به گزارش خبرنگار ایرنا، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر جمعه به وقت محلی دور هم گرد آمدند تا پس از بحث و گفتوگوهای خصوصی و علنی چند روزه درباره پیش نویس قطعنامهای علیه روسیه، تصمیمگیری کنند که مسکو قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه خود را وتو کرد و تلاشهای واشنگتن و متحدانش را به شکست کشاند.
این سومین نشست اضطراری شورای امنیت در هفته جاری بود تا درباره قطعنامهای علیه روسیه که خود ریاست شورای امنیت را در ماه جاری میلادی (فوریه) برعهده دارد و یکی از اعضای دارای حق وتو است، تصمیم گیری کند.
در رای گیری انجام شده، ۱۱عضو از ۱۵ عضو دائم و غیر دائم شورای امنیت رای موافق، یک کشور (روسیه) رای مخالف و ۳ کشور شامل چین، هند و امارات رای ممتنع دادند. این قطعنامه به دلیل رای مخالف روسیه که عضو دائم شورای امنیت و دارای حق وتو است، به تصویب نرسید.
پس از پایان نشست شورای امنیت سازمان ملل ۵۱ کشور جمعه شب به وقت محلی در بیانیه مشترکی اعلام کردند که ما این موضوع را به مجمع عمومی خواهیم برد، جایی که وتوی روسیه اعمال نمیشود و کشورهای جهان همچنان را مسکو را مسوول خواهند دانست.
در این بیانیه که لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل آن را قرائت کرد، آمده است: شورای امنیت به پیش نویس قطعنامهای رای داد تا روسیه را به خاطر تجاوزش به اوکراین پاسخگو کند، از غیرنظامیان از جمله کودکان محافظت کند و کمکهای بشردوستانه را به شکلی سریع، ایمن و بدون مانع تسریع کند.
در این بیانیه با بیان اینکه قطعنامه پیشنهادی، حیاتی و صریح بود، آمده است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تصمیم گرفت که حاکمیت اوکراین، قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل را نقض کند.
این کشورها افزودند: پوتین تصمیم گرفت کییف را بمباران کند تا خانوادهها مجبور شوند خانه های خود را ترک کرده و در ایستگاه های مترو پناه بگیرند. اینجا، پوتین تنها متجاوز است.
این کشورها افزودند: ما معتقدیم که برای ایستادگی در مقابل این نقض منشور سازمان ملل، مسوولیت ویژه ای داریم تا در برابر این نقض منشور سازمان ملل بایستیم زیرا روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت، مقصر است.
در این بیانیه آمده است: کسانی از ما که امروز در اینجا ایستادهایم، همچنان به وظیفه جدی و هدف عالی شورای امنیت - جلوگیری از درگیری و بلای جنگ - اعتقاد داریم.
این بیانیه افزوده است: روسیه امروز از قدرت خود برای وتوی قطعنامه محکم ما سوء استفاده کرده است. اما روسیه نمی تواند صدای ما را وتو کند. روسیه نمی تواند مردم اوکراین را وتو کند. روسیه نمی تواند مردم خود را که در خیابان ها به این جنگ اعتراض می کنند، وتو کند. این کشور نمی تواند منشور سازمان ملل را وتو کند. روسیه نمیتواند و نخواهد توانست پاسخگویی را وتو کند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت نیز اعلام کرد اعضای مسوول پذیر این شورا امروز در مقابل تهاجم روسیه ایستادند و ما به هر روش ممکن به حمایت های خود از اوکراین ادامه خواهیم داد.
سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: ما این مساله را در مجمع عمومی که وتوی روسیه در آن اعتبار ندارد، دنبال خواهیم کرد. کشورهای جهان باید روسیه را مسوولیت پذیر کنند.
پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا از همه طرف ها می خواست که کاملا به تعهدات خود در توافقنامه های مینسک پایبند باشند.
پیش نویس قطعنامه پیشنهادی همچنین وظیفه و مسولیت منشور سازمان ملل برای حفظ صلح و امنیت بین المللی را خاطر نشان می کرد و تقاضای آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از روسیه برای توقف عملیات نظامی در اوکراین را تایید می کرد.
در این بیانیه همچنین تصمیم ۲۳ فوریه سال ۲۰۲۲ از سوی ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه برای انجام "عملیات ویژه نظامی" در اوکراین را محکوم کرده بود و از گزارش های منتشر شده در مورد تلفات غیر نظامی ابراز نگرانی می کرد.
این متن پیش نویس همچنین وضعیت در اوکراین را نقض صلح و امنیت بین المللی دانسته و اعلام کرده بود روسیه به اوکراین تجاوز کرده است.
این پیش نویس به شدیدترین شکل ممکن حمله روسیه به اوکراین را محکوم می کرد و می گفت این حمله بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد را نقض می کند.
این متن پیشنهادی همچنین از روسیه می خواست فوری استفاده از زور علیه اوکراین را متوقف کند و از هرگونه تهدید غیرقانونی یا استفاده از زور علیه هر کشور عضو سازمان ملل خودداری کند.
پیش از این، یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که انتظار می رود شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه در مورد قطعنامه ای که حمله روسیه به اوکراین را به شدیدترین شکل ممکن محکوم می کند و از روسیه می خواهد نیروهای خود را فورا عقب بکشد، رای گیری کند.
خبرگزاری آسوشتیدپرس روز پنجشنبه به وقت محلی به نقل از این مقام آمریکایی که نامش را بیان نکرد، افزود روسیه این قطعنامه را که در صورت تصویب الزام قانونی دارد، وتو خواهد کرد اما آمریکا معتقد است رای گیری در مورد این قطعنامه برای نشان دادن انزوای جهانی روسیه اهمیت دارد.
این مقام آمریکایی ادامه داد پس از آنکه روسیه قطعنامه شورای امنیت را وتو کرد، بلافاصله یک قطعنامه در مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل معرفی خواهد شد که در آن وتو وجود ندارد.
این مقام آمریکایی تاکید کرد که این قطعنامه شورای امنیت بر اساس بند ۷ منشور سازمان ملل درحال آماده سازی است که برای اجرای آن می توان از نیروی نظامی استفاده کرد.
شورای امنیت سازمان ملل چهارشنبه شب به وقت محلی برای دومین بار در هفته جاری در پی بحران اوکراین و به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای دونتسک و لوگانسک از سوی روسیه،عرصه نبردی دیپلماتیک با حضور دبیرکل سازمان ملل بود که همزمان ولادیمیر پوتین فرمان "عملیات نظامی ویژه" در دونباس را صادر کرد.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا بلافاصله با انتشار بیانیه ای اعلام کرد پوتین یک جنگ از پیش برنامه ریزی شده را انتخاب کرده است که تلفات فاجعه بار و رنج انسانی را به همراه خواهد داشت و جهان روسیه را مسئول خواهد دانست.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین پس از رایزنی با اعضای گروه هفت در سخنانی با بیان اینکه ارتش روسیه یک حمله بی رحمانه را علیه مردم اوکراین آغاز کرده است، این حمله را بدون دلیل، غیر ضروری و از پیش برنامه ریزی شده و ولادیمیر پوتین را متجاوز خواند و اعلام کرد تحریمهای جدیدی علیه مسکو اعمال میکنیم.
آمریکا تاکنون تحریمهایی علیه بانک ها و موسسات مالی آمریکا و نیز شرکت روسی خط لوله گاز نورد استریم ۲ اعمال کرده است . واشنگتن همچنین ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری، سرگئی لاوروف وزیر خارجه ، سرگئی شایگو وزیر دفاع و والری گراسیموف رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه را تحریم کرده است.
وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه ای اعلام کرده است پوتین و لاوروف مسئول مستقیم حمله غیرقانونی و بی دلیل روسیه به اوکراین که یک کشور مستقل و دموکراتیک است، هستند.
آمریکا پیش از این ۱۱ عضو شورای امنیت روسیه را تحریم کرده بود.
نظر شما