به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از نشریه سینکو دیاس اسپانیا، همزمان با اینکه بحران اوکراین، نگاهها را به خود معطوف کرده است، احتمال درگیری میان روسیه و ناتو در زمین بازی اوکراین، در دورهای که شرایط متزلزل شاخصهای اقتصاد کلان نمایان شده، به نگرانیها دامن زده است. نگرانیهایی که سبب شده تا رفتار سرمایهگذاران در امتناع و عقبنشینی از هرگونه ریسک، به شکل ریزش بازارهای بورس خود را نشان دهد.
بازار سهام اسپانیا (Ibex ۳۵) روز دوشنبه با سقوط ۳.۱۸ درصدی به کار خود پایان داد که بدترین کاهش از زمان ظهور گونه اومیکرون در نوامبر گذشته است.
سایر شاخصهای اروپایی نیز ریزشهای چشگیری را ثبت کردند. داکس آلمان (Dax) شاهد کاهش ۳.۸ درصدی، کاک فرانسه (Cac) افت ۳.۹۷ درصدی، یورو استاکس (Euro Stoxx) کاهش ۴.۴ درصدی و شاخص امآیبی بورس ایتالیا (Mib) شاهد ریزش ۴.۱۴ درصدی بود.
به این ترتیب در روزهای اخیر و با انتشار خبرها از صدور دستور خروج پرسنل دیپلماتیک آمریکا و انگلیس از کییف در واکنش به تهدید احتمالی حمله روسیه به اوکراین، بازارهای سهام اروپا از اوجهای تاریخی خود در ابتدای سال جاری میلادی فاصله گرفته و تا کنون، کاهشهای نزدیک به ۵ درصد را تجربه کرده اند.
در وال استریت نیز در حالی که چشمها به جلسه این هفته فدرال رزرو دوخته شده است، همه شاخص ها شاهد نوسانات شدید بود؛ با این حال در نهایت مثبت بسته شد. شاخص داوجونز (Dow Jones) که تا حدود ۳ درصد سقوط کرد، در نهایت شاهد رشد ۰.۲۹ درصدی بود.
شاخص اس اند پی ۵۰۰ (S&P ۵۰۰) ۰.۲۸ درصد رشد کرد و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا، نزدک (Nasdaq) پس از کاهش ۳.۸۴ درصدی در اواسط هفته، با ۰.۶۳ درصد رشد بسته شد.
قرار است کمیته بازار آزاد فدرال در روزهای سه شنبه و چهارشنبه برای تصمیم گیری در مورد گامهای بعدی سیاست پولی ایالات متحده تشکیل جلسه دهد.
به نوشته این رسانه اسپانیایی، اگر چه وضعیت بحرانی اوکراین هر لحظه بدتر میشود اما علاوه بر این تنش ژئوپولیتیکی، عوامل دیگری در نوسانات بازارهای سهام دخیل است. تضعیف اقتصادی در دوره شیوع بیماری همهگیر کووید-۱۹ و تاثیر شدیدتر اومیکرون نسبت به موجهای قبلی از دیگر دلایلی است که به این مسئله دامن زده است.
شاخص ترکیبی (تولید و خدمات) مدیران خرید آیاچاس مارکیت (PMI) منطقه یورو که معیار خوبی برای تشخیص سلامت کلی اقتصاد به شمار میرود، در ماه ژانویه به ۵۲.۴ رسید که کمترین رقم در ۱۱ ماه گذشته به شمار میرود. شاخص مدیران خرید در آمریکا نیز در روندی کاهشی به ۵۰.۸ رسید که کمترین میزان از ژوئیه ۲۰۲۰ (تیر و مرداد ۹۹) است.
نظر شما