ابوالفضل مهرافزا روز سهشنبه در جلسه هماهنگی طرح تسهیل جهش تولید مسکن و خدماترسانی به روستاها در فردوس، افزود: با اعتبارات قیر رایگان که در استان در نظر گرفته شده تنها میتوانیم سطحی معادل ۵۶۰ هزار متر مربع از معابر روستایی را آسفالت کنیم، آن هم در صورتیکه هزینههای جانبی مثل پخت، حمل و پخش قیر از محلی دیگر تامین شود.
وی گفت: نمایندگان استان و استاندار خراسان جنوبی قول مساعد دادند که با همکاری نهادهای حمایتی در خصوص تامین اعتبار قیر رایگان این مشکل را پیگیری و حل کنند.
مهرافزا اظهار داشت: باید در پروژههای عمرانی مردم نیز پای کار آمده و از کمکهای خودیاری مردم نیز استفاده کنیم.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: نگاه حداکثری به رعایت قواعد و ضوابط توسط دستگاههای اجرایی در استان سبب شده انعطاف لازم در دستگاههای اجرایی وجود نداشته باشد.
مهرافزا گفت: نداشتن انعطاف در استان خراسان جنوبی سبب شده مانعتراشی بیشتر از مانعزدایی شود و این عامل نیز موجب سختتر شدن شرایط روستاییان در زمینه تولید و اشتغال میشود.
وی افزود: در طرح آمایش سرزمینی و سند تحول، بر حفظ، نگهداشت و تقویت جمعیت در پهنه شرقی کشور و نیز حفظ و نگهداشت جمعیت در روستاها تاکید شده است.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی تاکید کرد: ضرورتی ندارد همه فرایند مربوط به تغییر کاربری و اصلاح محدودهها به خصوص در روستاهای دور دست در مسیر طولانی اداری طی شود.
وی ادامه داد: در این خصوص، از ۹۱۸ روستای استان، ۸۰۰ روستا که جمعیت زیر ۵۰۰ خانوار داشته یا روستای مرکز بخش و یا مرکز دهستان نباشند، برای تغییر کاربری نیاز به تشکیل پرونده در کمیته روستایی و طرحهای هادی روستایی نخواهند داشت.
وی با تاکید بر اینکه هماهنگی دستگاههای اجرایی دغدغه اصلی ما است، افزود: طبق مصوبه کارگروه زیربنایی و شهرسازی استان، اگر هر دستگاه اجرایی و خدماتی ظرف مدت ۱۰ روز جواب استعلام را اعلام ندهند به منزله مثبت بودن استعلام تلقی میشود.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: شرکت گاز در اجرای ترمیم شکاف معابر برای گازرسانی در قراردادی با دهیاریها، تنها بخش بسیار اندکی از هزینه ترمیم را پرداخت میکند که این میزان جوابگوی هزینه بهسازی و ترمیم آسفالت و معابر نیست.
اجرای طرح هادی روستایی در ۱۷ روستای فردوس
رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان فردوس هم گفت: از ۲۴ روستای بالای ۲۰ خانوار شهرستان، در ۱۷ روستا طرح هادی اجرا شده است.
کاظم مهمانی افزود: از این تعداد، طرح هادی هشت روستا بازنگری شده و پنج روستا نیاز به بازنگری دارند که باید در اعتبارات سال آینده لحاظ شوند.
وی اظهار داشت: در حوزه عمران روستایی نیز که وظیفه بسترسازی برای اجرای مسکن روستایی است، از ابتدای انقلاب در شهرستان خدمات شایانی انجام شده است.
رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فردوس به بازسازی هفت روستا در دهه ۶۰ اشاره کرد و گفت: تا قبل از سال ۸۴، بیش از ۴۰۰ واحد از تسهیلات استفاده کردهاند، درحالیکه با ابلاغ تسهیلات ویژه بازسازی و نوسازی در سال ۸۴، بیش از ۸۷۰ واحد مسکونی از این تسهیلات استفاده کردهاند.
مهمانی بیان کرد: تاکنون ۲ هزار و ۶۲۷ جلد سند برای اماکن مسکونی و تجاری شهرستان فردوس صادر شده است.
وی نبود اراضی برای اجرای طرح های مسکن روستایی را مهمترین مشکل روستاها عنوان کرد و افزود: در روستای خانیک، اراضی در نظر گرفته شده جزو مستثنیات است.
بخشدار مرکزی فردوس نیز در این جلسه گفت: طرح جهش ملی مسکن توسط دولت مورد توجه بوده و با استقبال مردم روبه رو شده است.
نبیاله طاهری افزود: یکی از اشکالاتی که به اجرای این طرح در روستاها وارد بوده این است که تامین زیرساختها و معابر آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
وی اظهار داشت: به دلیل گرانی مسکن در شهر، بسیاری به روستاهایی در مجاورت شهرها مهاجرت میکنند که در این صورت روستا با انبوه تقاضا مواجه بوده که در خصوص تامین زیرساخت و معابر و نیز الحاق زمین باید مورد توجه قرار بگیرد.
طاهری بیان کرد: محدودههای وسیعی را برای الحاق به روستاها در نظر گرفتهایم که در طولانی مدت جوابگوی مهاجرت افراد به روستاها باشد.
بخشدار مرکزی فردوس هم گفت: برای اجرای طرحهای هادی روستاها لازم است تا از دانش افراد و کارشناسان بومی نیز بهره گرفته شود تا مشکلی مانند آنچه در روستای طاهرآباد رخ داده و جاده دسترسی و تیر چراغ برق از وسط رودخانه فصلی روستا میگذرد پیش نیاید.
طاهری در خصوص بحث استعلامات نیز که در این جلسه مطرح شد، افزود: این طرح چند سال قبل نیز تصویب شده بود، باید مصوبات در دولتها و با حضور مدیران کل جدید نیز قابل اجرا باشد و اینطور نشود که به محض تغییر دولت و عوامل دستگاههای اجرایی تابع قوانین جدید آنها باشیم.
قیمتگذاری نامتعارف اراضی در روستاها توسط مالکین، تخصیص قیر رایگان برای آسفالت معابر و هزینه بالای تمام شده آسفالت برای دهیاریها، نداشتن مسیر دسترسی به جاده برای سایت گردشگری روستای مهرانکوشک و تسطیح اراضی برای ساخت و ساز توسط بنیاد مسکن در روستاهای کوهستانی از مهمترین مشکلات مطرح شده توسط دهیاران روستاهای شهرستان فردوس در این جلسه بود.
نظر شما