رسانههای کشور هفتم اسفند به بررسی شیوع امیکرون در ایران پرداختند و هر کدام در گزارش، یادداشت و مصاحبههایی، ریشههای فراگیری این بیماری در مناطق مختلف کشور را مورد سنجش قرار دادند.
۹۰ درصد فوتیهای کرونا واکسننزدهها هستند
به گزارش روزنامه کیهان بهرام عیناللهی وزیر بهداشت در حاشیه بازدید از بیمارستان شهدای خلیجفارس بوشهر، اظهارداشت: فعالیت گروههای ضدواکسن محدود به ایران نیست بلکه در خیلی از کشورها فعالیت دارند اما تمام دانشمندان جهان به اجماع رسیدهاند که مهمترین راه پیشگیری از کرونا، تزریق واکسن است. هر کشوری که پوشش واکسیناسیون کرونا در آن کمتر باشد، مرگ و میر بالاتری دارد. عیناللهی افزود: در ایران که میزان واکسیناسیون با مشارکت و حمایت مردم، افزایش قابل توجهی یافته، میزان مرگ و میر بیماران کووید۱۹ نسبت به اکثر کشورهای جهان کمتر است.
عیناللهی با بیان اینکه مطالعات و مستندات نشان میدهد که متاسفانه ۹۰ درصد موارد مرگ و میر مربوط به واکسن نزدهها است و این افراد، بیش از ۱۰ برابر بیشتر از واکسن زدهها گرفتار عوارض و مرگ و میر میشوند، گفت: بارها از مردم خواستهایم که واکسیناسیون خود را تکمیل کنند.
همچنین به گزارش روزنامه کیهان وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: براساس جدیدترین به روز رسانی ها، تعداد شهرهای با وضعیت قرمز از ۳۳۷ به ۱۸۴ شهر کاهش یافت. همچنین تعداد شهرهای با وضعیت نارنجی و زرد در حال افزایش است. کماکان توصیه مهم وزارت بهداشت به مردم، تکمیل واکسیناسیون علیه کرونا و تشدید رعایت شبوه نامه های بهداشتی است. بر اساس آخرین وضعیت رنگبندی، در حال حاضر ۱۸۴ شهر در وضعیت قرمز، ۱۸۷ شهرنارنجی، ۷۶ شهر زرد و یک شهر در وضعیت آبی هستند.
قله اُمیکرن را رد کردهایم
به گزارش روزنامه وطن امروز وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۹۰ درصد مرگومیر بیماران کرونایی در افرادی که واکسن دریافت نکردهاند، مشاهده شده و این افراد بیش از ۱۰ برابر واکسینهشدهها، احتمال مرگومیر دارند.
بهرام عیناللهی افزود: تا حدودی قله اُمیکرن را رد کردهایم و جزو ۱۰ کشور برتر در زمینه مبارزه با کرونا هستیم.
در ادامه این گزارش با اشاره به آسیب کرونا به سلامت روان مردان، آمده است: یکی از مهمترین و عمیقترین تاثیرات منفی کرونا مربوط به مشاغل و کسبوکارها بوده است. بسیاری از مردان مسؤولیت امور اقتصادی خانوادهشان را عهدهدار هستند اما با شیوع کرونا در معرض تهدیدات شغلی و روانی قرار گرفتند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در این باره گفت: «کووید-۱۹» با وارد کردن تاثیرات منفی بر مشاغل و اصناف به سلامت روان مردان آسیب زیادی وارد کرد.
بنا به اعلام مهر، کمال حیدری افزود: مردان خود را فدای خانواده میکنند و هر آسیبی را به جان میخرند تا خانواده در امنیت باشد. از این جهت «کووید-۱۹» با تحت تأثیر قرار دادن مشاغل و اصناف آسیب روانی زیادی به سلامت مردان وارد کرد.
وی ادامه داد: مردان پایه انجام اصلی فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی در کشور هستند و لازم است ابعاد سلامتی آنان مورد توجه قرار گیرد.
حیدری با اشاره به اینکه مردان به دلیل اشتغالات زیاد معمولا از توجه به سلامتی خود غافل میشوند، اظهار داشت: وزارت بهداشت به سلامت مردان و برنامهریزی برای ارتقای سلامتیشان توجه ویژه دارد، زیرا مردان نیروهای مؤثر در عرصههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعه هستند.
نوید ثبات و کاهش آمار مبتلایان در نوروز
روزنامه صبح نو در گزارشی با اشاره به ثابت ماندن آمار مبتلایان به کرونا نوشت: آمار روزانه کرونا در چند روز گذشته نشان میدهد که امیکرون روند ثابتی به خود گرفته است و میتوان گفت که در روزهای آینده میتوان شاهد کاهش آمار ابتلا و فوتیها بود. این نکته روز گذشته از سوی وزیر بهداشت و درمان هم مورد اشاره قرار گرفت. باوجود این همچنان باید رعایت پروتکلهای بهداشتی را در دستورکار قرار داد و از واکسیناسیون غافل نشد. با این اقدامات میتوان آرزو کرد نوروز ۱۴۰۱ وضعیت باثبات و کاهشی کرونا در کشور را شاهد باشیم.
اگرچه تعداد مبتلایان روزانه کرونا نسبت به هفته گذشته کاهش یافته اما همچنان تعداد مبتلایان روزانه بالای ۱۰هزار نفر است.
خبرآنلاین نوشت: واکسن کووید۱۹ که شرکت های داروسازی سانوفی و گلاکسواسمیت کلاین برای مقابله با کووید ۱۹ ابداع کرده اند از شدید شدن این بیماری هنگام ابتلا فرد و بستری شدن وی در بیمارستان جلوگیری می کند.
این شرکت ها داده های مربوط به تحقیقات واکسن را به رگولاتورها ارائه کرده اند. به گفته سانوفی (فرانسوی) و گلاکسو اسمیت کلاین (انگلیسی) داده های آزمایش بالینی واکسن نشان می دهد تزریق ۲ دز از واکسن سانوفی-GSK از ابتلا به نوع شدید کووید ۱۹ و بستری شدن فرد در بیمارستان به میزان ۱۰۰ درصد جلوگیری می کند. به گفته آنها ایمنی واکسن نیز در حد مناسب است.
سقوط رعایت پروتکلها؛ صعود فوتیها
روزنامه همشهری در گزارشی با اشاره به افزایش آمار فوت و مبتلا به کرونا براثر کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی نوشت: بررسی وضعیت شیوع کرونا ۳ هفته مانده به پایان سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت از افزایش موارد فوت و ابتلا و کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی دارد.
تنهــا ۳هفته تــا پایان ســال باقی مانده و به تأکید بســیاری از متخصصــان احتمــالا تا آغاز تعطیلات نوروز، پیــک اومیکرون در کشــور فروکش خواهد کــرد. همه اینها در شــرایطی است که هم اکنون کشور در قله پیک ششم قرار دارد و با کمرنگ شــدن پروتکل های بهداشتی و افزایش ســفرهای نوروزی، با توجه به قدرت ســرایت اومیکرون، احتمال وقوع پیک دیگری در اوایل سال آینده پیش بینی می شود. درست مانند اسفند سال گذشــته که مردم پس از یک دوره آرامش خــروج از پیک ســوم، بلافاصله با پایان تعطیلات نوروز با افزایش موارد مرگ و بســتری مواجــه شــدند و وارد پیک چهارم شــدند. همه اینها در شرایطی است که در اسفند سال گذشته، جز بخشی از کادر درمان، واکسیناسیون گسترده ای انجام نشده بود و براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی تا پایان سال۹۹، کمتر از ۲۰۰هزار نفر از جمعیت کشور، واکســن دریافت کرده بودند. اسفند امسال اما، بیش از ۱۴۰میلیون دوز واکسن تزریق شده است؛ هر چند که به گفته متخصصان عفونی، اگر این میزان واکسن تزریق نشده بود، قطعا موارد مرگ بسیار بیشتر می شد. مقایسه شرایط سال گذشته، ۲۳روز مانده به پایان سال با وضعیت امسال شیوع کرونا نشان می دهد که در ششم اسفند سال قبل، ۷۳فوتی روزانه ثبت شد و امسال در همین تاریخ ۲۱۴مرگ بر اثر ابتلا به کرونا ثبت شــده است.
مبتلایان به اُمیکرون چند روز باید در قرنطینه بمانند؟
به گزارش روزنامه همشهری دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹، درباره مدت زمان ماندن در قرنطینه برای مبتلایان به اُمیکرون توضیحاتی ارائه کرد. دکتر مسعود یونسیان، درباره میزان قرنطینهای که برای مبتلایان به اُمیکرون نیاز است، گفت: بحثی که در کمیته علمی مطرح شد این بود که ما نمیتوانیم بر اساس یک مقاله یا تعدادی گزارشاتی که اعلام کردند تا روز بیستوپنجم یا سیام بعد از ابتلا نیز ویروس گزارش شده، اعلام کنیم که افراد مبتلا هم به همین مدت جدا شده و ایزوله شوند و این اقدام اصلا شدنی نیست. در عین حال مشخصا بعد از روز پنجم بهویژه در افرادی که علائم بالینی شدیدی ندارند، تعداد ویروسی که فرد دفع میکند، کاهش قابل ملاحظهای دارد. در عین حال هیچ کشوری نه میتواند بگوید که من از روز اول همه افراد مبتلا را آزاد میگذارم و قرنطینه نیاز نیست و نه میتواند اعلام کند تا آخرین روزی که تعداد اندکی ویروس هم از بدن دفع میشود، افراد باید ایزوله باشند. بنابراین هر کشوری باید یک نقطهای را تعیین کند. یونسیان ادامه داد: بر این اساس تصمیم گرفته شد که پنج روز افراد به صورت ایزوله خودشان را از دیگران جدا کنند و در عین حال پنج روز بعد هم افراد از دو ماسک استفاده کرده و سعی کنند توصیهها و شیوهنامههای بهداشتی را با شدت بیشتر رعایت کنند. به این ترتیب احتمال انتقال را به صورت قابل ملاحظهای کاهش میدهیم و از طرفی امور مملکت را مختل نمیکنیم.
امیکرون نوع ضعیفتر کرونا نیست
روزنامه ابتکار در گزارشی به سخنان علیرضا زالی فرمانده ستاد عملیات مقابله با کرونای کلان شهر تهران، پرداخت و به نقل از وی نوشت: چهره این سویه نسبت به روزهای اول شیوع در کشور تغییر کرده است و شاید در روزهای ابتدایی شیوع در کشورهایی مانند آفریقای جنوبی که مردم از ایمنی بالاتری برخوردار بودند یا به خاطر ایمنی ذاتی بالاتر آنها تصور شد که این سویه راحتتر از دیگر سویههای کرونا است اما این تصور درستی نیست.
وی تصریح کرد: وجود حدود چهار هزار نفر بستری در تهران که بخش زیادی از آنها مبتلایان به امیکرون هستند، نشان میدهد که با نوع خفیفی از امیکرون رو به رو نیستیم و میتواند در صورت لزوم با حجم بالای ابتلا و بستری هم در استانی مانند تهران روبهرو شویم.
فرمانده ستاد عملیات مقابله با کرونای کلان شهر تهران همچنین در پاسخ به سوالی درمورد کیتهای تشخیصی امیکرون گفت: چند کیت تشخیصی در کشور رونمایی شده است که قدرت شناسایی امیکرون را هم دارند اما این قدرت تشخیص بستگی به نوع کیت، روش نمونهگیری، نحوه و زمان نمونهگیری دارد.
مشکلات پوستی کرونا
در یادداشت منتشر شده روزنامه آرمان ملی به قلم همایون مژدهیآذر متخصص پوست، آمده است: ۲ سال است که با پاندمی کووید۱۹ درگیر هستیم؛ هرچند که با گسترش واکسیناسیون تاحدودی از بار مشکلات و عوارض مرتبط با بیماری کاسته شده اســت، اما هنوز هم با چالشهایی در این زمینه مواجه هستیم. در اوایل شیوع بیماری که با شدت بالای آن مواجه بودیم، عوارض پوستـــی ناشی از بیماری هم بیشتر بود. در ادامه نیز با افزایش آگاهی مردم در این زمینه این مشکلات کاهش یافت هرچند که کاملا برطرف نشد. چند دسته مشکلات پوستی مرتبط با بیماری کووید۱۹ وجود دارد. از شایعترین این مشکلات پوستی کرونا میتوان به بیماریهای ناشی از تماس پوست با فرآوردههای ضدعفونیکننده، موادشوینده و صابونی مثل استحمام مکرر، استفاده طولانی از ماسک، پوشیدن دستکشها و... اشاره کرد. همچنین استرس و اضطراب ناشی از درگیری با کرونا و ابتلا به آن نیز میتواند عوارضی بر پوست و مو داشته باشد؛ از جمله ریزش موی سکهای، تبخال، جوشهای غرورجوانی، بیماری زونا، انواع خاصی از خارشها و دردها میتواند با مسائل هیجانی ناشی از بیماری کرونا ارتباط داشته باشد؛ از اینرو چه بهتر آنکه بهفکر مشکلات هیجانی و استرسی این دوران باشیم. برخی عوارض پوستی نیز مربوط بهخود بیماری کووید۱۹ است و به شکل تغییراتی در پوست، مو و ناخن افراد بروز پیدا میکند. یکی از مهمترین آنها مصرف موادشوینده بهصورتی وسواسی و بیش از حد نیاز است. در این گونه موارد عوارض ناشی از تماس مکرر با مواد ضدعفونیکننده بهصورت خارش، تاول، قرمزی، پوسته پوستهشدن و خشکشدن پوست ظاهر میشود. توصیه این است که برای شستوشوی دستها از صابونهای ملایم با PH متوسط تا کمی اسیدی استفاده شود و از شستوشو و حمامهای بیش از حد و طولانی با آب داغ پرهیز کنیم. برای کار با پودر لباسشویی و مایع ظرفشویی بهتر است دستکش مناسب بهدست داشته باشیم.
تاثیر داروهای دیابت، هپاتیت و ایدز در درمان کرونا
تارنمای خبری انتخاب در گزارشی نوشت: داروهای مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای بیماریهای دیابت، هپاتیت C و ایدز ممکن است به درمان بیماری کووید-۱۹ کمک کند.
بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، داروهایی که برای درمان بیماریهایی مانند دیابت نوع دو، هپاتیت C و ویروس HIV مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است مانع از تکثیر سویه دلتای کووید-۱۹ یا عفونت زایی و انتشار آن در سلولهای انسانی شوند.
متخصصان پس از آزمایش ۶۴ داروی تایید شده در سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای استفاده در سایر بیماری ها، هشت دارو را شناسایی کردند که فعالیت آنزیم های ویروسی خاصی موسوم به پروتئازها را که برای تکثیر ویروسِ عامل بیماری کووید-۱۹ ضروری است، متوقف می کند.
به گفته متخصصان، داروهای شناسایی شده شامل داروی کنترل کننده قند خون موسوم به سیتاگلیپتین، داروهای درمان هپاتیت C با نام داکلاتاسویر و لیکورین HCl است. همچنین داروهای استفاده شده در درمان افراد آلوده به ویروس HIV از جمله MG-۱۰۱ و نلفیناویر دیگر داروهایی هستند که این خاصیت را نشان داده اند.
به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، متخصصان اظهار داشتند: استفاده مجدد از برخی داروهای مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده ممکن است یک راهکار مفید در مبارزه با بیماری کووید-۱۹ باشد.
نظر شما