۶ برنامه کلان معاونت پژوهشی وزارت علوم برای مرجعیت علمی و دیپلماسی فناوری

تهران- ایرنا- معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از تدوین ۶ برنامه کلان برای مرجعیت علمی، افزایش اثربخشی پژوهش علمی، دیپلماسی علم و فناوری، نگاشت ظرفیت ها و توانمندی های کشور و استفاده از آنها، افزایش اثربخشی و ماموریت گرایی در پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی و ترویج و فرهنگ سازی خبر داد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پیمان صالحی روز یکشنبه در نشست معاونان پژوهشی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی با موضوع «تبیین سیاست‌ها و برنامه‌های وزارت در حوزه پژوهشی» اظهار داشت: مرجعیت علمی، آینده پژوهشی در حوزه های نوین علم و فناوری، شناسایی، حفظ و حمایت از دانشمندان کشور، حفظ و ارتقای رتبه در تولیدات علمی و نمایه سازی مجلات علمی داخلی در پایگاه استنادی اسکوپوس scopus  و wos  (پایگاه وب آو ساینس) یکی از این برنامه های کلان است.

وی با بیان اینکه تدوین دیپلماسی علم و فناوری یکی دیگر از این برنامه های تدوین شده در معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم است، گفت: حضور فعال و تصدی کرسی های علمی و اجرایی در نهادهای بین المللی، حمایت از پروژه های بین المللی مشترک، ارتباط سیستماتیک با سازمان ها و نهادهای بین المللی، ایجاد ارتباط مستمر با دانشگاه ها و مراکز بین الملی از مهم ترین محورهای این برنامه کلان است.

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: همچنین در حوزه افزایش اثربخشی و ماموریت گرایی در پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی، افزایش اثربخشی پژوهش های علمی، ماموریت گرایی پایان نامه ها و رساله ها، ارتقای کمی و کیفی طرح های ارتباط با صنعت، افزایش نقش دانشگاه ها و پژوهشگاه ها در حل مسائل مالی و اجتماعی، قطب ها و هسته های علمی و پژوهشی کشور، توسعه همکاری با بخش های خصوصی و شرکت های دانش بنیان و افزایش ماموریت گرایی انجمن های عملی تدوین شده است.

 صالحی افزود: در برنامه تدوین شده نگاشت ظرفیت ها و توانمندی های کشور و استفاده بهینه از آنها و نیز شبکه سازی درون و برون سازمانی، راه اندازی شبکه آزمایشگاهی ملی کشور، ارتقای یکپارچه سازی و استقرار سیستم مدیریت و پایش آمار و ایجاد شبکه علمی کشور دیده شده است.

وی توضیح داد: همچنین در برنامه تدوین شده ترویج و فرهنگ سازی ارتباط مستمر و انعکاس فعالیت ها در صدا و سیما و شبکه های اجتماعی، حضور دانشمندان، نمایندگان قطب های و انجمن های علمی در برنامه های صدا و سیما، برگزاری منسجم هفته پژوهش و فناوری با حضور حداکثری بازیگران و برگزاری نمایشگاه هم برنامه ریزی شده است.

معاون وزیر علوم تاکید کرد: ارتقای تولیدات علمی یکی دیگر از اقداماتی است که باید انجام شود. تعداد زیادی از مجلات علمی در کشور وجود دارند و یکی از سیاست‌های ما این است که با نمایه‌سازی بین‌المللی مجلاتی که در ایران چاپ می‌شود، سهم کشور در تولید علم افزایش یابد. ۷۹۵ مجله علمی در حوزه علوم انسانی است، اما در عرصه بین‌المللی کمترین تولیدات در زمینه علوم انسانی و اجتماعی است. اگر این مجلات بین‌المللی شوند، هم تولیدات علمی در این حوزه افزایش خواهیم یافت و هم اثربخشی ما در عرصه بین‌المللی بیشتر می‌شود. در این زمینه کارگروهی ایجاد و به تمام روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها اعلام شده پایه‌های تشویقی و جوایز نقدی برای مدیران تمام مجلات داخلی که نمایه بین‌المللی گرفته‌اند، در نظرگرفته شود.

وی افزود: یکی از تلاش‌های ما در زمینه اثربخشی در پژوهش‌های علوم انسانی و اجتماعی است. کارهای زیادی انجام شده، اما اثربخشی بیشتر پژوهش‌ها می‌تواند کمک‌ شایانی به کشور باشد. در زمینه مرجعیت علمی نیز برنامه‌های مفصل و راهبردی زیادی داریم. همچنین در زمینه آینده‌پژوهی در فعالیت‌های پژوهشی نیز مشغول فعالیت هستیم. مقام معظم رهبری در سخنرانی‌های خود در مورد هوش مصنوعی صحبت کردند، از این رو اتفاقاتی که در حوزه علم و فناوری دنیا رخ می‌دهد باید رصد شود و از آنها بهره ببریم.

صالحی گفت: درباره دوره‌های پسادکترا نیز برنامه داریم و ظرفیت‌های زیادی در این زمینه وجود دارد. در بودجه‌هایی که قرار است برای ۱۴۰۱ در نظر گرفته شود،  تلاش زیادی شده تا حمایت مالی از دوره‌های پسادکترا صورت گیرد؛ چرا که اثربخشی زیادی در جامعه و حل مسائل دارد. اخیرا جلسه‌ای در همین راستا با استانداران برگزار شد و آنها مامور شدند چند مشکل استانی و منطقه‌ای خود را بیان کنند تا با هدف‌گذاری‌، مشکلات منطقه‌ای با همکاری دانشگاه‌های استان انجام شود؛ چرا که اساتید برجسته‌ای در قطب‌های علمی حضور دارند که می‌توانند اقدام به حل مسئله کنند.

وی با بیان اینکه امروزه بازار متاورس بسیار گرم است و در آینده تغییرات زیادی در جهان ایجاد خواهد کرد، اظهار داشت: در زمینه آینده‌پژوهشی گروه‌هایی تاسیس شده تا به صورت فعال در این عرصه حضور داشته باشیم. همچنین لازم است برنامه‌ها دائم به‌روز رسانی شود.

معاون وزیر علوم یادآور شد: نکته دیگر اینکه مقام معظم رهبری در مورد شناسایی، حفظ و نگهداشت دانشمندان تاکید کردند تا از مهاجرت نخبگان جلوگیری شود. بنابراین لازم است در این راستا سیاست‌های تشویقی داشته باشیم و همین روزها جلسات متعددی با مجلس و سازمان برنامه و بودجه برای تأمین منابع مالی این‌کار برگزار می‌کنیم تا اقداماتی انجام شود و بودجه‌های پژوهشی افزایش یابد.

به گزارش ایرنا، اسکوپوس یکی از نمایه‌های استنادی معتبر و شناخته‌شده‌ است که اطلاعات کتاب‌شناختی حدود ۶۰ میلیون سند و ۵ هزار ناشر علمی را از سراسر جهان جمع آوری کرده است. در مجموع اسکوپوس اطلاعات ۱۶ هزار و پانصد مجله علمی پژوهشی را در خود نمایه کرده‌ است

wos یا پایگاه وب آو ساینس یک نمایه استنادی علمی است که توسط تامسون رویترز ایجاد شده‌ است و امکان جستجوی استنادی جامع و دسترسی به پایگاه‌ داده‌های مختلف را فراهم می‌کند. wos یک نمایه استنادی بر پایه این واقعیت است که استناد در علم به عنوان ارتباط بین اقلام تحقیقات مشابه به کار گرفته می‌شود و منجر به تطبیق یا ارتباط با ادبیات علمی، مانند مقالات مجلات، کنفرانس‌ها، چکیده‌ها، و غیره می‌شود.

نشست معاونان پژوهشی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی با موضوع «تبیین سیاست‌ها و برنامه‌های وزارت در حوزه پژوهشی» امروز در سالن ابوریحان بیرونی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha