رسول حمزهای روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به گران شدن شکر به عنوان مهمترین نهاده مصرفی زنبورداران به خصوص در فصل بهار بیان کرد: امسال علاوه بر افزایش نرخهای حمل و نقل و هزینه کارگر، قیمت هر کیلوگرم شکر به بیش از ۲۵۰ هزار ریال افزایش یافته و این امر زادآوری کلنیها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
وی نیاز سالانه هر کلنی زنبور عسل به شکر را بسته به شرایط آب و هوایی و گلدهی طبیعت و مراتع، بین ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم اعلام کرد و افزود: امسال تنها ۲ کیلوگرم شکر برای زنبورداران استان اردبیل تحویل شده است.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اردبیل اضافه کرد: شکردهی به کلنیهای زنبور عسل به خصوص در فصل بهار تنها موجب افزایش جمعیت و تغذیه روزانه زنبورها و تامین غذای نوزادان زنبور عسل شده و در مجموع عملکرد تولید عسل کلنیها در فصل تابستان اثر مستقیم دارد و تامین شکر به همین علت برای اقتصادی کردن فعالیت صنعت زنبورداری لازم است.
وی مبارزه با بیماریهای زنبور عسل را امری بسیار مهم در صنعت زنبورداراری عنوان کرد و خواستار تهیه و تامین داروهای گواهی شده و استاندارد زنبورداری از سوی دولت شد و گفت: داروهای متنوعی در بازار وجود دارد که اغلب قلابی و بیاثر هستند و در حال حاضر تامین و تهیه داروهای موثر و گواهی شده به معضلی برای زنبورداران تبدیل شده است.
حمزهای با اشاره به توقف پرداخت تسهیلات بانکی بخش کشاورزی به تولید کنندگان و فعالان پرورش زنبور عسل، خواستار مساعدت دولت در پرداخت تسهیلات به فعالان این بخش شد و اظهار کرد: اهمیت پرورش زنبور عسل در گردهافشانی درختان، گیاهان و افزایش عملکرد بخش تولیدات گیاهی و باغی بسیار زیاد است ولی متاسفانه توجهی به این امر نمیشود.
وی در ادامه از افت تولید حدود ۳۰ درصدی زنبورستانهای استان اردبیل در سال گذشته به علت بروز تنش خشکسالی و فقر گلدهی مراتع و طبیعت استان خبر داد و گفت: این امر موجب وارد آمدن خسارت هنگفت به تولید کنندگان این بخش شد.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اردبیل بیان کرد: امسال اگر شرایط تنش آب و هوایی و خشکسالی در سه ماه آینده اتفاق نیفتد، تولید زنبوداران استان اردبیل با توجه به ذخایر برف در کوهستانها و بارش اوایل امسال مطلوب خواهد بود.
وی همچنین از ارائه خدمات آموزشی به ۱۲۰ نفر از زنبورداران استان اردبیل در نیمه دوم سال گذشته خبر داد و افزود: آموزش زنبورداران با همکاری اداره ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل امسال نیز ادامه خواهد یافت.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل بیش از ۴۵۶ هزار کندوی مدرن و حدود چهار هزار کندوی زنبور عسل سنتی دارد. سال گذشته هفت هزار و ۳۴۳ تن محصول عسل از حدود چهار هزار مزرعه پرورش زنبور عسل در استان اردبیل برداشت شد.
میانگین تولید عسل از کندوی مدرن در زنبورستانهای استان اردبیل ۱۹ کیلوگرم و میانگین تولید عسل در کندوهای سنتی نیز ۴.۵ کیلوگرم است.
حدود پنج هزار نفر در امر پرورش زنبور عسل در سطح استان اردبیل مشغول به کار هستند که تنها یک هزار و ۴۹۷ نفر از آنها تحت پوشش بیمههای اجتماعی بوده و ۴۱۱ واحد از زنبورستانهای استان نیز تحت پوشش صندوق بیمه کشاورزی هستند.
عسل تولید شده در استان اردبیل به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل کشور و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستانهای استان به خصوص در دامنههای سبلان از مرغوبیت بالایی برخوردار است و عسل سبلان به ثبت جهانی رسیده است.
هم اکنون ۱۵ کارخانه بسته بندی عسل در استان اردبیل فعال است که سالانه حدود ۱۰۰ تن عسل از تولیدات بسته بندی شده و استاندارد آنها به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مالزی صادر میشود.
سرانه مصرف عسل در استان اردبیل یک کیلوگرم بوده و نیاز استان حدود یک هزار و ۲۰۰ تن برآورد شده است.
عسل از مهمترین سوغاتیهای اردبیل محسوب میشود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از ۸۰۰ هزار تا سه میلیون ریال قیمت دارد.
عسل تولید شده در استان اردبیل که به عسل سبلان معروف است، شهرت ملی و جهانی دارد.
استان اردبیل رتبه چهارم در تولید محصول عسل در کشور را دارد و هفت درصد عسل کشور در این استان استحصال میشود و به علت حضور پرشمار گردشگران در استان، علاوه بر صادرات، فروش عسل در داخل استان نیز با برند عسل سبلان رواج دارد.
نظر شما