این مبلمان شهری به زیباسازی شهرها کمک می کند و در اصل نوعی حقوق شهروندی است که شهروندان از متولیان شهرداری ها خواستارند و به نوعی مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری در برابر شهروندان است.
در مرکز چهارمحال و بختیاری این روزها درباره مبلمان شهری و زیباسازی شهری در شبکههای اجتماعی از سوی مردم مطالباتی مطرح میشود که میتواند آن را در حقوق شهروندی مردم نسبت به شهر خود دانست.
به عقیده برخی از کارشناسان، قدمت تاریخی شهرکرد که گواه آن مسجد تاریخی اتابکان با قدمت ۸۰۰ سال است، ایجاب میکند این شهر، زیباسازی متناسب با فرهنگ با اصالتش داشته باشد از سوی دیگر به عنوان مرکز استان و محل تردد مسافران و گردشگران نیازمند داشتن یک مبلمان اثر گذار است و زیباسازی فضای شهری از جمله انتظارات شهروندان شهرکردی از مجموعه مدیریت شهری است.
سیما و منظر یا مبلمان شهری، مجموعه اجزایی است که در فضاهای شهری با هدف رفع نیازهای شهروندان و زیباسازی شهرها توسط شهرداریها طراحی و نصب میشود و منظر و هویت شهری را تحت تاثیر قرار میدهد.
به عقیده کارشناسان معماری و شهرسازی، زیباسازی و رسیدگی و توجه به سیما و منظر شهر نه تنها پاسخگوی نیازهای شهروندان است بلکه ضمن هویتبخشی به شهر، عاملی برای شادابی اجتماعی، حضور مردم در اجتماع و راهکاری برای افزایش امید به زندگی در بین ساکنین و میهمانان است.
موقعیت شهرکرد به عنوان مرکز استان چهارمحال و بختیاری ایجاب میکند، این شهر نماینده همه شهرهای استان تلقی شود و آینهای تمامنما برای انعکاس فرهنگ و نگرش مردمان با اصالت این خطه از کشورمان باشد.
شهرکرد نسبت به بسیاری از مراکز استانهای کشور دسترسی کمتری در مبلمان شهری برخوردار است و هنوز برای داشتن یک هویت شهری مستقل در راستای ایجاد حس تعلق میان شهروندان و گردشگران راههای زیادی را باید طی کند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز شهرکرد بنا بر درخواست برخی از مخاطبان خود در خصوص مبلمان شهری ، مصاحبههای با مردم مسئولان و و کارشناسان برای دستیابی به راهکارهای زیباسازی و هویت بخشی به شهری را انجام داده است.
مطالبه شهرکردیها برای زیباسازی شهر
یکی از کسبه خیابان ملت شهرکرد به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون در شهرکرد توجه جدی به زیباسازی و مبلمان شهری نشده است و هرچند که داشتن شهری زیبا و تمیز با سیما و منظر خوب حق هر شهروند است، ولی شاهد هستیم سطل زباله به ندرت در خیابانهای شهرکرد دیده میشود و شهرداری برای این مساله بودجه کافی در نظر میگیرد.
علی آزاد افزود: بیشک توجه به سیما و منظر شهر میتواند عاملی برای جذب گردشگر باشد و به رونق کسب و کارهای مبتنی بر بازار و گردشگری کمک خواهد کرد و بازاریان از زیباسازی شهر حمایت می کنند.
وی ادامه داد: رنگآمیزی جداول خیابانها، نصب سطل زباله در معابر پر رفت و آمد، خطکشی سطح معابر و خیابانها به ویژه محل عبور عابران پیاده در محلهای پرتردد از جمله کارهای مهم و به نسبت کم هزینهای است که شهرداری باید به آن توجه بیشتری کند.
این فعال بازار شهرکرد از شهرداری خواست نسبت به ترمیم آسفالت خیابانها و کوچهها توجه بیشتری کند و یادآور شد :شرایط اقلیمی و هوای سرد شهرکرد در پاییز و زمستان ایجاب میکند از آسفالت مرغوبتری برای معابر شهر استفاده شود.
یک شهروند فرهنگی ساکن شهرکرد نیز در این خصوص به ایرنا گفت: با وجود آنکه تعداد زیادی از خیابانهای شهرکرد به اسم شهدا یا مشاهیر برجسته است، ولی بر خلاف بسیاری از شهرهای کشور تندیسی از این شهدا و مشاهیر در شهرکرد وجود ندارد.
مریم حیدری افزود: نصب اِلمانهای زیبا، متناسب با مفاهیم اسلامی و ایرانی که با فرهنگ و شرایط شهر همخوانی داشته باشد میتواند علاوه بر نمایش روحیه مردمان مومن شهرکرد، موجب ایجاد فضای مناسب برای رشد فرهنگی شهروندان به ویژه جوانان و نوجوانان شود.
وی یاد آور شد: شهرداری میتواند با معرفی مشاهیر اقوام مختلف در فضای شهری و به ویژه در اماکن عمومی پرتردد، به نحو مطلوبی فرهنگ و تمدن غنی استان را به گردشگران معرفی کند و باعث افزایش حس وحدت بین اقوام مختلف ساکن شهرکرد شود.
حیدری استفاده از ظرفیت کسبه و مشاغل آزاد شهرکرد را راهکاری عملی برای تغییر جلوه و سیمای شهر برشمرد و گفت: ساماندهی تابلوهای مغازهها میتواند تاثیر زیادی در زیبایی شهر داشته باشد و ساختمانهای مرتفع شهر میتوانند با رنگآمیزی و نگارگری و نورپردازی جلوه زیبایی به شهر دهند.
داشتن یک فضای شهری مناسب جزو حقوق شهروندی است
کارشناس معماری و دانشآموخته دکتری شهرسازی در این پیوند به ایرنا گفت: داشتن یک فضای شهری که به مردم و مسافران آرامش دهد و موجب نشاط و افزایش علاقهمندی به شهر و دیار شود یک حق برای هر شهروند و جزو حقوق شهروندی افراد است.
ثمینه ابراهیمی دهکردی افزود: سالهای گذشه همه شهرداران در بخشهای عمرانی اقداماتی در سطح محلات انجام دادند ولی در مورد سیما و منظر شهری توجه مورد قبولی صورت نگرفت و به آن توجه جدی نشد.
وی ادامه داد: شهرکرد با قدمتی طولانی هنوز از داشتن یک اِلمان و هویت مستقل شهری در راستای ایجاد حس تعلق و وحدت میان شهروندان که از اقوام مختلف هستند و گردشگران محروم است.
این کارشناس ارشد معماری تاکید کرد: رسیدگی به سیما و منظر شهر، در کنار اجرای طرحهای عمرانی نیاز مبرم شهرکرد است و هر چند در این زمینه تاکنون، اقداماتی صورت گرفته ولی به طور قطع کافی نیست و باید بیش از گذشته توسط شهرداری و شورای اسلامی شهر به آن توجه شود.
وی یادآور شد:توجه به سیما و منظر شهر در بخشهای مختلف با راههای کم هزینهای مانند پیادهروسازی، رنگآمیزی، گلکاری، رسیدگی به تبلغات شهری و روشنایی معابر، به طور معمول امور کم هزینهای هستند قالب اجراست.
وی تاکید کرد: داشتن یک شهر زیبا و جذاب با مناظر و المان های فرهنگی و شهری برای هر شهری به ویژه شهرکرد که بین دو استان خوزستان و اصفهان به عنوان قطب گردشگری کشور قرار دارد و می تواند از مسافرپذیرترین شهرهای کشور باشد، موضوع مهمی است که همه باید همه برای تحقق آن همکاری کنند.
وی خاطرنشان کرد: باید در کنار طرحهای عمرانی، بیشتر به دنبال ارتقا جایگاه سیما و منظر شهر و ایجاد فضاهای مناسب تفریحی برای مردم و مسافران با لحاظ کردن شرایط فرهنگی و اقلیمی شهر بود.
ابراهیمی تاکید کرد: گلکاری، پیادهروسازی، رسیدگی به درختان، خطکشی سطح معابر، نصب اِلمانهای مناسب و بسترسازی برای ایجاد فضاهای فرهنگی و هنری با ایجاد مشوقهای اقتصادی برای ورود بخش خصوصی اقدامات کم هزینه و موثری است که میتواند نقش مهمی در زیبا سازی شهر داشته باشد.
وی تصریح کرد: ورودی های شهرکرد به خصوص از سمت شرق باید دارای فضاهای جذابی باشد که مسافران و رانندگان رغبت حضور در شهر را داشته باشند و این موضوع مهمی است که نباید از آن غفلت کرد.
بودجه سازمان سیما و منظر شهرداری شهرکرد کم است
رییس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شهرکرد نیز در این پیوند به ایرنا گفت: مبلمان شهری طیف وسیعی از تجهیزات را شامل میشود که تنها تجهیزات و مبلمان پارکی، مرتبط با سازمان سیما، منظر شهرداری شهرکرد است.
سید رضا هاشمی افزود: تامین مبلمان شهری مربوط به چند مجموعه شهرداری است و علاوه بر سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری، سازمان خدمات فرهنگی هنری شهرداری، سازمان حمل و نقل شهرادی و خدمات شهری نیز در تامین آن مسئولیت دارند.
وی افزود: به عنوان نمونه مبلمان ایستگاههای اتوبوس مربوط به سازمان حمل و نقل شهرداری و استقرار نیمکت و سطلهای زباله در سطح شهر از وظایف خدمات شهری و تابلوهای مغازهها مربوط به سازمان فرهنگی و هنری شهرداری است.
هاشمی تاکید کرد: سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شهرکرد تمام بودجه تخصیصی را صرف تجهیز و نوسازی تجهیزات و مبلمان پارکی میکند و در بیشتر موارد مبلمان مورد استفاده را خود سازمان تولید میکند و تنها در مواردی که هزینه تولید از خرید تجهیزات آماده بیشتر میشود و تولید به صرفه نیست، آنها را خریداری میکند.
وی یادآور شد: هر ساله این سازمان بر اساس ردیف بودجه تخصیصی که به صورت ماهانه و یا در بازههای سه و یا ۶ ماهه تخصیص داده میشود نسبت به تعمیر و نوسازی تجهیزات و مبلمان پارکی اقدام میکند.
وی افزود: با بودجه تخصیص در هر نوبت اجازه خرید ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان مبلمان داده می شود که رقمی ناچیزی برای این منظور است، چون این مبلمان شامل تجهیزات پارکها، پایههای روشنایی برق، دستگاههای ورزشی و بازی پارکها و نمیکتها و سطلهای زباله میشود.
هاشمی ادامه داد: متاسفانه بودجه سازمان که در سال جاری تنها یک میلیارد تومان در نظر گرفته شده و هنوز این مبلغ هم ابلاغ و تخصیص داده نشده است، برای تجهیز و نوسازی مبلمان یک پارک ملت شهرکرد نیز کافی نیست.
رییس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شهرکرد به قیمت بالای مبلمان شهری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر قیمت یک نیمکت فلزی ساده پنج میلیون تومان است و نیمکتهای چدنی و یا کلاسیک به مراتب قیمت بالاتری دارند و با بودجه یک میلیارد تومانی تخصیصی تنها میتوان ۲۰۰ نیمکت ساده فلزی خریداری کرد که این تعداد نیمکت تنها جوابگو نوسازی و تعویض نیمکتهای پارک ملت شهرکرد است.
وی یاد آور شد: این بودجه تنها کفاف تعمیرات و رفع شکستگی تجهیزات پارکها و تولید تعدادی نیمکت توسط خود سازمان را میدهد.
هاشمی تاکید کرد: در حال حاضر تعداد زیادی تاب و سرسره شکسته در پارکهای شهرکرد وجود دارد که تعمیرات و خرید لوازم یدکی آنها به تنهایی به یک میلیارد تومان بودجه نیاز دارد.
هاشمی افزود: سال گذشته در سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شهرکرد ۹۰۰ میلیون صرف تجهیزات پارکها شد و با این بودجه نصب سه بازی و تهیه، تولید و نصب ۱۰۰ نیمکت بتنی، ۱۰۰ سطل زباله، ۳۰ نیمکت و میز ناهارخوری و ۲۵۰ پایه چراغ و تعمیر ۱۰۰ سطل زباله قدیمی انجام شد.
وی تصریح کرد: اموال عمومی شهرداری مربوط به همه شهروندان و با هزینهکرد از درآمدهای عمومی شهرداری و جیب شهروندان تامین میشود و همه باید در حفظ و نگهداری آن کوشا باشند و همه باید فرهنگ نگهداری مبلمان و تجهیزات شهری را به کودکان آموخت.
به گزارش ایرنا، شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری دارای بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت است و این شهر، مرتفعترین مرکز استان در ایران است و از همینرو به بام ایران نیز شهرت یافته است.
آب وهوای شهرکرد در تابستان ها، معتدل و زمستان ها بسیار سرد است.
نظر شما