ترکی الفیصل: آمریکایی‌ها ما را ناامید کردند

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۷:۴۲
کد خبر: 84740246
ترکی الفیصل: آمریکایی‌ها ما را ناامید کردند

تهران- ایرنا- رییس اسبق سازمان اطلاعاتی عربستان سعودی گفت: درست در زمانی که ریاض و واشنگتن باید در کنار هم با تهدیداتی که ثبات و امنیت منطقه را تهدید می‌کنند، می‌ایستادند، آنها ما را ناامید کردند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، ترکی الفیصل سفیر اسبق عربستان سعودی در لندن و واشنگتن در گفت‌وگو با شبکه خبری عرب نیوز با تکرار اتهامات ریاض نسبت به تهران گفت: به ویژه نفوذ ایران در یمن و استفاده ابزاری آن از حوثی‌ها «نه تنها ثبات عربستان سعودی بلکه امنیت و ثبات راه‌های دریایی بین‌المللی» را در دریای سرخ، خلیج فارس و دریای عرب (عمان) تهدید می‌کند.

وی با اشاره به خروج نام حوثی‌ها از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا در تاریخ ۱۲ فوریه ۲۰۲۱ افزود: این حقیقت که رییس جمهور بایدن، حوثی‌ها را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خارج کرد، باعث جسورتر شدن آنها در حملاتشان به عربستان و همچنین امارات شده است.

ترکی الفیصل با بیان اینکه ما همواره روابط خود با آمریکا را استراتژیک در نظر می‌گیریم، در پاسخ به این سوال که چه تعداد از سعودی‌ها احساس می‌کنند که از سوی یکی از نزدیک‌ترین متحدان به آنها خیانت شده است، اظهار داشت: ما در روابط خود فرازونشیب‌های فراوانی در طول سال‌های گذشته داشته‌ایم و شاید در حال حاضر نیز شاهد یکی از این افت‌ها باشیم. به طور مشخص این افت از زمانی که رییس جمهور آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی خود گفت که عربستان سعودی را «منفور» خواهد کرد. و البته او بدنبال اجرای موعظه خود هم رفت: اول از همه با توقف عملیات‌های مشترکی که آمریکا با پادشاهی عربستان در مواجهه با چالش شورشیان به رهبری حوثی‌ها در یمن علیه مردم یمن داشت. و دوم با انجام اقداماتی مشابه از جمله دیدار نکردن با ولیعهد عربستان و اعلام علنی اینکه با وی دیدار نخواهد کرد و در یک سطح دیگر خروج باتری‌های موشک‌های ضد هوایی از عربستان در حالی که ما با حملات فزاینده از سوی حوثی‌ها روبه‌رو بودیم و آنها از موشک‌ها و پهپادهای ایرانی استفاده می‌کردند.

وی با ادعای اینکه عربستان همواره خواستار حل مسالمت‌آمیز درگیری‌ها در یمن بوده است، گفت: متاسفانه حوثی‌ها همواره یا به درخواست ما پاسخی نداده یا به راحتی آن را نادیده گرفته یا اینکه با آن مخالفت کرده‌اند. و همان طور که می‌بینیم، آتش بسی از سوی سازمان ملل مقرر شده که آنها به طور مرتب آن را نقض می کنند تا برای برقراری مجدد آتش بس امتیاز بگیرند یا نیروهای خود را بازآرایی کنند.

سفیر اسبق عربستان در آمریکا با بیان اینکه تمامی این مسائل باعث شده تا سطح کنونی روابط با واشنگتن به شرایط امروز برسد، اظهار داشت: امیدوارم مانند بسیاری از فرودهای قبلی در روابط، بتوانیم از این مرحله نیز عبور کنیم.

وی درباره اینکه آیا همچنان راه‌های ارتباطی بین ریاض و واشنگتن مانند تماس‌های تلفنی یا دیدار مقامات وجود دارد، تصریح کرد: فضای کلی در رابطه با عربستان در آمریکا این طور است که آنها به طور مرتب از عربستان اعلام حمایت کرده و می‌گویند که به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم مقابل حملات خارجی از خود دفاع کنیم. ما از این بابت سپاسگزار هستیم اما باید این موضوع را در روابط بین رهبران دو کشور ببینیم.

