معماری ایرانی اسلامی در ساخت و سازهای شهری احیا شود

شیراز- ایرنا- رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس گفت: معماری ایرانی اسلامی باید در ساخت و سازهای شهری به عنوان یک ضرورت احیا شود.

 مجتبی زوربخش روز یکشنبه در جریان بازدید از مجموعه وکیل، ضمن گرامیداشت هفته شیراز افزود: هویت تاریخی هر شهر در بافت‌های سنتی و کهن آن نهفته است و به طور طبیعی با گذر زمان چنین بافت‌هایی حکم شناسنامه‌ آن شهر را دارند.
او ادامه داد: معماری سنتی و اصیل ایرانی که بازتاب آن در مکان‌های تاریخی شیراز از جمله مجموعه کریم خان زند و مسجد وکیل هویدا است، تجلی هنر، ذوق و خرد هنرمندانی است که خشت‌های این بناها را برای رسیدن به آرامش درونی بهره برداران، بر روی هم قرار داده اند.
وی بیان کرد: تجلی تفکر و هنر خاص در بناهای تاریخی ما به روشنی مشخص است و هنرمندانی نابغه با دانش و تفکر منحصر به فرد خالق این آثار به غایت زیبا در حوزه معماری سنتی ایرانی بوده‌اند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس اظهار داشت: معماری با سایر هنرهای ایرانی تارهای به هم تنیده یکپارچه‌ای هستند که از یکدیگر تاثیر پذیرفته‌اند و در این خصوص ویژگی‌های معماری ایرانی در مقایسه با معماری سایر ملل دارای جایگاه بسیار والایی است.
زوربخش گفت: معماری ایرانی دارای ویژگی‌های خاصی است که این هنر اصیل را از هنرهای دیگر متمایز می کند که از مهمترین آنها می‌توان به داشتن محاسبات دقیق و کاربردی در زمان طراحی و قبل از ساخت، اهمیت ویژه در رعایت اصولی فنی و حرفه‌ای در کار و ساخت ایوان‌ها و ستون‌های مقاوم و رواق‌های بسیار زیبا اشاره کرد.
او ادامه داد: این نوع معماری در عین سادگی دارای پیچیدگی و ظرافت‌های بیشماری است که با اندکی دقت می‌توان این ظرایف را در نوع طراحی و ساخت بناهای ایرانی مشاهده کرد.
وی، با بیان اینکه پیشینه معماری در ایران و نوع نگرش معماران ایرانی از نوع فرهنگ و مذهب آنها نشات گرفته افزود: معماری سنتی ایران در زمان خود کاملا پیشرفته، علمی و حرکتی رو به جلو داشته و از دانش بومی و پیشینه‌ای طولانی برخوردار است و در طول تاریخ، همواره به عنوان عالی‌ترین بخش هنر ایران شناخته شده ‌است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس اضافه کرد: در معماری اسلامی، استخوان‌بندی بنا مهمترین قسمت و تزئین و پرداخت رویه‌های بنا، از گیراترین عناصر به حساب می آید.
زوربخش، در خصوص معماری مسجد وکیل هم گفت: در دنیای اسلام، مساجد دارای بدیع‌ترین و پیچیدترین معماری‌های دست انسان بوده و در کشور ما نیز مساجدی با هنر و معماری اسلامی خلق شده‌اند که مسجد وکیل شیراز از جمله آنها است.
وی ادامه داد : معماری مساجد، شناسنامه هنرمندان مسلمان در هر دوره از تاریخ بوده و در حقیقت در مساجد، دین با هنر ملاقات می‌کند و مهمترین نمودهای هنر اسلامی، در معماری این اماکن تجلی می‌یابد.
او افزود: معماری منحصر به فرد مسجد وکیل شیراز و ستون های مارپیچ آن از جمله جاذبه هایی است که توجه هر گردشگری از گوشه گوشه جهان را به خود جلب می کند.
وی گفت: ابنیه به جا مانده از تاریخ کهن و تمدن غنی ایران بیانگر این مطلب است که ایرانیان از پیشگامان صاحب سبک در طراحی و معماری ساختمان‌ها و ابنیه‌ها بوده‌اند اما امروز در بناهای جدید مفهوم خاصی دنبال نمی‌ شود و بناهای ساخته شده، با فرهنگ، ارزش‌ها و هویت اصیل شهرهای ما همخوانی ندارد. این در حالی است که جایگاه والا و اثرگذار مهندسی باید همواره مورد توجه معماران، مهندسان و سازندگان ما قرار گیرد.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس افزود: امروزه معماری ایرانی به دلایل متعدد از جمله تاثیرپذیری و تقلید نادرست از معماری غرب، از حقیقت و اصالت خود فاصله گرفته و جای خالی معماری فاخر و بلندآوازه ایرانی اسلامی که قدمتی هزار ساله دارد در ساخت و سازها و ابنیه های ما احساس می شود به طوری که در بسیاری موارد فاصله گرفتن از این سبک معماری و هویت واقعی، به ایجاد ظاهر آشفته و نامتوازن نمای ساختمان‌ها و فضاهای شهری منجر شده است.
زوربخش، خواستار توجه و استفاده از مقررات ملی ساختمان در موازات خدمات جامع مهندسی در تمام فرایندهای ساخت و ساز شد و گفت: بی‌تردید استفاده از دانش مهندسان صاحب تخصص و صلاحیت، نقش موثری در حفظ سرمایه‌های مادی و معنوی و تامین ایمنی، بهداشت، سلامت و صرفه اقتصادی بهره برداران دارد.
او افزود: حضور موثر مهندسان متخصص، حرفه مند و با اخلاق رشته‌های هفت گانه سازمان نظام مهندسی ساختمان موجب ارتقاء کیفیت و افزایش عمر مفید ساختمان‌ها شده و سبب ایجاد نظامی کارآمد در این حوزه خواهد شد.
وی گفت: البته حل مشکلات حوزه ساخت ‌و ‌ساز نیازمند هم‌افزایی و هماهنگی‌های بین دستگاهی بوده و در این جهت سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس با برخورداری از مهندسان صاحب صلاحیت آماده همکاری همه جانبه با تمام دستگاه‌های متولی حوزه ساخت و ساز است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha