ضرغامی: صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در زندگی مردم کاربردی شود

تهران - ایرنا - وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: محصولات صنایع دستی و هنرهای سنتی باید کاربردی شود و مردم با این محصولات زندگی کنند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، عزت الله ضرغامی روز دوشنبه در آیین اختتامیه ششمین جشنواره صنایع‌دستی و هنرهای‌سنتی فجر در موزه ملی ایران اظهار داشت: بخش کاربردی صنایع دستی باید تقویت شود اگر چه جوهره کار صنایع دستی آثار فاخر هنرمندان است اما باید محصولاتی تولید شود تا مردم هنرسنتی و صنایع دستی را در زندگی خود و کاربردی ببینند. 

وزیر میراث فرهنگی تاکید کرد: باید روی برندسازی صنایع دستی در جهان کار شود، آثار هنرهای سنتی و صنایع دستی ایرانی باید آن قدر اصیل زیبا و باکیفیت تولید شود که هیچ فردی در هیچ جای دنیا نتواند آن را کپی کند.

تمدید نمایشگاه آثار جشنواره صنایع دستی فجر

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: در دنیای بی‌هویت امروز نشانه‌گذاری ما همین صنایع‌دستی زیبا و اصیل ایرانی است. جا دارد از همه دست‌اندرکاران از جمله هیات داوران و هیات انتخاب تشکر کنم زیرا کار انتخاب در این حوزه کار سختی است و همیشه افرادی که آثارشان انتخاب می‌شوند نماد و نمونه‌ای از یک جامعه بسیار بزرگ‌تر هستند.

ضرغامی افزود: به همه هنرمندان صنایع‌دستی ادای احترام می‌کنم زیرا در این حوزه افراد زیادی فعالیت می‌کنند و با یکدیگر همکاری دارند که یک کار زیبای هنری و یک اثر زیبای صنایع‌دستی تولید شود. 

وزیر میراث فرهنگی با اشاره به برگزاری نمایشگاه آثار این جشنواره در محل موزه ملی ایران ادامه داد: موافق هستم نمایشگاه آثار چند روز دیگر ادامه پیدا کند و افراد و علاقه‌مندان از این نمایشگاه که دایر شده در روزهای آینده بتوانند بازدید کنند.

حوزه صنایع‌دستی گسترده است

ضرغامی یادآور شد: حوزه صنایع‌دستی یک حوزه گسترده است و اعتقاد دارم آحاد مردم می‌توانند در این حوزه فعالیت کنند.‌ ۵۲۰ هزار هنرمند صنایع‌دستی در سامانه‌ای ثبت نام کرده‌اند و به همین تعداد هم افرادی هستند که فعالیت دارند اما ثبت نام نکرده‌اند و در مجموع بیش از یک میلیون هنرمند و صنعتگر هنرهای سنتی و صنایع دستی در کشور فعال هستند. 

وی گفت: روز گذشته در همایش تفویض اختیار اعلام کردم راه را برای مردم در حوزه صنایع‌دستی باز کنیم. از این به بعد لازم نیست برای مشاغل خانگی صنایع دستی از وزارت میراث فرهنگی اجازه گرفته شود بلکه هر فردی یا افرادی اگر بخواهند صنایع دستی در حد مشاغل خانگی تولید کنند فقط کافی است. در سامانه ثبت نام کند که به معنای اعلام مجوز است.

وی تاکید کرد: باید گره‌ها و گیر و بندهای بروکراسی را باز کنیم. امروز مشکل کشور همین سیستم ناکارآمد اداری است که در بخش‌های مختلف مثل اختاپوس و مثل بختک روی کار و زندگی مردم افتاده و دولت‌ها را دچار مشکل می‌کند. ما در حد خودمان باید زنجیرها را از دست و پای افرادی که می‌خواهند رشد کنند باز کنیم.

ضرغامی یادآور شد: امروز دیپلم افتخار و سرو سیمین جشنواره به افراد هنرمند و برجسته می‌دهیم این اتفاق خوبی است و از همه افراد و مدیران قبلی معاونت صنایع‌دستی تشکر می‌کنم که این کارها را پایه‌گذاری کردند. 

اثر هنری صنایع‌دستی زنده است

وزیر میراث فرهنگی ادامه داد: پیش از این با هنرمندان صنایع‌دستی ارتباط داشتم و از آنها شناخت دارم. قبلا در حوزه تولید نیز فعالیت داشتم. البته در تولیدات ماشینی روح وجود ندارد اما در اثر هنری روح و زیبایی را می‌بینیم.

ضرغامی گفت: فردی که در صنایع‌دستی فعالیت می‌کند تمام وجودش در آن اثر تاثیر می گذارد و آن اثر زنده است. 

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی یادآور شد: بیش از ۲۹۰ رشته صنایع‌دستی در ایران شناسایی شده است. البته در سطح جهانی ۳۱۰ تا ۳۶۰ رشته وجود دارد و ما در سطوح عالی در این حوزه حضور داریم و در تنوع رتبه اول دنیا را داریم. هویت ما همین است. نشانه‌گذاری ما در دنیای بی‌هویت امروز همین صنایع‌دستی و هنرهای سنتی ما است که باید به رشد و جایگاه واقعی خود برسد. 

ضرغامی ادامه داد: ما باید هویت خود را حفظ کنیم و ارزش‌ها را نگهداری کنیم اما حتما باید یک رویکرد تحول‌گرا در این باره داشته باشیم.

وی با بیان این که در حال حاضر وضعیت معیشتی مردم ما سخت است، اظهار کرد: شاید در این شرایط امکان خرید صنایع‌دستی برای‌ برخی مردم فراهم نباشد بنابراین بخش کاربردی این هنر باید تقویت شود. مردم دوست دارند با صنایع‌دستی زندگی کنند.

محصولات صنایع‌دستی برندسازی شود

ضرغامی افزود: صنایع‌دستی باید در سبد خرید مردم قرار گیرد. باید روی بسته‌بندی محصولات هم کار شود و همچنین روی برندسازی به صورت جدی باید سرمایه گذاری شود. زمانی که یک شهر یا روستا محصولات درجه یک صنایع‌دستی تولید می‌کنند این محصولات باید برندسازی شوند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی یادآور شد: این جشنواره برای سال‌های آینده برندسازی می‌شود و یک رقابت جهانی ایجاد می‌کنیم که این موضوع می‌تواند به تقویت و رشد صنایع‌دستی ایران نیز کمک کند. ۹۹ درصد مواد اولیه صنایع‌دستی در داخل کشور تولید می‌شود و این صنعت نماد اقتصاد مقاومتی است.

ضرغامی با قدردانی از پویا محمودیان معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی و همه دست‌اندرکاران جشنواره صنایع دستی فجر، خاطرنشان کرد: این جشنواره یک کار خوب ارزشمند و معنوی است و بین المللی شدن آن می تواند به برندسازی و جایگاه صنایع دستی ایران در جهان کمک کند.

تجلیل از برترین‌های ششمین جشنواره صنایع‌دستی فجر 

در پایان مراسم اختتامیه ششمین جشنواره صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فجر و بر اساس اعلام هیئت داوران برترین‌های این دوره به شرح زیر معرفی و تجلیل شدند:

برندگان سرو سیمین
باقر نفری از استان اصفهان در رشته مشبک فلز 
بهرام طاهریان از کرمانشاه در رشته مهرکاری چوب
عباس دل‌زنده از استان همدان در رشته گره‌چینی 
محسن آقامیری از تهران در رشته تذهیب 
میرمولا ثریا از تنکابن در رشته دست‌بافته‌های داری 

برندگان دیپلم افتخار 
امیر برق‌زادگان از همدان در رشته گره‌چینی 
سماء جوادی از زنجان در رشته ملیله‌سازی 
صابره جمال‌زهی از استان سیستان و بلوچستان در رشته سوزن‌دوزی بلوچ 
فاطمه سیدی از کرمان در رشته دستبافته‌های داری 
یاسین صلصالی از اصفهان در رشته قلم‌زنی روی فلز 

برگزیدگان بخش رویش دوباره سرو
محمدرضا گلرد از نور مازندران در رشته لاک‌تراشی
طاها محمودی از سنندج در رشته ارسی‌سازی، 
احمد آق از گنبد کاووس در رشته زیورآلات ترکمن 
حمید پورجهانگیر از ایلام در رشته نمدمالی، 
مصطفی پنبه دانه‌پور از شوشتر در رشته احرامی‌بافی

به گزارش ایرنا، ششمین جشنواره صنایع‌دستی و هنرهای‌سنتی فجر  ۱۸ تا ۲۴ بهمن‌ماه با نمایش ۳۲۰ اثر از هنرمندان رشته‌های مختلف از سراسر کشور در موزه ملی ایران برگزار شد.

از جمله آثار حاضر در جشنواره ششم صنایع‌دستی می‌توان به فلزکاری، تذهیب، معرق، گلیم، طلاکوبی روی فلز، زری‌بافی، لاک‌تراشی، خراطی و سوخت‌کاری، قلمزنی، حکاکی سنگ، چاپ باتیک، طلاکوبی، پته دوزی، منبت، سرامیک، مشبک، قلم‌تراشی، سوزن‌دوزی، ملیله، سازه‌های چوبی، فلز، گلیم، شیشه دمی، احجام فلزی، زیورآلات، نقاشی روی پارچه، سوزن‌دوزی اشاره کرد. استان‌های مازندران، اصفهان و تهران حضور فعال‌تری در این دوره داشتند.

رویش دوباره سفر برای تجلیل از فرزندانی که هنر خانوادگی پدر و مادر خود را حفظ کرده و ادامه می‌دهند و همچنین نمایش آثار دارای مهر اصالت ملی در کنار آثار فاخر صنایع‌دستی از مهمترین بخش‌های ششمین دوره جشنواره صنایع‌دستی فجر بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha