربی تخصیص یافت
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با اشاره به راهاندازی صندوق پژوهش و فناوری در این استان اعلام کرد که ۳۵ میلیارد ریال سرمایه به صندوق پژوهش و فناوری استان برای ارائه تسهیلات مالی به شرکتهای دانش بنیان تزریق شده است و در راستای حمایت از شرکتهای فناور، پوشش اعتبارات تسهیلاتی به این واحدها تا سقف ۲ میلیارد ریال افزایش یافته است.
وی یکی از حلقههای مفقوده زیست بوم فناوری در آذربایجان غربی را صندوق پژوهش و فناوری دانسته و معتقد است زیرساختهای راهاندازی این صندوق در استان بیش از پیش فراهم است.
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی اعتقاد دارد که صندوق پژوهش و فناوری میتواند بخشی از شرکتهای فعال در حوزه دانشبنیان را نجات دهد و از لحاظ ضمانتنامه و تسهیلات کمک حال آنان باشد.
منصورفر گفت: صندوق پژوهش و فناوری یکی از نمادهای بسیار مهم برای کسب و کارهای دانشبنیان و یک صندوق مالی استانی برای حمایت از کسب و کارهای استارتآپی و دانشبنیان است.
اما در کنار این فعالیت ها، برای اینکه تولیدات شرکت های فناور و دانش بنیان به راحتی به دست مصرف کننده برسد و فناوران این استان بازارهای بیشتری را تحت پوشش قرار دهد سایت «فن بازار» نیز در آذربایجانغربی راهاندازی شده است.
محصولات قابل عرضه در فنبازار منطقهای آذربایجانغربی به ۶۱ مورد رسید
سایت «فن بازار» به عنوان زیرساخت اطلاعاتی فنبازار استانی با حمایت پارک علم و فناوری استان راهاندازی شد که به عنوان حلقه واسط شرکتهای دانشبنیان با سرمایهگذاران مطرح است؛ فنبازار یک سیستم جامع انتقال فناوری بین عرضهکنندگان و متقاضیان فناوری است که به صورت نظاممند فرآیند انتقال فناوری را تسهیل میکند؛ فنبازار در ۲ بخش بازار فیزیکی و بازار مجازی فعالیت میکند و پارک علم و فناوری این استان در نخستین قدم خود، بخش مجازی این سیستم را راهاندازی کرده است.
"آرش انصاری" کارگزار فنبازار منطقهای آذربایجانغربی با تایید این مطلب ادامه داد که ۶۱ محصول در بخشهای مختلف نرمافزاری، زیست محیطی و انواع حسگرهای هوشمند توسط این شرکتها در این سایت به ثبت رسیده است که نسبت به ابتدای سال حدود ۱۵ محصول به محصولات قابل عرضه در این کارگزاری اضافه شده است.
وی به این مطلب نیز اشاره کرد که تاکنون ۴۷ شرکت فناور و دانشبنیان در سایت فنبازار منطقهای این استان ثبتنام کرده و محصولات خود را عرضه میکنند.
انصاری با اشاره به اینکه ۵۳۷ کاربر در سایت فنبازار منطقهای استان به آدرس http://urmia.techmart.ir ثبتنام کردهاند، بیان کرد: شرکتهای فناور و دانشبنیان میتوانند برای توسعه فروش و صادرات محصولات خود در این سامانه ثبتنام کنند زیرا هر محصولی که در این سامانه ثبت شود، در سراسر کشور قابل مشاهده است.
کارگزار فنبازار منطقهای آذربایجانغربی اظهار داشت: سرعتبخشی در فرآیند مبادله فناوری بین عرضهکنندگان و متقاضیان فناوری از اهداف راهاندازی فنبازار مجازی است؛ سامانه فنبازار فرصتی برای صاحبان فناوری محصولات است که این افراد محصول خود را برای مشتریان و سرمایه گذاران معرفی کنند.
