به گزارش روز دوشنبه ایرنا در حالیکه قیمت نفت امروز با رکورد تاریخی به بالای ۱۳۹ دلار در هر بشکه رسید و رکورد ۱۴ ساله قیمت را شکست. تاثیر تحریمهای ضدروسی هنوز در بازارهای دیگر و بازار سهام معلوم نیست.
رویترز در گزارشی نوشت: ظهور چنین بحرانهایی در گذشته طلیعه ظهور بحرانهای مالی بود، برخی تحلیلگران بازار میگویند هنوز شاهد سراسیمگی در بازار نیستند، دست کم فعلا.
دیوید شامیس، بنیانگذار شرکت مالی اطلس مارچنت کاپیتال با اشاره به بهبود مدیریت بحران در مقایسه با بحران مالی سال ۲۰۰۸ گفت: نقدینگی بیشتری در کل سیستم وجود دارد و سهم روسیه آن اندازه زیاد نیست.
بانک ها این بار و با توجه به تجربه قبلی، پیشبینی کرده بودند. بانک مرکزی آمریکا روز جمعه (۱۳ اسفند) در اقدامی نشاندهنده میزان زیاد نقدینگی اعلام کرد نهادهای مالی بیش از ۱ هزار میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای خسارات مالی کنار گذاشتند. همین آمار نشان میدهد نقدینگی کافی در نظام مالی برای جذب خسارات ناشی از تحریمها وجود دارد. با وجود این، وسعت دایره خسارات احتمالی در حال افزایش است.
خطر برای سرمایهگذاریهای شرکتهای غربی در روسیه
شرکت ها، بانکها و نهادهای مالی غربی از بیپی یا سیتی گروپ تا سویته جنرال میلیاردها دلار سرمایهگذاری در روسیه کردهاند که ممکن است همه آن از دست برود. پیشبینیهای یک بانک آمریکایی نشان میدهد خسارت غرب ناشی از تحریمها با احتساب آسیب شرکتهایش و قطع ارتباط با بانک مرکزی روسیه میتواند به ۴۰۰ میلیارد دلار برسد. افزون بر این، شوک ناشی از تحریمها در کشورهایی دیده شده که پیشبینی نمیشد.
نهاد صادرکننده اوراق قرضه در آلمان (وابسته به وزارت دارایی) مجبور شد میزان اوراق صادره را برای بهبود شرایط در بازار وامهای روزانه افزایش دهد؛ اوراق منبعی مهم برای تامین مالی بانکها و دیگر نهادهای مالی است. همچنین اوراق به عنوان وثیقه در بازار استفاده میشود و کمبود آن وجود داشته است. مقامات آلمانی گفتهاند بعضی از اوارق متعلق به نهادهایی است که تحریم شده اند و دیگر توانایی معامله را ندارند.
شرکتهای تامینکننده اینترنت اوزون هلدینگز و یندکس انوی روسیه احتمالا با صورتحساب پیشبینینشده دو میلیارد دلاری به دلیل تعلیق خریدوفروش لیست سهامشان در آمریکا بعد از تحریمها روبرو میشوند. این امر می تواند وقفهای در پرداخت دیون آنها ایجاد کند که باعث میشود برخی از اوراق قرضه آنها تمدید شود. یندکس گفته پولی برای پرداخت به سرمایهگذاران ندارد.
سرایت خسارت مالی به همه بازارها
ماهیت ناهمسان و گسترش جغرافیایی شعلههای ناشی از تحریمها، نماد کلی ارتباطات مالی است؛ این نظریه که خسارت میتواند به سرعت در نظامی مرتبط با هم و به اشکالی پیشبینی ناپذیر به همه بازارها سرایت کند. سرمایهگذاران و کنشگران بازارها در مقاطعی سراسیمه شده و شاید از آن خارج شوند، اعتبار یا سرمایه خود را بیرون ببرند و موجب بحران مالی گستردهتری شوند.
تیموتی ماساد، رئیس پیشین کمیسیون معاملاتی معاملات آتی کالای آمریکا ضمن تایید نظر شامیس معتقد است سیستم میتواند این تکانهها را جذب کند و او متوجه هیچ عاملی نشده که نگرانی بابت ثبات مالی پدید آورد.
وی میگوید: با اینکه شرایط به سرعت در حال تغییر است، از نظر من این شرایط ماندگار نیست. آنچه بیشتر مرا نگران میکند این است که وضعیت تا کی به این شکل ادامه خواهد داشت و آیا درگیری نظامی به سمتی خواهد رفت که شوک بزرگتر یا آشفتگی بیشتری را پدید آورد یا خیر.
سرگردانی در بازارها و نه سراسیمگی
بر اساس این گزراش، نشانههایی از نگرانی در بازارها ظاهر شده و سرمایهگذاران داراییهای پرخطر را سرمایه گذاری نمیکنند. بانکها در مورد وامدهی وسواس بیشتری به خرج میدهند و دلارهایشان را ذخیره میکنند که کسب آن برای خارجیها گرانتر میشود. اما این شاخصها واقعا کمتر از وضعیت بدی است که در زمان بحرانهای تمامعیار دیده می شود و چارچوبهای بازار هنوز باقی است.
وضعیت داراییهای روسیه نیز نامشخص و بزرخگون است. مسکو به شکل ناگهانی و روز ۲۸ فوریه (۹ اسفند) به فعالان بازار سهام دستور داد سفارشهای فروش را توسط خارجیها برای سهام روسیه رد کنند. این امر یعنی سفارشهای فروش بر مبنای روبل روسیه و اوراق قرضه دولتی که تا آن زمان تعیین تکلیف نشده بود، متوقف شد. براساس یک پیشبینی صدها میلیون دلار سود ممکن است مسدود شود. با وجود این فعالان بازار میگویند خسارت به سبدهای سهام زیاد نیست.
اکنون فضای وال استریت بیشتر سرگردانی است تا سراسیمگی و فعالان در حال بررسی نسخههای اولیه تحریمها علیه بانکهای روسیه، داراییها و اشخاص حقیقی این کشور هستند و اینکه سلسله تحریمها چه معنی برای تعاملهای آنها با روسیه و داراییهایشان در آن کشور دارد.
ماسد میگوید: خطر از این جاست که ما با زنجیرهای طولانی از ارتباطات متقابل روبرو هستیم که همین امر باعث میشود به سختی بتوان مخاطرات و آسیبها را براورد کرد.
نظر شما