تا چند روز دیگر وارد سال جدید می شویم، سالی که برای بسیاری از هموطنان سرشار از شور و هیجان نوروز است، امسال در خانه ها نیز برای دید و بازدیدها این سنت دیرینه باز می شود، راه مسافرت به تمام استان ها نیز که باز است اما آیا کرونا این ویروس چموش در این ایام سر آرام بر بالین می گذارد؟ موضوع مورد بحث متخصصان امر بر سر همین موضوع است و این نگرانی وجود دارد که آیا بعد از تعطیلات نوروز و بازگشت مسافران نوروزی این ویروس همچنان خفته است یا بار دیگر خیز بر می دارد.
نکته قابل تامل و مورد تاکید به هموطنان، همچنان رعایت پروتکل های بهداشتی است، اینکه تصور نشود، باز بودن راه ها به معنای نابودی کامل کرونا است براین اساس با آزادی و بدون در نظر گرفتن موارد بهداشتی سفر و دید و بازدیدهای نوروزی را سپری نکنند.
این روزها در کوچه و بازار و شلوغی و هیجان خرید، رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی به وضوح دیده می شود و بیم این می رود که بار دیگر شاهد موج های دیگر کرونا باشیم. کرونا تاکنون ۶ موج با موارد ابتلای بالا در ایران ثبت کرده و هر کدام از این سویهها مرگ و ابتلای زیادی را برای مردم به همراه داشته است. سویه امیکرون به عنوان جدیدترین سویه کرونا با توجه به افزایش موارد ابتلا با وجود واکسیناسیون گسترده در ایران همچنان موجب نگرانی کارشناسان و مسئولان است.
دکتر حمید سوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه گفته است، گمانهزنیهای متخصصان، پیشبینی آینده همهگیری را دشوار میداند و احتمال ادامه آن را تا ۲ یا سه سال آینده تقویت میکند؛ بنابراین با وجود واکسیناسیون گسترده باید تعطیلات سال نو را با احتیاط بگذرانیم و همچنان پروتکلها را رعایت کنیم. تاکنون پنج واریانت (سویه) هشداردهنده در همه گیری کووید ۱۹ در جهان رخ داده که به جز سویه گاما بقیه واریانت ها در کشور ما تلفات و هزینه هنگفتی را تحمیل کرده است. گرچه هنوز تعداد مرگ ها با موج پنجم ناشی از دلتا فاصله زیادی داشت؛ تجربه دیگری برای سیاستگذاران حوزه سلامت برجای گذاشت تا در مقابل این ویروس ساده اندیش نباشند و بیشتر به توصیه های متخصصان امر گوش دهند.
به گفته وی، گمانه زنی های متخصصان اپیدمیولوژی (همه گیر شناسی) در سراسر جهان که کمتر با اتفاق نظر همراه است، نشان می دهد پیش بینی آینده همه گیری در ماههای پیش رو را بسیار دشوار و حتی احتمال این که ۲ یا سه سال دیگر ادامه یابد، تقویت می کند. میزان بالاتر ابتلا به کرونا می تواند احتمال جهش های بیشتر در ویروس را بالا ببرد؛ بنابراین بعد از امیکرون باید بیشتر مراقب بود و ایام تعطیلات سال نو را با احتیاط کامل و پایش و نظارت کافی بگذرانیم تا مانند ایام مشابه سال گذشته میهمان موج هفتم نباشیم. بسیار خوشبینانه خواهد بود که منتظر پایان همه گیری در دوران پس از امیکرون باشیم. خطایی راهبردی است که تصور کنیم تنها با افزایش پوشش و دز واکسیناسیون قادر به خداحافظی از این همه گیری هستیم.
از سوی دیگر متخصصان امر تزریق واکسن کرونا حداقل تا سه دز را ضروری می دانند این در حالی است که براساس پیش بینی های انجام شده از عبور و مرور رانندگانی که واکسیناسیون نشده باشند، خودداری می شود. برخی بحث تزریق دز چهارم را مطرح کرده اند که به گفته محمد مهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید براینکه دز چهارم واکسن کرونا برای افراد عادی تزریق نمیشود، گفت : دز چهارو واکسن کرونا فقط برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند و یا برخی بیماران خاص انجام خواهد شد. افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند و برخی بیماران خاص به دلیل اینکه در معرض خطر ابتلای شدید به کرونا هستند، باید دز چهارم واکسن را تزریق کنند. در حال حاضر موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا ۲ تا ۳ هفته اخیر در کشور کاهش یافته و البته این وضعیت در همه استانها یکسان نیست اما بطور کلی شاهد سیر نزولی روند بیماری هستیم اما باید در نوروز مراقب باشیم تا کرونا اوج نگیرد.
