به گزارش ایرنا، صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای توسعه دهنده در ادامه زنجیره صنایع نفت و گاز قرار دارد؛ برای بیان اهمیت صنعت پتروشیمی، ذکر این نکته کافی است که در میان صنایع موجود با فعالیت زنجیرههای این صنعت طولانی ترین زنجیره تولید محصولات را به خود اختصاص داده است.
ارزانی و فراوانی مواد اولیه، ایجاد فرصتهای شغلی، انتقال فناوریهای پیشرفته و مهمتر از همه ارزش افزوده چشمگیر باعث شده است که دولت سیزدهم با درک درستی از این ظرفیت، در برنامههای توسعه اقتصادی و اجتماعی به این صنعت توجه بیشتری کرده و احداث مجتمعهای پتروشیمی در اولویت قرار گیرد.
اولویت بخشی به فعالیتهای پایین دستی در کنار فعالیتهای بالادستی و تدوین استراتژی توسعه، تقویت نهادهای مکمل، ایجاد و ارتقای توانمندی های تکنولوژیکی و تعیین سیاستهای حمایت مالی مناسب از سوی دولت برخی از اقدامات لازم برای توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی است.
صنعت پتروشیمی به عنوان پربازدهترین صنعت کشور نقش مهمی در توسعه دارد که متاسفانه این صنعت نیز درگیر آفت خام فروشی است؛ این صنعت در همین راستا و به منظور پرهیز از خام فروشی با دارا بودن مزایای نسبی ناشی از بهرهمندی از منابع عظیم نفت و گاز، تقاضای بالای بازار داخلی، موقعیت استراتژیک منطقهایی و نیروی انسانی متخصص و حرفهایی، نقش پراهمیتی در رشد اقتصادی و توسعه پایدار کشور ایفا میکند و بیتردید میتواند چشم انداز روشنی در آینده اقتصادی کشور به تصویر بکشد.
با درک این موقعیت و عطش آذربایجانغربی و به ویژه شهر ارومیه برای سرمایهگذاری در حوزههای صنعتی و پتروشیمی بود که وزارت نفت دولت گذشته با ایجاد صنایع پایین دستی محصولات تولیدی پتروشیمی ارومیه موافقت کرد؛ اما موافقتی که در حد شعار باقی ماند و عملی نشد.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اجرای سیاستهای اتکا به توان داخلی، بهره مندی از ظرفیتهای منطقهای در دستور کار قرار گرفت؛ به گونهای که شعارها رفته رفته به سمت عملیاتی شدن سوق پیدا کرده و مسوولان برای تحقق توسعه اقتصادی عملا آستین بالا زدند.
ضرب الاجل استاندار آذربایجانغربی برای استارت طرح بزرگ "پارک ملامین"
در شرایطی که تلنبار وعدههای عملی نشده رفته رفته به یک معضل در آذربایجانغربی تبدیل میشد؛ " محمد صادق معتمدیان" استاندار آذربایجانغربی برای استارت طرح بزرگ " پارک ملامین" در ارومیه ضرب الاجل تعیین کرد و نشان داد که صرفا به حضور در جلسات و سرهم آوردن آن ۲ ساعت، اعتقادی ندارد؛ وی از پتروشیمی ارومیه به صورت میدانی بازدید کرد تا هم ارزیابی مناسبی از وضعیت موجود داشته باشند و هم با درک درست از مشکلات پیش روی توسعه این واحد صنعتی، رفع موانع توسعه را تسریع کند.
"معتمدیان" با تاکید بر اینکه باید هرچه سریعتر فراخوان جذب سرمایهگذاری در "پارک ملامین" ارومیه منتشر شود، گفت: دولت مصمم به راه اندازی و فعالیت این طرح بزرگ است.
وی همچنین از مدیران دستگاههای اجرایی خواست تا سرمایه گذاران در واحدهای صنعتی را به هیچ وجه درگیر بروکراسی اداری نکنند و برای جذب سرمایه گذاران مساعدتهای ویژهای داشته باشند.
استاندار آذربایجانغربی افزود: بهره برداری از " پارک ملامین" ارومیه نقش بسزایی در عملی شدن تکلیف واگذار شده به آذربایجانغربی در تحقق توسعه اقتصادی خواهد داشت.
نیاز اعتبار ۱۰ هزار میلیارد ریالی برای احداث "پارک ملامین" ارومیه
"نادر صادقی" معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجانغربی نیز در این بازدید اظهار داشت: برای راهاندازی پارک ملامین ارومیه به ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی با اشاره به تاکید استاندار آذربایجانغربی در آغاز هرچه سریعتر مراحل اجرایی این طرح اقتصادی، گفت: دولت برای اجرای این طرح در کنار بخش خصوصی خواهد بود.
" صادقی" با بیان اینکه " پارک ملامین" طرحی برای جلوگیری از خام فروشی است، افزود: این طرح شتاب بیشتری به چرخه اقتصادی آذربایجانغربی خواهد داد.
حمایت تمام قد نمایندگان مجلس از دولت در اجرای طرحهای اقتصادی
"روح الله حضرتپور" نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی برای توسعه مناطق محروم و مرزی از طرحها و اقدامات اثرگذار دولت حمایت میکند، بیان کرد: در بحث توسعه آذربایجانغربی نباید دیدگاه سیاسی و جناحی داشته باشیم و از طرح های دولت در راستای توسعه منطقه حمایت می کنیم.
وی افزود: اینکه دولت به ظرفیتهای منطقهای بها دهد و تمامی تلاش خود را برای بهره برداری و فرآوری مواد خام به کار گیرد جای بسیار خوشحالی است که در مهایت منجر به بهبود معیشت مردم خواهد شد.
حضرتپور با اشاره به حمایت استاندار آذربایجانغربی از اجرای این طرح، بیان کرد: با حمایتهای همه جانبه پیش بینی ما این این است که تا سه ماهه اول سال ۱۴۰۱ این طرح را کلنگزنی و مراحل احداث آن آغاز شود.
اشتغال زایی "پارک ملامین" ارومیه برای ۳ هزار نفر
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایجاد پارک "ملامین ارومیه" به زودی آغاز میشود گفت: طبق اعلام کارشناسان پترول ایرانیان، این طرح بیش از سه هزار نفر اشتغالزایی مستقیم در پی خواهد داشت.
وی اظهار داشت: بهره برداری از این طرح یک هدیه اقتصادی برای مردم منطقه خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه طرح پارک ملامین ارومیه برای اولین بار در سال ۱۳۹۷ مطرح شد، افزود: وزارت نفت چشمانداز روشنی برای توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی دارد؛ صنایع پتروشیمی خلیج فارس زیرمجموعهی وزارت نفت است و پتروشیمی ارومیه هم زیرمجموعهی هلدینگ خلیج فارس محسوب میشود.
تولید ۲۰۰ محصول در "پارک ملامین"
وی ادامه داد: توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی باید مورد حمایت دولت قرار بگیرد تا از خامفروشی جلوگیری شود؛ محصول تولیدی پتروشیمی ارومیه هم پودر ملامین است که حدود ۲۰۰ محصول از آن تولید میشود، عملا میتوان با حمایت دولت، طرح توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی را در ارومیه هم عملیاتی کرد تا منافع اقتصادی آن که اشتغالزایی برای جوانان مهمترین آن است، تحقق یابد.
اختلاف نظر وزیر سابق نفت با هلدینگ خلیج فارس سبب تاخیر در این طرح شد
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در رابطه با چرایی زمان بر شدن اعلام فراخوان جذب سرمایه گذار برای این طرح، گفت: از نظر زمانی کمی به تاخیر خورده است؛ دلیل آن هم به اختلاف نظر وزیر سابق نفت با هیات مدیره هلدینگ خلیج فارس در خصوص میزان مشارکت این هلدینگ برمیگردد؛ وزیر سابق به ۲۰ درصد مشارکت هلدینگ خلیج فارس در صنایع پاییندستی پتروشیمی که شامل چند پتروشیمی از جمله در ارومیه، لردگان، کرمانشاه، ایلام و لرستان است، دستور داده بود اما هیات مدیره هلدینگ موافق نبود.
توجه ویژه وزیر نفت دولت سیزدهم به طرح توسعه پتروشیمی ارومیه
وی افزود: پس از حضور وزیر جدید نفت، با ایشان جلساتی در این زمینه برگزار شد و خوشبختانه با استقبالی که در حمایت از این طرح داشتند، دستورات لازم را به هلدینگ خلیج فارس صادر کردند تا طرح با سرعت بیشتری به مرحله اجرا برسد؛ البته در این مشارکت علاوه بر ۲۰ درصد مشارکت هلدینگ خلیج فارس که به صورت نقدی خواهد بود، ۱۵ هکتار زمین و دیگر امکانات لازم مثل یوتیلیتی برای سرمایهگذار بخش خصوصی در پتروشیمی ارومیه تامین خواهد شد.
حضرتپور با بیان اینکه مجموعه پترول برای این طرح ۶ فاز تعریف کرده است، اظهار داشت: فازهایی که IRR (طرح توجیهی) آنها ۲۸ است و به عبارتی در کمتر از چهار سال بازگشت سرمایه دارد؛ زمانی که استارت این طرح را زدیم، یک سرمایهگذار از ارومیه قدم پیش گذاشت اما در ادامه بنا به دلایلی نشد و کنار رفتند که البته خللی در روند کار ایجاد نکرد؛ ما بلافاصله پس از اخذ موافقت هلدینگ خلیج فارس با یک سرمایهگذار چینی در قالب همان قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین، دیداری کردیم و موافقت آنها را برای سرمایهگذاری در این طرح جلب کردیم؛ البته باید اعلام کنیم که پس از انتشار فراخوان نیز ۲ سرمایهگذار خصوصی داخلی از جمله پتروشیمی ایلام برای سرمایهگذاری در این طرح ابراز علاقه کردهاند.
وی با اعلام اینکه طبق مطالعات برای این طرح ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری نیاز است، بیان کرد: ۸۰ درصد آن آورده بخش خصوصی و ۲۰ درصد در قالب زمین و امکانات زیرساختی و خوراک و مقداری هم آورده نقدی با هلدینگ خلیج فارس است؛ البته سرمایهگذاران درخواست داشتند تا میزان آورده هلدینگ خلیج فارس به ۴۰ درصد افزایش یابد؛ در این زمینه جلسات همچنان ادامه دارد و احتمال هم دارد که ۲۰ درصد به ۴۰ درصد افزایش یابد.
وی افزود: این ۲۰ درصد نیز برای اطمینان خاطر بخش خصوصی از حمایتهای دولتی و حاکمیتی از این طرح است تا با طیب خاطر در این پروژه سرمایهگذاری کند.
نقش "پارک ملامین" ارومیه در خنثی کردن تحریمها
نماینده ارومیه در خانه ملت در رابطه با این طرح توضیح داد: هم اکنون هر چه MDF و HDF داریم، همگی وارداتی از ترکیه است و این در حالیست که اجرای این پروژه در کشور و ارومیه میتواند ما را از خامفروشی پودر ملامین و واردات محصولاتی که عرض کردم بینیاز کند و این به ویژه در شرایط تحریمی به نفع کشور است.
وی ادامه داد: متاسفانه مواد پتروشیمی ما مثل مواد معدنی خامفروشی میشود و محصولات فرآوری شده آنها با قیمتهای بالاتر به کشور برمیگردد و این در حالیست که توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی ما را از این خامفروشیها خلاص خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، صنایع پایین دستی پتروشیمی "پارک" نامیده میشوند؛ به همین دلیل چون محصول پتروشیمی ارومیه ملامین است و ۲۰۰ محصول دیگر از آن بدست میآید، بنام پارک ملامین ارومیه نام گرفته است.
مقرر است این طرح در ۶ فاز تولید رزین ملامین فرم آلدئید و چسبها، نئوپان و ورقهای خام ملامینه، روکشها و ورقهای لمینتی، فاز MDF، فاز HDF و فاز پارکت و کفپوش احداث شود.
نظر شما