۳ اسفند ۱۴۰۰، ۸:۳۸
کد خبرنگار: 1287
کد خبر: 84655108
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

توسعه سیستم آبیاری نوین در ۸۰ درصد از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری

شهرکرد-ایرنا- خشکسالی یک دهه اخیر، کاهش آب‌های زیرزمینی، افت چاه‌ها و خشک شدن قنات‌ها باعث شده است کشاورزان چهارمحال و بختیاری به دنبال استفاده بهینه از منابع آبی برای کشت و زرع خود باشند.

در چهارمحال و بختیاری بیش از ۶۷هزار بهره‌بردار به صورت مستقیم به همراه خانواده‌هایشان و تعدادی زیادی نیز به صورت غیر مستقیم از کشاورزی ارتزاق می‌کنند به همین ضرورت پایداری کشاورزی در این استان از اهمیت بالایی برخوردار است.

یکی از زیرساخت‌های لازم برای کشاورزی در استان داشتن منابع آبی و بهره‌وری لازم از این منابع است که خشکسالی باعث کاهش دسترسی به این زیرساخت ها شده است اما توسعه و تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم‌های آبیاری نوین از برنامه‌های مهم دولت در راستای بهره‌مندی از بخش کشاورزی است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر توسعه آبیاری نوین گفت: هم‌اکنون بیش از۸۰ درصد اراضی کشاورزی استان به روش آبیاری نوین مجهز شده است.

حسین برزگر روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود:اجرای سیستم آبیاری نوین در افزایش راندمان آبیاری، جلوگیری از رشد بی‌رویه علف‌های هرز، جلوگیری از فرسایش خاک، کاربرد همزمان آب و کود، افزایش کمی و کیفی محصول و تسهیل عملیات کشاورزی اثرگذار است.

به گفته وی، اجرای طرح‌های آبیاری نوین به خصوص آبیاری به روش تیپ، بهره‌وری و راندمان آب را  ۹۵ درصد افزایش می‌دهد که این استان از نظر درصد اجرای سامانه آبیاری نوین و تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری نوین رتبه دوم کشور کرده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: کشاورزی سنتی به روش کشت غیر مکانیزه و نیمه‌مکانیزه در سطح کمی انجام می‌شود، اما در کشاورزی اقتصادی روش کار به صورت مدرن و صنعتی است که از روش کشت مکانیزه و مدرن و نیمه‌مکانیزه استفاه می‌شود و بهره‌وری آب و نیروی انسانی در این روش با شاخص‌ها نزدیک متوسط دنیا است.

برزگر گفت: برای دست یافتن به کشاورزی مدرن، وزارت جهادکشاورزی سیاست‌های مختلف از جمله بهره‌وری آب از نظر فیزیکی و اقتصادی، مکانیزه کردن کشاورزی و توسعه کشاورزی هوشمند، افزایش ارزش افزوده برای محصولات کشاورزی و افزایش توجیح اقتصادی برای کشاورز در دستورکار قرار دارد.

به گفته وی، وزارت جهادکشاورزی در راستای توسعه مکانیزاسیون کشاورزی خط اعتباری مکانیزاسیون را برای خرید تراکتور،کمیان  و نو کردن ادوات کشاورزی را فعال کرده است تا ضریب مکانیزاسیون افزایش و بهره‌وری اقتصادی کشاورز افزایش پیدا کند.

برزگر افزود:در ابتدای برنامه ششم توسعه ضریب مکانیزاسیون در استان یک اسب بخار در هکتار بود که این میزان هم اکنون به ۲.۰۵ اسب بخار رسیده است و و هم اکنون در وضعیت متوسط کشور قرار داریم.

وی اظهار داشت: ۱۳ هزار و ۷۵۷ دستگاه ادوات کشاورزی در استان فعال است که هشت هزار و ۴۵۲ دستگاه تراکتور زراعی، یک‌هزار و ۹۵ دستگاه تراکتور، ۱۴۸ دستگاه کمباین غلات است که از این تعداد ۶۰ درصد عمر کمتر از هفت سال دارند.

به گفته وی، امسال در حوزه مکانیزاسیون بیش از ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات از محل منابع خط اعتباری شماره ۹ مکانیزاسیون، در راستای تجهیز و نوسازی ناوگان ماشینی بخش کشاورزی پرداخت شده است.

بزرگر به اجرای طرحهای گلخانه‌ای به عنوان یک برنامه و سیاست وزارت جهادکشاورزی برای افزایش تولید و کاهش میزان مصرف آب اشاره کرد و گفت: تا ابتدای سالجاری نزدیک به ۳۰ هکتار گلخانه در استان تاسیس شده بود و امسال ۱۶هکتار گلخانه جدید راه‌اندازی و  ۲۶ هکتار گلخانه جدید نیز در دست احداث است.

وی به صدور مجوز احداث ۲۰۰هکتار گلخانه انفرادی و ۳۰۰ هکتار مجتمع کشاورزی در استان در سالجاری اشاره  کرد و گفت: مهمترین مشکل برای راه‌اندازی این گلخانه‌ها و مجتمع‌های کشاورزی تامین منابع مالی است و برای راه‌اندازی این مجتمع‌ها پنج هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز است.

برزگر اظهار داشت: برای توسعه بخش خصوصی در کشاورزی شرکت فراگیر گلخانه دارن در استان فعال شده و اتحادیه گلخانه‌داران استان نیز تا یک کاه آینده فعال خواهد.

استفاده از ضایعات باغی برای تهیه کمپوست و افزایش موادآلی خاک

برزگر با اشاره به پایین بودن مواد آلی خاک در استان افزود: برای افزایش مواد آلی خاک و کاهش ضایعات باغی باید از این ضایعات برای تهیه کمپوست استفاده کرد و هم‌اکنون طرح تهیه کمپوست از ضایعات باغی در حال انجام است.

به گفته وی، هم‌اکنون ۲۰۰ هزار تن ضایعات باغی در استان است که با اجرای این طرح سرشاخه‌ها و بقایای گیاهی در باغات را برای تولید کمپوست استفاده می‌شود.

وی اظهار داشت:هم‌اکنون باغداران سرشاخه درختان را آتش می‌زنند که برای محیط زیست مضرر است و یا از آنها "پس چین" باغات استفاده می‌کنند که این امر آفات و بیماری را در باغات افزایش می‌دهد و با استفاده از دستگاه سرشاخه درختان حرص و خرد شده و با کود مخلوط و بهترین کود برای زمین تولید می‌شود.

به گزارش ایرنا، خشکسالی‌های اخیر از سال ۱۳۸۶ در چهارمحال و بختیاری آغاز شده و پیامدهای ناگواری بر منابع آب، محیط‌زیست و فعالیت‌های اقتصادی این استان به‌ویژه در بخش کشاورزی داشته است و بر اساس آخرین گزارش‌ها ۹۶ درصد مساحت استان درگیر خشکسالی است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha