به گزارش ایرنا، پایین و غیرمنطقی بودن قیمت دام زنده، کم بودن اعتبار امور عشایر و کاهش جمعیت دام این دامداران از مواردی بود که در نشست شورای عشایری خراسان شمالی مطرح و نمایندگان مردم استان در خانه ملت از آن ابراز نگرانی کردند
انتقاد نماینده مجلس از قیمت دام
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به پایین بدون قیمت دام زنده، آن را از مشکلات عشایر عنوان کرد و گفت: فعالیت عشایر و دامداران به منطقی شدن قیمت دام و صرفه اقتصادی فعالیت وابسته است.
علی جدی اظهار داشت: آنچه در تداوم تولید در عشایر و فعالیت این دامداران اهمیت دارد، قیمت دام است، اگر بهترین خدمات به این قشر داده شود اما دامداری توجیه نداشته باشد نمی توان انتظار تداوم فعالیت داشت.
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی افزود: اکنون عشایر ما به لحاظ تعصب که به این فعالیت دارند، دام را نگه داشته اند و اگرنه در این وضعیت بالا بدون هزینه های تولید، این فعالیت را رها می کردند.
وی با انتقاد از اینکه قیمت دام زنده منطقی نیست و در این وضعیت که دامدار دام زنده را کمتر از هزینه تولید عرضه می کند، گوشت وارد می شود اظهار داشت: چرا گوشت منجمد وارد می شود، کجای دنیا با تولید اینگونه برخورد می شود؟
کاهش جمعیت دامی عشایر
جدی افزود: از سال ۸۷ تا سال ۱۴۰۰، جمعیت دام عشایر بیش از بیش از ۱۸۰ هزار راس کاهش یافته، این در حالی است که در این سال ها به یقین خدمات به این قشر بیشتر بوده است اما باید این موضوع باید آسیب شناسی شود که چرا جمعیت دام کمتر شده است.
وی با اشاره به اقدام حمایتی دولت در خرید تضمینی دام عشایر گفت: در این استان تنها ۱۱ هزار راس دام در قالب این طرح خریداری شد، مگر خرید تضمینی دام چقدر هزینه دار که باید گوشت قرمز وارد شود؟
نماینده مردم شیروان خاطرنشان کرد: اکنون عشایر ما بهترین گوشت قرمز را تولید می کنند اما قیمت ها منطقی نیست و باید قیمت دام زنده هم منطقی باشد.
مشکل باید هوشمندانه رفع شود
نماینده مردم بجنورد، راز و جرگلان، گرمه، جاجرم و مانه و سملقان در مجلس شورای اسلامی هم در این نشست با انتقاد از کاهش جمعیت دام عشایر گفت: در دهه های پیش، ۱۳۰ میلیون واحد دامی در کشور نگهداری می شد اما اکنون این رقم به نصف کاهش یافته است این در حالی است که در گذشته نهاده دامی وارد نمی شد اما اکنون وابستگی به واردات نهاده بیشتر شده است.
سیدمحمد پاکمهر اظهار داشت: علت کجاست، آیا علت کاهش بارندگی است یا ضعف مدیریت ها هم در آن موثر بوده است؟
وی با تاکید بر اینکه مشکل دامداران باید ریشه ای حل شود افزود: امروز دامدار از کمبود نهاده دامی گلایه مند است و تامین خوراک دام دغدغه اصلی این تولیدکنندگان شده است، هزینه های تولید بالا رفته، جو به ازای هر کیلوگرم به ۱۱ هزار تومان رسیده و کاه هم به ۶ هزار تا هفت هزار تومان رسیده و هزینه های تولید افزایش یافته است.
نماینده مردم بجنورد، راز و جرگلان، گرمه، جاجرم و مانه و سملقان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: حال این مشکلات و دغدغه ها نیازمند مدیریت هوشمندانه، عالمانه و تعامل بین دستگاهی است.
قیمت غیرمنطقی دام، جفا به عشایر
نماینده مردم شهرستان اسفراین در مجلس شورای اسلامی هم گفت: قیمت گوشت منطقی نیست و عشایر به عنوان تولیدکننده به شدت مظلوم واقع شدند، این موضوع در مجلس شورای اسلامی مطرح می شود .
امان الله حسین پور اظهار داشت: اصلاح نشدن قیمت دام، جفا در حق عشایر است، ما نتوانسته ایم قیمت گوشت را منطقی کنیم و در این زمینه در حق دامدار جفا شده است.
وی گفت: تلاش داریم تا در این زمینه برای حمایت از دامدار و عشایر اقدامات خوبی در مجلس شورای اسلامی انجام شود.
جرم دامدار تولید کالای اساسی است؟
حسین پور با بیان اینکه محصولات همچون فولاد به هر قیمت فروخته می شود اما قیمت مصحولات کشاورزی و بویژه دام منطقی نیست افزود: در زمینه اصلاح قیمت ها برای محصول گندم اقداماتی انجام شد اما با این رویکرد که گوشت جزو کالاهای اساسی است، عرضه آن همواره بر اساس نرخ اعلام شده انجام شد.
وی گفت: با اصلاح قیمت گندم به نظر می رسد امسال مشکلات در تامین این محصول کمتر باشد، سال گذشته هشت میلیون تن گندم از گندمکاران کشور خریداری و مابقی نیاز وارد شد تا نیاز ۱۲ میلیون تنی به این محصول تامین شود.
وی با گلایه از اینکه سهم عشایر از بودجه ها داده نشده است تصریح کرد: در این زمنیه هم در حق عشایر کوتاهی شده است، اقدام مهم باید برای این قشر انجام داد این است که سهم آن ها را از اعتبارات ملی و استانی مطابق با جمعیت پرداخت شود.
نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی افزود: در صورتی که بودجه استانی مطابق با جمعیت پرداخت شود، عشایر استان از بودجه استانی ۶۵ میلیارد تومان سهم دارند.
نظر شما