گویا همچنین از مردم خواسته است، شیوه نامه های بهداشتی را بویژه در ایام نوروز بیشتر رعایت کنند تا همچنان شاهد روند کاهش بستریها، ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا باشیم و به روزهای گذشته تلخ برنگردیم.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۰۹ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳۹ هزار و ۲۸۹ نفر رسید ؛ ضمن آنکه در این مدت ۵۲۱ نفر بستری شدند.
همچنین در شبانهروز گذشته ۳ هزار و ۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۵۲۱ نفر از آنها بستری شدند، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۱۳۳ هزار و ۱۳۹ نفر رسید.
تاکنون ۶ میلیون ۷۹۸ هزار و ۳۵۰ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند، دو هزار و ۳۶۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
در حوزه واکسیناسیون نیز طبق آمار تا کنون ۶۳ میلیون و ۶۶۹ هزار و ۹۱۵ نفر دُز اول، ۵۶ میلیون و ۳۷۶ هزار و ۷۵۰ نفر دُز دوم و ۲۵ میلیون و ۴۳۶ هزار و ۲۳۷ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۴۵ میلیون و ۴۸۲ هزار و ۹۰۲ دُز رسیده است.
با این اوصاف، هموطنان در شرایطی سال ۱۴۰۰ را با همه فراز و نشیبهای کرونایی پایان می برند؛ در حال حاضر ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۸۶ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۵۴ شهرستان در وضعیت زرد و ۹ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
خبرنگاران ایرنا امروز ۲۵ اسفند در خبرها و گزارشهایی تلاش کردند تا آخرین وضعیت کرونایی استانهای مختلف را بررسی کنند که مهمترین آنها به شرح زیر است:
مشهد/ شمار بستری شدگان کرونایی به کمتر از ۵۰۰ نفر رسید
محمد پهلوان رییس کمیته رسانه و اطلاع رسانی قرارگاه مدیریت کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با ادامه روند کاهشی مبتلایان به کرونا در خراسان رضوی، شمار بستری شدگان ناشی از بیماری کووید ۱۹ در بیمارستان های این استان به کمتر از ۵۰۰ نفر رسیده است. در حال حاضر تعداد بیماران کرونایی شامل مبتلایان سرپایی، بستریشدگان و بیماران بد حال بستری شده در بخشهای مراقبتهای ویژه ناشی از این بیماری در خراسان رضوی رو به کاهش است. هم اکنون حدود ۴۹۵ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان خراسان رضوی بستری هستند که ۱۴۰ نفر آنان بد حال بوده و در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای این استان تحت درمان قرار دارند. همچنین در حال حاضر حدود ۳۹۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستری هستند که از این تعداد ۱۱۰ بیمار بدحال در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستان های زیر پوشش این دانشگاه تحت درمان هستند. هم اکنون روزانه بیش از ۱۸۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان خراسان رضوی بستری میشوند که از این تعداد روزانه حدود ۱۴۵ بیمار در بیمارستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستری می شوند که این دانشگاه علاوه بر کلانشهر مشهد ۱۵ شهرستان دیگر خراسان رضوی را زیر پوشش دارد. همچنین روزانه بیش از حدود ۲۱۰ بیمار سرپایی مبتلا یا مشکوک به کرونا به مراکز ۱۶ ساعته خدمات جامع سلامت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه میکنند.
کیش/ پیک ششم کرونا کنترل شد
محمدرضا رضانیا رییس مرکز توسعه سلامت جزیره کیش گفت: پیک ششم کرونا و شیوع سوش اومیکرون در این جزیره کنترل شد. با توجه به روند کاهش آمار تمام شاخص های شیوع ویروس هم اکنون به مرحله کنترل پیک ششم در این جزیره رسیده ایم و هم اکنون جزیره کیش از وضعیت قرمز خارج و در سطح رنگ بندی نارنجی قرار دارد. روند بستری بیماران در چند روز گذشته در بیمارستان جزیره کیش به صفر رسیده و با توجه به وضعیت موجود احتمال به می رود روند رو به بهبود وضعیت شیوع ویروس در روزهای آتی به شرط تداوم واکسیناسیون و رعایت پروتکل های بهداشتی ادامه داشته باشد. با توجه تاکیدات ستاد ملی کرونا ایام نوروز در جزیره کیش محدودیتی به جز تزریق واکسن وجود نخواهد داشت و تاکید می شود مسافران و کیشوندان در فرصت باقی مانده حتما نسبت به تکمیل روند واکسن به ویژه تزریق دُز سوم اقدام کنند. پیش بینی می شود امسال جزیره کیش شاهد حضور شمار زیادی از گردشگران باشد و به همین دلیل از بازاریان و جوامع مختلف انتظار داریم به منظور ارتقای سطح سلامت جامعه خودشان پیشگام رعایت پروتکل های بهداشتی باشند. در راستای جلوگیری از بازگشت و تشدید زنجیره ابتلا در جزیره کیش تمام توان دستگاه های عضو شورای سلامت بکار گرفته شده است، در این راستا تشدید نظارت ها بر جوامع مختلف از جمله بازار، رستوران ها، هتل ها، مراکز تجمع به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است.
خوزستان/ مراجعه بیش از چهار هزار بیمار کرونایی به مراکز درمانی
سیدمحمد علوی سخنگوی ستاد مدیریت کرونا خوزستان از مراجعه بیش از چهار هزار فرد مشکوک به کرونا در شبانه روز گذشته به مراکز بهداشتی و درمانی خوزستان خبر داد. در ۲۴ ساعت گذشته چهار هزار و ۴۶۱ نفر به مراکز بهداشتی، درمانی و بیمارستان های استان مراجعه کردند که این میزان نسبت به روز گذشته ۷۰۴ مورد بیشتر شده است. در همین بازه زمانی ۲۴ بیمار کرونایی در بیمارستان های استان بستری شدند که نسبت به روز قبل ۶ نفر بیشتر شده است.
وی از شناسایی ۳۳۸ بیمار جدید کرونایی در شبانه روز گذشته خبر داد و افزود: این میزان نسبت به روز قبل از آن ۳۰ نفر کمتر شده است. در ۲۴ ساعت گذشته، سه نفر در خوزستان به دلیل ابتلا به کرونا، جان باختند که از آغاز موج پنجم تاکنون کمترین تعداد فوت به شمار می رود. تاکنون حدود هفت میلیون و ۱۲۰ هزار دُز واکسن کرونا در خوزستان تزریق شده است، پوشش نوبت اول واکسیناسیون در افراد بالای ۱۲ سال استان ۸۵.۲ درصد، نوبت دوم ۷۳.۵ درصد و نوبت سوم ۳۲ درصد است.
کهگیلویه و بویراحمد/ ۲ بیمار کرونایی در ۲۴ ساعت گذشته جان باختند
محمد غلام نژاد سرپرست دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت:شمار قربانیان کووید۱۹ در کهگیلویه و بویراحمد با فوت ۲ بیمار کرونایی به یک هزار و ۹۷ نفر رسید. هم اکنون ۹۳ بیمار کرونایی در بیمارستانهای معین کرونا در کهگیلویه و بویراحمد بستری هستند که از این تعداد ۱۴بیمار به علت وخامت حالشان در بخش مراقبتهای ویژه خدمات درمانی دریافت می کنند. ۱۹۷ نمونه آزمایش کووید ۱۹ در ۲۴ ساعت گذشته از آزمایشگاههای یاسوج و دهدشت دریافت شد که بیش از ۳۴ درصد این نمونه ها مثبت بوده است. از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا کنون ۹۴ هزار و ۳۰۴ بیمار کرونایی با تلاش کادر درمان بهبود یافته اند. دستورالعملهای بهداشتی پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا باید حتی پس از واکسیناسیون رعایت شود. استفاده از ماسک، رعایت مسایل بهداشتی، حفظ فاصله فیزیکی در مکانهای عمومی، تهویه مناسب و حضور نیافتن در تجمعات برای پیشگیری از شیوع کرونا ضروری است.
لرستان/ شمار جانباختگان به ۲ هزار و ۷۹۴ نفر رسید
مریم کوشکی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: سه نفر دیگر در استان طی شبانه روز گذشته بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند و شمار قربانیان به ۲ هزار و ۷۹۴ نفر رسید. طی شبانه روز گذشته ۷۶ ابتلای جدید به کرونا در لرستان شناسایی شد و شمار مبتلایان نیز به ۲۱۵ هزار و ۱۷۲ نفر رسیده است. اکنون ۱۵۷ بیمار مبتلا و مشکوک به کرونا در مراکز درمانی این استان بستری و تحت درمان هستند.
گلستان/ روند کاهشی ابتلا
سعید گلفیروزی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی گلستان با تاکید بر ضرورت رعایت شیوهنامههای بهداشتی گفت: در نتیجه توجه بیشتر شهروندان به توصیهها، تعداد بیماران بستری در بیمارستانها و مراکز درمانی استان طی هفته گذشته ۱۱۵ نفر کمتر شد. از مجموع بستریهای مبتلا به کرونا در گلستان ۵۷ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند و ۲۹ بیمار هم از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده میکنند. بر اساس آخرین رنگ بندی رسمی وزارت بهداشت، بندرگز، بندرترکمن، گمیشان، مینودشت، کلاله و گالیکش در وضعیت قرمز، گرگان، آزادشهر، آق قلا، علیآبادکتول، کردکوی ، مراوه تپه و رامیان در وضعیت نارنجی و گنبدکاووس در وضعیت زرد شیوع کرونا قرار دارند. مردم همچنان باید نکات بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و شرکت نکردن در اجتماعات را رعابت کنند.
نظر شما