وی آشنایی متقاضیان فناوری با محصولات عرضه شده و بیان نیازهای فناورانه به تولیدکننده محصولات فناور را از دیگر ویژگیهای این سایت مجازی دانست و اظهار داشت: شناخت نواقص، نیازمندیهای چرخه تولید و سرمایه و فروش عمدهترین کاری است که برعهده کارگزار فنبازار قرار دارد.
وی ادامه داد: سایت جدیدی نیز با لینک http://www.tavaniran.ir و با هدف اعلام مشخصات فنی و نیازمندیهای واحدهای تولیدی راهاندازی شده است و شرکتها میتوانند در این سایت ثبت نام کرده و مشخصات فنی و توان تولیدی خود را بارگذاری کنند.
اما پارک علم و فناوری تنها در زمینه شرکت های فناور و دانش بنیان فعال نبوده و در بخش پذیرش و ثبت اختراع نیز فعال است تا بتواند مختراعان را شناسایی و در راستای توسعه استان و کشور به کار گیری کند.
۵۲ درخواست ثبت اختراع به پارک علم و فناوری آذربایجانغربی ارجاع شد
محمد فتحعلی لو معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با تایید این مطلب بیان کرده که ۵۲ مورد اختراع از ابتدای امسال توسط جوانان و نخبگان این استان برای ثبت و تایید به این پارک ارجاع داده شده است.
وی ادامه داده که ۲۱ مورد از این تعداد تاییدیه هیات داوران گرفته و ۱۶ مورد نیز رد شده و همچنین ۱۵ مورد از اختراعات رسیده در دست بررسی توسط هیات داوران است و نتیجه بعد از بررسی اعلام و اطلع رسانی میشود.
معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری آذربایجانغربی به این مطلب تاکید کرد که همه طرح ها توسط هیات داوران و اساتید استانی بررسی و ارزیابی و نتیجه نهایی در سریع ترین زمان اعلام میشود.
فتحعلی لو با اشاره به آمار اختراعات معتقد است این آمار نشان از رشد ثبت اختراعات آذربایجانغربی و پیشرفت علمی و فنی این استان است.
وی اضافه کرده که قبل از سال ۱۳۹۵ مرجعیت استعلام فکری و ثبت اختراع در آذربایجانغربی وجود نداشت و مخترعان مجبور بودند برای ثبت اختراعات خود به استانهای همجوار یا تهران سفر کنند.
معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری آذربایجانغربی گفته که از سال ۱۳۹۵ مرجعیت استعلام فکری و ثبت اختراعات نیز به پارک علم و فناوری این استان واگذار شد که این امر کار مخترعان را تسهیل کرد.
فتحعلی لو اضافه داشته که صاحبان اختراع میتوانند با مراجعه به سایت مرکز مالکیت معنوی به نشانی http://iripo.ssaa.ir نسبت به ثبت اظهارنامه اختراع خود و دریافت شماره اظهارنامه و رمز شخصی اقدام کنند.
به گفته وی، متقاضی پس از دریافت تاییدیه از کارشناس ثبت اختراع میتواند پارک علم و فناوری آذربایجانغربی را به عنوان مرجع دارای صلاحیت برای استعلام به مرکز مالکیت معنوی معرفی کرده و سایر مراحل را پیگیری کند.
وی با اشاره به اهداف پارک علم و فناوری آذربایجانغربی اضافه کرده که افزایش شرکتهای دانش بنیان، استفاده از ظرفیتهای صنعتی استان، کاهش وابستگی طرحها و ایدهها به بودجههای دولتی، کمک به افزایش رشد و توسعه دانش بنیان و استفاده از موقعیت مناسب استان به جهت همسایگی با سه کشور خارجی در جذب سرمایهگذار خارجی از مهمترین اهداف این سازمان است.
پارک علم و فناوری آذربایجانغربی در تلاش است تا زمینه تجاری سازی و بازاریابی ایدههای نوآورانه و فناورانه را فراهم کند و نقش کلیدی در یاری رساندن به حضور فعال این شرکتها در سطوح ملی و بین المللی داشته باشد.
نظر شما