از تابستان ۶۷ و پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و هشت دفاع مقدس ایرانیان حدود ۳۳ سال می گذرد اما برای رزمندگان و مجاهدان میدان نبرد حق علیه باطل، گویی جنگ تمام نشده و فقط میدان مبارزه تغییر یافته است.
حاج اسمعیل عاطفه پور که امروز به عنوان یکی از بازرگانان، صادرکنندگان و کارآفرینان خوشنام آستارا و گیلان، برای دور زدن تحریم ها و کارآفرینی تلاش می کند، یکی از همان رزمندگان لشکر اسلام است که در سال های دفاع مقدس، سنگر به سنگر دوشادوش سایر همرزمانش مجاهدت می کرد و اکنون هم رییس شورای اسلامی زادگاه خود است و هم افسر جنگ اقتصادی محسوب می شود.
او در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاریخ تولد خود را ۱۳۴۷ و زادگاه خود را روستای کانرود آستارا اعلام کرد و گفت: چند بار در دوران دانش آموزی و چند بار به عنوان نیروی ارتش در جبهه ها حضور یافته بودم و به طور کلی حدود ۳۰ ماه افتخار شرکت در دفاع مقدس را دارم و از جانبازان آن دوران طلایی هستم.
نان حلال با فکر باز و توکل به خدا به دست می آید و من وام نگرفته و هرگز به بانک ها اتکا نکرده ام و با توجه به محدودیت کشاورزی در روسیه به خاطر حاکمیت سرما و نیاز بازار اوراسیا به محصولات کشاورزی ایران، این حرفه را راه اندازی کرده ام.
او می گوید: بعد از جنگ تحمیلی به فعالیت اقتصادی روی آوردم و کم کم و بدون اتکا به تسهیلات بانکی به اندوخته مالی خودم افزودم و در سایه لطف خدا از سال ۱۳۸۰ صنعت بسته بندی و سورتینگ میوه، سبزی و تره بار را یاد گرفته و در زادگاه خودم راه اندازی کردم.
این کارآفرین به سفرهای مختلف خود به کشورهای روسیه، ترکیه و منطقه اوراسیا برای بازاریابی و یاد گرفتن نحوه سورتینگ برخی محصولات کشاورزی و آشنایی با صنایع بسته بندی آن کشورها اشاره کرد و افزود: رعایت سلیقه و ذائقه کشورهای مقصد برای یک صادرکننده میوه و تره بار، از رموز موفقیت است.
عاطفه پور ادامه داد: در کارخانه سورتینگ و بسته بندی در آستارا حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ نفر به صورت فصلی در جداسازی و بسته بندی و صادرات میوه و تره بار مشغول به کار هستند و همین حرفه را در استان ها و شهرستان های اصفهان، جیرفت، یزد، دزفول، حاجی آباد بندر عباس و ورامین تهران نیز برای افرادی راه اندازی کرده ام و در کل حدود یکهزار نفر را در این صنعت یا حرفه مشغول به کار شده اند.
او در تشریح کار سورتینگ میوه و تره بار توضیخ داد: در آستارا به جداسازی و بسته بندی سیب زمینی، پیاز، شوید، جعفری و کیوی مشغول هستیم و در اصفهان جداسازی و بسته بندی سیب زمینی، فلفل و گوجه، در جیرفت خیار خاردار، در یزد بادمجان و خیار شمول، در دزفول انواع سبزی و کاهو و گل کلم، در حاجی آباد بندر عباس گوجه گلخانه ای و در ورامین بسته بندی کلم و کاهو را راه اندازی کرده ام.
این صادرکننده و بازرگان، حقوق روزانه مجموع کارگران و شاغلان خود در صنعت سورتینگ و بسته بندی میوه و تره بار را یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعلام کرد و گفت: مقصد صادرات محصولات ما کشورهای روسیه، ازبکستان، کشورهای آسیای میانه و ترکیه است.
به گفته او حدود ۳۰ درصد شاغلان در این حرفه، آقا و بقیه خانم هستند و برای راحتی کار خانم ها در کارخانه سوتینگ میوه و تره بار، همسر و فرزند او نیز در میان آنها مشغول فعالیت هستند.
این کارآفرین موفق آستارا می گوید: نان حلال با فکر باز و توکل به خدا به دست می آید و من وام نگرفته و هرگز به بانک ها اتکا نکرده ام و با توجه به محدودیت کشاورزی در روسیه به خاطر حاکمیت سرما و نیاز بازار اوراسیا به محصولات کشاورزی ایران، این حرفه را راه اندازی کرده ام.
از او راجع به مشکلات تحریم و نقل و انتقال پول سئوال کردم و پاسخ داد: طی سال ها رفت و آمد به کشورهای مختلف و ارتباط با تجار و بازرگانان، اعتبار و اعتماد کسب کرده ام و این به عنوان سرمایه کار است و به واسطه همکاران خودمان در آن سوی مرزها از طریق حواله های بانکی دلارها را به ایران منتقل و به ریال تبدیل می کنیم.
او افزود: از زمانی که به علت تحریم ها سیستم و ارتباط بانکی با خارج از کشور مسدود یا محدود شد، تحریم ها را دور می زنیم و صرافان و واسطه گران نیز سود می برند اما صادرات میوه و تره بار به علت فسادپذیر بودن محصولات، مشکلات خود را دارد و گاه دچار ضرر و خسران نیز می شویم.
عاطفه پور گفت: هر سال حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ریال برای خرید انواع سبد محصولات کشاورزی هزینه می کنم و قصد دارم برای توسعه کار خود، کارخانه سبد سازی و سرخانه تولیدات کشاورزی نیز راه اندازی کنم و برای تعدادی افراد نیز در آن کارخانه ها شغل ایجاد خواهد شد.
مدیر کارخانه سوتینگ و صادرات تولیدات کشاورزی در آستارا ادامه داد: هر چند کار در این کارخانه به صورت فصلی و ۱۰ ماه در سال است اما دهها خانواده تحت پوشش نهادهای حمایتی با اشتغال در این کارخانه، خودکفا شده اند.
از زمانی که به علت تحریم ها سیستم و ارتباط بانکی با خارج از کشور مسدود یا محدود شد، تحریم ها را دور می زنیم و صرافان و واسطه گران نیز سود می برند اما صادرات میوه و تره بار به علت فسادپذیر بودن محصولات، مشکلات خود را دارد و گاه دچار ضرر و خسران نیز می شویم.
نظر چند تن از خانم های شاغل در این صنعت را در خصوص مزد و نحوه کارشان جویا شدم و آنها از این فرصت شغلی و درآمد آن و نحوه مدیریت و برخورد مدیر کارخانه ابراز رضایت نموده و نقش این اشتغالزایی را در اقتصاد خانواده هایشان مهم اعلام کردند.
رضا پاکزاد دهیار روستای کانرود نیز گفت: این روستا با سه هزار نفر جمعیت در قالب ۸۰۰ خانواده، بزرگترین روستای آستاراست و علاوه بر خانم ها و آقایان بومی که در کارخانه سورتینگ عاطفه پور مشغول کار هستند، افراد زیادی از آستارا و شهرها و روستاهای همجوار برای کار به این کارخانه می آیند.
او کارخانه سورتینگ عاطفه پور را سرمایه و پشتیبانی برای شاغلان آن توصیف کرد و افزود: مدیر این کارخانه، بسیار کاردان و کوشاست و برای توسعه و تضمین کار خود رنج سفرهای مختلف را به جان می خرد و چندی قبل برای ترویج کشت محصول و بسته بندی آن به دزفول سفر کرده و در آنجا مدتی ماندگار شده بود.
وقتی ابولقاسم یوسفی نژاد ناظر گمرکات گیلان می گوید: ۸۰ درصد صادرات گیلان از مرزهای آستارا صورت می گیرد و ۴۰ نوع محصول کشاورزی از این مرزها صادر می شود، پس استفاده بهینه از فرصت مرزی و بازاریابی مناسب در آن سوی مرزها می تواند بستر کار اقتصادی مطمئن و سودآور را فراهم سازد و در واقع بازرگانی عاطفه پور از این جنس کارهاست.
اما عاطفه پور از ترافیک کامیون ها و کندی ترخیص آنها در گمرک آستارای ایران و جمهوری آذربایجان گلایه می کرد و می گفت: محصولات صادراتی ما به خاطر فسادپذیر بودن، باید فوری به کشور مقصد و بازار مصرف برسد و متاسفانه محدودیت مرزی و اطاله ترخیص کامیون های صادرات بار، آزاردهنده است و گاه سبب ضرر و زیان می شود.
به عقیده او صادرات تره بار و میوه با کشتی و قطار، به علت ضرورت چند بار جابجایی بار تا رسیدن به مقصد، مقرون به صرفه نیست اما کامیون ها بار را بدون واسطه و بی توقف به بازار مصرف منتقل می کنند و باید گشایشی در تردد و تسهیل کامیون ها ایجاد شود.
خوشبختانه چندی پیش کلنگ احداث دومین مرز زمینی بین آستارای ایران و جمهوری آذربایجان به منظور توسعه تردد و ترانزیت زمینی بین دو کشور به زمین زده شد و با تکمیل آن، مشکل کندی تردد کامیون های ترانزیت و صادرات محصولات کشاورزی رفع و از صف های کیلومتری این وسایل نقلیه در آستارا کاسته خواهد شد.
شهرستان مرزی بندر آستارا با ۹۱ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان، مرز جمهوری آذربایجان و همسایگی استان اردبیل واقع شده و گمرک آن به صورت شبانه روزی فعال است.
نظر شما