به گزارش ایرنا، کیانوش حق نما روز پنجشنبه در نشست مدیریت بحران گنبدکاووس با موضوع هماهنگی مبارزه با آفت ملخ اظهار داشت: سال گذشته شهرستانهای گمیشان، آققلا، گنبدکاووس و مراوهتپه واقع در شمال، کلاله در شرق و مینودشت، ٖآزادشهر، رامیان و گرگان در جنوب استان درگیر آفت ملخ مراکشی شدند.
وی ادامه داد: عملیات پایش و ردیابی کانونهای آلودگی از آذرماه ۱۴۰۰ تاکنون در ۳۶ هزار هکتار از مراتع، مزارع و باغهای استان انجام شد و نخستین آلودگی خروج پورههای ملخ مربوط مراوهتپه در یکم فروردین امسال بود و ۱۷ فروردین هم در منطقه مرزی کرند در شمال گنبدکاووس خروج پورهها گزارش شد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان افزود: در صورتی که جمعیت ملخها در حد زیر نرم اقتصادی باشد در حد پایش رصد خواهد شد؛ در غیر این صورت اجرای عملیات مبارزه شیمیایی و مدیریت تلفیقی برای جلوگیری از بروز خسارت به مزارع و باغها در دستورکار قرار خواهد گرفت.
حق نما یادآور شد: کانون یابی مناطق آلوده محل تخمریزی ملخ، تشکیل تیمهایی مبارزه مجهز به امکانات روز، کانون کوبی به محض مشاهده نخستین پورهها و تامین تجهیزات لازم از مهمترین الزامات مبارزه با این آفت بهحساب میآید.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان اظهارداشت: سابقه مبارزه با آفت ملخ مراکشی در استان به سال ۱۳۰۵ برمیگردد و اجرای عملیات ردیابی و مبارزه با ملخ همه ساله از ارتفاعات خشتلی در شمال شرقی مراوه تپه شروع شده و در سایر مناطق ادامه مییابد.
حق نما پرنده سار گلوقرمز را مهمترین دشمن ملخها دانست و گفت: با ایجاد حوضچههایی بتونی و خاکی برای سار در کانونهای ملخ مراکشی پتاسیل ایجاد تلفات در جمعیت ملخ توسط این دشمن طبیعی به میزان قابل توجهی افزایش مییابد لذا عملیات آبرسانی و استفاده از این حوضچهها با همکاری سایر ارگانها الحاقی سازمان جهاد کشاورزی و خارج از سازمانی مانند امور عشایری، منابع طبیعی و آبخیزداری و مرزبانی استان در حال پیگیری است.
وی افزود: برنامه ریزی از طریق استانداری گلستان و سازمان حفظ نباتات کشور برای پیگیری اعتبارات مختص مبارزه با ملخ در حال انجام است و از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به استان بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال برای توسعه تجهیزاتی مبارزه با ملخ مصوب شده که در صورت تخصیص ناوگان سمپاشی استان تجهیز میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان سطح اجرای عملیات سمپاشی مزارع علیه آفت ملخ مراکشی در سال گذشته را بیش از ۱۱ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: برای امسال سمپاشی در ۱۰ هزار هکتار پیشبینی شده بود که با توجه به هشدار کارشناسان سازمان حفظ نباتات، نسبت خشکسالی و پراکندگی درگیری با این آفت در شمال گنبدکاووس سطح سمپاشی به ۱۸ هزار هکتار افزایش خواهد یافت که تحقق این سطح نیازمند همراهی شهرستانها در تامین اعتبار است.
حق نما افزود: امکانات و تجهیزات در حد توان از طرف سازمان به شهرستانها گسیل شده و از چند روز آینده کار مبارزه شیمیایی با ملخ مراکشی در گلستان آغاز خواهد شد.
علیاکبر برآبادی معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری گنبدکاووس هم در این نشست با اشاره به درگیری همه ساله بخشی از شهرستان با آفت ملخ مراکشی در فصل گرما، گفت: تاکنون عملیات ردیابی و پایش ملخ مراکشی در بیش از ۱۶ هزار هکتار از مراتع و مزارع این شهرستان انجام شده است.
وی افزود: بیشترین خسارت آفت ملخ مراکشی مربوط به مناطق روستایی بخش داشلی برون گنبدکاووس و گاهی مزارع حاشیه شهرها و باغهای گنبدکاووس است و همراهی ادارات امور عشایری و منابع طبیعی برای مبارزه و دهیاریها در اطلاع رسانی به کشاورزان نسبت به خسارت این آفت میتواند در کاهش خسارت آن موثر باشد.
معاون فرماندار گنبدکاووس گفت: پیگیری برای تخصیص اعتبار از محل اعتبارات حوزه حوادث شهرستان برای کمک به مبارزه با ملخ مراکشی انجام میشود و از سازمان جهاد کشاورزی استان هم انتظار میرود در این رابطه اعتبارات لازم را تخصیص دهد.
به گزارش ایرنا، هجوم ملخ مراکشی به مراتع شمال استان گلستان در محدوده مرز خشکی ایران و ترکمنستان حدود ۹۰ سال سابقه دارد و زیستگاه این آفت وسعتی به طول ۱۲۰ کیلومتر و به عرض ۳۰ کیلومتر از حوالی شهرستان آق قلا تا مراتع و چراگاههای شهرستان مرزی مراوهتپه را در بر میگیرد.
ملخ مراکشی از مهمترین گونههای ملخ زیانآور در ایران است که به مراتع، مزارع غلات و صیفی حمله کرده و آسیب وارد میکند و علاوه بر مبارزه شیمیایی با این آفت، نوعی پرنده به نام “سار گلوسرخ” نیز از دشمنان بیولوژیک این آفت به شمار میرود.
شهرستان گنبدکاووس با جمعیت ۳۷۰ هزار نفر و گستره پنج هزار و ۷۲ کیلومتر مربع، حدود ۳۴۱ هزار هکتار مرتع و ۱۶۲ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد.
نظر شما