انتخاب ۲۱ اسفند به نام حکیم نظامی نشانه حق‌شناسی دوست‌داران زبان فارسی است

اردبیل- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی گفت: نام‌گذاری ۲۱ اسفند در تقویم فرهنگی ایران به نام حکیم نظامی، نشانه حق‌شناسی همه دوست‌داران زبان فارسی و ادب و حکمت مشرق زمین به این بزرگمرد عرصه هنر و ادبیات است.

به گزارش ایرنا، محمدمهدی اسماعیلی روز شنبه در پیامی به آیین بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی در اردبیل اظهار کرد: ایشان یکی از برجسته‌ترین شاعران و سخنگویان فرهنگ ایران و زبان پارسی است که در گستره‌ای از قلب اروپا تا شمال چین، درهای حکمت، معرفت، زیبایی، خیر و سعادت را بر مخاطبان گشوده‌اند.

وی افزود: او حلقه‌ای استوار از سنت ادبی و فرهنگی ایران زمین و زبان فارسی است؛ نادره‌گوی شیرین گفتار ما در قلمرو داستان‌سرایی شعر فارسی چنان با استادی تمام از عهده کار به در آمده و حق مطلب را گزارده، که با وجود گذشت قرن‌ها و ظهور شاعران بزرگی در قلمرو شعر پارسی، هیچ کس نتوانسته گوی سبقت را از او برباید و او همچنان سلسله جنبان داستان سرایی پارسی است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: جهان رنگارنگ و پررنگ و بوی او از قلمرو اساطیر تا ادبیات حکمی و اخلاقی و عرفانی گسترده است و در این قلمرو وسیع او شرح زندگی آدمی است، با همه گوناگونی‌ها و تنوعاتش، شرح دلدادگی و شوریدگی تا جهانی آرمانی آکنده از خیر و نیکی، مجال تجلی می‌یابد، جهانی که غایت قصوای آدمی در زیستن بر این کره خاکی است.

وی اضافه کرد: حکیم سخندان ما در خلال داستان‌سرایی‌های پرشور خود هر جا مجال می‌یابد، ارباب زر و زور و اصحاب تزویر را با چراغ نصیحت به شاهراه زندگی می‌خواند و امن و امان مردم را طلب می‌کند.

اسماعیلی با بیان اینکه آموزه‌های عرفانی او حکایت از عمق خداشناسی و رهایی از خویشتن دارد، گفت: میراث ادبی برجا مانده‌اش نشان از فرهیختگی و فضیلت‌مندی او دارد و دانش‌های زمان خود را به صورت گسترده و عمیق آموخته و از این آموخته‌ها برای حلاوت کلامش بسیار بهره برده است.

وی ادامه داد: منظومه‌های دلکش او تصویری دل‌انگیز از همه وجوه زندگی است، از دل سپردن‌ها و شکست‌ها و پاس و امیدهای جدایی‌ها و پرسش‌ها، از حکمت‌آموزی عارفانه تا شوریده سری عاشقانه.به دیگر سخن او زندگی آدمی را در همه وجوه تصویر کرده و به همین دلیل است که شهرتش آفاق مختلف را درنوردیده و شاعران و قصه پردازان به اقتفای او راه پیموده‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: کارنامه پر برگ و بار نظیره‌هایی که به شیوه منظومه‌های او در قلمرو شعر فارسی سروده شده، بیانگر این است که او به درستی توانسته استاد داستان‌سرایی این حوزه پهناور فرهنگی باشد.

اسماعیلی اضافه کرد: در طول قرون متمادی خوانندگان آثارش تصویری روشن و پرطراوت از دلتنگی‌های روحی و رویاپردازی‌های هنرمندانه خود را در سروده‌هایش یافته‌اند، تا بدان جا که توانسته داستان‌سرای همه قرون حیات فرهنگی مردم این بهانه باشد.

وی تاکید کرد: آنچه نظامی را نظامی کرده است، دانایی و باورمندی او به اکسیر جانبخش معارف الهی و جاری کردن آن در چشمه جوشان خلاقیت شاعرانه است.تا زبان فارسی و خلاقیت شاعرانه در جهان باقی است، نام حکیم نظامی آذین‌بخش جهان فرهنگ خواهد بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: او به درستی توانسته پوسته زمان و مکان را بشکافد و با جویبار پر طراوت شعرش، در اطراف و اکناف عالم داد سخن بدهد و امیدواریم با بهره‌گیری از آموزه‌های انسانی او جهان ما سرشار از صلح و مودت و برادری و زیبایی و هنر باشد.

حکیم ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی ابن مؤید نظامی شاعر معروف قرن ششم هجری قمری در سال ۵۳۵ هجری قمری در شهر گنجه متولد شد و از فنون حکمت و علوم عقلی و نقلی و طب و ریاضی و موسیقی بهره‌ کامل داشته و از عالمان فلسفه و حکمت بوده است.

نظامی در سن هفتاد سالگی چشم از جهان فرو بست و آرامگاه او هم‌اکنون در شهر گنجه از توابع جمهوری آذربایجان قرار دارد.

حکیم دارای اثرهای برجسته بسیاری است اما مهمترین اثر نظامی گنجوی "پنج گنج" یا "خمسه نظامی" نام دارد و دیوان اشعار او مشتمل بر قصاید، غزلیات، قطعات و رباعیات است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha