به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب قرار است به شکل حضوری و مجازی برگزار شود و همین مساله موجب شکلگیری مشکلاتی برای ناشران شدهاست، زیرا آنها شاهد تغییرات تازهای در آییننامه شرکت در این نمایشگاه هستند. یکی از این مسائل لزوم پرداخت ۳ درصد از فروش مجازی ناشران در این دوره به وزارت فرهنگ و ارشاد است.
محمدرضا حسنپور با اعلام اینکه ۳ درصد از فروش مجازی و فیزیکی باید به ارشاد تحویل دادهشود، به خبرنگار ایرنا گفت: این موضوع جدیدی بود که امسال مطرح شد، فکر میکنم مسئولان بر این نظر بودند که این مساله را تغییر بدهند، اما تا به این ساعت درباره تغییر آن اطلاع رسانی نشدهاست. در قالب جدولی در آییننامه همه این مسائل برای ناشران مشخص و همچنین در جدولی هزینه اجاره روزانه غرفهها بیان شدهاست، که با در نظرگرفتن مدت ۱۰ روزه نمایشگاه، ناشران ملزم به پرداخت هزینه بالایی هستند.
جبران بخشی از هزینههای وزارت فرهنگ و ارشاد به عنوان چرایی اخذ ۳ درصد از فروش مجازی ناشران در نمایشگاه، اعلام شدهاست، حسنپور دراینباره توضیح داد: در نتیجه چنین اقدامی قطعا سازمان امور مالیات نسبت به درآمد ناشران حساس خواهدشد، زیرا فکر میکنند ناشران اگر در ۱۰ روز این مقدار فروش دارند، در طول سال چقدر فروش خواهند داشت. در نیتجه مساله معافیت ناشران از مالیات هم مطرح خواهدشد. اما این رقم درستی از فعالیت ناشران نیست، زیرا ناشر در طول سال به اندازه نمایشگاه کتاب نمیفروشد.
مدیر فروش انتشارات فاطمی درباره روند فعالیت ناشران توضیح داد: ناشر در طول سال کتاب را به شرکتهای پخش و موزعین میدهد. شرکتهای پخش چکهای ۶ ماهه تا یکساله ارائه میدهند و در واقع حجم فروشی که ناشر در طول نمایشگاه دارد شاید در طول ماه و سال پیش نیاید.
یک غرفه کوچک میتواند چند کتاب پرفروش داشتهباشد
تعداد نیروی ناشران و مخاطبان مساله دیگری است که در آییننامه جدید برای ناشران محدودیتهایی را در نظر گرفتهاست. حسنپور در اینباره بیان کرد: در آییننامه بر اساس متراژ غرفه، تعداد نفرات حاضر در آن تعریف شدهاست. اما اعلام نکردند وقتی متراژ بالاتر میرود، برای مثال در غرفه ۱۰۰ متری چند نیرو میتواند حضور داشتهباشد. متاسفانه به این نکته توجه نکردند که یک غرفه کوچک ۵ متری میتواند چند کتاب پرفروش داشتهباشد و حتی مخاطبان برای خرید کتاب صف ببندند.
او ادامه داد: اگر غرفه کوچک باشد و کتابهای پرفروش داشتهباشد، قطعا یک نفر نمیتواند از پس کارهای آن بر بیاید. با توجه به اینکه سال اول بعد از همهگیری بیماری کرونا است که نمایشگاه به صورت حضوری برگزار میشود، برخی از ناپختگیها وجود دارد، در کار و تجربه باید ثابت شود که این کار شدنی است یا نه، اما درباره جریمه دراینباره حرفی زده نشدهاست.
این نخستین بار است که در نمایشگاه، کتاب به صورت مجازی و فیزیکی به فروش میرسد. حسنپور درباره ترجیح سبک خرید مردم گفت: ایدههای متفاوتی در این حوزه مطرح است. به نظرم نمایشگاه فیزیکی شلوغ میشود، زیرا چند سال نمایشگاه برگزار نشدهاست. وقتی که فرد کتابخوانی به نمایشگاه فیزیکی میرود، کتاب را در دست میگیرد و تصمیم میگیرد که کتاب را بخرد.
باید یک محدوده زمانی برای انصراف ناشران در نظر میگرفتند
حسنپور با توضیح درباره چگونگی اجاره غرفه در دورههای قبل، گفت: پیش از این وقتی ناشران ثبت نام میکردند، فرصتی به ناشر میدادند تا بتواند انصراف بدهد، البته این فرصت تا زمانی بود که مدیر سایت ناشر را انتخاب میکرد و مبلغی برای غرفه پرداخت میکرد. یک تا دو روز مانده به نمایشگاه پرداختی را کامل انجام داده و غرفه را تحویل میگرفتیم. به یاد دارم حتی پس از تایید جایگاه غرفه، یکی از ناشران انصراف داد، اما هیچ جریمهای به او تعلق نگرفت.
به گفته مدیر فروش انتشارات فاطمی ممکن است ناشر در دو بخش دانشگاهی و داخلی ثبتنام کردهباشد، اما به دلایل مختلف مانند تعداد نفرات، بیماری کرونا و خیلی از اتفاقهای دیگر نتواند در یکی از این بخشها شرکت کند و بخواهد انصراف بدهد، بنابراین باید یک محدوده زمانی برای این مساله در نظر میگرفتند.
باید به ناشران برای ارسال بستهها بعد از نمایشگاه فرصتی میدادند
حسنپور گفت: اگر نمایشگاه کتاب را به صوت مجازی و فیزیکی برگزار میکنند، باید به ناشران برای ارسال بستهها بعد از نمایشگاه فرصتی میدادند. زیرا زمانی که ناشر در نمایشگاه به صورت مجازی و فیزیکی شرکت کردهاست، شاید تعداد نیروی مناسب برای پاسخگویی به مخاطب در هر دو شیوه برگزاری را نداشتهباشد. به همین دلیل برخی از ناشران شاید در نمایشگاه به صورت فیزیکی یا مجازی شرکت نکنند.
نظر شما