رسانههای مختلف امروز ۱۴ بهمن، نگاه ویژهای به شیوع گسترده سویه جدید کرونا با نام امیکرون داشتهاند. به گونهای که طیفهای گوناگون خبری از جمله اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارشها و گفتوگوهایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد میشود.
رسانههای اصولگرا
اُمیکرون نسبت به دلتا سرایت بیشتری دارد
حمیدرضا جماعتی عضو کمیته علمی کرونا در گفت وگو با خبرگزاری دانشجو، در خصوص پیک ششم کرونا گفت: از نظر رنگ بندی امیکرون حدود ۷ شهر در کشورمان به رنگ قرمز و حدود ۴۳ شهر به رنگ نارنجی درآمده اند. امیکرون نسبت به دلتا سرایت بیشتری دارد یک فرد مبتلا به امیکرون میتواند ۱۰ فرد دیگر را مبتلا کند که نسبت به دلتا سه برابر سرایت زایی بیشتری را دارد و این موضوع باعث میشود که تعداد زیادی افراد در فاصله کوتاه به امیکرون مبتلا شوند. کثر شهرها و استانها به صورت آبی بودند، اما در یکی دو هفته اخیر اومیکرون به سرعت انتشار پیدا کرد و باعث شد که تعدادی از شهرها به رنگ قرمز و تعدادی به رنگ نارنجی درآمدند که ناشی از سرایت زایی بالای اومیکرون است. پیش بینی میشود میزان ابتلا در چند هفته آینده سیر سعودی داشته و به پیک امیکرون برسیم و ممکن است چند هفته در دوران پیک باشیم براساس مدلی که در کشورهای اروپایی و امریکا مشاهده شده و بعد از آن با تمهیدات و درمان و اقداماتی که انجام میشود بتوانیم از این پیک عبور کنیم و وارد سیر نزولی شویم. آن چیزی که در امیکرون به طور معمول و مشخص دیده شده دهه سنی سوم حدود ۲۵ تا ۳۵ سال یا به طور کلی از ۲۰ تا ۴۰ سال را گرفتار میکند و یک پیک هم از نظر سنی در سنین پایین یعنی در نوجوانان و کودکان دارد به طوری که در آماری که اخیرا از کشور خودمان داشتیم ۲۳ درصد نوجوانان و کودکان به امیکرون گرفتار شدند که در مورد دلتا اینگونه نبود و این افزایش ۲۳ درصدی نشان دهنده تمایل این ویروس به گرفتاری در سنین پایینتر است. با توجه به مطالعات مختلفی که در کشورهای اروپایی و امریکا انجام شده تا ۳۵ درصد درگیری و گرفتاری کودکان را گزارش کردند.
مصوبات ستاد ملی کرونا لازم اجرا است
به گزارش خبرگزاری مهر، محمد هاشمی سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداست، بر همنوایی کامل کمیته علمی و ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد و گفت: مصوبات ستاد ملی کرونا لازم الاجرا است. حفظ سلامت مردم پیوسته به عنوان مهمترین اولویت دولت با جدیت دنبال شده و تمامی تصمیمات در ستاد ملی مقابله با کرونا با استناد به نظرات و توصیههای متخصصان در کمیتههای علمی و تخصصی متعدد و در هماهنگی کامل و همدلی و همکاری مشترک اعضای این ستاد اتخاذ و اجرا میگردد. مطالبی که به نقل از وزیر بهداشت پیرامون عدم تصویب برخی پیشنهادات مطرح شده برداشت سلیقهای و نادرست است و هدفی جز تمرکز زدایی از خدمت رسانی مسئولان ندارد. با توجه به ورود کشور به موج ششم کرونا و لزوم جلوگیری از تخریب آرامش روانی و تشویش اذهان عمومی و همچنین اهمیت اطلاع رسانی صحیح در راستای تشویق آحاد جامعه به رعایت شیوه نامههای بهداشتی و مشارکت در واکسیناسیون، از تمامی فعالین رسانهای و فضای مجازی انتظار میرود، با نگاهی دغدغهمند و مسئولانه نسبت به سلامت مردم، پیش از نشر و بازنشر اخبار، از صحت مطالب اطمینان حاصل نمایند.
اکثر شهرها رنگ نگران کننده ندارند
عباس شیراوژن سخنگوی ستاد ملی مقابله در گفت وگو با خبرگزاری دانشجو گفت: واکسیناسیون دوز سوم به عدد مورد نیاز نرسیده است. ظرفیت تجمعات باید محدود باشد. پروازهای مسافربری با ۶۰درصد ظرفیت انجام میشود. تصمیم گیری برای تعطیلی مدارس و دانشگاهها به عهده ستادهای استانی است. فعلا تصمیم محدودیت زا برای سفرها و ادارات گرفته نشده است.توصیه میکنیم مردم سفر غیرضروری نکنیم. اکثر شهرها رنگ نگران کننده ندارند. تصمیم گیری ملی برای تعطیلی کرونایی نداریم و این تصمیم گیری ها استانی انجام می شود.
خطر اُمیکرون و تکرار تجربه تلخ
روزنامه رسالت در گزارشی آورده است: سازمان جهانی بهداشت با هشدار نسبت به «دستکم گرفتن» ویروس کرونا، اعلام پیروزی علیه کووید ۱۹ را ناشی از «ناپختگی» دانسته و تدروس اُدهانوم، دبیرکل این سازمان تأکید کرده، خیلی زود است که بخواهیم ادعای پیروزی علیه این بیماری را فریاد بزنیم و تلاشهای خود برای محدود کردن انتقال این ویروس را نیمهکاره رها کنیم. ر این بزنگاه حساس باید با همه ابزارهای در دسترس ازجمله واکسیناسیون برای نبرد با این ویروس به مقابله برخاست و به گفته دبیرکل سازمان جهانی بهداشت، باید نظارت بر توالییابی این ویروس را بهدقت و از نزدیک دنبال کرد. ایجاد تیمهای واکنش سریع برای مقابله با کانونهای اُمیکرون در کشور از راهکارهایی است که حمید سوری ارائه کرده، اینهمه گیرشناس (اپیدمیولوژیست) معتقد است: این واکنش سریع هم باید در شناسایی بیماران و هم در شناسایی کانونهای آلودگی و خوشههایی که از آلودگی ایجاد میشود و هم در کنترل موارد ابتلا، وجود داشته باشد و در این زمینه طبیعتا باید سراغ برنامههای کوتاهمدت و زودبازده برویم. ابراهیم قادری، رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، با هشدار درباره افزایش میزان ابتلا به کرونا در ایران، احتمال داده که در هفتههای آینده، تعداد مبتلایان روزانه تا ۱۰۰ هزار نفر هم برسد. قادری تعداد بیماران مبتلابه سویه اُمیکرون در ایران را بیشتر از آمار رسمی دانسته و بیان کرده است: «آنهایی که گزارش داده نمیشود، مواردیاند که تشخیص داده نشدهاند که تعداد آنها کم هم نیست؛ شاید بیش از پنج برابر تعدادی باشد که در حال حاضر تشخیص داده میشود. به هر ترتیب، تعداد مبتلایان همچنان رو به افزایش است و در حال حاضر ایران در مرحله «اپیدمی تصاعدی» قرار دارد و به گفته قادری، «اکنون در یکپنجم ابتدایی این مرحلهایم؛ یعنی تعداد بیماران در چند هفته آینده بهتدریج افزایش خواهد یافت.»
اُمیکرون در خط سرعت
روزنامه وطن امروز در گزارشی آورده است: تعداد مبتلایان به ویروس جهشیافته کرونا موسوم به «اُمیکرون» در کشور بشدت در حال افزایش است به طوری که فقط در یک شبانهروز بیش از ۳۸ هزار نفر به این ویروس مبتلا شدند؛ ویروسی که از قدرت سرایت بسیار بالایی برخوردار است و به گفته پیام طبرسی، عضو کمیته علمی کشوری «کووید-۱۹»، درصورت کمتوجهی نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و عدم اعمال محدودیتها، احتمال رسیدن شمار مبتلایان به این بیماری در هفتههای آتی به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر در روز دور از انتظار نیست. به گزارش «وطنامروز»، اُمیکرون این روزها چهارنعل میتازد به گونهای که میزان مراجعهکنندگان به مراکز درمانی و بیمارستانی با علائم مشابه نسبت به هفته گذشته حدود ۸۰درصد افزایش یافته است و بستریشدگان این بیماری نیز طی این مدت ۶۱ درصد رشد را نشان میدهد. بررسیهای بیانگر آن است که اُمیکرون افرادی را که واکسن نزدهاند یا واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند هدف قرار میدهد و همچنین افراد مسن و کسانی را که بیماری زمینهای دارند درگیر میکند. این ویروس ناقل پرسرعت به کودکان نیز رحم نمیکند به طوری که بیمارستانهای کودکان این روزها میزبان مبتلایان به اُمیکرون شدهاند. توصیه کارشناسان بهداشت این است که برای مقابله با این بیماری و جلوگیری از تکرار روزهای سخت کرونایی در کشور پروتکلهای بهداشتی باید بیش از پیش رعایت شود؛ پروتکلهایی که به گفته استاندار تهران اگر نسبت به آنها سهلانگاری شود، اعمال محدودیتهای جدید تکرار خواهد شد. هماکنون این بیماری در حال همهگیری است و ۴۲ شهر کشور از جمله تهران در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند اما هیچ محدودیتی برای مهار آن اعمال نشده است، جز اینکه اعلام شده مدارس ابتدایی ۲ هفته تعطیل شود.
رسانههای اعتدالگرا
احتمال مرگ بر اثر کرونا هزاران برابر بیشتر از احتمال مرگ با آسترازنکا است
مسعود یونسیان عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفت وگو با روزنامه همشهری مطرح کرد: اگر یک میلیون نفر از افراد جامعه واکسن کرونا نزنند و ویروس به بدنشان وارد شود، در خوشبینانهترین حالت، ۵ هزار نفر از آنها جانشان را از دست میدهند در حالی که اگر آسترازنکا بزنند، با ریسک مرگ ۲، ۳ نفر مواجهیم، بنابراین عقل و منطق حکم میکند که این واکسن را بزنند. در این مورد نکته اول اینکه لخته شدن خون اصولا موضوعی نیست که کسی بهسادگی بتواند متوجه آن شود. ممکن است کسی خونمردگی زیر پوست را هم لخته شدن خون بنامد در حالی که زمانی میگوییم فرد دچار عارضه لخته شدن خون شده که در بیمارستان بستری شود و حتی ممکن است مرگبار باشد. نکته دیگر این است که ما نمیتوانیم سکته مغزی را که ان هم بر اثر لخته شدن خون رخ میدهد، به این موضوع مرتبط کنیم. ببینید، هیچ واکسنی نیست که بیعارضه و صد درصد بیخطر باشد و آسترازنکا هم از این قاعده مستثنی نیست. نکته کلیتر اینکه دارو یا واکسنی که هیچ عارضهای نداشته باشد هیچ تاثیری هم نخواهد داشت. اگر دارو یا واکسن قرار باشد تاثیر بگذارد حتما باید در یکسری گیرندهها تغییراتی ایجاد کند و تغییرات هم ممکن است در بعضی افراد عارضه ایجاد کند، اگرچه این نسبت خیلی کم است.
آمادهباش مراکز درمانی برای مقابله با پیک ششم کرونا
روزنامه حمایت گزارش میدهد: آنگونه که متولیان امر اعلام کردهاند، در روزهای گذشته آمار مراجعان مربوط به کرونا ۷۸ درصد نسبت به هفته ماقبل افزایش داشته و در این میان تعداد بیماران بستری به دلیل ابتلا به بیماری کووید۱۹ نیز در سطح استان تهران ۶۱ درصد بیشتر شده است، آنچه که موجب شده تا اکنون بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت از آمادهباش مراکز درمانی سراسر کشور در پی افزایش تعداد بیماران کرونایی خبر دهد. این درحالی بوده که حداقل تا به امروز برای برپایی کلاسها در دانشگاهها و دبیرستانها هنوز تصمیم جدیدی اتخاذ نشده است، ضمن اینکه اطلاعات مربوط به افت تحصیلی دانشآموزان بیانگر این امر است که ارائه آموزشهای حضوری از اهمیت بهسزایی برخوردار است و براین اساس به نظر میرسد باید در این زمینه مراقبتهای لازم و رعایت پروتکلهای بهداشتی مدنظر قرار گیرد، تا دانشآموزان و دانشجویان بتوانند از امکان حضور در کلاس درس برخوردار شوند.از سوی دیگر اما به رغم بازگشت بسیاری از شهرهای کشور به وضعیت قرمز کرونایی از جمله تهران، ولی همچنان کارمندان و دیگر کارکنان ادارات دولتی و خصوصی به شکل ۱۰۰ درصدی در محل کار خود حضور دارند، آن هم در شرایطی که پیشبینی میشود ممکن است تعداد بیماران روزانه کووید۱۹ در کشور به ۳۰۰ هزار نفر نیز برسد. احتمالی که البته پیام طبرسی، عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹از آن سخن به میان آورده است، اینکه قدرت سرایت اومیکرون قابل مقایسه با سویه های قبلی نیست، ضمن اینکه سرعت انتقال اومیکرون باعث میشود که تعداد مبتلایان بیشتر از پیکهای قبلی باشد. بنابراین میتوان این را گفت که در صورت انجام تست کافی ممکن است شاهد شتاب قابل توجه این آمارها باشیم. این در حالی بوده که گفته میشود، واریانت اومیکرون به میزانی PCR گریز بوده و براین اساس باید از تستهای جدیدتری که بتواند واریانتهای بر اساس جهش S را تشخیص بدهد، استفاده کرد. البته طبق گفته حمید سوری، رییس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا خوشبختانه در کشور ما این کیتها آماده شده و میتوان از آنها استفاده کرد. به هر حال باید بیان کرد که شیوع ویروس امیکرون از اوایل آذرماه گذشته اتفاق افتاد و در عرض دو ماه در همه کشورهای جهان را فراگرفته است، ویروسی که انتشار سریعی دارد و می تواند به سرعت سرایت کند. در این راستا البته عین اللهی بیان کرده است که هدف اصلی وزارت بهداشت افزایش مقاومت مردم در برابر این ویروس بوده و به همین دلیل بارها بیان شده است که مردم حتما برای تکمیل واکسیناسیونشان مراجعه کنند تا مقاومت بدنی شان بالاتر رود. هنوز هم این درخواست را به ویژه در مورد دوز سوم وجود دارد. چرا که تزریق دوز سوم به خوبی می تواند از ابتلا به سویه های جدید، وخامت بیماری و بستری شدن و مرگ و میر پیشگیری کند.
رسانههای اصلاحطلب
چند توصیه اساسی برای مبتلایان به اُمیکرون
مسعود مردانی فوق تخصص بیماریهای عفونی در گفتوگو با خبرگزاری میزان در پاسخ به این سوال که اولین اقدامی که باید بعد از ابتلا به امیکرون انجام دهیم چیست، گفت: یک فوق تخصص بیماریهای عفونی به بیان توصیههایی برای افراد مبتلا به امیکرون پرداخت. اولین اقدام بعد از ابتلا به امیکرون جدا سازی است و فرد مبتلا حتما باید از سایر افراد جدا شود و اگر در خانه است باید در یک اتاق جدا حضور داشته باشد و چنانچه در بیمارستان است باید از سایر بیماران جدا شود و این بیماران باید در درجه اول از ماسک استفاده کنند و شیوهنامههای بهداشتی بیش از پیش رعایت نمایند. وی ضمن اشاره به اینکه مبتلایان به امیکرون باید از مایعات فراوان استفاده کنند، به مقدار کافی استراحت داشته باشند و از استرس دوری کنند، ادامه داد: اگر این بیماران دچار تب شدند بهتر است از قرص استامینوفن استفاده کنند. دوره کمون در امیکرون کمتر از سویههای قبلی است چرا که سرایت پذیری بسیار بالایی دارد و مدت زمان نهفتگی بیماری در این سویه معمولا حدود ۲ تا ۳ روز است و گاهی ممکن است به ۵ تا ۷ روز هم برسد. این پزشک متخصص با بیان این که این بیماری بیشتر با علائم سرماخوردگی نظیر ضعف و سستی، تهوع و استفراغ، گلو درد و عطسه بروز پیدا میکند، افزود: در حال حاضر همه دورهمیها باید تعطیل شوند و مدارس و دانشگاهها هم باید به صورت غیر حضوری به فعالیت خود ادامه دهند. اگر مردم شیوهنامه بهداشتی را رعایت کنند و پیک امیکرون نزولی شود نوروز خوبی خواهیم داشت و اگر چنین اتفاقی رخ ندهد مانند سال گذشته در ایام نوروز هم درگیر این بیماری هستیم.
هشدارهای سیاه
روزنامه اعتماد در گزارشی آورده است: در چهلوسومین روز از شناسایی اولین مبتلای امیکرون در کشور، هشدارهای متخصصان عفونی و کارشناسان مسوول به سطح بسیار نگرانکنندهای حتی در مقایسه با اوج شیوع دلتا (تابستان امسال) رسیده است. درحالیکه از روز سهشنبه، وضعیت پایتخت از بابت تعداد بستریهای کرونا به رنگ قرمز درآمده، دیروز معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران، از اوجگیری پیک ششم با ویروس امیکرون در تمام مناطق تهران خبر داد. خبرگزاری مهر در گزارشی از وبیناری که با حضور روسای سه دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی، تهران و ایران و همچنین مسوولان و کارشناسان ۱۲۸ بیمارستان پایتخت برگزار شد، با نقل هشدارهای نادر توکلی (معاون درمان دانشگاه علومپزشکی ایران) نوشت: «از هفته اول و دوم بهمن امسال با آمارهای افزایشی در زمینه مراجعین، بستری و فوتی روبرو هستیم چنانکه در هفته دوم بهمن به دلیل ویروس امیکرون، بستریها در تهران افزایش ۱۰۰ درصدی داشته و همچنین تعداد فوتیها نیز افزایش یافته است. بیشترین تعداد بستری کرونا در بیمارستانهای تهران در سال ۱۴۰۰ برای روز ۱۶ مرداد با رکورد ۱۸۱۲ نفر بود که اکنون این آمار افزایشی شده چنانکه تعداد بستریهای کرونا در پایتخت، تا قبل از بهمنماه، ۱۷۴ نفر بود و حالا تعداد بستریها با افزایش ۲۳۶ درصدی به ۵۸۶ بیمار افزایش یافته علاوه بر آنکه در هفته دوم بهمن، تست PCR ۴۰ درصد مراجعان مثبت شده است.» توکلی در بخش دیگری از صحبتهای خود اعلام کرد که در هفته دوم بهمن، ۹۰ درصد فوتیها، در سنین بالای ۵۰ سال بوده و از هر صد بیمار بستری، ۲۰ درصد بیماران، زیر ۱۰ سال و ۵۰ درصد، بالای ۵۰ سال سن دارند. این اعداد نگرانکننده درباره وضعیت حاکم بر پایتخت در حالی مطرح شد که شرایط قابل مشاهده در سطح شهر تهران حاکی از بیتوجهی کامل مردم و مسوولان به وخامت شرایط شیوع گسترده سویه امیکرون در پایتخت است. تا روز گذشته، تمام مدارس شهر تهران همچون مدارس سایر شهرهای کشور، دایر بود چون به زعم وزیر کشور و وزیر آموزشوپرورش، ابتلای کرونای دانشآموزان و معلمان در فضای مدرسه به هیچوجه قابل اثبات نیست. شرایطی که در ایران شاهد هستیم، مصداق یک تناقض آشکار است.
ابتلای کادر درمان به امیکرون «زیاد» اما با شدت «کم» است
رزیتا خداشاهی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا درباره علائم بیماران مبتلا به امیکرون در موج ششم بیان کرد: سردرد، آبریزش بینی، گلودرد، ضعف، بیحالی و تب از رایجترین علائم امیکرون است. امیکرون در روزهای اول کاملا همانند سرماخوردگی است و علائمی مانند آن را دارد و حتی ممکن است با تب نیز همراه نباشد. وی افزود: بیمارانی که هر سه دوز واکسن را دریافت کردهاند، معمولا به نوع سبکتری از این بیماری مبتلا خواهند شد و طی دورهای کوتاه به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت علائم آن را تجربه میکنند. وضعیت این افراد در نهایت از روز سوم به بعد رو به بهبودی میرود اما کسانی که نسبت به تکمیل دوره واکسیناسیون خود اقدام نکردهاند، به صورت شدیدتری امیکرون را تجربه خواهند کرد. البته این موضوع ممکن است در افراد مختلف به صورت متفاوتی ایجاد شود. تا کنون الگوی درگیری ریه امیکرون با دلتا تفاوتی نداشته و درمان در هر ۲ سویه مشابه است. کسانی که سری کامل واکسیناسیون را دریافت نکردهاند، به ویژه کسانی که در گروههای پرخطر(افراد دارای نقص سیستم ایمنی، دریافتکننده پیوند، سرطانهای خونی، تحت درمان با داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی) و گروههای سنی بالا قرار دارند یا دارای بیماری زمینهای و فاکتور خطر هستند، نسبت به امیکرون حساستر هستند. اخیرا مقالاتی در ارتباط با نوع و تعداد دوز واکسن با سویه امیکرون در کشورهای مختلف منتشر شده که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در حال بررسی و تحقیق در این موضوع با واکسنهای در دسترس هستیم. در مقالات اخیر بیان شده کسانی که سه دوز واکسن دریافت کردهاند اما از مدتزمان تزریق دوز سومشان بیش از سه ماه گذشته، سطح ایمنیشان ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش مییابد. چنین افرادی ممکن است به بیماری کرونا مبتلا شوند ولی نکته مهم این است که بازهم اثرات مفید واکسن در کاهش بستری و مرگ و میر تا ۸۰ درصد ذکر شده است.
طوفان اُمیکرون مدارس را تعطیل کرد
روزنامه شهروند در گزارشی آورده است: از اول بهمن ماه مدارس با وجود هشدارهایی که بسیاری از متخصصان درخصوص همهگیری اُمیکرون داده بودند، باز شد. پایینبودن آمارها در شرایطی که پیک پنجم به پایان رسیده بود، انگار شرایط را برای همه به حالت عادی تبدیل کرده بود. اما این همه ماجرا نبود، انجام واکسیناسیون به میزان بالا و ابتلای بالای افراد به سویه دلتا در پیک پنجم سبب شده بود که شرایط تا حدود زیادی آرام بگیرد و اینگونه به نظر برسد که کرونا کمی سبکتر شده است. همین شرایط کافی بود تا بحث بازگشایی مدارس تا حدود زیادی قوت بگیرد و بحث عدمآموزش درست با آموزش مجازی روزبهروز پررنگتر شده و به بحث اول محافل آموزشی تبدیل شود. در کنار همه اصرارها بحث واکسیناسیون دانشآموزان نیز در اولویت قرار گرفت و بیش از ٨٥درصد از دانشآموزان بین ١٢ تا ١٧ سال واکسیناسیون دریافت کردند و این موضوع نیز میتوانست اطمینانی برای خانوادهها به شمار برود و با خیال راحت دانشآموزان را به مدرسه بفرستند. همه این دلخوشیها برای پایان پاندمی که دو سال بود مردم را گرفتار خودش کرده بود، سرابی بیش نبود و دوباره این ویروس وحشی این بار با نام اُمیکرون سریعتر و بیرحمتر به جان مردم افتاد. سویهای که پزشکان معتقدند ٢٥ برابر بیشتر از سویههای دیگر کرونا قدرت سرایت دارد و هر یک بیمار میتواند ١٠ نفر را در یک جمع به این بیماری مبتلا کند. فرق دیگری که در این سویه دیده میشد این بود که این بار آمار بستری کودکان نیز بالا رفت و نشان میداد که کرونا که تا به حال همه دلخوش بودند که کودکان و نوزادان را کمتر درگیر میکند، رنگ عوض کرده و کودکان را نیز درگیر میکند. آمار دانشآموزان در مدارسی که در برخی استانها به صورت حضوری در مدرسه حاضر میشدند، بالا رفت و به این طریق چرخش گردش اُمیکرون این بار راحتتر صورت گرفت. اینها در حالی صورت میگرفت که کمکم رنگ نقشه کرونایی کشور که مدتی بود آبی و زرد بود، پررنگ شده و در کمتر از چند روز تعداد شهرهای قرمز افزایش پیدا کرد. تهران نیز از جمله شهرهایی بود که رنگ آن در روز سهشنبه قرمز شده و سبب شد که مدارس در شهر تهران و ٤٣ شهری که قرمز شده بودند، تعطیل شوند. قرمز شدن تهران کافی بود که ستاد ملی مقابله با کرونا، تصمیمات جدیدی درباره فعالیت مدارس در تهران بگیرد.
انفجار امیکرون در ایران
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی آورده است: سویه اُمیکرون،یک سویه از کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ است که باعث بیماری کووید- ۱۹ میشود. در ۹ نوامبر ۲۰۲۱ اولین مورد ابتلا در بوتسوانا شناسایی شد. در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، سازمان جهانی بهداشت آن را به عنوان سویه نگرانکننده معرفی کرد و نام آن را از روی حرف یونانی امیکرون گذاشت.این سویه جهشهای زیادی داشته و یکی از تغییریافتهترین موارد جهش ویروس کروناست. شواهد اولیه نشان دادهاست که این سویه موارد ابتلا به ویروس را افزایش دادهاست. گسترش سویه امیکرون باعث وقوع پیک ششم کرونا در کشور ما شده است. این پیک با افزایش شدید بیماران سرپایی همراه است. به گفته کارشناسان صرف اکتفا به آمار بیماران بستری شده و مرگ و میر میتواند سیستم درمان کشور را کاملا زمینگیر سازد و آن را در آستانه فروپاشی قرار دهد. از سوی دیگر علاوه بر افزایش شدید آمار مبتلایان در این پیک مردم نیز به دلایل معتقدی به ساده انگاری روی آورده اند. مجموع این موارد سیستم سلامت و درمان کشور را در معرض خطر قرار میدهد. هادی یزدانی پزشک و کارشناس در این خصوص به آفتاب یزد گفت:«ما به صورت انفجاری شاهد رشد آمارها هستیم.برای مثال در درمانگاهی که من یک تعداد مشخص بیمار در تمام طول دوران کرونا میدیدم، این تعداد مشخص در دوران پیک دلتا تقریبا دو برابر شده بود الان سه برابر شده است. این بدان معنا است که آمار به صورت معناداری افزایش پیدا کرده است.این آمار تعداد مبتلایان است نه آمار مرگ و میر و بستری ها.به تبع آن نیز میتواند آمار بستریها و مرگ و میرها افزایش پیدا کند.ولی نکته اول الان آمار مبتلایان است و این در خط اول درمان قرار داد یعنی مراجعان سرپایی به طرز واضح و شدیدی افزایش پیدا کرده است.»
جمعبندی
طبق گزارش روزانه وزارت بهداشت، در شبانهروز ۱۲ تا ۱۳ بهمنماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۸ هزار و ۱۶۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناساییشده که یک هزار و ۹۷۵ نفر از آنها بستریشدهاند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۴۴۶ هزار و ۴۰۴ نفر رسیده است. ۵۹ بیمار کووید۱۹ نیز جان خود را ازدستدادهاند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۵۶۳ نفر رسیده است. ظرف روزهای گذشته، شمار مراجعین ۷۸ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش داشته و بستریها نیز در سطح استان تهران ۶۱ درصد افزایش پیداکرده و استاندار تهران گفته است: بیتردید این آمارها خوب نیست و نیازمند مراقبتهای جدی هستیم. همچنین بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور از آماده باش صد در صدی مراکز درمانی خبر داد و گفت: اولویت خدمات مان نیز با درمان بیماران مبتلا به امیکرون است. این مهم سبب شد تا رسانههای صبح امروز این موضوع را از جهات مختلف بررسی کنند و در صدر اخبار خود قرار دهند.
نظر شما