ترکی الفیصل در خصوص انتقادات آمریکا از عربستان درباره بحران در بازار انرژی با توجه به جنگ اوکراین اظهار داشت: رییس جمهور بایدن این موضوع را مبنای سیاست آمریکا قرار داد که تمامی پیوندهای آن را با صنایع نفت و گاز قطع کند. در حالی که آمریکا برای چندین سال بزرگترین تولیدکننده انرژی در دنیا بود اما باید تولید نفت و گاز را در این کشور کاهش داد.

به گفته وی، کاهش تولید انرژی در آمریکا به همراه توافق اوپک پلاس بعد از شرایط شیوع کووید-۱۹ باعث کاهش تولید به منظور ثبات در قیمت‌ها شد تا همه از آن نفع ببرند.

رییس اسبق سازمان اطلاعاتی عربستان تحریم‌های نفتی ۱۹۷۳ را موضوعی متعلق به گذشته دانست و افزود: عربستان سعودی نمی‌خواهد به ابزار یا دلیلی برای بی‌ثباتی در بهای نفت تبدیل شود.

وی در این رابطه توضیح داد: به همین دلیل است که عربستان و اعضای اوپک و اوپک پلاس، به سهمیه‌های تولید نفت خودشان پایبند هستند. من تصمیمات اخیر اوپک پلاس برای افزایش تدریجی تولید را مطالعه کرده‌ام که در واقع پاسخی است که مشکلاتی که مردم در بخش انرژی دارند. عامل دیگری که در این رابطه وجود دارد، مسائل امنیتی است؛ نرخ بالای بیمه که به دلیل جنگ اوکراین اعمال شده و محدودیت‌های اروپا و آمریکا درباره خرید نفت از روسیه باعث افزایش بهای نفت شده است.

سفیر اسبق عربستان در آمریکا با انتقاد از اظهارات هیلاری کلینتون که خواستار استفاده از سیاست هویج و چماغ برای افزایش تولید نفت عربستان شده بود، گفت: ما بچه دبستانی نیستیم که با ما با هویج و چماغ رفتار شود. ما یک کشور مستقل هستیم و زمانی که با ما منصفانه برخورد شود، به همان شیوه پاسخ خواهیم داد. بسیار متاسف هستم که اظهاراتی این گونه توسط سیاستمداران در هر جایگاهی که هستند، بیان می‌شود. امیدوارم که روابط ما و آمریکا برپایه این اصول گذاشته نشود یا به این اصول وابسته نباشد.

وی در خصوص جنگ اوکراین نیز گفت: عربستان به طور علنی موضع خود را در این خصوص اعلام کرد و به قطعنامه محکومیت تجاوز به اوکراین که توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد، رای مثبت داد. با این حال به عنوان یک میانجی، باید پیوندی برای برقراری ارتباط و صحبت با هر دو طرف داشت. ما روابط خوبی با هر دو کشور در سال‌های گذشته داشته‌ایم. به طور کلی، ما مخالف حمله به اوکراین هستیم. 

ترکی الفیصل همچنین خواستار اعمال تحریم‌های مشابه روسیه علیه رژیم صهیونیستی شد و افزود: من هیچ تفاوتی بین این دو نمی‌بینیم. تجاوز، تجاوز است. هرجایی که رخ داده باشد توسط روسیه یا اسراییل.

وی در واکنش به عادی سازی روابط برخی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: من هیچ شواهدی مبنی بر اینکه این اقدام سازنده بوده، نمی‌بینم. فلسطین همچنان تحت اشغال است و مردم آن زندانی دولت اسرائیل هستند. حمله و قتل افراد فلسطینی به طور روزانه در حال رخ دادن است. دزدی از زمین‌های فلسطینی با وجود تضمین‌هایی که اسرائیل پیش از این در توافق صلح با امارات داده بود، همچنان در حال انجام است. 

رییس اسبق سازمان اطلاعاتی عربستان همچنین سفر رجب طیب اردوغان به عربستان را تحولی مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: تصور می‌کنم رهبران ترکیه متوجه شده‌اند که دشمنی قبلی آنها با عربستان در خدمت رفاه هیچ کس به ویژه مردم ترکیه نیست. پیوندهای تاریخی ما را با ترکیه نه تنها از نظر جغرافیایی بلکه از نظر روابط انسانی و خانوادگی نیز نزدیک می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha