به گزارش ایرنا،بافتهای فرسوده قزوین به رغم هویت تاریخی و فرهنگی از نظر اجتماعی و شهرنشینی با مشکلات و چالشهای متعددی مواجه هستند که ضرورت بازآفرینی شهری را در آنها ضروری میسازد.
به گفته کارشناسان حوزه مسکن و شهرسازی، هدف اصلی در اجرای طرح بازآفرینی شهری،حفاظت و صیانت از افرادی است که در سکونتگاههای نامناسب و ناکارآمد با بافتهای ضعیف، مشکلدار و فرسوده شهری زندگی میکنند و در مواجهه با حوادث طبیعی و غیرطبیعی با خطر روبه رو هستند، اما در این مناطق خانههایی نیز وجود دارد که از دید میراث فرهنگی با ارزش هستند و باید به شکل مناسب از آنها حفاظت شئه و ساماندهی شوند.
تراکم جمعیتی ساکن در بافتهای فرسوده، ریزدانه بودن بناها، سخت گذر و قدیمی بودن کوچهها و مسیرها از مهمترین مواردی است که موجب شده است تا هشدارهای مختلفی مبنی بر کاهش امنیت و سلامت مردم در این بخش از شهرها به گوش برسد.
استان قزوین با بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت یکی از استان های تاریخی کشور محسوب میشود و در حال حاضر ۱۱ محله در این استان با یک هزار و ۴۳۸ هکتار بافت ناکارآمد شهری شناسایی شده است که تقریباً ۲۰ درصد مساحت شهرهای قزوین را با ۳۱ هزار خانوار ساکن تشکیل میدهند.
شهر قزوین نیز به عنوان مرکز استان دارای حدود ۵۰۰ هکتار بافت فرسوده است که محلات سردار، بلاغی، امامزاده حسین (ع)، راهآهن، دیمج، لالوها، هادی آباد و باغ نشاط با ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارای طرحهای بازآفرینی شهری هستند.
از آنجایی که درصد قابل توجهی از ساکنان قزوین در بافتهای ناکارآمد زندگی میکنند، پرداختن همه جانبه به مبحث بازآفرینی شهری از ضروریات و مطالبات شهروندان در سفر رییس جمهور به استان قزوین است.
طرح های بازآفرینی شهری و بافت فرسوده قزوین در سفر رییس جمهور تعیین تکلیف شود
نماینده مردم قزوین ، البرز و آبیک در مجلس با اشاره به سفر رییس جمهور به استان قزوین در روز جاری گفت: در حوزه مدیریت شهری باید از رییسجمهور بخواهیم که طرحهای مهم بازآفرینی شهری و بافت فرسوده قزوین را تعیین تکلیف کنند.
فاطمه محمد بیگی افزود:در محلات اصیل و تاریخی قزوین قائل به حفظ میراث فرهنگی و بافتهای تاریخی هستیم با این حال نباید این موضوع مانعی برای مطالبات به حق اهالی و ساکنان این مناطق و وقفه در خدمات رسانی مطلوب به آنان باشد.
وی اظهار داشت:محلاتی مانند بلاغی، هادی آباد، سردار و دباغان از جمله محلات اصیل با بافت تاریخی در قزوین به شمار می رود که سالها درگیر موضوع بازآفرینی شده و اهالی آن بلاتکلیف شاهد عدم اقدام جدی مسوولان برای تعیین تکلیف این موضوع هستند.
محمد بیگی تصریح کرد: تعیین و تکلیف پروژههای مهم شهری باید در مصوبات سفر قرار بگیرد و در حوزه بازآفرینی شهری و بافت فرسوده باید اعتبار مناسبی به استان قزوین اختصاص داده شود.
وی خاطر نشان کرد: تسریع در بازآفرینی شهری و تعیین تکلیف آن بیشک منافع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای شهروندان قزوینی در پی خواهد داشت.
۵۰۰ هکتار بافت فرسوده و ناکارامد در قزوین وجود دارد
شهردار قزوین نیز احیای بافت تاریخی قزوین را از جمله اهداف خود دانست و گفت: در حال حاضر ۵۰۰ هکتار بافت ناکارآمد و فرسوده در شهر قزوین وجود دارد که با پرداخت تسهیلات کم بهره، عملیات نوسازی آنها سرعت میگیرد.
مهدی صباغی با تاکید بر اینکه در نوسازی بافت فرسوده هیچ محدودیتی وجود ندارد و باید شهروندان را ترغیب به نوسازی کرد، افزود: اکنون برای نوسازی هر واحد مسکونی در بافت فرسوده شهر قزوین ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات با نرخ سود ۹.۵ درصد تعلق می گیرد که به زودی به بانک مسکن ابلاغ خواهد شد.
وی اظهار داشت: همچنین ۵۰ درصد تخفیف هزینههای صدور پروانه ساختمانی مطابق ماده ۱۶ قانون ساماندهی عرضه تولید مسکن برای بازسازی بافتهای فرسوده تعلق میگیرد که با اخذ مجوزات لازم این میزان به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.
صباغی با بیان اینکه ستاد بازآفرینی استان مدتی غیرفعال بود و با دستور معاون وزیر راه و شهرسازی فعال شده است و به طور جدی موضوعات مرتبط بررسی و پیگیری خواهد شد، افزود: با فعال شدن ستاد بازآفرینی استان و همکاری دستگاههای ذیربط سرعت نوسازی بافت فرسوده شهر قزوین بالا خواهد رفت و همچنین با مشوق های در نظر گرفته شده نیز مشارکت شهروندان برای این مهم افزایش پیدا خواهد کرد.
شهردار قزوین ادامه داد: بر اساس تصمیمات آخرین نشست ستاد بازآفرینی استان، حداکثر تخفیفات برای متقاضیان نوسازی بافت فرسوده قزوین در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: سال گذشته نیز یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار برای طرحهای بازآفرینی شهری قزوین وصول شد که در محله های هادی آباد و بلاغی برای ساماندهی و بهسازی معابر و احداث سرای محله هزینه شد.
شهردار قزوین با بیان اینکه بخش اعظمی از اجرای طرح بازآفرینی شهری بر عهده شهرداریها است، افزود: برای پیشبرد اهداف موجود در محلات مورد هدف باید مردم را در طرحهای موجود مشارکت دهیم که بر همین اساس شهرداری قزوین اقدام به ایجاد سراهای محله و نهادهای محله محور در بافتهای فرسوده شهری کرده است.
وی با بیان اینکه محلات هدف بازآفرینی شامل محله های سردار، باغ نشاط، بلاغی، پنبه ریسه، راه آهن، لالوآباد و هادی آباد است،تصریح کرد: با توجه به اینکه دولت سیزدهم محرومیت زدایی را در دستور کار قرار داده است بر این اساس باید این سیاست در شهر قزوین یک اصل باشد.
شهردار قزوین افزود: محلات بافت فرسوده مانند هادی آباد، سردار و امامزاده حسین(ع) در شهر قزوین به دلیل کم توجهی و اشکال در نظام برنامهریزی مدیران نتوانستهاند به توسعه شایسته برسند و باید این محلات به سرانه و متوسط توسعه شهر دست یابند و تبعیض در زیرساخت ها و خدمات شهری از میان برود.
این مسوول ادامه داد: ساکنان مناطق بافت فرسوده در اشتغال و معیشت مشکل دارند و درخواست ما این است که دستگاههای ذیربط به سهم خود کمک کنند تا آنها وارد جریان بازآفرینی شوند.
وی تاکید کرد: نباید به بهانه بافت تاریخی،مانع رشد جنوب شهر شویم، چرا که قرار نیست بافت تاریخی شهر عقب افتاده و محروم بماند.
افزایش اعتبار طرحهای بازآفرینی شهری در سفر رییس جمهور به قزوین
عضو شورای اسلامی شهر قزوین گفت: افزایش اعتبارات طرح های بازآفرینی شهری در نقاط حاشیه ای و قدیمی شهر در سفر رییس جمهور به استان قزوین مطرح و باید به آن توجه شود.
ولی چگینی افزود: با توجه به سفر رییس جمهوری به قزوین راه اندازی قطار تراموای شهری، اصلاح نقشه محدوده بافت تاریخی و توجه به دهکده طیبعت در مجموعه بوستان فدک از مطالبات مهم و قابل پیگیری مجموعه مدیریت شهری است.
وی اظهار داشت: ساماندهی محلات کم برخوردار و بافت فرسوده و بازآفرینی شهری و محلات قدیمی مورد تاکید شورای ششم است.
چگینی تصریح کرد: بافت ناکارآمد و فرسوده شهری در زمان بحران تهدیدی جدی برای شهر محسوب میشود و نمیتوان در آن خدمات امدادی لازم را ارائه داد بنابراین نوسازی اصولی بافت فرسوده به سود شهر و شهروندان بوده و افزایش ارائه خدمات شهری برای آنها را در پی دارد.
این عضو شورای شهر قزوین، خواستار اصلاح نقشه محدوده بافت تاریخی و افزایش بودجه های مربوط به بازآفرینی شهری به ویژه در نقاط منفصل شهری در سفر رییس جمهور به استان قزوین شد.
وی با بیان اینکه نواحی منفصل شهری قزوین نیازمند توجه و رسیدگی بیشتر است،تاکید کرد: اعتبارات مربوط به طرحهای باز آفرینی شهری در نواحی منفصل شهری و بافتهای فرسوده باید در سفر رییس جمهور به استان مورد توجه و پیگیری قرارگیرد.
مشکلات بافتهای فرسوده و ناکارآمد قزوین در سفر رییس جمهوری مطرح میشود
مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین گفت: سقف تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده بیش از ۲ برابر شده است.
سید علی هاشمی افزود: مبلغ این تسهیلات در استان که سازنده¬ها می¬توانند دریافت کنند ۳۵۰ میلیون تومان است که سود آن معادل نرخ مصوب شورای پول و اعتبار در زمان انعقاد قرار داد است.
وی اظهار داشت: سهم استان قزوین از تسهیلات نوسازی ۹۱۴ فقره است که تاکنون ۱۴۱ فقره آن مصوب شده است.
هاشمی تصریح کرد: تمام سازندگان و کسانی که پروانه ساختمانی دریافت کردهاند و پروژه آنها تا 10 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، میتوانند به سایت وزارت راه و شهرسازی و سایت شرکت بازآفرینی شهری ایران به آدرس https://udrc.ir/ مراجعه و ثبت نام کنند تا در نوبت وام قرار بگیرند.
به گفته وی، برای اسکان موقت هم تسهیلات به مبلغ ۴۵ میلیون تومان به صورت قرض الحسنه برای کمک به اسکان موقت افراد در نظر گرفته شده است.
هاشمی ادامه داد: امیدوارم متقاضیان برای دریافت این تسهیلات اقدام کرده و با توجه به سایر امتیازاتی که برای احداث مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری در نظر گرفته شده شتاب نوسازی در این بافتها افزایش یابد.
نظر شما