به گزارش ایرنا، بازی با نتیجه ۲ بر یک به سود تیم ایلام در نیمه دوم به اوج هیجان خود رسیده است چرا که تیم منتخب چوار در این نیمه توانست یکی از ۲ گل خورده نیمه اول را جبران کند و اکنون بیشتر بازیکنان در منطقه ۱۸ قدم دروازه تیم منتخب چوار تجمع کردهاند تا تیم مهاجم با دریافت ضربه کرنر گل سوم را بزند و تیم مدافع نیز در تلاش برای دفع و دور کردن توپ است و همه نگاههای بازیکنان و مربیان ۲ تیم، داور و تماشگران به سمت گوشه زمین و نعمتی، زننده ضربه کرنر است.
بازی با وجود هیجان عرفی هر فوتبالی با آرامش در حال برگزاری است که به ناگاه آسمان آرام و بیهیاهو، غران و ورزشگاه تیره و تار و بارانی میشود، اما نه بارانی از جنس لطافت آب بلکه بارانی از بمب و آهن داغ، غرشی از نوع غریو هواپیماهای جنگنده و هوایی تیره از دود و انفجار؛ چه عصر شومی بود ۲۳ بهمن سال ۶۵ برای مردم جنگزده ایلام.
هفت سال از پیروزی انقلاب گذشته بود و با فرا رسیدن دهه فجر ۲ تیم فوتبال منتخب چوار و جوانان ایلام زمان ۲۳ بهمن را برای انجام یک دیدار دوستانه به مناسبت گرامیداشت هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب انتخاب کرده بودند و در بحبوهه جنگ تحمیلی و بمباران هر روزه شهرهای ایلام، برگزاری یک مسابقه فوتبال میتوانست تسکینی موقت بر جانهای خسته مردم به ویژه دوستداران این رشته ورزشی باشد.
بمباران شهرها و مردمان بیدفاع استان ایلام عادت هر روزه و دائمی هواپیماهای عراقی بود که بمبهای خود را بر سر مردمان بیدفاع این دیار خالی کنند و مردم هم عزیمت به کوهها و جنگلها و زندگی در چادرها را برای در امان ماندن از بمباران های هوایی عراق انتخاب کرده بودند.
شهرها و مناطق مسکونی ایلام همواره شاهد خرابی منازل و کشته یا زخمی شدن افراد زیادی بود و حتی در زیر چادرها هم مردم از حمله هواپیماهای عراقی در امان نبودند و شهادت چادرنشینان آواره در مقاطع مختلف تاریخی در طول هشت سال دفاع مقدس و وجود مستندات این حمله ها گواه این مدعاست.
اما شاید جانگدازترین واقعه در بمباران های هوایی عراق در حق مردم استان ایلام و حتی تاریخ جنگ تحمیلی در سطح کشور، حمله هوایی پرنده های آهنین رژیم بعث به زمین فوتبال چوار و کشته شدن تعداد زیادی از بازیکنان و تماشاگران این بازی باشد که بیخبر و ناغافل از حمله کرکس های حرامی بودند.
بازیکنانی که هریک به امید گرفتن یک ضربه کرنر در منطقه ۱۸ قدم تیم چوار جمع شده بودند چه می دانستند که پایانی ترین لحظات زندگی خود را در حال سپری کردن هستند و سرنوشتشان با غم انگیزترین و بی نظیرترین تراژدی تاریخ ورزش جهان گره خواهد خورد.
حاضران در آن مسابقه فوتبال از سرنوشت خود بی خبر بودند اما هواپیماهای دژخیم صدام که طعمه ای راحت الوصول برای عقده گشایی و زورنمایی خود یافته بودند و چه شکاری بهتر از تعدادی جوان ورزشکار رشید که هیچ جان پناهی هم برای نجات جان خود ندارند و فوتبال بازی کردن جوانان ایلامی در بحبوهه جنگ و در استان مرزی و جنگزده ایلام را دهن کژی به خود می پنداشتند.
به تعبیر زیبای مقام معظم رهبری هواپیماهای عراقی با علم و آگاهی از اینکه در زمین زیرپایشان چه خبر است و اطلاع داشتن از وجود برگزاری یک مسابقه ورزشی فوتبال، زمین را مورد هدف و اصابت راکت های خود قرار دادند و جوانانی را ناجونمردانه و مظلومانه پرپر کردند.
عمق فاجعه زمین فوتبال چوار به گونه ای است که رهبر معظم انقلاب در دیدار با دست اندرکاران کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام به آن پرداختند و از جمله حوادث جنگی رخ داده در این دیدار که مورد تاکید رهبری قرار گرفت، ماجرای بمباران مسابقه فوتبال در ایلام بود.
ایشان در این باره گفتند: "متاسفانه مردمِ خودمان هم از ماجرای بمباران مسابقه فوتبال در ایلام خبر ندارند، چه برسد به دیگران و خارج و ملت های دیگری که مشتاقند حوادث کشور ما را بدانند؛ آنها که هیچ، حتی مردم خودمان هم از خیلی از این قضایا خبر ندارند.
یکی همین قضیه بمباران مسابقه فوتبال بچهها است در سال ۶۵ بیستوسوم بهمن جوان های ایلامی، دو تیم ایلامی برای بزرگداشت و به یادبود هفتمین سال پیروزی انقلاب، یک مسابقهای به این عنوان درست کردند و تعدادی از مردم هم جمع شدند، تماشا می کردند؛ هواپیمای عراقی آمد بالای سر، از نزدیک یعنی با توجه به اینکه اینجا چه برنامهای هست نه اینکه همین طور بمب بیندازند و تصادفا بخورد به زمین فوتبال؛ نه، با توجه اینجا را زد و ۱۰ بازیکن شهید شدند، داور شهید شد، چند بچه شهید شدند، بعضی از تماشاچیان شهید شدند؛ این حادثهی کوچکی نیست.
این حادثهی بزرگی است؛ جا دارد که این جور حوادث در ابعاد جهانی شناخته بشود، گفته بشود، تکرار بشود؛ این پیامِ مظلومیتِ شهدای ورزشکار ما است؛ جرمشان این بوده است که برای سالگرد پیروزی جمهوری اسلامی و برای انقلاب، مسابقه تشکیل دادند".
نفس ورزش به ویژه ورزش همه گیر فوتبال با دوستی، وفاق و جوانمردی همراه است و تاریخ حتی در ۲ جنگ خونین اول و دوم جهانی به یاد ندارد که ورزشکاران هیچ رشته ورزشی در هنگام بازی مورد اصابت و حمله دشمنان قرار بگیرند اما این نقض صریح قانون بشری و جنایت جنگی در حق مردم استان ایلام و ورزشکاران فوتبالیست و فوتبال دوستان این منطقه از سوی صدامیان خونخوار انجام گرفت.
در جریان جنگ غیرنظامیان در آن دخالتی ندارند و بنابراین آثار جنگ هم نباید دامنگیر آنان شود. طبق مقرّرات وضع شده در سال ۱۸۷۴ (کنفرانس بروکسل) و سال های ۱۸۹۹ و ۱۹۰۷ (کنفرانس لاهه) کشورهای متخاصم ملزم شدهاند که از سرایت جنگ به افراد غیرنظامی خودداری کرده و افراد غیرنظامی را از صحنه درگیری خارج کنند. علاوه بر آن از گسترش جبهههای جنگ به مناطق مسکونی منع شدهاند.
بر طبق مفاد قوانین بینالمللی ورزشکاران (به عنوان افراد غیرنظامی) باید از هرگونه حمله نظامی مستثنی باشند ولی هواپیماهای نیروی هوایی عراق با زیر پا نهادن قوانین بینالمللی ۱۵ انسان بیگناه را هنگام بازی فوتبال به خاک و خون کشیدند".
باوجودی که هواپیماهای عراقی یک تراژدی ورزشی را در استان ایلام رقم زدند اما تاکنون این رخداد مهم در گاهنامه رسمی کشور یا تقویم فوتبال به عنوان یک جنایت بزرگ بشری ثبت ملی یا ورزشی نشده و هنوز هم این واقعه جانگداز برای بسیاری از مردم کشور ناشناخته و مهجور مانده و ثبت جهانی حادثه زمین فوتبال چوار در فدراسیون بین المللی فوتبال ( فیفا ) نیز مورد غفلت قرار گرفته است.
در سال ۱۳۹۴ یک تیم ورزشی با نام شهدای چوار ۶۵ به نمایندگی از استان ایلام در مسابقات لیگ فوتبال کشور شرکت کرد و هم اکنون در لیگ دسته سه کشور بازی می کند و در سال ۱۳۹۵ و در سیامین سالروز رخداد بمباران چوار ایلام، دیدار ۸۴ شهرآورد تهران به نام شهدای چوار نامگذاری شد.
در سال ۱۳۹۶ نیز فدراسیون فوتبال ایران هفته ۲۴ لیگ برتر فوتبال ایران را به عنوان تجلیل از شهدای زمین فوتبال چوار نامگذاری کرد و امسال نیز هفته هفدهم رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران بزرگداشت یاد و خاطر شهدای فوتبال چوار برگزار می شود و همچنین فدراسیون فوتبال ایران و سازمان لیگ فوتبال ایران در نظر دارند با رایزنیهای بینالمللی این رخداد را برای ثبت جهانی آن در تقویم فیفا ثبت کنند.
هرچند در این مورد فیلم، سریال، مستند و اثر هنری - ادبی فاخری خلق نشده است اما براداران صیدخانی کارگردانان جوان ایلامی یک مستند داستانی از این رویداد تلخ ورزشی به نام مستطیل سرخ ساختند و این فیلم توانست در جشنواره های داخلی و خارجی خوش بدرخشد اما باتوجه به عمق حادثه می توان آثار متعدد بی بدیلی را از آن ساخت و به جهانیان معرفی کرد و فیلم تلویزیونی دقیقه ۵۵ بر اساس مستندات این بمباران ددمنشانه به کارگردانی و تهیه کنندگی نورمراد رضایی ساخته شد و عین الله نوروزی نویسنده شیرازی کتابی با نام دقیقه ۵۵ را در دست چاپ دارد.
در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران از لوح بزرگداشت ثبت زمین فوتبال شهدای چوار با حضور وزیر کشور، استاندار ایلام و جمعی از مسوولان رونمایی شد و این حادثه منحصر به فرد به گفته شنبه زاده مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ به شماره ۲۱۴ ثبت ملی شده است.
پیام رئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز شهدای زمین فوتبال چوار
رییس مجلس شورای اسلامی در پیامی سی و پنجمین سالگرد جنایت ناگوار شهدای زمین فوتبال چوار توسط رژیم بعث عراق را گرامیداشت.
متن پیام محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیهِ ۖ فَمِنهُم مَن قَضیٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن یَنتَظِرُ ۖ وَما بَدَّلوا تَبدیلًا.
۲۳ بهمن ۱۳۶۵ سالروز حادثه تلخ و جنایت غمبار بمباران زمین فوتبال چوار در استان ایلام توسط جنگندههای نیروی هوایی رژیم بعث عراق در هنگام برگزاری یک مسابقه میباشد، آن لحظات هولناک یادآور صحنههای دلخراشی است که در پی آن جمعی از جوانان به درجه ی رفیع شهادت نائل آمدند و تعدادی دیگر به مقام جانبازی رسیدند.
بدون شک این واقعه جانکاه و غیرانسانی همراه با خوی ددمنشانه بدور از قوانین حقوق بشر و یک جنایت تاریخی میباشد، دلهای همه آزادگان و آزاد اندیشان را به درد میآورد.
مردم قهرمان ایلام در طول سالهای دفاع مقدس و دیگر عرصه ها همواره با رشادت و مقاومت و ایستادگی خویش ثابت کردهاند بعنوان مرزدارانی غیور تا پای جان در دفاع و حراست از آرمانهای نظام و انقلاب خواهند ایستاد و هیچ مسئلهای خدشهای در اراده و ایمان آنان وارد نخواهد ساخت.
درود و سلام خداوند بر شهدا و تمامی شهیدان والامقام راه حق و حقیقت به ویژه شهدای ۲۳ بهمن چوار در استان ایلام.
ضمن گرامیداشت یاد این شهدا و تجلیل از مقام شهیدان سرافراز ملت ، امیدوارم همه ما با انجام رسالت خویش ادامه دهنده راه این جاودانه هایِ تاریخِ افتخارات کشور باشیم.
استاندار ایلام: صدای مظلومیت شهدای چوار با زبان هنر به دنیا معرفی شود
استاندار ایلام گفت: صدای رسای مظلومیت بیمثال شهدای زمین فوتبال چوار باید در قالب ساز و کارهای هنری و خبری در همه سطوح ملی، منطقهای و جهانی معرفی شود.
حسن بهرامنیا در آیین گرامیداشت سی و پنجمین سالروز بمباران مسابقه فوتبال شهرستان چوار با اشاره به فرمایشات اخیر رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با دست اندرکاران کنگره سه هزار شهید استان ایلام در خصوص بمباران زمین فوتبال چوار اظهار داشت: معظم له بیان کردند این حادثه بزرگی است؛ باید این جور حوادث در ابعاد جهانی شناخته و تکرار شود چرا که این پیام مظلومیت شهدای ورزشکار ماست؛ جرمشان این بوده است که برای سالگرد پیروزی جمهوری اسلامی و برای انقلاب، مسابقه تشکیل دادند.
وی افزود: این حادثه وقیح و فجیع که سند مظلومیت مردم ولایتمدار ایلام در هشت سال دفاع مقدس است، در حالی اتفاق افتاد که ۲ تیم در حال رقابت بودند و متاسفانه باعث به شهادت رسیدن ۱۵ نفر و تعداد زیادی نیز مجروح شدند.
استاندار ایلام تاکید کرد: همه ما وظیفه داریم در خصوص بیان و تشریح مظلومیت این جنایت بی مانند و ضد بشریت که در قالب بمباران هوایی رخ داد، جامه عمل بپوشانیم.
بهرام نیا بیان کرد: همه ما باید صدای رسای مظلومیت بی مثال شهدای فوتبال چوار را در قالب همه ساز وکارهایی که در اختیار داریم در همه سطوح ملی منطقه ای و جهانی معرفی کنیم.
وی اضافه کرد: باید با استفاده از ظرفیت نخبگان در عرصه های هنری و خبری و دیگر بخش های تاثیرگذار این حادثه را به همه معرفی کنیم و اینجنایت فجیع رژیم بعث که آموزش دیده صهیونیست ها بود را به گوش همه جهانیان برسانیم.
استاندار ایلام یادآور شد: این جنایت وحشیانه ای تنها با قصد به خاک و خون کشیدن عزیزانی که جرمشان تنها این بود که سالگرد پیروزی انقلاب را با این کار جشن گرفتند ، اجرا شد و این شادی که برگرفته از معنویت بود به حزن و نامیدی برای خانواده ها تبدیل شد.
روز «ورزشکاران شهید» باید در تقویم رسمی کشور ثبت شود
رییس فدراسیون فوتبال پیشتر در اول آبان ماه امسال و در حاشیه برگزاری دیدار دوستانه دو تیم «منتخب فدراسیون فوتبال» و «پیشکسوتان شهدای چوار ۶۵ ایلام» که در محل در مرکز ملی فوتبال کشور برگزار شد، با بیان اینکه فاجعه بمباران زمین فوتبال در چوار یک جنایت علیه بشریت است، تاکید کرد: فاجعه بمباران زمین فوتبال در چوار یک جنایت علیه بشریت است و این روز باید به عنوان روز «ورزشکاران شهید» باید در تقویم رسمی کشور ثبت شود.
شهاب الدین عزیزی خادم با بیان اینکه فاجعه بمباران زمین فوتبال در چوار یک جنایت علیه بشریت است گفت: در تاریخ فوتبال نمونهای مانند این فاجعه وجود ندارد و از حافظه تاریخ پاکشدنی نیست.
پایان نخستین جشنواره ملی گرافیک با عنوان دقیقه ۵۵ در ایلام
اختتامیه اولین جشنواره ملی گرافیک با عنوان "دقیقه ۵۵" امروز شنبه با حضور جمعی از مسوولان کشوری و استانی و با ادای احترام و نثار گل به مقام شامخ شهدای زمین فوتبال چوار برگزار شد.
دبیر جشنواره ملی گرافیک دقیقه ۵۵ در حاشیه گرامیداشت یادواره حادثه بمباران زمین فوتبال چوار به خبرنگار ایرنا گفت: این جشنواره با دعوت از طراحان گرافیک حرفە ای از سراسر کشور به ایلام در روزهای ۲۱ تا ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ برگزار و در آن هنرمندان به ابعاد مختلف این واقعه در قالب هنر گرافیک پرداختند.
مسعود نجابتی افزود: در این جشنواره ۴۰ نفر از گرافیست های سراسر کشور حضور پیدا کرده اند که به مدت سه روز با هم به رقابت پرداختند.
وی افزود: در پایان این جشنواره سه اثر برگزیده انتخاب و معرفی شد که به نفر اول مدال طلای ویژه این جشنواره همراه با لوح تقدیر و جایزه نقدی، نفر دوم مدال نقره، لوح تقدیر و جایزه نقدی و نفر سوم مدال برنز، لوح تقدیر و جایزه نقدی تعلق گرفت.
دبیر جشنواره گرافیک دقیقه ۵۵ گفت: آقایان ابوالفضل کریمی از تهران، احمد وجدان نژاد از یاسوج و محمد رازقی از قزوین به عنوان افراد اول تا سوم توسط هیات داوران اینجشنواره برگزیده شدند.
وی تاکید کرد: همچنین هیات داوران، محمدقادر صباحی از ایلام، یونس رجبی از تهران، یاسر باغداری مفرد از بوشهر، محمدرضا حاجی ملااسدی از البرز و خانم مژده حبیبی از کرمانشاه به عنوان افراد شایسته تقدیر معرفی شدند
نجابتی اظهار داشت: این آثار در نهایت در قالب یک مجموعه نمایشگاهی در جام جهانی ۲۰۲۲ در دوحه قطر به نمایش گذاشته می شود تا جهانیان دریابند که در دوران جنگ هشت ساله چه ظلم و ستم هایی بر مردم این دیار رفته است.
قرار است در جام جهانی قطر هر کشوری ۱۵ دقیقه در خصوص وقایع و اتفاقات فوتبال آن کشور برای مردم جهان گزارش یا مستند ارایه کند که کشورمان به حادثه مهم بمباران زمین فوتبال چوار در یکی از مباحث این گزارش می پردازد.
این جشنواره سه روزه در پی تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت شناساندن رویداد بمباران زمین فوتبال چوار که در جهان بی سابقه است، به عنوان اولین گام به همت حوزه هنری ایلام و همکاری ۱۴ دستگاه اجرایی برگزار شده و آثار منتخب در جام جهانی قطر به نمایش درخواهد آمد.
میرجلیلی: حادثه زمین فوتبال چوار ایلام باید ثبت ملی شود
رییس سازمان بسیج ورزشکاران با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر بیان حقایق حادثه زمین فوتبال چوار ایلام گفت: به دنبال ثبت ملی این اتفاق هستیم تا به عنوان نماد مظلومیت جوانان ایرانی آن را به جهانیان معرفی کنیم.
مهدی میرجلیلی با اشاره به سالروز حادثه تلخ بمباران زمین فوتبال چوار اظهار داشت: این یک فاجعه و جنایت از سوی رژیم بعث عراق بود و زمین سبز فوتبال را از خون جوانان ایرانی سرخ کرد. هر چه از ابعاد این جنایت گفته شود کم است. مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای کنگره سه هزار شهید ایلام فرمودند که باید روی این مساله کار فاخر انجام شود. معظم له با اشاره به بمباران این زمین یادآور شدند عمق فاجعه زمانی بود که خلبان هواپیمای عراقی وقتی دید که دیدار ورزشی انجام میشود برگشت و بمباران کرد.
رییس سازمان بسیج ورزشکاران با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری در زنده نگه داشتن یاد شهدای آن حادثه تصریح کرد: باید مظلومیت شهدای زمین چوار در ابعاد مختلف به جامعه و نسل جدید انتقال داده شود و کار هنری روی آن انجام گیرد. در این زمینه با کمک فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش در حال تدوین طرحهایی هستیم تا واقعیت این حادثه به فراموشی سپرده نشود. مطالبه رهبری انجام کار فاخر ملی برای این اتفاق است و ما نیز در این زمینه از هیچ تلاش فرو نخواهیم گذاشت.
میرجلیلی با قدردانی از زحمات سردار «داود آذرنوش» در جهت زنده نگه داشتن یاد شهدای چوار عنوان کرد: اقدامات خوبی در جهت ثبت ملی زمین چوار به عنوان نماد مظلومیت ورزش در دفاع مقدس انجام شده است و در استان نیز دستاندرکاران به دنبال پوشش رسانهای این کار هستند. امیدوارم بتوانیم این زمین را به عنوان نمادی از مظلومیت ورزش ایران در دفاع مقدس به جهانیان معرفی کنیم.
شهدای زمین فوتبال چوار
به گزارش ایرنا، هواپیماهای عراقی در ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ زمین فوتبال بخش چوار را در استان ایلام بمباران کردند و در این زمین دیدار دوستانه بین تیم منتخب چوار و جوانان ایلام در جریان بود و اقدام نظامی علیه آنها موجب شهید شدن ۱۵ فوتبالیست، داور و تماشاگر شد.
در این روز خونین تاریخی یونس تلوکی، مجتبی ناصری، علی نجات کرمی، علی عباسی، محمد کمالوندی، جهانگیر کاوه، عبدالرزاق مهدیه، سیدمحمد زارعی، حسین هزاوه (بازیکنان فوتبال از ۲ تیم ایلام و چوار)، حمیدرضا رضایتی (داور مسابقه)، مراد آذرخش، خلیل، سجاد و محمدجواد مظفری، امجد حیدری (تماشاگران مسابقه) به شهادت رسیدند و علی قیطاسی، رحمت محمود، الیاس گهرسودی، گل مرادفاضلی، فرمان فولادوند و سلمان کرد (بازیکنان فوتبال) مجروح و جانباز شدند.
اسامی شهدای تیم منتخب چوار و سن آنها در زمان شهادت: حسین هزاوه(بخشدار وقت چوار، سرمربی و کاپیتان) ۲۸ ساله، صید محمد زارعی(مدافع و هافبک) ۲۵ ساله، مجتبی ناصری(دروازه بان)۲۲ ساله، یونس تلوکی(هافبک) ۱۹ ساله، علی عباسی(دفاع) ۱۸ ساله.
اسامی شهدای تیم منتخب جوانان ایلام و سن آنها در زمان شهادت:جهانگیر کاوه(مهاجم) ۱۹ ساله، محمد کمالوند(مهاجم) ۱۸ ساله،علی نجات کرمی(هافبک)۱۶ ساله،عبدالرزاق مهدیه(مهاجم) ۱۶ ساله.
داور شهید حمیدرضا رضایتی ۱۹ ساله و تماشاگران شهید: مراد آذرخش۱۵ ساله، امجد حیدری۱۳ ساله، خلیل مظفری هشت ساله،محمد جواد مظفری هفت ساله و سجاد مظفری پنج ساله.
شاید اگر این حادثه تلخ روی نمیداد هرکدام از این شهدا یا جانبازان فوتبالیست یا تماشاگران فوتبالدوست به ورزشکارانی نام آشنا در عرصه این رشته ورزشی در سطح استان بدل می شدند و اکنون در لباس پیشکسوتی شاگردانی را تربیت و به دنیای زیبا و جذاب فوتبال این ورزش جهانی معرفی می کردند.
نظر شما