بیش از ۱۳ هزار لیتر پلاسمای خون از مشهد به آلمان ارسال شد

مشهد- ایرنا- سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی گفت: سال گذشته ۱۳ هزار و ۴۰۰ لیتر پلاسما از انتقال خون مشهد به ستاد مرکزی انتقال خون در تهران منتقل و سپس به شرکت پالایش‌گر خون در آلمان برای تهیه داروهای مشتق از پلاسما ارسال شد.

به گزارش ایرنا، دکتر محمدرضا مجدی روز سه شنبه در نشست خبری در جمع خبرنگاران ضمن عرض تبریک به مناسبت هفته سلامت افزود: در فرایند جداسازی اجزای خون و تهیه فرآورده‌های خونی، پلاسما از گلبول قرمز فشرده گرفته می‌شود و سپس برای تهیه داروهای مشتق از پلاسما به شرکت پالایش‌گر در خارج ارسال می شود و تمام داروهای بدست آمده از پلاسمای ارسالی در قالب قرارداد کشوری، در وزارت بهداشت به سیستم دارویی بر می‌گردد.

وی با بیان این که عده‌ای در تلاش هستند که پالایشگاه خون در ایران تاسیس شود تا داروهای مشتق از پلاسما در خود ایران تولید شود، ادامه داد: مشهد پتانسیل ایجاد و تاسیس پالایشگاه خون را دارد که این موضوع امری ملی و نیازمند حمایت مالی است اما درحال‌ حاضر اولویت ما تکمیل فاز یک و دو ساختمان دفتر انتقال خون در مشهد است که تکمیل آن نیازمند ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.

سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی با بیان این که سازمان انتقال خون خراسان رضوی نیز همانند سایر دستگاه‌ها با کمبود بودجه مواجه است گفت: اعتبارات انتقال خون استانی است که با توجه به این که موضوع و فرایند کاری انتقال خون مشخص است بهتر است که اعتبارات این سازمان نیز ملی شود و سرانه اهدای خون و اعتبار آن هر ساله مشخص شود تا دیگر در این خصوص دغدغه ای وجود نداشته باشد.

وی افزود: در سفر ریاست‌جمهوری در ابتدای امسال برای تکمیل فاز دوم ساختمان انتقال خون پیشنهاد شد اما با توجه به این‌که تاکید رییس جمهور بر تکمیل پروژه‌های ملی است تکمیل پروژه ساختمان انتقال خون بعنوان پروژه‌ای استانی در لیست قرار نگرفت.

دکتر مجدی، ادامه داد: مشکل دیگری که در انتقال خون خراسان رضوی با آن مواجهیم این است که با توجه به این که چارت تشکیلات سازمانی باید هر پنج الی ۶ سال تجدیدنظر شود، چارت تشکیلاتی سازمان انتقال خون حدود ۹ سال است که تجدیدنظر نشده‌ است که نیاز است دوباره تجدیدنظر شود و بر اساس آن نیروی انسانی تامین شود تا در پرداخت حقوق هم مشکلی ایجاد نشود.

انجام ۱۴۲ هزار خون‌گیری در سال ۱۴۰۰

سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی گفت:  در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۷۹ هزار داوطلب اهدای خون به پایگاه های انتقال خون خراسان رضوی مراجعه کردند که پس از غربالگری‌های انجام شده حدود ۲۵ درصد مراجعان از اهدای خون معاف شدند و از ۱۴۲ هزار مراجعه‌کننده خون‌گیری صورت گرفت و که این میزان نسبت به سال ۹۹ حدود ۱۳ درصد افزایش داشته است که امسال هدفمان این است که نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد در زمینه خونگیری رشد داشته‌ باشیم.

وی افزود: ۵۶ درصد از خون‌گیری‌ها از اهداکنندگان مستمر و ۲۹ درصد از آنان اهداکنندگان غیر مستمر اما دارای سابقه قبلی اهدای خون و ۱۵ درصد از اهداکنندگان مراجعان بار اولی بودند که درصد بیشتری از این‌ افراد نیز به اهداکننده مستمر تبدیل می‌شوند.

هدف انتقال خون تامین ذخایر خونی سالم و مطمئن به میزان لازم است

سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی با بیان این که سه فرآورده اصلی که از خون اهدایی تهیه می‌شود گلبول قرمز فشرده، پلاسما و پلاکت است، گفت: خون کاملی که از فرد اهداکننده گرفته می‌شود خیلی به‌ندرت برای فرد دیگری استفاده می‌شود و معمولاً از آن در تهیه فرآورده‌های خونی استفاده می‌شود.

وی افزود: در فرایند اهدای خون، خون اهدایی بلافاصله طی ضوابط مشخص در پروسه تهیه فرآورده‌های خونی قرار می‌گیرد و در شرایط استاندار نگهداری می شود و به بانک خون بیمارستان ها و مراکز درمانی ارسال می شود و در آنجا در اختیاران بیماران نیازمند خون اعم از بیماران ثابت نیازمند خون مانند بیماران تالاسمی ماژور و هموفیلی و دیالیزی و نیز بیماران نیازمند اعمال جراحی، قرار می‌گیرد.

دکتر مجدی ادامه داد: در انتقال خون اگر میزان خون موجود برای ۲ روز کافی باشد یعنی در وضعیت قرمز و اگر برای ۴ روز کافی باشد در وضعیت نارنجی و اگر برای پنج تا ۶ روز کافی باشد در وضعیت آبی و اگر برای یک هفته تا ۱۰ روزکافی باشد در وضعیت سبز قرار داریم.

وی گفت: میزان تامین ذخایر خونی براساس برآورد نیازی که در منطقه است انجام می‌شود که سقف ان حدود ۱۰ روز است چرا که اگر ذخایر خونی بیش از نیاز باشد ضایعات خونی افزایش می یابد به همین دلیل در حد تعریف‌شده خون‌گیری صورت می‌گیرد.

تامین ۵۵ درصد آب از دست رفته در اهدای خون در ۴۸ ساعت اول

دکتر مجدی ادامه داد: حجم عمده خون، آب است که در اهدای خون در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول حدود ۵۵ درصد میزان آب از دست رفته جبران می‌شود به‌همین دلیل است که توصیه می‌شود قبل‌از اهدای خون مایعات مصرف شود.

وی گفت: سیستم خون‌سازی بدن دارای ظرفیت رزرو است و از تمام توان خود در وضعیت عادی استفاده نمی‌کنند و در اهدای خون پس از انجام خونگیری برای جبران خون از دست رفته به منظور خون سازی مجدد پیامی به مغز و استخوان ارسال می‌شود که مغز استخوان خون‌ساز را فعال می‌کند و سلول‌های خونی اهدا شده در مدت حدود یک ماه جبران می‌شود. که این کار در واقع یک تمرینی برای سیستم خون‌سازی و نیز به نفع اهداکننده است چرا که در کاهش بیماری‌هایی همچون غلظت خون، سرطان، استرس و فشار خون اهداکننده خون مؤثر است.

۵.۵ درصد اهداکنندگان خون در خراسان رضوی بانوان هستند

دکتر مجدی افزود: یکی از مشکلاتی که در اهدای خون در کشور وجود دارد این است درصد اهداکنندگان بانوان در کشور اندک است طوری که در کلان شهرها حدود پنج درصد اهداکنندگان زنان هستند در حالیکه در برخی کشورها حدود ۵۰ درصد اهداکنندگان بانوان هستند.

به گفته وی ، اگرچه ۵.۵ درصد اهداکنندگان خون در خراسان رضوی بانوان هستند اما این خیلی پایین‌تر از حد انتظار پایین‌تر است.

وی افزود: همچنین مشکل دیگر کم بودن جمعیت جوان در اهدای خون است که برخی از مراجعان جوان پس از غربالگری از اهدای خون معاف می شوند.

سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی ادامه داد: در این راستا برای ارتقای میزان اهدای خون در بانوان و جوانان در تلاش هستیم تا اطلاع‌رسانی در این زمینه را افزایش دهیم.

وی گفت :زنان اگر از فواید اهدای خون و منافع آن برای فرد و جامعه و نقش آن در سلامت فرد اهدا کننده و نجات بخشی بیمار نیازمند خون آگاه شوند قطعا پای کار خواهند آمد و در اهدای خون مشارکت خواهند کرد.

وی با بیان این که مردان سالی چهار بار و زنان سالی سه بار می‌توانند اهدا خون داشته باشند، افزود: در انتقال خون خراسان رضوی مردانی هستند که بیش از صد بار اهدای خون داشته‌اند.

وی افزود: مردانی که بیش از ۱۰۰ بار و زنانی که بیش از ۸۰ بار اهدای خون داشته باشند کارت طلایی دریافت می کنند.

مشارکت در اهدای خون، مشارکت در سلامت عمومی جامعه‌ای است

معاون فنی و فناوری های نوین انتقال خون خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: اصحاب رسانه در هدایت افکار عمومی در خصوص اهدای خون توجه داشته باشند که داوطلبانی که برای اهدای خون انتقال خون می‌آیند ، خون نمی‌دهند بلکه در انتقال خون برای خودشان خون و هم‌نوعانشان خون می‌دهند.

دکتر علی حسنی با بیان این که همیشه جای اهداکننده خون و مصرف‌کننده خود ممکن است عوض شود و هر لحظه ممکن است این اتفاق برای همه بیفتد، افزود: در انتقال خود سپرده‌ای به‌عنوان ذخیره خونی وجود دارد که این سپرده، سپرده عمومی است و همه افراد جامعه جزو آن سپرده عمومی هستند که از وظایف اجتماعی و مسئولیت فردی تک تک افراد جامعه است که به این حساب در زمان سلامت، واریزی داشته باشند تا در زمان بیماری از آن بتوانند برداشت کنند.

وی با بیان این که اهدای خون در هر جامعه‌ای یک وظیفه اجتماعی است و باید برای ‌سلامت خود، عزیزان و اجتماع اهمیت قائل شد، افزود: مشارکت در امر اهدای خون، مشارکت در سلامت عمومی جامعه‌ای است که خود و عزیزانمان عضو آن هستیم.

اداره‌ کل انتقال خون خراسان رضوی وظیفه اهدای خون به ۶۲ بیمارستان و مرکز درمانی این استان را بر عهده دارد و از ۱۸۹ هزار و ۶۳ داوطلب اهدای خون که پارسال به مراکز انتقال خون این استان مراجعه کرده بودند، ۱۴۲ هزار و ۸۷۴ نفر موفق به اهدای خون شدند.

۱۳ پایگاه انتقال خون در مشهد و دیگر شهرهای خراسان رضوی فعالیت دارند که از این تعداد ۶ پایگاه امام رضا(ع)، شهید سلیمانی، شهید کریمی، سناباد، امید، مهر در مشهد و پنج پایگاه در شهرهای سبزوار، تربت حیدریه، نیشابور، قوچان و گناباد استقرار دارند و ٢ مرکز اهدای خون نیز در شهرستان‌های تربت‌ جام و کاشمر فعالیت دارند.

استان ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفری خراسان رضوی، سومین تولیدکننده خون در کشور پس از استان‌های تهران و فارس است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha