عباس ارشدی مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان تهران ۶ بهمن با درج یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: سال گذشته دولت۵۰ هزار میلیارد تومان بابت هزینه یارانه گندم تحویلی به کارخانجات پرداخت کرده است. اگر سیستم یارانهای هدفمند شود منابع حاصل از آزادسازی ارز ترجیحی گندم بین مردم بهصورت بهینه توزیع می شود. این توزیع بهصورت کارت اعتباری، پرداخت مستقیم یا بهصورت یک نوع خدمات خواهد بود تا از هدررفت منابع دولت بابت پرداخت ارز ترجیحی جلوگیری شود. در بودجه ۱۴۰۱ حذف ارز ترجیحی پیشبینی شده است و مجلس و دولت این برنامه را در جهت رفاه مردم پیش میبرند.
مجلس و دولت در حال تصمیمگیری برای چگونگی اجرای بهینه و کارآمد اقتصادی برنامه حذف ارز ترجیحی هستند. بحث این است که این موضوع بسیار مهم است و کارشناسانی در دولت و مجلس در حال رایزنی هستند تا بهترین تصمیم گرفته شود، البته دولت به تنهایی در مورد موضوع مهمی مانند حذف ارز ترجیحی تصمیمگیری نمیکند. اگر دولت و مجلس به این نتیجه قطعی برسند که مزایای حذف ارز ترجیحی از معایب آن بیشتراست قطعاً اجرا میشود.ما از اینکه گندم چند نرخی است متضرر میشویم.
آرد و گندم چند نرخی موجب ایجاد بستر فساد و رانت میشود. پیشنهاد ما این است اگر ارز ترجیحی گندم حذف نمیشود قیمت آرد و گندم تک نرخی شوند تا شائبه تخلف در بخش آرد و نان کم شود. پیشنهاد این است یک نوع گندم یارانه نوع یک باشد. آرد آزاد نیز باید قیمت آزاد داشته باشد و نانواییهای آزاد پز، آرد را به قیمت تمام شده دریافت کنند، اما دولت عملاً آرد یارانهای به نانواییهای آزادپز تحویل میدهد.
معتقدیم آرد یارانهای نوع ۲ و ۳ باید حذف و آرد به بخش صنف و صنعت و نانواییهای آزاد پز به قیمت تمام شده عرضه شود. از ۲سال گذشته چون تولید داخل نتوانست نیازهای کشور به این کالای استراتژیک را پاسخ دهد، دولت گندم وارد کرد.
گندمهای وارداتی نیز کیفیت خوبی دارد.این گندم با قیمت یارانه ای به کارخانجات آرد فروخته میشود. آردی که به نانواییها تخصیص میدهیم بهطور متوسط هر کیلو ۸۲۰ تومان است و با توجه به درصد سبوسگیری آرد ممکن است قیمت، اندکی بالاتر یا پایینتر باشد. آرد یارانهای نوع یک هر کیلو ۸۲۰ و آرد آزادپز یا یارانهای نوع ۲ هر کیلو ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان به نانوایی داده و توزیع آن در سامانه ثبت میشود.
میزان گندم تحویلی به کارخانجات آرد، براساس سهمیه مصوب، در سامانه ثبت میشود و براساس گندم تحویلی، کارخانجات آرد تولید میکنند. آرد متناسب با نوع پخت واحدهای خبازی متنوع است و درصد سبوسگیری آرد برای هر نوع نان، متفاوت است. مثلاً نان سنگک بیشترین درصد سبوس و نانهای سفید کمترین سبوس را دارد. کارخانجات متناسب با سهمیه مصوب نانواییها، آرد را به آنها عرضه میکنند.
ما دو نوع واحد خبازی یارانهای و آزادپز داریم.در تهران ۱۰هزار واحد صنفی خبازی داریم که از این تعداد ۶۷۰۰ نانوایی یارانهای نوع یک و ۲۷۰۰ نانوایی یارانهای نوع ۲ است، یعنی حدود ۷۵درصد نانواییها یارانهای نوع یک و مابقی یارانهای نوع ۲ است. قیمت تعیین شده در تمام واحدهای صنفی خبازی ابلاغ شده است و نانواییها ملزم به رعایت قیمت هستند. اگر نان بالاتر از قیمت مصوب فروخته شود و قیمتها رعایت نشود تخلف صنفی محسوب می شود و بازرسان نظارتی باید بر واحدها و قیمتها نظارت کنند.
ناظران مردمی هم اگر تخلف میبینند حتماً گزارش کنند. مصرف ماهانه گندم در استان تهران حدود ۱۰۳ هزار تن است. سرانه مصرف آرد بسیار پایین آمده است. سرانه مصرف آرد هر فرد در شهر تهران در ماه نزدیک به ۴.۵ کیلو و در استان ۵.۵کیلو است. این در حالی است که پیشتر مصرف سرانه بسیار بیشتر از این عدد بود، اما توانستیم مصرف را کنترل کنیم و میزان صرفهجویی را بالا ببریم.
معتقدیم اگر ارز ترجیحی گندم حذف و یارانه حاصل از آن عادلانه بین اقشار جامعه توزیع شود و از طرفی کیفیت نان مطلوبتر از گذشته باشد، شرایط مصرف نان بهتر خواهد شد.
نظر شما