به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پژوهشگاه فضای مجازی، فاطمه کنعانی در نشستی که به مناسبت هفته حکمرانی با محوریت هوش مصنوعی و با تشریح چالش ها، کاستی ها و سیاستگذاری های حوزه هوش مصنوعی برگزار شد، در تعریف هوش مصنوعی توضیح داد: هوش مصنوعی توانایی ماشین برای عملکردهایی مشابه سطوح مغز انسان است که میتوان برای آن بسط، استنتاج، استدلال، درک و تصمیمگیری تا سطوح اقداماتی را متصور شد.
هیات علمی پژوهشکده مطالعات فناوری گفت: یکی از موضوعات مهم که باید در تطبیق برنامهها و الگوبرداری در زمینه هوش مصنوعی مدنظر قرار گیرد، ارزشهای اخلاقی و انسانی مبتنی بر زمینه داخلی کشور است در عین حال باید چارچوبهای تنظیمگری که در جهان روی آن کار میشود، چارچوب و اصول دیگری نیز مدنظر قرار گیرد مواردی از جمله توزیعپذیری مسئولیتپذیری سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی باید دیده شود.
وی تاکید کرد: همه کشورهای جهان در حوزه فناوری های نوظهور مانند هوش مصنوعی شعارهای مختلفی مطرح کردند و سرمایهگذاری زیادی را در این حوزه انجام دادهاند تا بتوانند بهترین استفاده از این فناوری را در وجوه مختلف زندگی و خصوصا صنایع داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه کشورهای مانند چین و ایالت متحده آمریکا بر اساس ردهبندیهای بینالمللی پیشتار در زمینه هوش مصنوعی هستند، درباره جایگاه ایران گفت: با جایگاه ایران در این شکل از ردهبندی مغرضانه رفتار شده و برای ایران رتبهبندی لحاظ نشده است.
کنعانی خاطرنشان کرد: البته باید این نکته را درنظر داشت که ایران در زمینه تحقیق و توسعه، انتشار مقاله و اختراعات پیشرو بوده و ردهبندی ایران در انتشار مقالات داغ در زمینه هوش رتبه دهم جهان است اما به لحاظ امکانات، ثبت پتنتهای بینالمللی، توانمندیهای داخلی در حوزه ثبت اختراعات و شاخصهای دیگر فاصله بیشتری داریم.
کنعانی درباره کاربردهای هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی در سلامت پزشکی، کشاورزی، حمل و نقل و آموزش تاثیر بسزایی دارد و خلق ارزش و ثروتی که برای کشورها دارد مختلف است.
کنعانی افزود: هوش مصنوعی میتواند به روند سیاستگذاری و حکمرانی تاثیرگذار باشد و چالشهایی از جمله بحث ایجاد اعتدال و عدالت یا در مقابل، نابرابری عدالتی را به همراه داشته باشد.
عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فناوری اظهار کرد: ماهیت فناوری های نوظهور از جماه هوش مصنوعی عدم قطعیت و پیچیدگیهایی دارد بنابراین باید پیش از این که زمان از دست برود باید برای این موضوع حرکت کرد اما این کار بدون برنامه و الگوگیری از سایر کشورها نیز امکانپذیر نیست.
عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فناوری با تاکید بر این که در آگاهسازی جامعه و جلب شرکتهای خصوصی، دولتی و جامعه مدنی باید به عدم اغراقگویی توجه شود، یادآور شد: همانطور که یک فناوری میتواند مزایایی و توام با آن چالشها و محدودیتها و مخاطراتی را به همراه داشته باشد که باید لحاظ شود در عین حال درک کافی از تصمیمات مبتنی بر هوش مصنوعی از مواردی است که باید در بحث حرکت دولت، سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان به این سمت و سو مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، مجموعه نشستهای هفته حکمرانی فضای مجازی، با محوریت حکمرانی در حوزه های مختلف، فناوریهای حاکمیت گریز، فقه حکمرانی، مقابله با اخبار جعلی، جایگاه سکوهای اجتماعی دیجیتال در کشاورزی و نقش هوشمندسازی کشاورزی در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی که ۱۴ اسفند ماه آغاز شده است، تا ۱۸ اسفند ادامه دارد.
نظر شما