مجید چیزفهم دانشمندیان شنبه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد:جایگاه هنر از جایگاه پزشکی، مهندسی و وکالت کمتر نیست. همان طور که یک پزشک بدون شماره نظام پزشکی نمی تواند طبابت کند. باید تدابیر لازم برای فعالیت افراد در هنر خوشنویسی نیز اندیشیده شود.
مخدوش شدن جایگاه هنر با فعالیت افراد غیرمتخصص در این عرصه
رئیس انجمن خوشنویسان شیراز ادامه داد: در حال حاضر شاهد آثاری از هنرمندان غیرحرفهای در جامعه هستیم که به جا ماندن این آثار قطعا در سالهای آینده جایگاه هنرمندان کنونی را خدشهدار می کند و کار آنها را زیر سؤال خواهد بُرد.
وی افزود: برخی افراد بدون گذراندن دورههای آموزشی خوشنویسی بر سردرب ساختمانهای مهم یا بر کاشیکاریهای اماکن فرهنگی و حتی بر سنگهای مزار با خطی نادرست و اشتباهات املایی، خطاطی و حکاکی میکنند.
این استاد خوشنویسی اضافه کرد: متأسفانه هیچ جریمه و مجازاتی برای افرادی که در زمینه خوشنویسی به صورت غیرحرفهای فعالیت میکنند و کلمات را به اشتباه یا نادرست مینویسند در نظر گرفته نمیشود. این در حالیست که در بسیاری از کشورها هنر خوشنویسی از نظام صنفی برخوردار است و به کسی که تخصصی در این زمینه ندارد مجوز فعالیت داده نمیشود.
چیزفهم گفت: البته ما این موضوع را بارها با متولیان فرهنگی کشور مطرح کردهایم اما تاکنون اقدامی اساسی در این زمینه انجام نشده است.
وی یادآور شد: در زمان گذشته به جایگاه هنر و هنرمند اهمیت بسیاری میدادند و هزینههای فراوانی را صرف تعالی هنر میکردند اما هماکنون آن طور که باید به این هنر توجه نمیشود.
رئیس انجمن خوشنویسان شیراز ادامه داد: بدون شک آثاری که از صدها سال قبل با بهترین کیفیت هنری در ساختمانها و بناهای تاریخی به جا مانده است میتوانند افزون بر معرفی دوره خود از نظر سطح هنری نیز سرمشقی برای هنرمندان در زمان حال و آینده باشند اما اکثر آثار هنری که در شرایط کنونی خلق میشوند از این ویژگی مهم برخوردار نیستند.
نرمافزارهای خوشنویسی؛تهدید یا فرصت
وی عنوان کرد: در چند سال اخیر شاهد ایجاد انواع نرمافزارهای خوشنویسی بودهایم و حتی در این مدت نرمافزار خط نستعلیق را راهاندازی کردهاند که در این نرم افزار از خط بهترین استادهای ایران بهره گرفته شده است.
این هنرمند خطاط افزود: هرچند که سرعت عمل در نگاشتن مطلب، مزیت اصلی این نرمافزارها برای بهرهگیری از این هنر به شمار میرود اما با این نرمافزارها، هنر خط در دسترس افرادی قرار گرفته است که از کوچکترین دانش و تخصص در این زمینه برخوردار نیستند. اکثر این افراد فقط با تایپ آشنایی دارند و آموزشهای لازم در خوشنویسی را فرا نگرفتهاند.
چیزفهم بیان داشت: بدون تردید خط طراحی شده توسط این نرم افزارها یک نوع بدل است و ارزش هنری ندارد و حتی ترکیب کلمات و اتصالات در این نرم افزار به اشتباه استفاده شده و این مسئله موجبات رنجش خوشنویسان را فراهم کرده است.
وی اضافه کرد: خوشنویسان بزرگ در گذشته از طریق این هنر کسب درآمد و امرار معاش میکردند اما راهاندازی این نرمافزارها باعث شده که خوشنویسان راهی برای کسب درآمد از این هنر نداشته باشند.
رئیس انجمن خوشنویسان شیراز توصیه کرد: افرادی که میخواهند این نرمافزارها را راه اندازی کنند باید از تخصص کافی برخوردار باشند و حداقل موفق به اخذ مدرک دوره ممتاز خوشنویسی شده باشند تا حداقل این نرمافزارها با اصول و قواعد خوشنویسی راهاندازی و به کار گرفته شود.
نظر شما