۱۰ اسفند ۱۴۰۰، ۱۰:۵۹
کد خبرنگار: 851
کد خبر: 84666156
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تغییر کاربری به نفع اشتغالزایی صنایع دستی گیلان

۱۰ اسفند ۱۴۰۰، ۱۰:۵۹
کد خبر: 84666156
تغییر کاربری به نفع اشتغالزایی صنایع دستی گیلان

رشت – ایرنا – ثبت ملی و جهانی و شش برابر شدن صادرات صنایع دستی گیلان و گشایش موزه های تخصصی اندکی رنگ و رخ هنرمندان این عرصه را گشوده است و اینک در آستانه نوروز تغییر کاربری ساختمان های کهن و مدارس بلااستفاده استان به نفع اشتغالزایی صنایع دستی خبری برای بالندگی در این حوزه را رقم می زند.

به گزارش ایرنا، گیلان با داشتن موقعیت خاص جغرافیایی و وجود مواد اولیه برخی از رشته های صنایع دستی و سابقه دیرینه مردمان این استان در زمینه هنر شاهد رونق و تنوع صنایع دستی است، که قدمت برخی از آنها به بیش از صدسال می رسد.

بالغ بر ۲۴ هزار هنرمند صنایع دستی در بیش از ۸۰ رشته در گیلان فعالیت می‌کنند و ۶۴ محصول از اقلام صنایع دستی گیلان نشان مرغوبیت و ۶ کالا نشان یونسکو دریافت کرده‌ اند.

این محصولات شامل رشتی دوزی، لباس محلی، چادرشب بافی، خراطی، چوب تراشی، گره چینی، نازک کاری، منبت و معرق چوب، حصیربافی، بامبوبافی، مرواربافی، سفالگری، کاشی معرق، مینای خانه بندی، چلنگری، قلمزنی، گلیم بافی، جاجیم بافی، شال بافی، نمد مالی، جوراب بافی، عروسک بافی و قلاب بافی از هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان است.

توسعه اقتصادی رهاورد رونق صنایع دستی و افزایش ۵ برابری صادرات صنایع دستی و هنرهای سنتی استان در سال ۹۹ که رقمی برابر با ۹ و نیم میلیون دلار را رقم زد، مسئولان استانی را به فکر و برنامه ریزی برای گسترش زمینه و بسترهای فعالیت این هنرهای اصیل سوق داد.

در این مسیر تغییر کاربری ساختمان های بدون استفاده از جمله بناهای تاریخی از جمله راهکارهایی بود که متولیان میراث فرهنگی برای تحقق این منظور و نیز حفظ خود بنا مد نظر قرار دادند و اینک سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان از تغییرکاربری بنای ۱۷ مدرسه بدون استفاده در شهرستان‌های رشت، لاهیجان، خمام، لنگرود، بندر انزلی، آستانه اشرفیه، سیاهکل و آستارا به محل کارگاه‌های تولید محصولات صنایع‌دستی خبر داد که این موضوع می تواند تأثیری بسزایی در افزایش توان تولیدی صنایع‌دستی استان ایجاد کند.

ولی جهانی مطر ح کرد: ۸۰۰ مدرسه بدون استفاده و ۱۲ مدرسه تاریخی ثبت شده در استان شناسایی شده که می تواند با تغییر کاربری شرایط اشتغالزایی در استان را تقویت کند؛لذا در این راستا در حال رایزنی با آموزش و پرورش هستیم تا بخشی از آنها برای تغییر کاربری به نفع هنرمندان صنایع دستی استان آماده شوند.

وی  ضمن اشاره به ۱۷ منطقه نمونه گردشگری در گیلان گفت: بر اساس تصمیم کشوری در صورت تامین زمین از سوی شهرداری ها ، برای ایجاد بازارچه های صنایع دستی در مناطق مختلف گردشگری استان تامین اعتبار می شود.

تفویض اختیار به استان ها برای ارائه مجوز

همچنین سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان از لزوم اخذ مجوز واحدهای فروشگاهی عرضه محصولات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی خبر داد.

جهانی افزود: بنا به تفویض اختیار قانونی توسط عزت الله ضرغامی وزیر  میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به منظور چابک‌سازی انجام روال اداری و سرعت‌بخشی امور مراجعان به مدیران کل استان ، کلیه واحدهای فروشگاهی عرضه محصولات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سطح استان گیلان می‌بایست نسبت به اخذ مجوزات لازم از طریق معاونت صنایع‌دستی این اداره‌کل اقدام کنند.

وی اضافه کرد: مدیران و صاحبان این فروشگاه‌ها می‌بایست با مراجعه به معاونت‌ صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان نسبت به تکمیل پرونده و طی روال قانونی اقدام کرده و پروانه معتبر خود را دریافت کنند.

جهانی با اشاره به تلاش‌های این اداره‌کل در رفع موانع تولید در سال تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها تصریح کرد: پیرو تأکیدات وزیر و برنامه‌ریزی‌های انجام شده با اجرای این شیوه‌نامه، حمایت از هنرمندان و فروشگاه‌های عرضه محصولات صنایع‌دستی در زمینه‌هایی نظیر حوزه مالیات و ارائه تسهیلات بانکی افزایش می‌یابد و همچنین از پراکندگی نظارت بر واحدهای فعال صنایع‌دستی نیز جلوگیری خواهد شد.

ایجاد اقامتگاه با محوریت صنایع دستی گیلان
معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌سنتی اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی گیلان نیز با تاکید بر ضرورت برندسازی و معرفی شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایع‌دستی بیان کرد: اقامت گاه هایی با محوریت صنایع دستی در استان افتتاح شده است که اقامتگاه هایی با محوریت معرق کاری در لاهیجان، با محوریت لباس محلی در شفت و با محوریت حصیر بافی در خمام بخشی از آنها است.

فرزاد رشیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تولیدات گیلان را از مرغوب ترین صنایع دست ساخت در کشور عنوان کرد و گفت: ثبت جهانی روستای قاسم آباد رودسر با محوریت چادرشب بافی را به عنوان چهاردهمین اثر جهانی صنایع دستی از ایران را یکی از دلایل افزایش میزان صادرات است؛ پس از ثبت جهانی تنها صادرات گزینه هایی که ثبت جهانی می شوند افزایش پیدا نمی کند، بلکه آمار محصولات دیگر رشته های مختلف صنایع دستی و حتی رشته هایی که جزو صنایع دستی نیستند ولی به نام صنایع دستی شناخته می شوند نیز افزایش می یابد.
وی اظهار داشت: تلاش شده برنامه محور کار کنیم و در این زمینه سیاست کشورهای موفق در حوزه صنایع دستی را مورد بررسی قرار دادیم؛ رویکرد کلان ما استفاده از ظرفیت سمن ها و  دغدغه مندان فرهنگی است که این موضوع در بحث ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد با محوریت چادرشب بافی و همچنین ثبت ملی شهر و روستاهای گیلان به منصه ظهور رسید.

رشیدی گفت: بر همین اساس فرآیند هایی جزو تاکتیک‌های این معاونت طی یک پروسه پنج ساله تعریف شد؛ این فرآیندها شامل مشارکت، تمایز و هویت بخشی میراثی، برندسازی در سطح جهانی، برندسازی در سطح ملی، ترویج، آموزش و حفاظت از صنایع دستی استفاده از ظرفیت گردشگری برای توسعه صنایع دستی و بازرگانی و صادرات است.

وی با تاکید بر رونق گردشگری بر اساس صنایع دستی گفت: روستای جهانی چادرشب بافی و همه مناطقی که با محوریت صنایع دستی از گیلان به ثبت ملی رسیده به عنوان مسیر و مقصد «گردشگری هنری» به گردشگران داخلی و خارجی معرفی می‌شود و برای هر کدام موزه ای تخصصی مشارکتی تعریف شده است.

رشیدی با تاکید بر اینکه تلاش می کنیم از تعرفه‌های گمرکی برای صادرات بیشتر استفاده کنیم، گفت: در تلاشیم صنایع دستی گیلان را به عنوان سی‌ویکمین محصول وارد تعرفه کشورهای اوراسیا کنیم. اگر این اتفاق بیفتد آن زمان صادراتمان رقابتی تر خواهد شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha