مقدمات ثبت هَفشجِان چهارمحال و بختیاری به‌عنوان "شهر ملی حجاری‌های سنگی" فراهم شد

شهرکرد- ایرنا- سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به قدمت ۸۰۰ ساله هفشجان در رشته سنگ‌تراشی گفت: مقدمات ثبت شهر هَفشجِان شهرستان شهرکرد به‌عنوان "شهر ملی حجاری‌های سنگی" فراهم شده است.

علیرضا جیلان روز سه‌شنبه به همراه شهردار، اعضای شورای اسلامی، هنرمندان و سنگ‌تراشان هفشجان در بازدید میدانی از محله سنگ‌تراشان این شهر تاکید کرد: تولیدات صنایع‌دستی رشته سنگ‌تراشی هفشجان نه تنها شهرت استانی و کشوری بلکه از معروفیت در سطح جهانی برخوردار است.

وی افزود: هم‌اکنون ۶۵ نفر در زمینه تراش سنگ شامل پیکرتراشی، شیرسنگی، هاونگ، یانه، آردچی، پایه ستون و مصنوعات دیگر در هفشجان مشغول فعالیت هستند.

جیلان تصریح کرد: این هنرمندان، صنایع‌دستی و هنرهای سنتی خود را از استخراج سنگ در کوه‌های بُزلَر و جهان‌بین در منطقه، حمل آن به داخل کارگاه، بُرِش و در انتها تراش از سوی استادکار تولید می‌کنند.

وی با اشاره به وجود ۲۰ کارگاه تولید انواع صنایع‌دستی سنگی در شهر هفشجان یادآور شد: هم‌اکنون ۲۵ کارگاه در شهرکرد و چند کارگاه دیگر به‌ صورت پراکنده در چهارمحال و بختیاری در حرفه حجاری فعالیت دارند و در در هر کارگاه ۲ تا هشت نفر مشغول کار هستند.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: حجاری‌های سنگی در هفشجان از ۸۰۰ سال قبل تا نسل کنونی منتقل شده است.

وی درخصوص طراحی و نمونه‌سازی محصول گفت: در حرفه حجاری به‌عنوان آمیزه‌ای از هنر خوشنویسی، شعر، نقاشی و احساس، از سال‌های دور تاکنون، جلوه‌های زیبایی از هنر سنگ‌تراشی پدید آمده است.

جیلان تاکید کرد: در روند تهیه پرونده ثبت هفشجان به‌ عنوان "شهر ملی حجاری‌های سنگی" به شناسایی و اصلاح طرح­‌ها و نقش‌مایه­‌ها، مُهر اصالت ملی، نشان مرغوبیت بین‌المللی، تدوین استاندارد ملی، تدوین استاندارد آموزش شغلی، اِلِمان‌های شهری، اقامتگاه‌های بوم‌گردی، بناهای ثبت ملی شده، اماکن تاریخی مورد بهره­برداری صنایع­دستی، ثبت میراث ناملموس و ملموس، ثبت نشانه‌های جغرافیایی، انجمن‌ها، کانون‌ها و سازمان­های مردم­نهاد، شرکت‌های تعاونی، اتحادیه‌های شرکت­های تعاونی توجه شده است.

به گزارش ایرنا، یکی از آیین‌های قدمت‌دار در فرهنگ مردمان این استان به‌خصوص بختیاری‌ها، قرار دادن شیرسنگی (بردشیر) در قبرستان‌ها بود.

بردشیر (شیرسنگی) نماد شجاعت، دلاوری، میدان‌داری و صفات و ویژگی‌های برجسته‌ای چون هنرمندی در شکار، تیراندازی، جنگ و سوارکاری فردی است.

قدیمی‌ترین شیرِ سنگی موجود در چهارمحال و بختیاری، شیر عبدالحمید بن‌ ابراهیم هفشجانی، ۱۰۱۳ هجری قمری (۴۳۵ سال پیش) مربوط به دوره صفویه است و به‌طور یقین نمونه‌های کُهن‌تر اسلامی در این خاستگاه وجود داشته‌اند.

هفشجان در هشت کیلومتری شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha