۲۳ فروردین ۱۴۰۱، ۱۲:۰۸
کد خبرنگار: 795
کد خبر: 84713665
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مخمصه‌های اقتصادی و مقاومت مخالفان، چالش‌های پیش روی دولت جدید پاکستان

تهران - ایرنا - دولت جدید پاکستان از امروز فعالیت رسمی خود را آغاز می‌کند، حکومتی که پس از ۳ سال جدال با دولت وقت و سرانجام با برکناری «عمران‌خان» تشکیل شد اما با چالش‌های مختلفی رو به رو است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، چالش‌هایی مانند اقتصاد درحال فروپاشی، کاهش ذخایر ارزی، روابط خارجی و به ویژه نحوه پرداختن به اعتراضات مخالفان خشمگین در داخل و سایه احتمال انتخابات زودهنگام بر دولت «شهباز شریف» سنگینی می‌کند.

«محمد شهباز شریف» به عنوان بیست و سومین نخست وزیر پاکستان صبح امروز با حضور در کاخ نخست وزیری در شهر اسلام‌آباد فعالیت رسمی خود را آغاز کرد و قرار است طی روزهای اخیر اسامی نهایی کابینه دولت خود را اعلام کند.

شهباز شریف روز گذشته در صحن علنی مجلس پاکستان با ۱۷۴ رای موافق از سوی نمایندگان سکان هدایت کشورش را به دست گرفت، این درحالی است که مخالفان این دولت یعنی حزب تحریک انصاف به ریاست «عمران‌خان» نخست وزیر سابق نه تنها در جلسه رای گیری شرکت نکردند بلکه با اعلام تصمیم جمعی خود برای استعفا از پارلمان، بر مقاومت علیه دولت شهباز شریف تا برگزاری انتخابات زودهنگام در پاکستان تاکید کرد.

طبق آنچه حزب مسلم لیگ نواز و همپیمانان آن در جنبش دمکراتیک پاکستان متشکل از ۱۱ حزب که جبهه‌ای مشترک علیه دولت وقت عمران‌خان تشکیل داده‌اند، پیش بینی کرده است دولت جدید پاکستان تا ماه اوت ۲۰۲۳ فعالیت خواهد کرد و پس از دوره نخست وزیری شهباز شریف مقدمات برای برگزاری انتخابات عمومی آتی در پاکستان مهیا خواهد شد، موضوعی که حزب عمران‌خان به شدت مخالف آن است و با نامشروع دانستن دولت شهبازشریف، برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور را مطالبه می‌کند.

مخمصه‌های اقتصادی و مقاومت مخالفان، چالش‌های پیش روی دولت جدید پاکستان

اما سوال‌هایی در این بین مطرح است: آیا پیش بینی‌های اعضای جنبش دمکراتیک پاکستان برای موفقیت دولت شهباز شریف و عبور از مقاومت مخالفان خشمگین در داخل به عنوان اصلی‌ترین چالش نخست وزیر جدید، تا چه حد قابل تحقق است؟ آیا این احتمال وجود دارد که دولت جدید پاکستان مجبور به پایان کار پیش از تابستان ۲۰۲۳ شود؟

سوال دیگر اینکه به فرض استعفای رسمی نمایندگان حزب عمران‌خان از مجلس ملی، تکلیف این کرسی‌های خالی چه خواهد بود و آیا دولت جدید توانمندی برگزاری انتخابات میان دوره‌ای پیش از انتخابات عمومی پارلمانی را خواهد داشت.

عمران‌خان و دیگر هم حزبی‌های وی همچنان بر دخالت خارجی در برکناری دولت وقت حزب تحریک انصاف اصرار دارند و ضمن انکار از نشستن در پارلمان در کنار نمایندگان حزب شهباز شریف، مدعی هستند که دولت جدید پاکستان یک دولت وارداتی و حاصل تبانی با توطئه آمریکا برای تغییرحکومت است.

هرچند شهباز شریف در اولین سخنرانی خود پس از انتخابات به عنوان بیست و سومین نخست وزیر پاکستان با تاکید بر همفکری با همپیمانان سیاسی خود برای رسیدگی به مخمصه‌های اقتصادی، بهبود زندگی مردم و ترمیم روابط خارجی اعلام کرد که اعتقادی به انتقام سیاسی از مخالفان ندارد. اما حزب عمران‌خان به کارزار خود برای مخالفت با دولت جدید پاکستان اضافه و اعلام کرده است که اجازه تحمیل دولت وارداتی بر مردم پاکستان را نخواهد داد.

مخمصه‌های اقتصادی و مقاومت مخالفان، چالش‌های پیش روی دولت جدید پاکستان

چالش‌های اقتصادی و روابط خارجی
دولت جدید پاکستان به رهبری شهباز شریف درحالی هدایت این کشور را به دست می‌گیرد که روابط این کشور با ایالات متحده آمریکا در پایین‌ترین سطح قرار دارد به ویژه اینکه پس از افشای تهدید واشنگتن علیه اسلام‌آباد و تلاش برای تغییرحکومت، احساسات ضدآمریکایی میان مردم پاکستان به شدت اضافه شد.

نخست وزیر جدید پاکستان روز گذشته در مجلس این کشور با اذعان به فراز و نشیب‌های طولانی در روابط این کشور با آمریکا و وجود اختلافات دوجانبه، بر لزوم حفظ روابط برابر و پایاپای میان ۲ کشور تاکید کرد.

با روی کار آمدن دولت شهبازشریف، اوضاع افغانستان، تداوم بی‌اعتمادی در روابط با هند، سردی مناسبات اسلام‌آباد با واشنگتن و از همه مهم‌تر مراقبت از روابط دیرینه پاکستان با جمهوری اسلامی ایران، از اهم مسائلی است که دولت جدید پاکستان باید تصمیمات مهمی در این خصوص اتخاذ می‌کرد.

شهباز شریف در اولین سخنرانی خود در مجلس پاکستان اعلام کرد: دولت وی خواهان تعمیق روابط برادرانه با کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران و حامی گسترش همکاری‌های تجاری تهران و اسلام‌آباد است.

وی صحبت‌های کلیدی درخصوص مناسبات قوی و راهبردی با چین، روابط با هند، تحولات افغانستان، کشورهای خاورمیانه و آمریکا نیز عنوان کرد.

شریف همچنین در خصوص روابط پاکستان با افغانستان و هند انتظار داشت تا با روی کار آمدن دولت جدید بتواند قدم‌های موثری را برای بهبود روابط با کابل و بازسازی فضای اعتماد با دهلی نو بردارد.

در بحث چالش‌های داخلی، شهباز شریف با اعلام افزایش حقوق بازنشستگان دولت، اعمال یارانه دولتی بر نرخ کالاهای مورد نیاز مردم در ایام ماه مبارک رمضان و درخواست از بخش خصوصی برای افزایش حقوق کارمندان خود، اعلام کرد: تلاش دولت جدید پاکستان تثبیت در بازار ارز، احیای صندوق ذخایر ارز خارجی، جذب سرمایه گذاری‌های خارجی به ویژه پیشبرد طرح راهبری راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به طرح «سیپک» را در اولویت کاری خود قرار داده است.

اما به باور ناظران سیاسی پاکستان، دولت جدید پاکستان که مخلوطی از ۱۱ حزب سیاسی در قالب «جنبش دمکراتیک» می‌باشد، کار را برای نخست وزیر جدید سخت کرده و امکان اتخاذ تصمیم انفرادی و یا تک حزبی برای مدیریت کشور و تصمیمات کلان سیاسی و اقتصادی وجود ندارد.

تحلیلگران همچنین می‌گویند: شهباز شریف با استقلال عمل کامل کار نخواهد کرد زیرا باید با سایر احزاب همپیمان و برادرش نواز شریف روی یک دستور کار جمعی کار کند.

مخمصه‌های اقتصادی و مقاومت مخالفان، چالش‌های پیش روی دولت جدید پاکستان

سایه انتخابات زودهنگام بر دولت نوپای پاکستان
هرچند شهباز شریف مصمم به تکمیل دوره پنج ساله پارلمان پاکستان تا اوت ۲۰۲۳ است اما استعفای جمعی نمایندگان حزب عمران‌خان و عدم حضور جناح مخالف در مجلس ممکن است برای دولت جدید چالش برانگیز باشد. براساس قانون اساسی این کشور در صورت خالی شدن کرسی‌های پارلمان انتخابات میان دوره‌ای برای تعیین تکلیف این کرسی‌ها باید هرچه زودتر برگزار شود.

به گفته فوادچودری یک سخنگوی حزب تحریک انصاف، ۱۳۵ نفر از نمایندگان این حزب از پارلمان ملی استعفا کرده است. با این حال برگزاری همزمان انتخابات میان دوره‌ای در ۱۳۵ حوزه انتخاباتی نیز چالش فوری برای دولت شهباز شریف محسوب می‌شود.

رهبران حزب تحریک انصاف مدعی هستند که عمر دولت جدید بسیار کوتاه است و برای جلوگیری از هرگونه رویارویی و تشدید بحران سیاسی، باید انتخابات عمومی زودهنگام در پاکستان برگزار شود.

برخی از مسوولان حزب عمران‌خان خواستار نقش آفرینی ارتش پاکستان برای غلبه بر بحران سیاسی و حتی جلوگیری از فعالیت آنچه آنان دولت غیرقانونی شهبازشریف خواندند، هستند. درحالی که تشکیلات قدرتمند نظامی این کشور ضمن نفی هرگونه مشارکت در تحولات اخیر سیاسی در پاکستان، اعلام کرد: ارتش و نهادهای مرتبط با آن هیچ دخالتی در فرآیندهای پارلمانی نداشته و تمایلی نیز برای ورود به آن ندارند.

ناظران سیاسی در پاکستان معتقدند که شهباز شریف برعکس برادرش نواز شریف، رابطه صمیمانه‌ای با تشکیلات قدرتمند نظامی این کشور دارد. اختلاف با ارتش همواره دلیل عمده چالش برای دولت‌های پیشین پاکستان به ریاست نوازشریف بود که در کنار پرونده‌های فسادمالی و سوء مدیریت کشور منجر به برکناری وی شد.

از بیست و سومین نخست وزیر پاکستان به عنوان شخصیتی با رویکرد نرم و صاحب مدارا یاد می‌شود که به دنبال تقابل با دیگر نیروهای قدرتمند سیاسی به ویژه تشکیلات نظامی نیست و سعی خواهد کرد که رابطه کاری صمیمانه و سازنده‌ای را با دیگر نهادهای قدرتمند پاکستان برقرار نگه دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha