متاسفانه جامعه فراموش کرده است که افراد دارای معلولیت نیز مانند همگان نیازهای اولیه یکسانی دارند مانند حق برخورداری از سیستم حمل و نقل عمومی یا حق برخورداری از تردد آسان در پیادهروها و اماکن عمومی.
اغلب پیادهروها حتی برای افراد سالم هم مناسب نیست چه برسد به افراد دارای معلولیت اما نباید فراموش کرد که افراد سالم به هرحال از رفت و آمد روزانه خود بازنمیمانند اما افراد دارای معلولیت حتی در صورت مواجه شدن با کوچکترین مانع، دچار تاخیر در رفت و آمد یا حتی بازماندن از برنامه روزانه خود میشوند.
اخیرا نیز آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشور در جلسه هیات دولت با تاکید بر لزوم خدمات خالصانه و تلاش همه جانبه برای رفع مشکلات مردم، گفته است که همه دستگاهها در حیطه مسئولیتهای خود باید تلاش کنند تا زندگی و رفت و آمد معلولین در سطح شهر و ادارات تسهیل شود و تهیه وسیله نقلیه مناسب برای این عزیزان از جمله وظایفی است که برعهده دولت است.
براساس ماده ۲ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت نیز تمام وزارتخانهها، سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای افراد دارای معلولیت مانند سایر افراد فراهم شود.
۷۰ درصد اجرای کار مناسبسازی برعهده شهرداری است
رئیس دبیرخانه ستاد پیگیری و هماهنگی مناسب سازی کشور نیز در این زمینه میگوید: با توجه به افزایش سن سالمندی و نیاز جانبازان، معلولان، بیماران و حتی افراد سالم به فضای مناسبسازی شده، لازم است این موضوع در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
ابراهیم کاظمی مومن سرائی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میافزاید: ۷۰ درصد اجرای کار مناسبسازی بر عهده شهرداری است که باید اهتمام ویژهای به مناسبسازی داشته باشند و در شهرستانها واستانها جلساتی در این زمینه برگزار شود.
وی تاکید میکند: موانع پیادهروها و نبود امکان گذر ویلچر از پیادهرو با مقولاتی مانند توسعه، عدالت و برابری فرصتها هیچ سنخیتی ندارد.
رئیس دبیرخانه ستاد پیگیری و هماهنگی مناسب سازی کشور میگوید: به هر حال اینکه در خیابانهای شهری اتومبیلهای چند صد میلیونی تردد کنند اما یک فرد معلول و یا حتی سالمند امکان گذر از پیادهرو آن خیابان را نداشته باشد، تصویر زشتی از نابرابری فرصتهاست و با مقولاتی چون توسعه و عدالت و برابری فرصتها هیچ سنخیتی ندارد.
مومن سرائی اضافه میکند: بهرغم تاکید فراوان درباره جامعه یکپارچه و امکان دسترسی برای همه، در جامعه کنونی به دلیل موانع نگرشی و موانع محیطی و فیزیکی فراوان و حتی نبود اطلاعات و دانش لازم در این زمینه، امکان مشارکت افراد دارای معلولیت بسیار پیچیده است.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه مرجع مناسب برای اقدام عملی در زمینه رعایت اصول مناسبسازی در سطح کشور فراهم شده باشد امیدواریم در آینده شاهد تحول عظیمی در توسعه مناسبسازی محیط و اماکن عمومی باشیم و در نهایت فرهنگ مناسبسازی در جامعه نهادینه شود.
ضرورت اقدامات هدفمند برای تنها نماندن معلولان در جامعه
یک رویکرد یکپارچه مورد نیاز است تا اطمینان حاصل شود که افراد دارای معلولیت تنها نمی مانند. ترکیبی از اقدامات اصلی و هدفمند در همه برنامهریزیها ضروری است. بهترین راه برای دستیابی به مناسبسازی موردنظر، گنجاندن برنامههای مناسبسازی در همه برنامهها و ساخت و سازها است.
اقدامات هدفمند باید با پرداختن به الزامات خاصی که با قانونهای موجود برآورده نمیشوند، جریان اصلی مناسبسازی را تکمیل کند. چنین اقداماتی نیازی به افزایش زیادی به هزینه کلی ندارد، به خصوص اگر نیازهای همگانی در طراحی اولیه در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر این اقدامات هدفمند باید در بازسازی ها نیز مدنظر قرار گیرند. اکنون شماره پیامکی ۳۰۰۰۰۱۲۳۲۲ نیز برای مردم تعبیه شده است تا مشکلات مناسبسازی را در هر زمینهای به این شماره اعلام کنند. سامانه معبر از سال ۱۳۹۵ راهاندازی شده است.
به گزارش ایرنا، سامانه معبر با شماره ۳۰۰۰۰۱۲۳۲۲ از سوی دبیرخانه ستاد ھماھنگی و پیگیری مناسبسازی کشور برای دریافت و پیگیری مشکلات شهروندان درباره موضوع مناسبسازی محیط شھری راهاندازی شده است. هممیهنان میتوانند مراتب شکایات و مشکلات خود را صرفا در این زمینه با ارسال پیامک شامل شرح مشکل، نام منطقه یا محله، شهرستان، استان یا دستگاه اجرایی به دبیرخانه ستاد ھماھنگی و پیگیری مناسبسازی کشور اعلام کنند.
پیامهای واصله حداکثر تا ۷۲ ساعت پس از دریافت، بازبینی و مورد بررسی قرار خواهند گرفت و پس از بررسی و تشخیص ارتباط موضوع، مراتب به دبیرخانه استانی یا دستگاههای اجرایی مربوطه در سطح ملی ارجاع میشود.
طبق آمار جامعه جهانی، معلولان ۱۰ تا ۱۵ درصد از جمعیت را تشکیل میدهند که در ایران این آمار ۱۰ درصد محاسبه میشود که سه درصد از آنها معلولیت شدید و خیلی شدید دارند. هماکنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی هستند.
نظر شما