به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، تصویر لمس یک سفال ۴۵۰۰ ساله - کشف شده در کاوشهای شهرسوخته- در مخزن موزه ملی ایران در فضای مجازی در دو روز گذشته واکنش هایی را به همراه داشت؛ ماجرا از آنجا آغاز شد که سیدعزت الله ضرغامی فیلم بازدید از مخرن موزه ملی را در حساب کاربری خود در اینستاگرام منتشر کرد و نوشت: «در موزه ملی ایران، ۳۲۰۰ قطعهیتاریخی ارزشمند در معرض دید علاقه مندان قرار دارد. این در حالی است که ۳۵۰ هزار قطعه ثبت شده دیگر به دلیل کمبود جا در مخزن نگهداری میشود! البته مجموع اشیاء و مواد فرهنگی تاریخی به بیش از ۳ میلیون میرسد!»
وی با بیان اینکه «بخشی از گنجینه ارزشمندی که در مخازن است، ظرفیت یک موزهی مستقل تخصصی را داراست، گفت: «آقای نوکنده، مدیر موزه معتقد است با رعایت پروتکلها و قواعد حرفهای، میتوان امکان نمایش عمومی را در سراسر کشور مهیا کرد.مردم حق دارند از داشتههای نفیس خود مطلع باشند.»
وجود آثاری با قدمت یک میلیون سال در مخزن موزه ملی
جبرئیل نوکنده درباره بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از مخزن موزه ملی ایران به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: وزیر میراث فرهنگی وقتی به موزه آمد از طبقه همکف موزه ایران باستان بازدید کرد، فرصتی زیادی هم نبود قرار شد در جلسات مختلف برای بازدید سایر بخشهای موزه در هفتههای آینده بیاید، اما یک مرتبه گفت «قصد دارم مخزن موزه را هم بازدید کنم»
رئیس موزه ملی ایران توضیح داد: اشیاء و آثار موزهای در اختیار امین اموال است و بدون حضور امنای اموال نمیتوان وارد مخزن شد، بلافاصله جستوجو کردیم و ۲ امین اموالی که حضور داشتند آمدند و در مخازن را باز کردند.
مخزن موزه ملی ایران مخزن یکی از تمدنهای کهن جهان است، نه اینکه من بگویم بلکه همه باستان شناسان جهان واقف هستند اذعان می کنند.نوکنده گفت: مخازن موزه ملی ایران یکی از بزرگترین و مهمترین مخزنهای باستان شناسی جهان است، در این مخزن آثارو مواد فرهنگی با قدمت یک میلیون سال پیش تا دوره قاجار وجود دارد، بیشتر این مواد فرهنگی حاصل کاوشهای علمی و بررسیهای باستانشناسی هستند. مخزن موزه ملی ایران مخزن یکی از تمدنهای کهن جهان است، نه اینکه من بگویم بلکه همه باستانشناسان جهان واقف هستند و اذعان میکنند.
وی افزود: بسیاری از موزههای بزرگ دنیا فقط ظاهر و بنای بزرگی دارند، اما بیشتر اشیا داخل آن یا برای خودشان و حاصل کاوشهای علمی نیست، بلکه یا خریداری شده یا قاچاق است. اما همه اموال در موزه ملی ایران حاصل کاوشهای باستانشناسی است.
رئیس موزه ملی ایران خاطرنشان کرد: وزیر میراثفرهنگی به عنوان سکاندار میراث فرهنگی حق دارد از نزدیک ببیند و بررسی کند که داشتهها و یافتههای تاریخی مملکت در کجا و در چه شرایطی نگهداری میشود و در جریان برنامههای حفاظتی همکاران خود قرار گیرد.
پروتکلهای بازدید از مخزن برای هر فردی متفاوت است
نوکنده بیان کرد: پروتکلهای بازدید از مخازن متفاوت است، بازدید یک پژوهشگر پروتکل خاص خود و دستورالعمل نحوه بازدید یک مقام مسئول شرایط خاص خود را دارد، وقتی وزیر وارد مخزن شد و قفسهبندیها و حجم اشیاء را دید از تعداد آثار ابراز شگفتی و شعف کرد. در این بازدید به جز شخص وزیر و مدیرکل دفتر وی، فقط من و امناای اموال حضور داشتیم که از سوی مجموعه موزه هماهنگیها انجام شد.
رئیس موزه ملی گفت: آقای ضرغامی سوال کرد «کدام شی را و به چه روشی می توان دست زد و لمس کرد؟»، پروتکلهای متفاوت را توضیح دادیم. دستکش آوردیم و توضیح دادیم که به کدام آثار می توانند دست بزنند. دستکش را پوشید و هر کدام را اشاره و و در مرحله در هر اتاق و قفسهای خیلی شفاف ودقیق سوال میکرد که میتواند دست بزند یا خیر؟ ضمن اینکه اشیائی که لمس شد اشیاء بودند که از زمان کاوش باستانشناسی در سالم کامل هستند.
ضرغامی سوال کرد «کدام شی را و به چه روشی می توان دست زد و لمس کرد؟»، پروتکلهای متفاوت را توضیح دادیم. دستکش آوردیم و توضیح دادیم که به کدام آثار می توانند دست بزنندوی گفت: امین اموال هم کاملا توضیح میداد که کدام شی امکان دسترسی وجود دارد. برخی اشیا را روی میز قرارداریم و برخی اشیاء را در کنار قفسه بازدید کردند. در برخی موارد ما که دستکش نداشتیم طبق پروتکل به اشیا دست نمی زدیم. دوربین خاصی همراه ما نبود یکی از همکاران پرسید که آقای وزیر میتوانم فیلم بگیرم که وی هم قبول کرد و من هم درکنار وی توضیح دادم و شیء را سر جای خود قرار دادند.
نوکنده گفت: بازدید وزیر میراث فرهنگی از موزه و مخرن آن چند نکته مهم ویژه دیگر داشت، در حین بازدید در مورد تابلوها محیطی، مقاوم سازی و مطالعات آن گفتو گو کردیم. مشکلات بنیادی موزه مانند ضرورت بازسازی موزه ایران باستان، تقویت زیرساختهای سایبری موزه ها، ادامه استاندارد سازی مخازن را از نزدیک مشاهده و بررسی کردیم.
وی توضیح داد: قرار شد اعتبارات این طرح ها پیگیری و تامین شود، اینها موضوعات و آرزوهای دیرینه همه دوستداران میراث فرهنگی است و بهتر است همگی کمک کنیم تا موزه ملی ایران روز به روز به وضعیت بهتر و مطلوبتری برسد زیرا همه ما وظیفه داریم میراث بان و حافظ خوبی برای یک گذشته پرافتخار باشیم و آن را به نسل های بعد بسپاریم.
در قرن جدید باید موزه جدید بسازیم / حساسیت مردم مسئولیت ما را سنگینتر کرد
رئیس موزه ملی ایران با بیان اینکه در قرن جدید باید موزه جدید بسازیم، اظهار داشت: زمانی که وزیر میراثفرهنگی از مخرن خارج شد، توضیح دادم که با این حجم آثار در مخزن باید موزه ای به وسعت ۲۵ هکتار بسازیم؛ به طرح توسعه موزه (تا میدان مشق) هم در کمیسیون فرهنگی دولت است اشاره کردم؛ که وی با تاکید گفت «این موضوع را با جدیت باید پیگیری کنیم.این حجم آثار باید به یک موزه جدید برود و کار جدید انجام شود.»
«همه آن بازدید که حضور در مخزن نبود، در آن بازدید وزیر میراث فرهنگی تاکید کرد زیرساختهای سایبری و اینترنتی موزه هم باید تقویت شود و با طرح های ارائه شده موافقت کرد و دستورات لازم را هم صادر کرد»
نوکنده گفت: اموال موزه سرمایههای فرهنگی و ملی هستند و مردم سرمایه اجتماعی این کشور، اینکه مردم تا این اندازه به سرمایه فرهنگی خود حساس هستند برای ما بسیار ارزشمند است و مسئولیت ما را هم سنگینتر میکند، این حساسیت ضامن صیانت از هویت ملی کهن و جای بسی خرسندی است، ازهمه کسانی که با نقدهای دلسوزانه نشان دادند حامی موزه ملی ایران هستند هم قدردانی می کنم، اما اینکه برخی غیرمنصفانه و بر خلاف نظرات کارشناسی و بر خلاف دنیای موزهداری و رشته حفاظت و مرمت وجود دارد، نظر میدهند، جای تامل دارند.
بازدید سفیران سیاسی و فرهنگی از موزه ملی ایران قبل از اعزام به ماموریت
نوکنده همچنین به بازدید چند هفته قبل وزیر میراث فرهنگی از موزه ملی اشاره کرد و گفت: آن زمان طرحی را مطرح کردیم که «مقامات سیاسی و فرهنگی که از سوی دولت به کشورهای جهان مامور و سفیر می شوند پیش از اعزام از موزه ملی بازدید کنند تا در محل ماموریت خود در مذاکرات از ظرفیت و سرمایه فرهنگی تاریخی و تمدنی ایران برای دیپلماسی عمومی فرهنگی و سیاسی استفاده کنند»، که آقای ضرغامی این موضوع را در هیات دولت مطرح کردند و به همه اعضای هیات دولت ابلاغ شده میهمانان خارجی خود رابرای بازدید به موزه ملی ایران بیاورند.
رئیس موزه ملی ایران اظهار داشت: حضور و بازدید رایزنان فرهنگی سفیران سیاسی از موزه ملی ایران پیش از عزیمت میتواند پشتوانه و ظرفیت برای مقابله با سیاست ایران هراسی و تقویت صلح جهانی استفاده کنند، در گذشته این اتفاقات نمیافتاد، اما آقای ضرغامی این موضوعات را در عالیترین سطح پیگیری میکنند زیرا اهمیت موزه ملی ایران را در مقیاس جهان درک می کند.
نظر شما