۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۸:۰۹
کد خبر: 84737307
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

شهردار قشم: خلیج فارس، تا همیشه تاریخ فارس می ماند

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۸:۰۹
کد خبر: 84737307
شهردار قشم: خلیج فارس، تا همیشه تاریخ فارس می ماند

قشم - ایرنا - شهردار قشم با بیان اینکه خلیج فارس و نام پرتو افکن آن میراث ایرانیان باستان است، گفت: میراثی که ایرانیان آزاد اندیش برای فرزندان خود به یادگار گذارده اند تا مایه فخر و مباهات نسل های بعدی باشد، تا همیشه تاریخ فارس می ماند.

میرداد میردادی عصر شنبه به مناسبت روز ملی خلیج فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حقیقت از آن هنگام که تاریخ بشر مکتوب شد و جغرافیا بگونه‌ای علمی در زمینه تحقیق و مطالعه در دوران باستان مورد بررسی قرار گرفت، نام خلیج فارس جزء چهار دریای شناخته شده قرار داشت که به اعتقاد یونانیان کهن همگی جزئی یک اقیانوس بزرگ به وسعتی معادل همه آب های جهان بودند.

وی ادامه داد: قدمت نام خلیج فارس چندان دیرینه است که عده ای معتقدند: «خلیج فارس گهواره تمدن عالم یا خاستگاه نوع بشر است» به گونه ای که ساکنان باستانی منطقه نخستین انسان هایی بودند که روش دریانوردی را آموخته کشتی اختراع کرده و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند دادند.

شهردار قشم توضیح داد: در دنیای امروز دریا برای ملل مختلف عامل مهم زندگی است، عدم دسترسی هر کشوری به دریا یعنی نبود یکی از مهم‌ترین روزنه های ارتباطی به دنیای خارج، خلیج فارس از قدیم الایام حائز اهمیت مهم استراتژی و ژئوپلیتیک مطمح نظر سیاست های بزرگ جهان قرار گرفته که خود باعث مطرح شدن ایده تغییر نام خلیج فارس در دو دهه گذشته، توسط دولتمردان آمریکا و انگلیس شده است.

میردادی اضافه کرد: خلیج فارس نامی به جای مانده از کهن ترین منابع، زیرا از سده ۵۰۵ تا ۵۱۸ پیش از میلاد در سنگ نوشته هایی که هنگام حفر کانال سوئز در دوره داریوش هخامنشی در مصر به دست آمده در عبارت «درایه تیه پارسا آیی تی هنی» به معنی دریایی که از پارس می‌رود، آورده شده است.

وی گفت: سندیت نام خلیج فارس علاوه بر ذکر شدن در منابع ایرانی در منابع یونانی، اسلامی، غربی و اسناد حقوقی در قرن شانزدهم هم یادآوری شده و موجود است.

شهردار قشم اظهار داشت: با این همه منابع و شواهد دال بر قطعیت نام و پیشینه تاریخی چندین هزار ساله آن برخی از قدرت‌های غربی از جمله آمریکا، انگلیس و کشورهای شیخ‌نشین اعراب در یک اقدام از پیش طراحی شده با اهداف دسترسی آسان تر به آب‌های آزاد خلیج فارس، ادعای حاکمیت مطلق بر سر زمین های نفت‌خیز منطقه، از بین بردن نام و نشان تمدن کهن و چندین هزار ساله سرزمین پارس نشین منطقه از جمله کشور ایران، ایجاد شکاف و تفرقه در بین کشورهای منطقه و پیاده کردن اهداف - سیاسی نظامی خود برای حاکمیت مطلق بر کشورهای ساحلی منطقه ادعای تغییر نام خلیج فارس به نام جعلی خلیج عربی را کردند.

وی افزود: از آنجایی که نام خلیج فارس با موقعیت تمدن ایران پیوند مستقیم دارد و گویا تمدن چندین هزار ساله پارس است، حذف واژه فارس از خلیج فارس و جایگزین کردن آن با خلیج «عربی» می‌توانست این تمدن و هویت چندین هزار ساله را زیر سوال ببرد.

میردادی یادآور شد: البته نامیدن یک منطقه با عناوین مختلف فی نفسه مذموم نیست برای مثال فرانسوی‌ها دریای شمال خود را «مانش» و انگلیسی‌ها به آن کانال «انگلیس» می گویند، اما این امر در مورد خلیج فارس صادق نیست زیرا که صحبت از هویت و تمدن یک قوم و ملت بزرگ تاریخی است.

دهم اردیبهشت به عنوان روز ملی خلیج فارس در سراسر ایران اسلامی گرامی داشته می شود.

به گزارش ایرنا، استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم ترین و راهبردی ترین استان های ایران است که از جاذبه های منحصر به فردی چون جنگل های بی همتای حرا و مرغوب ترین مروارید جهان و ده ها اثر تاریخی و طبیعی برخوردار است.

خلیج فارس در ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.

مساحت خلیج فارس ۲۳۷ هزار و ۴۷۳ کیلومتر مربع است. طول آن حدود ۹۰۰ کیلومتر و عرض متوسط آن ۲۵۰ کیلومتر است و پس از خلیج مکزیک و خلیج هادسون سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌آید.

خلیج فارس از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب راه دارد، و از غرب به دلتای رودخانه اروندرود، که حاصل پیوند دو رودخانه دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است، ختم می‌شود.

عمق خلیج فارس در بیشترین حالت، حدودا ۹۰ متر است.

طول مرز آبی کشور ایران با خلیج فارس، با احتساب جزایر در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر و بدون احتساب جزایر در حدود ۱۴۰۰کیلومتر است.

عریض‌ترین بخش خلیج فارس ۱۸۰ مایل (۲۹۰ کیلومتر) است. عمیق‌ترین نقطه خلیج فارس با عمق ۹۳ متر در ۱۵ کیلومتری تنب بزرگ و کم عمق‌ترین نقطه آن با عمقی بین ۱۰ تا ۳۰ متر در سمت غرب است. همچنین جزایر متعددی در خلیج فارس وجود دارند.

جزیره قشم که در منابع تاریخی از آن به نام های کوان، ابرکافان، ابرکمان، برخت، طویله، بنی، لافت، کشم و سرانجام قشم یادشده، بزرگترین جزیره خلیج فارس است.

تنگه هرمز، نیز آبراهی است بین استان هرمزگان در ایران و استان مسندم در کشور عمان که دریای عمان را به خلیج فارس پیوند می‌دهد.

این گذرگاه یکی از راهبردی‌ترین مسیرهای بین‌المللی کشتیرانی در جهان به شمار می‌آید.

طول این آبراه ۱۵۸ تا ۱۶۷ کیلومتر و عرض آن از بندرعباس تا راس شوریطه در عمان بین ۳۹ تا ۹۶ کیلومتر می‌باشد.  

ژرفای تنگه هرمز از خلیج فارس بیشتر است و به دلیل شیب تند کف آن از قسمت شمال به جنوب متغیر است، به طوری که در نزدیکی جزیره لارک، در حدود ۳۶ متر و در ساحل جنوبی و در نزدیکی شبه جزیره مسندم در کشور عمان به بیش از ۱۰۰ متر می‌رسد.

در حالی که حداکثر عمق آب در خلیج فارس ۹۰ متر است. قوس آن، رو به شمال و به طرف درون فلات ایران قرار دارد و در نتیجه بیشترین خط ساحلی آن در راستای کرانه‌های ایران قرار گرفته‌است.

تنگه هرمز دومین تنگه بین‌المللی شلوغ دنیاست. هر روز حدود ۱۶٫۵ تا ۱۷ میلیون بشکه نفت خام (برآورد ۲۰۰۶) که معادل ۴۰ درصد کل نفت حمل شده توسط کشتی‌های نفت‌کش و نزدیک به ۲۵ درصد کل عرضه جهانی نفت است.

حدود ۶۸ درصد ذخایر شناخته‌شده نفت و گاز طبیعی دنیا در خلیج فارس قرار دارد و امنیت تنگه هرمز نقش کلیدی در تأمین بی‌وقفه انرژی دنیا دارد.

باریک‌ترین بخش تنگه هرمز ۲۱ مایل دریایی (۳۹ کیلومتر) عرض دارد. این بخش به دو قسمت تقسیم می‌شود که از ساحل ایران تا ۱۰٫۵ مایل جزء آب‌های سرزمینی ایران بوده و ۱۰٫۵ مایل باقی‌مانده جزء آب‌های سرزمینی عمان محسوب می‌شود. تمام کشتی‌های عبوری باید از آب‌های سرزمینی ایران یا عمان عبور کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha