به گزارش روز دوشنبه ایرنا، مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی.یی.سی.اف) حدود ۲۰ سال پیش و با افزایش اقبال جهانی به گاز تاسیس شد. اگرچه تاسیس این مجمع در سال ۱۳۸۰ انجام شد اما نخستین نشست سران کشورهای عضو ۱۰ سال بعد و در سال ۹۰ به میزبانی قطر برگزار شد.
بعد از آن چهار نشست دیگر سران کشورهایی که در مجموع ۶۷ درصد از ذخایر کشف شده گاز جهان را در اختیار دارند برگزار شد و حالا در ششمین نشست دوباره قرعه به نام قطر افتاده تا سران این کشورها را گرد هم آورد.
با این حال علاوه بر برگزاری نشست سران، دیدارهای دو و چند جانبه نیز در حاشیه آن برگزار خواهد شد. در همین زمینه، آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رییسجمهوری امروز تهران را به مقصد دوحه ترک کرد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران پس از ۱۰ سال بهمنظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) به دعوت رسمی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، در قالب سفری ۲ روزه راهی دوحه شد و در این سفر وزاری نفت و امور خارجه رئیس جمهوری ایران را همراهی می کنند.
گفتوگوی دو جانبه، مذاکرات هیاتهای عالی دو کشور و امضای چند قرارداد و تفاهمنامه از برنامههای روز نخست این سفر است.
رئیسجمهوری همچنین قرار است در جمع ایرانیان مقیم قطر حضور یابد و نشستی نیز با بازرگانان قطری و ایرانی خواهد داشت.
رئیسی در دومین روز سفر خود در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی (جیئیسیاف) سخنرانی خواهد کرد؛ این نشست با شرکت سران و مقامهای ارشد کشورهای صادرکننده گاز برگزار میشود.
همکاری ایران و قطر در بزرگترین میدان گازی جهان
در این میان مذاکرات ایران و قطر به عنوان شریک در بزرگترین میدان گازی اهمیت ویژهای دارد. جهان توسعه روابط دو کشور در سالهای اخیر بیشتر متوجه بخش سیاسی بوده و با وجود ظرفیتهای بی شمار در دیگر زمینهها بهویژه در عرصه اقتصادی شاهد رشد و توسعه درخور نبوده است و انتظار میرود که سفر رئیسی سبب گشایش در این زمینه شود.
بر این اساس، وزرای نفت ایران و قطر در حاشیه اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز در خصوص همکاریهای دوجانبه در سوآپ گاز، مواضع مشترک در بازارهای جهانی و تشکیل کارگروه مطالعات مشترک پارس جنوبی مذاکره خواهند کرد.
محورهای احتمالی مذاکرات وزرای نفت ایران و قطر بیشتر بر روی بازارهای جهانی و تجارت گاز خواهد بود. سوآپ گاز نیز به عنوان یکی از محورهای مذاکرات مورد توجه قرار خواهد گرفت.
همچنین در این مذاکرات مواضع مشترک در حوزه تجارت گاز و بازارهای جهانی مورد تاکید است و تشکیل شرکت های دانش بنیان مشترک در حوزه نفت و انرژی از سوی ایران و قطر مطرح خواهد شد.
ایجاد کارگروه مطالعات مشترک مخزن پارس جنوبی بین دو کشور ایران و قطر از دیگر مباحثی است که در دیدار وزرای نفت ایران و قطر بررسی خواهد شد.
یکی دیگر از محورهای احتمالی مذاکرات را آموزش نیروی انسانی و صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران به قطر خواهد بود.
اکنون به نظر میرسد، زمینهها و ظرفیتهای بسیار فراوانی برای توسعه همکاریها در عرصه سیاسی و اقتصادی بین ایران و قطر وجود دارد.
به گزارش ایرنا، اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز، ۴۴ درصد از تولید گاز جهان، ۶٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ۶۴ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۶۶ درصد از تجارت گاز طبیعی مایعشده (الانجی) را در اختیار دارند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جیئیسیاف هستند و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو، جمهوری آذربایجان و امارات بهعنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت میکنند.
نظر شما