امکان بازگشت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور را باید فراهم کنیم

تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر دانشجویان ایرانی خارج از کشور شرایط احراز ضوابط لازم تحصیل در دانشگاه‌های معتبر داخلی را دارند، باید راه را برای آنها باز کنیم. البته وزارت بهداشت هم باید طرح خود را برای ضابطه‌گذاری در این زمینه ارایه کند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علم و آموزش ایرنا، جلسه ۱۵۸ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور به ریاست سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه درخصوص انتقال دانشجویان خارج از کشور به ایران تصریح کرد: استناد شورای عالی انقلاب فرهنگی به این مساله مصوبات قبلی شورا است البته این موضوع نباید تبدیل به رویکرد صفر و یک قطعی شود.

عاملی تاکیدکرد: درحقیقت به هر دلیلی برخی جوانان به کشورهای مختلف برای تحصیل رفته‌اند، اگر این دانشجویان شرایط احراز، ضوابط لازم تحصیل در دانشگاه‌های معتبر را دارند، باید راه را برای آنها باز کنیم.

وی ادامه داد: البته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم طرح خود را برای ضابطه‌گذاری در این زمینه ارایه دهد تا در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور بررسی دقیق‌تری داشته باشیم و جمع‌بندی روشن و موثری نسبت به این موضوع داشته باشیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود درمورد سند و نقشه راهبردی صنایع دانش بنیان گفت: این سند در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور بررسی کارشناسی می شود تا طرح مساله روشن‌تری داشته باشیم و نیز با توجه به مطالبه رهبر معظم انقلاب و آمادگی فضای کشور این ستاد باید یک جدول زمان بندی تهیه کند تا در کوتاه‌ترین مدت آن را به سرمنزل مقصود برسانیم.

عاملی افزود: وزیر صنعت و وزیران مرتبط با موضوع را در جلسه شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور دعوت می شوند تا در آن جلسه به جمع‌بندی روشنی با ذی‌نفعان موضوع برسیم. در این زمینه اقداماتی شده است و منابع مطالعاتی و پژوهشی از میدان این کار داریم و خوشبختانه جهاد دانشگاهی نیز در این حوزه دیدگاه عمیقی دارد.

وی به بحث و بررسی اعضای جلسه در زمینه ساماندهی موسسات آموزش عالی اشاره و تصریح کرد: شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور مسوولیت این کار را با توجه به مصلحت کلان کشور قبول کرده و واقعا در زمینه الحاقات، موردی تصمیم نگرفتیم بلکه طبق شاخص‌های تعریف شده، کار صورت گرفته است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: درخواست های اصلاح و تکمیل مصوبه را بررسی می کنیم ولی به هر حال بر روی مصوبه قبلی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور پایبند هستیم.

عاملی همچنین درخصوص سند ملی امنیت غذایی اظهار داشت: هفته پیش با وزیر جهاد کشاورزی صحبتی داشتم و ایشان یک فرصتی خواسته‌اند تا اقدامات لازم را در وزارتخانه نهایی کنند و بعد به ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور منتقل کنند. ایشان حامی طرح سند ملی امنیت غذایی است، اما باید یک بررسی نهایی انجام دهند.

یکی از مصوبات خوب شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این جلسه با توجه به دستور جلسه مبنی بر فاز اول ساماندهی موسسات آموزش عالی تصریح کرد: یکی از مصوبات خوب شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی است. واقعیت این است که اجرا شدن این طرح نظم و نسقی به آموزش عالی می‌دهد اما باید این طرح باید اولویت‌بندی شود. اقدامات مناسبی در دوره قبل انجام شده است اما با برخی از محدودیت‌ها روبرو هستیم.
محمدعلی زلفی‌گل تصریح کرد: یکی از حسن‌های الحاق موسسات آموزش عالی به دانشگاه مادر و بزرگ این است که رتبه دانشگاه بالا می‌رود. به عنوان مثال اگر دانشگاه الف ۵۰ مقاله و پنج کتاب در سال داشته باشد زمانی که به دانشگاه بزرگ ب وصل شود؛ رتبه دانشگاه ب را در سطح بین المللی ارتقا می‌دهد.

ساماندهی موسسات آموزش عالی با هماهنگی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور باید صورت گیرد
دبیر شورای راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور نیز به سند استراتژی توسعه صنعتی که در گذشته با رویکرد سکولار نوشته شده بود، اشاره کرد و افزود: رهبری درباره اهمیت این موضوع اشاره داشتند و باید مراقب باشیم تا دیدگاه‌های صحیح رهبر انقلاب پیاده سازی شود  در شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور تجربه خوبی در تدوین اسناد راهبردی وجود دارد.
منصور کبگانیان با اشاره به دستور جلسه ساماندهی موسسات آموزش عالی بیان کرد: این بحث در دولت گذشته کلید خورد. به خاطر گستردگی طرح در تمام کشور، آن را به دو فاز اول و دوم تقسیم کردیم که در فاز اول مقرر شد یک جمع‌بندی و خروجی از کار داشته باشیم تا راهگشایی برای آینده باشد.

دانشگاه های کوچک را به دانشگاه های مرکز استان متصل کنیم
 عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در این جلسه به طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی اشاره و بیان کرد: در این زمینه نیازمند جداولی هستیم که در تصمیم‌گیری الحاق دانشگاه‌ها کمک کند.
محمد حسین ساعی ادامه داد: می‌توان به عنوان یک سیاست دانشگاه‌های کوچک به دانشگاه‌های مرکز استان متصل کنیم و باید اشکالات در فرآیند تصمیم‌گیری‌های قبلی اصلاح شود.

با الحاق موسسات آموزش عالی با مجموعه غنی‌تری از هیئت علمی روبرو خواهیم بود
دیگر عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی را مهم دانست و بیان کرد: برخی از کشورها با الحاق دانشگاه‌هایشان مواجه هستند. درحقیقت طرح الحاق و اتصال دانشکده‌ها و موسسات آموزش عالی کوچک‌تر به دانشگاه‌های مادر و... حائز اهمیت است. در نهایت یک دانشگاه با پردیس‌های متنوع انتخاب مناسب‌تری است لذا از این نظر الحاق توجیه دارد.
ایمان افتخاری افزود: با الحاق موسسات آموزش عالی به مجموعه بزرگ‌تر، زمان جذب اساتید به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه اصلی نیز استاندارد بالاتری را در ذهن متقاضی ایجاد کرده‌اید و با مجموعه غنی‌تری از هیئت علمی روبرو خواهید بود.

کشور به شدت در زمینه های راهبردی احتیاج به نقشه راه دارد
همچنین محمدرضا مخبر دزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در پیش از دستور این جلسه بیان داشت: کشور همچنان در زمینه‌های مهم و امنیت بخش  باید اسناد راهبردی خود را تدوین کند. رهبری در دیدار تولیدکنندگان به صراحت تاکید بر این داشتند که کشور نیازمند سند نقشه صنعتی است؛ دیدگاه مقام معظم رهبری را سال‌ها شورای عالی انقلاب فرهنگی به آن اشراف دارد اما عده‌ای قصد توجه به این نگاه را ندارند که کشور باید دارای نقشه راه بشود چون عمل به نقشه راه اجتناب ناپذیر برای دولت‌ها است.

وی افزود: همچنین رهبری بحث دانش بنیان شدن را تاکید داشتند و فرمودند صنایع بزرگ کشور دانش بنیان نشدند و این رسالت ما را چند برابر می‌کند. با فناوری‌ها  باید دید چگونه می‌توان سیاست‌ها و اسناد راهبردی را ترجمه عملیاتی یا برش‌های عملیاتی زمانی کنیم؛ اگر اشکالاتی است باید با همکاری هم برطرف کنیم و این نافی این نیست که کشور به شدت در زمینه‌های راهبردی احتیاج به نقشه راه دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به سند امنیت غذایی اشاره کرد  و گفت: رهبری چند سال پیش درباره امنیت غذایی تذکر دادند و با تجربه شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌دانیم، این موارد نیاز کشور است لذا سند امنیت غذایی کشور را طراحی و تدوین کردیم و بسیاری از وزارتخانه‌ها در این زمینه مشارکت کردند. با توجه به فرمایش رهبری در زمینه نقشه صنعتی، بخشی از صنعت در غذا است و صنعت کشاورزی و فناوری مرتبط با تامین غذا بسیار مهم است.

در جهت گیری توسعه صنعتی، بومی شدن فناوری مهم است
رییس جهاد دانشگاهی هم به بحث راهبردی توسعه صنعتی رهبر معظم انقلاب به دیدار با تولیدکنندگان اشاره و عنوان کرد: استراتژی توسعه صنعتی اولویت‌ها، پیشران‌ها، زمینه‌ها و جهت‌گیری‌ها را مشخص می‌کند اما آنچه در جهت‌گیری توسعه صنعتی مهم می‌باشد، فناوری و بومی شدن فناوری است.

حمیدرضا طیبی در پیش از دستور این جلسه افزود:آنچه مهم است باید نقشه جامع علمی کشور را در تعامل با وزارت صنعت و وزارتخانه‌های مرتبط با آن روزآمد کنیم و نیز اسناد بخشی توسعه فناوری در این حوزه‌ها را زودتر شروع کنیم و باید این دو همزمان با هم پیش برود.

سند استراتژی صنعتی باید پشتوانه علم و فناوری داشته باشد
همچنین رییس دانشگاه آزاد اسلامی در این جلسه با اشاره به سند استراتژی صنعتی اظهار داشت:اگر این سند پشتوانه علم و فناوری نداشته باشد، راه به جایی نمی‌برد و ارتباط بین دانشگاه و صنعت قطع می‌شود. دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهادهای سیستمی مبتنی بر آمایش و فناوری دارد.

محمدمهدی طهرانچی افزود:تصور من این است که سرمایه شورا و نهادهای درگیر می‌توانند حول محور ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور مشارکت فعال داشته باشند.
بر اساس اعلام شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیش از دستور این جلسه با برخی از اصلاحات پیشنهادی مرتبط با فاز یک ساماندهی موسسات آموزش عالی که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پیشنهاد شده بود، موافقت شد و همچنین مقرر شد که برنامه آمایش و ساماندهی مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی در دستور جلسه ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور قرار گیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha