به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری هیل، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو با رد درخواستهای روسیه در بحبوحه تنش ها با اوکراین، گفت که ائتلاف نظامی (ناتو) استقرار نظامی خود را در سراسر اروپا متوقف نخواهد کرد.
استولتنبرگ در نشست وزرای خارجه ناتو به خبرنگاران در بروکسل گفت: «ما در مورد اصول اصلی، از جمله حق هر کشوری برای تصمیمگیری درباره راه و روش خود سازش نخواهیم کرد.»
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه ماه گذشته درخواستهایی را از آمریکا و ناتو به عنوان بخشی از تلاشها برای کاهش تنشها بر سر اوکراین مطرح کرد.
در پیش نویس سندی کرملین خواستار آن شده است که ناتو همه طرح های عضویت از جمله تقاضای اوکراین برای عضویت در ناتو را متوقف کند و دست از حضور نظامی در نزدیکی مرزهای روسیه بردارد. کرملین همچنین از واشنگتن این تضمین را می خواهد که ایالات متحده هیچ پایگاه نظامی در کشورهای اتحاد جماهیر شوروی که بخشی از ناتو نیستند ایجاد نکند و همکاری نظامی دوجانبه را با آنها توسعه ندهد. در عوض، روسیه هم تمرینهای نظامی را محدود میکند؛ وعدهای که این کشور از طریق تعهدات بینالمللی قبلی هم داده است.
با این اظهارات استولتنبرگ، بعید به نظر می رسد که ناتو و آمریکا از پیشنهادات روسیه در آستانه برگزاری نشست شورای مشترک ناتو و روسیه در روز چهارشنبه (اولین دیدار ناتو و روسیه از تیر ۹۸) استقبال کنند.
قرار است گفت و گوهای امنیتی راهبردی روسیه و آمریکا در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۲ (۲۰ دی)، نشست شورای ناتو و روسیه در ۱۲ ژانویه (۲۲ دی) و نشست شورای دائمی سازمان امنیت و همکاری اروپا در ۱۳ ژانویه (۲۳ دی) برگزار شود.
همزمان با افزایش تنشها میان واشنگتن و مسکو بر سر اوکراین و در حالیکه قرار است مذاکرات امنیتی میان دو قدرت در ژانویه ۲۰۲۲ آغاز شود، جو بایدن و ولادیمیر پوتین ۳۰ دسامبر ۲۰۲۱ (۹ دی) ۵۰ دقیقه با یکدیگر تلفنی گفت و گو کردند.
این دومین تماس میان رهبران آمریکا و روسیه در ماه دسامبر ۲۰۲۱ و پیش از برنامه گفت و گوی میان مقام های ارشد آمریکایی و روسی در ۱۰ ژانویه در ژنو بود.
انتظار می رود سفرای ناتو در این نشست در مورد پیشنهادهای امنیتی روسیه با نماینده روسیه گفت وگو کنند.
استولتنبرگ در ادامه افزود که ناتو مایل به گفت وگو در مورد کنترل تسلیحات است، اما به روسیه اجازه نمی دهد که نحوه حفاظت ناتو از کشورهای عضو را محدود کند.
او همچنین گفت که ناتو همچنان نگران افزایش تحرکات نظامی روسیه است، که این امر در کنار خواسته های جدید مسکو "این پیام" را ارسال می کند که خطر واقعی یک درگیری مسلحانه جدید در اروپا وجود دارد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: «عضویت در این نهاد همیشه یک بحث میان ناتو و کشورهای متقاضی بوده و کشور دیگری در آن دخالت نکرده است و در منشور استانبول برای امنیت اروپا هم روسیه خود حقوق کشورها برای تغییر تمهیدات امنیتی و ائتلاف ها را بر رسمیت شناخته است. اما اکنون روسیه می خواهد آمریکا و ناتو توافق هایی برای عقب نشینی نیروهای ناتو از کشور های شرق اروپا امضا کنند. آنها می خواهند ذهن ما را از مساله اوکراین منحرف کنند، ما از این مساله منحرف نخواهیم شد».
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرد که آنچه در مورد اوکراین اتفاق می افتد تنها به این کشور محدود نمی شود بلکه بخشی از الگوی بزرگ تر رفتار بی ثبات کننده و خطرناک و اغلب غیرقانونی مسکو برای گسترش حوزه نفوذ خود در میان کشورهای شوروی سابق و جلوگیری از دستیابی آنها به آرزوهای دموکراتیک خود است.
منطقه دونباس با ساکنان روس تبار در شرق اوکراین واقع شده است و از سال ۲۰۱۴ میلادی روسهای این منطقه دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوگانسک تاسیس کرده و دولتهای محلی مستقل از دولت اوکراین تشکیل دادهاند.
روسیه بارها خواستار مذاکره دولت اوکراین با نمایندگان این دو منطقه برای دستیابی به توافق و حل و فصل اختلافات شده است اما کی یف مسکو را به حمایت و تشویق جدایی طلبان متهم و مذاکره با نمایندگان این مناطق را رد میکند.
نظر شما