به گزارش خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا، زمانی نه چندان دور، مشاهده یک زن با سیگاری در دست و بیرون دادن حلقههای دود از دهان قابل هضم نبود و هزاران حرف و حدیث درباره فرد مورد نظر در اذهان عمومی شکل می گرفت و تابویی محسوب می شد که قداست مادرانگی را زیر سوال می برد. حالا اما فرقی نمی کند در خیابان، کافی شاپ یا در اتوبوس و خودرو، از کنار برخی از دختران و زنان که می گذری بوی تند سیگار به مشام می رسد وکمکم این تصویر در قاب کوچه و خیابان و مهمانیها بیش از گذشته پیش چشمانمان رژه میرود.
آمار ارایه شده از سوی «محمدرضا مسجدی» دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، شاهد این مدعا است؛ آنجا که اعلام می شود نزدیک به ۲۰ تا ۲۲ درصد مردان و کمتر از ۳ درصد زنان سیگاری هستند؛ اما اگر به دانشآموزان و دانشجویان دختر برسیم ارقام نشان میدهد تا ۳۵ درصد دختران تجربه مصرف قلیان دارند که اگر از این تعداد ۵ درصد به دام دخانیات بیفتند، ارقام وحشتناک خواهد شد.
در سال های اخیر و بنا برگزارش سازمان ها و موسساتی که در ساماندهی معتادان و گروه های دیگر فعالیت می کنند، سن مصرف سیگار به ۱۳ و ۱۴ سال رسیده است .
سن مصرف سیگار به ۱۳ و ۱۴ سال رسیده است
سید حسن موسوی چلک درباره پشت پرده افزایش گرایش زنان به سوی مصرف دخانیات، به خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا، می گوید: سیگار و استعمال دخانیات توسط زنان امری امروزی نیست و در گذشته هم وجود داشت اما در گذشته در پستوی خانه و دور از انظار عمومی این کار انجام می شد و در حال حاضر به نوعی ظهور و بروز بیشتری پیدا کرده و مشهود و فراگیر شده است.
وی با تاکید بر اینکه قبحی که در گذشته سیگار داشت امروز ندارد و از بین رفته است، ادامه می دهد: در تمامی کشورهای جهان، محدودیت های قانونی برای سن مصرف سیگار نوشته شده است که از ۱۶ تا ۲۰ سال متفاوت است اما متاسفانه در سال های اخیر و بنا برگزارش سازمان ها و موسساتی که در ساماندهی معتادان و گروه های دیگر فعالیت می کنند، سن مصرف سیگار به ۱۳ و ۱۴ سال رسیده است که شواهد عینی کمتر از این را نشان می دهد. این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در قرن گذشته نزدیک به ۱۰۰ میلیون نفر بر اثر مصرف سیگار جانباخته اند.
احتمال مصرف مواد مخدر در افراد سیگاری بالا است
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه پیامدها و عوارض سیگار بر همگان مبرهن است، یادآور می شود: بالغ بر ۸۰ درصد از کسانی که به سمت مواد مخدر روی می آورند، پیش از آن سیگار می کشیدند. رقم قابل تاملی است و نباید فراموش کرد به کسی که سیگار می کشد تریاک تعارف می کنند یا از او درخواست می کنند که با هم بگردند.
وی با تاکید بر اینکه احتمال مصرف مواد مخدر برای افراد سیگاری بالا است، خاطرنشان می کند: سیگار دروازه ورود به سایر آسیب های اجتماعی است و حال دختری که سیگار می کشد ممکن است برای دوستی هم به او درخواست داده شود، برایش سیگار بخرند و روشن کنند و سپس اتفاقات بدتری هم بیافتد.
موسوی چلک یادآور می شود: سیگار کشیدن رقابت بین زن و مرد نیست بلکه هر کسی که بر سر سیگار با دیگری رقابت کند در حقیقت رقابت برای آسیب زدن به خود کرده است و نباید فراموش کرد که میزان آسیب پذیری دختران سیگاری دو برابر پسران است.
تقلید از سلبریتی ها در کنار تاثیرپذیری از گروه همسالان و همکلاسی ها مهمترین عوامل گرایش دختران به استعمال سیگار است.
آموزش به موقع در کنار فضای صمیمی خانه از جمله عوامل بازدارنده هستند
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایرنا، با بیان اینکه کنجکاوی، ابراز وجود، تقلید از سلبریتی ها در کنار تاثیرپذیری از گروه همسالان و همکلاسی ها مهمترین عوامل گرایش دختران به استعمال سیگار است، می گوید: البته تاثیرگروه همسالان در مورد بسیاری از آسیب ها مصداق پیدا می کند. در مورد بزرگسالان هم دلیل مصرف سیگار گاه استمرار حرکت است و گاه کنجکاوی، چشم و هم چشمی، ابراز وجود و تسکین شکست ها و دردها است.
وی ادامه می دهد: به طور کلی عوامل یکسان است و تفاوتی در دلایل سیگار کشیدن بزرگسالان و نوجوانان نیست اما تنها تفاوت این است که یک نوجوان گول می خورد اما بزرگسال نه و با اراده خود به این کار روی می آورد.
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران درباره راهکار پیشگیری از گرایش نوجوانان دختر و پسر به مصرف سیگار توضیح می دهد: مهمترین عامل آموزش مهارت های زندگی است، آموزشی به موقع و درست تاثیرگذاری لازم را می گذارد.
موسوی چلک، صمیمی کردن فضای درون خانه را عامل بازدارنده دیگر عنوان و تصریح می کند: فرصت سازی برای اوقات فراغت بهتر نوجوانان و جوانان هم راهکار دیگر است. ضمن اینکه پدر و مادر سیگاری نمی توانند مانع فرزند خود شوند تا به سیگار پناه نبرد.
نظر شما