به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری این سازمان، امروز ۱۱ بهمن ماه با حضور علیرضا مختارپور، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد و پژوهشگران برتر در حوزه های کتاب (تالیف، تصنیف و ترجمه)، پایان نامه، طرح های خاتمه یافته و ایده های برتر تجلیل شدند.
براساس این گزارش، اثر برگزیده دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی در بخش پایان نامه به مریم موسوی زاده از تهران، با موضوع ارائه مدل تحلیل خودکار اطلاعات در نظام های بازیابی اطلاعات بر اساس مصورسازی حوزه های دانش اختصاص یافت.
همچنین سید مصطفی حسینی با موضوع تاثیر اصلاحات ملی بر جمع و خرج در عصر ناصری (با تکیه بر اسناد دیوانی) از شهر شاهرود، سکینه قاسم پور با موضوع بازیابی داستان براساس عناصر متنی و پیرامتنی و سمیه زمانی با موضوع تدوین راهبردی بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارهای فروش و امانت کتاب الکترونیک در ایران) از تهران در بخش پایان نامه ها شایسته تقدیر شناخته شدند.
برگزیده حوزه کتاب الهه محبوب فریمانی با موضوع بررسی ساختار ظاهری و محتوای دفاتر توجیهات در عصر صفوی از مشهد شناخته شد. در این بخش پیمانه صالحی با بررسی موضوع مسائل حقوقی مصاحبه های تاریخ شفاهی و حسن ستاری و امین اله قلانی با کتاب نشان های شهرداری های ایران (۱۳۵۸-۱۳۳۰) از تهران در این بخش شایسته تقدیر شناخته شدند.
در بخش پژوهشگران سازمان امین محمدی و فرحناز افضلی قادی نیز به عنوان اعضای هیات علمی، برگزیده و تجلیل شدند. همچنین علی کریمیان به عنوان پژوهشگر کوشا در بخش پژوهشگران سازمان معرفی شد.
غلامعلی حداد عادل در این مراسم گفت: امروزه کتابخانه های ملی در کشورها به نماد تحول در امر اطلاع رسانی تبدیل شده اند و کشورهای مختلف برای اینکه بگویند معاصر با دنیای امروز حرکت می کنند، بازدید از کتابخانه ملی خود را پیشنهاد می دهند و به این شکل نشان می دهند که چگونه به نیاز جامعه پاسخ می دهند.
وی با اشاره به این مطلب که امروزه معنا و مفهوم کتابخانه تغییر کرده است، گفت: با تحول ایجاد شده در حوزه فناوری اطلاعات، معنا و مفهوم کتابخانه نیز تغییر کرده است و دیگر کتابخانه جایی برای نگهداری کتاب به معنای سنتی نیست، همانطور که عالم بودن به معنای داشتن محفوظات نیست.
کتابخانهها به نماد توجه و تحول در اطلاع رسانی تبدیل شدهاند
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: امروزه عالم بودن به این معنا است که کسی بتواند مجهولات خود را برطرف کند و یاد بگیرد، که چگونه باید یاد بگیرد. به این ترتیب کتابخانه معنای سنتی قدیمی که انبار کتاب و مخزن کتاب باشد را از دست داده است. امروزه فعالیت کتابخانه ها با بهره مندی از ظرفیت های موجود در علم و فناوری های دیجیتال میسر می شود و کتابخانه ها جزئی از نظام آموزشی و حتی اداره کشور به شمار می آیند.
رییس بنیاد سعدی با بیان این مطلب که کتابخانه های ملی در کشورهای مختلف به نماد توجه و تحول در اطلاع رسانی تبدیل شده اند، گفت: بنده در سفر پنج روزه ای که به کشور قطر داشتم، در دو نوبت از کتابخانه ملی این کشور بازدید کردم. قطر کتابخانه ملی خود را نماد تحول در اطلاع رسانی و کاربردی معرفی می کند و در این راستا از دانش آموزان، دانشجویان و پژوهشگران برای بازدید از کتابخانه دعوت می کنند و در تلاش برای رفع نیازهای پژوهشی آنها هستند و سعی می کنند همه نیازمندی های پژوهشی آنها را آسان تر کرده و سریع مرتفع کنند و موارد مورد نیاز را با استفاده از آخرین فناوری ها تحویل دهند.
وی در ادامه به تجربه و مشاهدات خود از کتابخانه های مطرح دنیا و بازدید از کتابخانه تاریخی اسکندریه، اشاره کرد و گفت: همچنین این توفیق را داشته ام که از کتابخانه اسکندریه دیدن کنم. حدود ۳۰ سال پیش مصری ها، یونسکو و بسیاری از سازمان های دیگر را متقاعد کردند تا با بودجه عظیمی که گرفتند، به یاد کتابخانه باستانی اسکندریه، کتابخانه ای با فناوری روز احداث کنند.
حدادعادل با تاکید بر نقش کتابخانه های ملی در دنیای امروز، گفت: کتابخانه های ملی در کشورهای مختلف دنیا، معنای خاصی پیدا کرده اند و پژوهش ها نیز باید متناسب با انتظارات از کتابخانه ملی باشد. به همین دلیل است که کتابخانه نباید به انتظار بنشیند تا دیگران پژوهش و سپس ارزیابی کنند تا در نهایت به بهترین ها جایزه دهند. بلکه باید مسائل را با توجه به نگاه بین المللی شناسایی کنند و در ادامه با توجه به واقعیت های جامعه ایران اولویت بندی و به دانشگاه ها و پژوهشگران بیرون سفارش پژوهش دهند؛ در این صورت است که پژوهش مبنای عمل و تحول پیدا می کند.
عضو با سابقه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر جایگاه حاکمیتی کتابخانه ملی و شان سیاست گذاری آن بر ضرورت شناساندن جایگاه واقعی این نهاد فرهنگی تاکید کرد و افزود: فضای بهره مندی از کتابخانه ملی هنوز متناسب با یک کشور هشتاد و چند میلیونی نیست، آن هم کشور ما که برای پیشتازی در علوم مختلف تلاش کرده واکنون نیاز است جایگاه کتابخانه ملی ایران از درون و بیرون به جامعه علمی و دانشگاهی شناسانده شود.
در این آیین پژوهشگران برتر در حوزه های کتاب، پایان نامه، طرح های خاتمه یافته و ایده های برتر تجلیل شدند.
دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش همزمان با آغاز هفته پژوهش در آذرماه با شعار «پژوهش هدفمند، توسعه فناوری و مرجعیت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» برگزار می شود.
هدف از برگزاری این رویداد فرهنگی، معرفی دستاوردهای علمی و پژوهشی در حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی، اسناد و علوم آرشیوی، مطالعات ایرانشناسی و اسلامشناسی، نسخه پژوهی و تاریخ شفاهی در سطح ملی، شناسایی استعدادهای جوانان، بهرهگیری از ظرفیت، توان علمی پژوهشگران و ارتباط بیشتر آنان با سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران، تشویق و ترغیب بیشتر در تولید علم در حوزه های یاد شده و تقویت مرجعیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در برخی از این حوزههای موضوعی از اهداف برپایی این جشنواره است.
نظر شما