به گزارش ایرنا، وزارت جهاد کشاورزی سهمیه مازندران را در نخستین سال اجرای طرح کشت قراردادی این محصول ۲۵ هزار هکتار تعیین کرده بود ، ولی طبق جدولی که جهاد کشاورزی مازندران امروز چهارشنبه همزمان با زنگ پایان عقد قرارداد با کشاورزان منتشر کرد سطح زیر کشت قراردادی به ۲۷ هزار و ۱۹۸هکتار رسیده است.
طبق این گزارش ، قرارداد با ۱۷ هزار و ۶۷۶ کشاورز در ۱۴ شهرستان از ۲۲ شهرستان استان منعقد شده است.
بیشترین استقبال از کشت قراردادی برنج در شهرستان ساری با چهار هزار و ۸۸ هکتار صورت گرفت که ۶۴ درصد بیشتر از سهمیه ای است که از سوی جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده بود. سهمیه ساری ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بود.
کشاورزان شرق مازندران شامل گلوگاه ، بهشهر ، نکا و میاندرود بیشتر از مناطق مرکزی و غربی از کشت قراردادی استقبال کردند. میزان استقبال در گلوگاه ۴۸ درصد بیشتر از سهمیه بود. میاندرودی ها ۳۴ درصد ، بهشهری ها ۲۹ درصد و نکایی ها یک درصد بیشتر از سهمیه با جهاد کشاورزی قرارداد کشت برنج بستند.
بیشترین سطح زیر کشت برنج قراردادی هم مربوط به شهرستان بابل با ۶ هزار ۲۹۱ هکتار رقم خورده که ۴۰ درصد بیشتر از تعهد چهار هزار و ۵۰۰ هکتاری بوده است.
کشاورزان آملی هم از طرح کشت قراردادی برنج بیشتر از سهمیه استقبال کردند. در این شهرستان برای سه هزار و ۷۶۸ هکتار شالیزاری کشت قراردادی امضا شد که هشت درصد بیشتر از سهمیه سه هزار و ۵۰۰ هکتاری است.
استقبال از این نوع کشت در هفت شهرستان شامل بابلسر ، فریدونکنار ، محمودآباد ، نور ، قائمشهر ، سیمرغ و جویبار کمتر از سهمیه بود.
با توجه به این که مازندران ۲۲ شهرستان دارد ، نام هشت شهرستان رامسر ، تنکابن ، چالوس ، نوشهر ، عباس آباد ، کلاردشت ، سوادکوه و سوادکوه شمالی در جدول کشت قراردادی جهاد کشاورزی مازندران وجود ندارد.
کشت قراردادی برنج برای نخستین بار در سال زراعی جاری در کشور به اجرا گذاشته شده است و از سیاست های جهاد کشاورزی دولت سیزدهم به شمار می رود. در مجموع امسال قرار بود کشت قراردادی در سطح ۴۵ هزار هکتار از اراضی شالیزاری کشور اجرایی شود که ۲۵ هزار هکتار معادل بیش از ۵۵ درصد سهمیه مازندران تعیین شد.
وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم طرح کشت قراردادی محصولات کشاورزی را در گام نخست برای محصولات صنعتی مانند چغندرقند، کلزا و پنبه اجرایی کرد و در گام بعدی به کشت قراردادی سیبزمینی و برنج رسید.
کشت قراردادی مبتنی بر تولید است که مطابق توافق بین خریدار و کشاورز و تعیین شرایط تولید و بازاریابی محصول انجام می شود. در این نوع کشت و کار، خریدار که معمولا شرکت ها و صنایع غذایی هستند موظف به تعیین بهترین الگوی کشت، تامین نهادههای تولید با قیمت مناسب، آموزش و ترویج کشاورزان و بازاریابی می شوند. در این نوع کشت تمرکز کشاورزان روی برنامه ریزی تولید محصول باکیفیت با کمترین هزینه ها است و دیگر دغدغه ای برای فروش محصول خود نخواهد داشت که همین امر موجب عزت و اقتدار کشاورزان می شود.
در حال حاضر کشاورزان مازندران سخت مشغول نشا کاری هستند و بر اساس آما رسمی جهاد کشاورزی مازندران تا کنون حدود ۶۰ درصد نشا کاری انجام شده است. پیش بینی امسال جهاد کشاورزی برای کشت برنج در استان ۲۱۵هزار هکتار است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود.
نظر شما