جذب ۴۰۰ متخصص ایرانی خارج از کشور در دانشگاه‌های ایران

تهران- ایرنا- معاون علمی و فناوری رییس جمهوری گفت: در برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور تاکنون ۴۰۰ نفر یا ۲۵درصد از افراد بازگشتی، به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه های برتر کشور مشغول فعالیت شده اند.

به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، سورنا ستاری روز دوشنبه در آیین تقدیر از پایگاه های میزبان برتر در برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور افزود: توسعه اقتصاد دانش بنیان متکی به نیروی انسانی کارآمد است. پدیده نیروی انسانی کارآمد یک پدیده جهانی است و همه کشورها برای جذب و نگاهداشت نیروی نخبه به کشور خود برنامه دارند.

وی با بیان اینکه توسعه بیش از هر چیز یک کار فرهنگی است و این یک فرهنگ نو در ایران است، ادامه داد: اتفاقات زیادی برای توسعه در کشور چه در خصوص بازگشت نخبگان ایرانی و نیز جذب نخبگان غیر ایرانی باید بیفتد و الان نیز اتفاق افتاده است.

ستاری با تاکید بر اینکه ایران کشوری مهاجر پذیر نیست، تصریح کرد: بحث جذب نخبگان غیر ایرانی در حال انجام است. مشکلات اقامت سه تا پنج سال نخبگان و کارآفرینان غیر ایرانی رفع شده است، در دولت جدید یکی از اولویت های جدی وزارت کشور با همکاری بنیاد ملی نخبگان، جذب نخبگان خارجی است که در حال حاضر در کشور مستقر هستند.

گلایه معاون علمی رییس جمهوری از سازمان آمار

وی با گلایه از کوتاهی سازمان آمار ایران در خصوص ارایه آمار مهاجرت افزود: آمار مهاجرت بخشی از آمار جمعیت یک کشور است و  در این سال ها آمار مشخصی از سوی این نهاد ارایه نشده است. آماری که از مهاجرت نخبگان در برخی از محافل داده می شود رفرنس جهانی ندارد. کمبود آمار صحیح موجب شده در رتبه بندی برخی از حوزه های فناوری در سطح دنیا با چالش مواجه شویم و جایگاه واقعی را نداشته باشیم.

ستاری گفت: کسی با پدیده مهاجرت مخالف نیست، ولی باید در ابعاد خود دیده شود، ما باید زیرساخت ها را برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور ایجاد کنیم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه این معاونت از سال ۹۴ برنامه بازگشت ایرانیان خارج از کشور را شروع کرده، گفت: برای اجرای این برنامه، الگوهای متعددی در سطح دنیا برای اعزام بورسیه یا بازگشت به کشور مطالعه شد. در بحث بورسیه هزینه هایی برای تحصیل در خارج از کشور به منظور اقامت و سایر هزینه ها باید پرداخت شود، در مقابل در بازگشت نخبگان به کشور، این افراد در خارج از کشور به مراحل ارزنده ای دست یافته اند، حال با بازگشت آنها به کشور از توانایی و تفکر و ایده آنها استفاده می کنیم.

جذب ۴۰۰ متخصص ایرانی خارج از کشور در دانشگاه‌های ایران

تحصیل ۶۰ هزار دانشجوی ایرانی در خارج از کشور

وی ادامه داد: در حال حاضر ۶۰ هزار دانشجو در خارج از کشور داریم و این عدد در مقایسه با ۴ میلیون دانشجوی مشغول تحصیل در داخل کشور عدد کمی است، این در حالی است که ۳۰ درصد جمعیت دانشجویی کشورهای اطراف ما در خارج از کشور خود مشغول تحصیل هستند.

وی یادآور شد: درسال ۵۷، ‌ ۵۲ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه های آمریکا مشغول به تحصیل بودند. در حال حاضر ۱۱ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه های آمریکا تحصیل می کنند و رتبه سیزدهم را در این زمینه داریم، اگر بتوانیم سیستمی برای بازگشت نخبگان ایرانی به کشور داشته باشیم می توانیم از قابلیت های آنها استفاده کنیم.

ستاری افزود: در ۱۰ دانشگاه برتر آمریکا که جزو ۲۰ دانشگاه برتر دنیا به حساب می آیند، حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ دانشجوی ایرانی تحصیل می کنند، یعنی سالی ۴۰ نفر برای این دانشگاه ها پذیرش می گیرند. بازگشت این افراد از دانشگاه های برتر دنیا یک سرمایه است. 

زیرساخت های لازم برای استفاده از نخبگان غیرایرانی فراهم می شود

وی افزود: باید زیرساخت هایی برای بازگشت نخبگان آماده کنیم که در تمام دانشگاه های برتر کشور در حال انجام است، در نظر داریم این زیر ساخت ها برای نخبگان غیر ایرانی نیز فراهم شود، آمارهای موجود اعلام می کند که قریب به ۱۰۰ هزار دانشجوی خارجی در ایران هستند که آمار واقعی بیشتر از این تعداد است.

راه اندازی ۳۰۰ استارتاپ در برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ادامه داد: با توجه به زیر ساخت هایی که در دانشگاه ها و شرکت های دانش بیان برای بازگشت ایرانیان به کشور ایجاد شده، ‌۲۵درصد بازگشتی ها در دانشگاه ها مشغول به کار می شوند، یعنی ۴۰۰ نفر عضو هیات علمی در دانشگاه ها که عمدتا دانشگاه های برتر هستند مشغول فعالیت شده اند. مابقی آنها در شرکت های دانش بنیان فعالیت می کنند و تا کنون ۳۰۰ استارتاپ از سوی این افراد راه اندازی شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید روی سیاست های بازگشت نخبگان کار کنیم، افزود: در حوزه های علم و فناوری باید تعاملات داشته باشیم و ساختارهایی برای تعاملاتی که اتفاق می افتد فراهم کنیم. امسال ۵۶۰ نفر از این حمایت ها استفاده کردند و این عدد نسبت به سال گذشته که ۴۶۰ نفر بود، رشد افزایشی را نشان می دهد.

ستاری تاکید کرد: در نظر داریم در برنامه های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان میزان حمایت های مادی را از این افراد افزایش دهیم. امید است سال آینده سال خوبی در خصوص توسعه فرهنگ نخبگانی در تمام سازمان ها باشد. ‌

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha