به گزارش ایرنا، «تولید»، «اقتصاد» و «اشتغال» جزو کلیدواژههایی هستند که در سالهای اخیر همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است و ایشان در انتخاب شعار سال همیشه این موضوعات را درنظر داشتهاند؛ چرا که یکی از مشکلات کشور، بخش تولید و چالشهایی است که فعالان این عرصه و تولیدکنندگان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
رهبر انقلاب اسلامی سالها روی حمایت از تولید ملی و رفع موانع تولید تاکید داشتند؛ چنانچه در دوره های گذشته بر روی واژهها و توصیههای مورد نظر رهبری متمرکز و به ظرفیتهای داخلی توجه میشد، اکنون وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم به مراتب بهتر بود. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بار دیگر روحیه خودباوری و اتکا به ظرفیتهای داخلی به کشور تزریق و بارقه امید در میان اقشار مختلف مردم روشن شد که وضعیت اقتصادی کشور رو به بهبودی خواهد رفت که در این چند ماه گذشته این موضوع خودش را در وضعیت اقتصادی و ایجاد ثبات نشان داده است.
«فرشید ایلاتی» کارشناس مسایل اقتصادی روز پنجشنبه در این ارتباط به خبرنگار اقتصادی ایرنا، گفت: رهبر انقلاب اسلامی تولید را ِاکسیر حل مشکلات اقتصادی میدانند که بیانگر اهمیت این واژه در وضعیت فعلی اقتصاد کشور است. بنابراین قبل از پرداختن به بحث دانش بنیان و اشتغال آفرین، باید بحث تولید را به عنوان کلید واژه مهم مورد تاکید رهبری، مورد توجه ویژه قرار دهیم و روی تولیداتی که در کشور داریم، یک بازنگری داشته باشیم؛ اینکه آیا باید همه تولیداتی که در کشور وجود دارد، به این سمت ببریم یا بخشی از تولیدات را به سمت دانش بنیان و اشتغال آفرین سوق دهیم.
تولید باید به سمت دانش بنیان شدن حرکت کند
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: یکسری صنایع داریم که صنایع هایتک هستند، صنایعی که تکنولوژی بالا و لب مرز دانش را به خود اختصاص دادهاند، اما یکسری تولیدات از سطح پیچیدگی و سطح دانش کمتری برخوردارند که عمده تولیداتی که کشور، در قالب این بخش است. بنابراین باید مسیر اقتصاد مقاومتی از تولیدات ابتدایی و ساده شروع شود و به محصولات هایتک و دانش بنیان برسد؛ به عبارت سادهتر باید همه هسته تولیدات را به سمت دانش بنیان حرکت دهیم، به عنون مثال در تولید کفش که شاید دهها واحد تولیدی کوچک و متوسط در کشور وجود دارد را دانش بنیان کنیم، یعنی از طراحی گرفته تا مواد اولیه و فرآیند تولید محصول را با استفاده از روشهای جدید دانش بنیان برای تولید استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه تک تک اجزای تولید کفش، باید دانش بنیان شود، افزود: اگر این تعریف را به سایر بخشها تسری دهیم، میتوان موضوع دانش بنیان شدن تولید را هدفگذاری کرد، اما این کار به نحوه تعامل و مدل مشارکتی شرکتهای دانش بنیان با بخشها تولیدی یک کشور بستگی دارد؛ اینکه چطور می توان یک کارگاه سنتنی تولید کفش را با یک شرکت دانش بنیان هایتک در حوزه فناوریهای تولید مواد اولیه که مرتبط با تولید کفش باشد، تلفیق کرد. برای تلفیق دانش و تجربه نیازمند یک هسته و حلقه میانی هستیم که بتواند ارتباط بین بخشهای دانش بنیان کشور را با شرکت های تولیدی برقرار کند.
ایلاتی ادامه داد: اگر این حلقههای میانی بتوانند موضوع انتقال دانش از شرکتهای دانش بنیان به شرکتهای تولیدی که بیشتر متوسط و کوچک هستند، را فراهم کنند، به بخش اشتغال آفرینی نیز خواهیم رشد، اما چنانچه به سمت صنایع سنگین و بزرگ برویم و بخواهیم موضوع دانش بنیان را در این صنایع پیاده کنیم، بخش اشتغال آفرینی را در سطح مطلوبی نخواهیم داشت.
وی در خصوص ناچیز بودن سهم صنایع سنگین در اشتغال آفرینی، گفت: فرضا در رابطه با پتروشیمیها، گرچه تولیدات با ارزشی دارند، اما به خاطر حجم بالای سرمایه گذاری، اشتغال بالایی ایجاد نمیکنند به همین دلیل باید تمرکز روی بخش تولیدات کوچک و متوسط باشد و با سیاست گذاری روی این بخش، خود به خود اشتغال آفرینی محقق خواهد شد؛ از طرفی، شرکتهایی که بتوانند از طریق شرکتهای دانش بنیان تولیدات ارزانتر، باکیفت تر و از سطح دانش بالاتری تولید کنند، می توانند فروش بیشتری داشته باشند و اشتغال بیشتری را رقم بزنند.
به گزارش ایرنا، رهبر انقلاب اسلامی در پیام نوروزی سال ۱۴۰۱، سال جدید را سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری کردند و فرمودند: در این چند ساله شعار سال را «تولید» محور قرار دادیم چرا که تولید کلید حل مشکلات اقتصادی و راه اصلی عبور از سختیها و دشواریهای کشور است.تولید، رشد اقتصادی را افزایش می دهد، اشتغال ایجاد می کند، تورم را کاهش می دهد، درآمد سرانه را افزایش می دهد، رفاه عمومی ایجاد می کند و علاوه بر اینها دارای تاثیرات روانی است که اعتماد به نفس ملی را بالا می برد و احساس عزتمندی را در ملت تقویت می کند، به همین دلیل چند سال روی اکسیر تولید تکیه کردیم.
نظر شما